Loading...

Reviews huidige top 100 Nederland

De meeste mensen deugen

De meeste mensen deugen

Must read - een goed onderbouwd boek waar je blij van wordt
Dit boek is het resultaat van vele jaren onderzoeksjournalistiek. Toch leest het als een trein en niet als een stapeling feiten waaronder je bedolven wordt. Rutger Bregman neemt je mee op zijn eigen zoektocht naar de ware aard van de mens. Al gaande ontmaskert hij de overheersende mythen die ons mensbeeld verkleuren. Hij maakt daarbij inzichtelijk hoe "we" (de Westerse mens zal ik maar zeggen) tot ons mensbeeld zijn gekomen, en beantwoordt al doende de vele vragen en argumenten die bij de lezer opborrelen. Hij onderbouwt zijn gedachtegang zo gedegen dat ik nieuwsgierig uitkijk naar critici die na het lezen van dit boek willen proberen om daar een speld tussen te krijgen.

Razend knap om zo'n diepgaand boek zo laagdrempelig te schrijven. Het doet me denken aan "Homo Sapiens" van Yuval Noah Harari, maar toch ook weer niet. Dat komt onder andere doordat Rutger zijn eigen zoektocht zo inzichtelijk maakt, dat je als het ware als lezer in een sneltreinvaart door zijn leerproces wordt meegenomen.

Een aanrader voor iedereen die wel eens nadenkt waarom mensen op een bepaalde manier denken, reageren en handelen. En dan is het ook nog eens een boek waar je blij van wordt: de meeste mensen deugen.
door CMAF op 1 september 2019
Superkrachten voor je hoofd: MINDGYM voor Kids

Superkrachten voor je hoofd: MINDGYM voor Kids

geeft je kind kracht
'Superkrachten voor je hoofd' is de titel van het nieuwe boek van Wouter de Jong; een boek over mindgym voor kinderen. Het is een zeer toegankelijk geschreven boek vol met leuke tekeningen en grappige opmerkingen die erg aanspreken. Het zijn 15 hoofdstukken met onderwerpen als 'bangheid', 'schaamte', 'aandacht' en 'daadkracht' die elk een 'eindchallenge' hebben. Het is de bedoeling om ze alle 15 te halen en de eindprijs (die het kind samen met zijn of haar ouders heeft bedacht) binnen te slepen. Ook zijn er 'saaie stukjes voor je ouders' in het boek opgenomen waar de ouder zich even kan verdiepen in de achtergrond van de oefening. Een mooie toevoeging zijn de audiotracks op de bijbehorende website. Die zijn ook goed te gebruiken in bijvoorbeeld een klas. Ik kon geen leeftijd ontdekken op het boek maar dat is misschien omdat het breed in te zetten is. Je kunt als ouder meer of minder van het boek samen doen met je kind.Het is een mooie gebonden uitgave waar het kind zelf zijn scores in bij kan houden. Ik denk dat dit boek een aanrader is voor ieder kind (en iedere ouder!). 
door Jacq01 op 9 november 2019
Jamie's VEG

Jamie's VEG

Zo en zo
Ik heb bijna hoofdzakelijk vegetarische en veganistische kookboeken in huis, want hoewel mijn man wel vlees eet, ben ik al 30 jaar vegetarisch. Ieder kookboek heeft wel enkele verrassende recepten, maar in deze ‘VEG’ vond ik er weinig terug.

De recepten leken snel in elkaar geflanst zonder controle nadien. Er stonden dan ook enkele fouten in.

Pluspunt: naast vegetarische ook veel veganistische recepten.

Het zijn allemaal groenterecepten, vandaar geen desserts in dit kookboek, wat ook helemaal niet hoeft. Het zorgt er voor dat er veel variatie is: curry’s, stoofpotten, hartige baksels, soepen, sandwiches, ovengerechte, rijst- & noedelgerechten, pasta’s, salades, burgers en eenpanswondertjes. Apart hoofdstuk en het verrassendst vond ik de vrijdagavondsnacks.

Hoewel veel recepten eenvoudig en snel zijn, zitten er toch ook behoorlijk wat recepten bij die ingewikkelder zijn en veel tijd vergen. Dus niet allemaal ‘easy' groente recepten.

Groot voordeel van dit kookboek: bij elk recept staan de voedingswaarden vermeld en opnieuw mooie fotografie.

Als vegetarisch kookboek voor de flexitariër best oké, met relatief veel variatie. Voor de doorgewinterde vegetariër echter zijn er betere alternatieven.
door melhartman op 31 oktober 2019
Rinkeldekink

Rinkeldekink

Indrukwekkend lichtvoetig over zwaar onderwerp
Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw werd Martine Bijl ontdekt als zangeres. Ze was toen een ontwapenende jongedame met een prachtige stem en werd bekend met heerlijke luisterliedjes zoals “De makelaar van Schagen” en het voor die tijd ondeugende “Belletjes”.
Later werd ze ook een bekende tv-persoonlijkheid met vele kwaliteiten. Altijd charmant en sympathiek stal de harten van heel Nederland.

In september 2015 kreeg Martine bij het opstaan in de ochtend een hersenbloeding die haar leven totaal op zijn kop zette.
Over de gevolgen ervan schreef zij het boekje “Rinkeldekink”. Het begint bij de ochtend van de hersenbloeding waar zij op een brancard met een hoogwerker uit huis naar de ambulance moet worden getakeld, omdat ze uit medische overwegingen strikt horizontaal moet worden vervoerd.

Over de periode van revalidatie én depressie schrijft Martine met een mooie, soms enigszins onderkoelde humor. Zo zegt ze dat ze een E.T. in haar hoofd heeft. En dat is dan niet het aandoenlijke persoontje uit de onvergetelijke film, maar een klein monster dat haar veelvuldig hindert. En ze wordt vaak lastiggevallen door de Zwarte Deken.

“En op een dag zijn ze ook werkelijk verdwenen. Ik voel een onmetelijke dankbaarheid.”

Het gaat over zaken als alle basale vaardigheden opnieuw leren, valtherapie en zwemles. En ook over lotgenoten in het ziekenhuis met hun aardigheden en eigenaardigheden. Steeds is het verhaal gelardeerd met humor. En dat is knap als je in zo’n nare situatie verzeild raakt door een speling van de natuur.

“Ik lees de krant niet, ik doe alsof. Ik kan niets lezen, ik kan me niet concentreren. Ik wil nu even lijken op iemand die de krant leest.”

Tot overmaat van ramp overkomt Martine nog meer lichamelijk ongemak na een valpartij.
Het boekje is vlot en bijna lichtvoetig geschreven, terwijl het over een zwaar onderwerp gaat. Dat is tekenend voor de positieve levensinstelling die Martine Bijl altijd heeft gekenmerkt.

“Rinkeldekink” is een boekje dat zeer lezenswaardig is voor iedereen die wil weten wat een hersenbloeding in een leven teweeg brengt. Het toekennen van een waardering in sterren aan het boekje is eigenlijk onbegonnen werk. Daar leent het onderwerp zich niet echt voor. Het is gewoonweg een zeer goed boek!
door CharlesK op 28 januari 2019
De Zeven Zussen 1 - De zeven zussen

De Zeven Zussen 1 - De zeven zussen

Tja...
Heb het boek De Zeven Zussen - deel 1 net uit. Behoorlijke pil, dankzij vakantietijd in 3 dagen uitgelezen. Het heeft me geboeid. Maar wat vínd ik er nu eigenlijk van?
Het verhaal, een adoptievader, 6 zussen, een landgoed in Genève. Erg realistisch is het niet. Maar is dat erg? Nou, blijkbaar niet, want het verhaal bleef mij boeien. Maar dat kwam meer door het geschiedkundige verhaal dat beschreven wordt (Parijs in de jaren 20, de constructie van het Christo beeld in Rio) dan door het wel heel mierzoete liefdesverhaal van Bel en Laurent (wat je mijlenver aan ziet komen).
Het boek heeft mij het een en ander bijgebracht over de kunst in de jaren 20 en over Brazilië en Rio in het bijzonder. Dat zijn mooie bijvangsten.
En ik vind het knap dat Lucinda Riley blijkbaar met deze reeks veel mensen (vrouwen?) aan het lezen krijgt.
Voor mij is één deel voldoende. Heb geen behoefte deel 2 Storm te bestellen. Heb nu wel weer zin in een boek dat mij als lezer wat meer uitdaagt.
door Geroosang op 27 december 2018
Johan Cruijff

Johan Cruijff

Valt reuze mee
Hoe sneu is het toch dat men het niet kan verdragen dat er eens wéér niet enkel de loftrompet wordt geblazen over deze stervoetballer wanneer de mens achter dit fenomeen wordt belicht. Ik geloof wél in de oprechtheid van de schrijver: hij heeft voldoende interviews gevoerd om een beeld te schetsen van de mens achter de ster. En als dat resultaat nu niet bevalt en moeilijk te verkroppen is, so be it. Het schetst in elk geval een boeiend beeld van een mens in al zijn facetten. Cruijff is en blijft een legende. Een godheid in wat hij presteerde op sportgebied. Ik bewonder hem daarom nog altijd. Maar ik heb nooit geloofd in zijn boven-menselijkheid. Hij was wellicht een bijzonder mens, maar niet meer bijzonder dan een goede bakker of idem stucadoor. Zwakheden in de karakters van mensen zijn vaak uit te leggen, maken de mens nog boeiender. En zeker om erover te lezen...
Ik vind eerlijk gezegd de stijl van schrijven van Kok niet echt prettig. Het boek mag gezien worden als aardig leesvermaak. Niks meer, niks minder. Voor mij niet spectaculair of opwindend.
door Erickwithck op 14 november 2019
Asterix 38. de dochter van de veldheer

Asterix 38. de dochter van de veldheer

Waardeloos
Wat vond ik de avonturen van Asterix en Obelix vroeger leuk. Vele uren heb ik me ermee vermaakt. Maar dit verhaal lijkt in niets op wat de reeks ooit was. Het verhaal is flinterdun en hangt aan elkaar van hele flauwe (woord)grappen. Maar wat het echt ondraaglijk slecht maakt is dat de makers zich hebben uitgeput in 'wokeness'. De hele SJW agenda zit er in: een vrouwelijke 'heldin' (die trouwens zelf geen klap uitvoert), verheerlijking van Europese eenwording, twee pappa's, Obelix (!) die zegt dat geweld nergens goed voor is maar wel oplucht, dat alcohol slecht is, dat er minder vlees gegeten moet worden dat twee tieners te jong zijn voor toverdrank, en zo gaat het maar door. Het Geheime Wapen was tot nu toe het slechtste album in de reeks, maar De Dochter van de Veldheer komt akelig in de buurt.
door Tobi1982 op 26 oktober 2019
Mindgym, sportschool voor je geest

Mindgym, sportschool voor je geest

Echte musthave!
Het boek bevat veel theorie. Ik was mij daar niet van bewust, maar liet anderen ook door het boek bladeren en een aantal van hen viel dat op. De theorie is helder beschreven, weinig wetenschappelijke taal ondanks de wetenschappelijke onderzoeken die worden aangehaald. Het boek leest makkelijk, bevat mooie voorbeelden, quotes, feiten, reflectievragen en zelfinzicht. Het is geen zelfhulpboek, maar een zelfinzichtboek. Je leert zoveel aspecten, zo verhelder en bruikbaar. Ik lees veel boeken, heb ook veel gelezen voor mijn studie en dan met name psychologie, maar dit boek is een aanrader. Je bent je eigen instrument! Je leert jezelf kennen, je mooie en zwakke kanten en daar ook positief over te zijn. Je manier van denken is zo bepalend! Dit boek helpt je bij het inzien van je eigen patronen en hoe je dit stapsgewijs kan veranderen of aanpassen en hoe je dit oefent. De wekelijkse oefeningen zijn verdiepend. Je mag je eigen tempo bepalen. Geeft voor- en nadelen, maar als persoon voelde ik mij niet afgekeurd. Door dit boek krijg ik juist het gevoel dat ik het anders kan doen, wat mij een fijner gevoel kan opleveren en ik sneller gelukkig kan zijn. Goed is goed genoeg, de lat hoeft niet hoger. Zoals met sporten: je mag oefenen en experimenteren.
door anneliefsje op 1 maart 2018
Pessimisme kun je leren!

Pessimisme kun je leren!

De NS Publieksprijs
Vandaag heb ik mijn stem uitgebracht.
Daar verscheen, zoals ook Özcan dacht
Veroorzaakt door een muisje
Bij Lévi Weemoedts naam een kruisje
-
Özcan Akyol heeft het goed verwoord
Lévi leeft, hij is nog niet vermoord
Eus ging de schrijver eren
Met ouwe meuk in nieuwe kleren
-
Uitgever Nijgh & van Ditmar schiep
Voor zijn zeventigste jaar hiep hiep
Het zal je maar gebeuren
Een prachtig boek in hippie kleuren
-
De versjes die zijn kort en krachtig
Herkenbaar, grappig en soms prachtig
Poëzie met een grote P.
Ik vermaakte me er prima mee.
-

De NS Publieksprijs en OV
Als aanvulling op zijn AOW
Gaan dit jaar als blijk
Naar Isaäk Jacobus van Wijk!

Mocht je het boek niet gelezen hebben of (net als ik) alleen kennis hebben van gedichten van Harry Jekkers, Koos Meinderts, Marianne Busser, Ron Schreuder, Dick Bruna en Sinterklaas. Dan volgt hier de uitleg:

Eus dacht dat Lévi al jaren onder zijn veel gedichte zooien lag.
Özcan Akyol heeft de 70 versjes uitgekozen.
Lévi heet in het echt Izaäk Jacobus van Wijk.
De winnaar ontvangt een geldbedrag van €7.500 en een NS Altijd Vrij 2e klas abonnement!
door Edithenramona op 5 november 2019
Je doet het toch wel gratis?

Je doet het toch wel gratis?

Zelfoverschatting
Ik heb dit boek met kromme tenen zitten lezen. De arrogantie druipt er van af.
Tuurlijk is het irritant dat je soms video's overnieuw moet opnemen, maar in bijna elke andere baan kan het gebeuren dat je geleverd werk moet herzien, als een opdrachtgever hier om vraagt. Waarom denkt de auteur in een positie te zitten dat dit niet voor haar geldt. Deal with it.
Dan slaap je de dag erna toch lekker uit, gebruik je alle gratis producten die je zijn toegezonden en neem je een video nog een keer op. #Zwaar leven.
Daarnaast zijn zaken in het boek te veel vanuit 1 kant belicht, vanuit een verhevenheid en alwetendheid die de auteur niet siert en die het naar maken om het te lezen. Er is legio internationale literatuur geschreven over marketing en sales, ook online. Erg jammer dat hier vrijwel niet aan wordt gerefereerd in het boek.
Ik raad de auteur dan ook aan om zich te verdiepek in goede literatuur, waarin een wetenschappelijke reflectieve houding wordt gehanteerd, waarbij een auteur (h)erkent wat hij zelf niet weet en vanuit nieuwsgierigheid een thema onderzoekt en belicht.

Dit alles maakt het boek niet meer dan een subjectieve klaagzang van de auteur, die het zou sieren om meer dankbaarheid te tonen voor haar positie en bekendheid, die ze bovenal aan toeval en veel geluk te danken heeft.
door Betty35 op 16 november 2019
Ja-maar... Omdenken

Ja-maar... Omdenken

coach boekje
Een heel geschikt boekje om aan pupillen te geven die nog niet voldoende levenservaring hebben om zelf tot inzichten te zijn gekomen dat je door omdenken anders tegen zaken aan kunt kijken.
Met het geven van dit boekje voorkom je dat je als coach, ouder, therapeut met de pupil in energieverslindende discussies hoeft te gaan. Met het laten lezen van dit boekje geef je de pupil spelenderwijs een handreiking geeft om inzicht te krijgen in het anders aankijken tegen situaties. Van daaruit kun je de dialoog op volwassen niveau voeren zonder dat de pupil zich hoeft te verantwoorden of jij de zgn. betweter wordt.
Dus, massaal kopen en cadeau geven, hoe meer mensen leren op deze wijze tegen het leven aan te kijken en met lastige situaties om te gaan, hoe vredelievender onze samenleving zal worden!
door mwcasetta op 11 mei 2013
Het Bucketlist boek voor koppels

Het Bucketlist boek voor koppels

Je hebt er wel plezier aan
Ik heb dit boek gekocht als cadeau voor mijn vriend en ik moet zeggen we hebben al plezier gehad door het gewoon al samen te lezen. Je haalt zaken en herinneringen boven die je al vergeten was en kan vragen stellen of komt dingen te weten die je nog niet wist. Zo staan er bijvoorbeeld uitdagingen in die je misschien helemaal niet wil doen, zoals bijvoorbeeld: trouwen? Dit geeft op dat moment ook de perfecte kans om met je partner van visie en mening te wisselen hierover. Sommige bucketlist to do's lijken wel wat kinderlijk of niet echt de moeite waard, maar dat weegt niet op tegen het plezier dat we zullen hebben met de leuke to do's. Zo hebben we dankzij het boek besloten om in de toekomst een reis naar Australië (of Nieuw Zeeland) te maken. Een bangelijk idee waar we misschien niet aan gedacht hadden als we het boek niet hadden. Aan het einde van de pagina's kan je ook zelf eigen bedachte uitdagingen neerschrijven en dat maakt het boek dan wel iets persoonlijker.
door Insightout op 17 januari 2017
Wat als?

Wat als?

Yes! Het ultieme wetenschappelijke vakantieboek.
Yes! Het ultieme wetenschappelijke vakantieboek. Voor op strand, in de bergen, het vliegtuig of naast het zwembad. Gebaseerd op zijn website http://what-if.xkcd.com waar hij cartoons tekent en wetenschappelijke antwoorden geeft op de meest gekke vragen heeft Munroe een bloemlezing in boekvorm gepubliceerd. Wie wil weten wat er gebeurt wanneer je zwemt in een bassin met kernafval, een muur bouwt met alle chemische elementen in de juiste volgorde, de oceanen laat leeglopen, een Legobrug bouwt tussen Londen en New York of je plots de zon uit zet, ... en nog veel meer vragen, zal plezier beleven aan dit boek.
Munroe beantwoordt de meest gekke vragen met echte wetenschap, gebaseerd op feiten. In zijn enthoesiasme gaat hij wel eens voorbij aan de essentie van de vraag en wijdt hij te veel uit, maar een kniesoor die daarover maalt. Stokcartoons helpen de technische uitleg te verduidelijken, of ook niet. Er zit geen rode draad in het boek zodat je willekeurige vragen en antwoorden kan lezen wanneer je wil.
Randall Munroe is van opleiding natuurkundige en werkte voor NASA waarna hij zich heeft toegelegd op cartoons tekenen. Gelukkig voor ons is zijn passie voor wetenschap nooit geblust.
door DirkVlem op 5 augustus 2015
Lekker & simpel - Elke dag

Lekker & simpel - Elke dag

Leuke en makkelijke recepten, uitvoering van het boek had beter gekund
Na al vele recepten van hun blog (met succes!) te hebben gemaakt, is dit het eerste kookboek wat ik van hen in huis heb gehaald. Er staan lekker veel recepten in (sommige recepten lijken echter wel sterk op elkaar), waar ik heel blij van word. Alle ingrediënten zijn in iedere supermarkt te verkrijgen wat de recepten heel toegankelijk maakt voor iedereen.

Ik had er wel iets meer van verwacht. Er staan vaak 2 recepten op 1 pagina, maar dan met maar 1 foto erbij waarvan je zelf moet raden of het linkse of het rechtse recept van de pagina nou staat afgebeeld. Ik had het zelf fijner gevonden als ieder recept op de foto stond.

Ook miste ik het aangeven van de hoofdstukken. In de inhoudsopgave staan de recepten wel ingedeeld per categorie (ontbijt/ovengerechten/pasta etc.), maar deze indeling komt verder nergens meer in terug. Ik had het mooier gevonden als er aan het begin van elke categorie een mooie pagina in het boek zat die aangaf dat je bij een nieuwe categorie bent aangekomen. Tot slot missen er hier en daar wat dingen in de recepten. Er staat dan bijvoorbeeld een ui tussen de ingrediënten, maar die komt in de bereidingswijze vervolgens niet meer ter sprake. Ook komt het bij een flink aantal recepten voor dat ik zie dat het recept op de foto nog een bepaald ingrediënt bevat, welke niet in de recepttekst terugkomt.

Dit soort kleine dingetjes maken dat ik ietwat teleurgesteld ben, maar omdat het boek me wel veel inspiratie geeft voor lekkere, makkelijke recepten ben ik er alsnog wel blij mee en zou ik het boek wel aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een kookboek met lekkere recepten zonder poespas.
door Mariekevdx op 30 augustus 2019
Simpel

Simpel

Simpel..?
Leuk en aanstekelijk geschreven en een aantal originele combinaties, hoewel ik uit het gehele boek misschien acht recepten de moeite waard vind om vaker te maken (en dan is het toch wel een prijzig boek!). Over de gehele linie toch wel bewerkelijke recepten; hoewel Ottolenghi bij veel recepten triomfantelijk schrijft dat het zo gemakkelijk is om alles in de oven te schuiven in plaats van op het gasfornuis te zetten, vergeet hij gemakshalve dat je vóór die tijd toch behoorlijk wat werk moet verzetten.
Naar mijn idee mist Ottolenghi de boot een beetje voor wat betreft vegetarische suggesties; daar had meer aandacht voor mogen zijn, anders dan alleen maar het vlees weglaten.
Mijn grootste bezwaar is dat er geen eenpansgerechten in staan. Het hoofdstuk met simpele maaltijdsuggesties bestaat uit het "simpelweg" combineren van een eerder beschreven vlees-/ visgerecht, een groentegerecht en een pasta- of rijstgerecht. Ja,... zo kan ik het ook!
door GeejeeZ op 10 januari 2019
The Subtle Art of Not Giving a F*ck

The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark gooit open deuren in gezicht
Mark Manson schrijft zo vlot als de beste spreker die je kent. Hij gooit met open deuren. En die deuren gaan letterlijk tegen je gezicht knallen. Hij legt ongelooflijk helder en makkelijk uit waarom we de problemen ervaren zoals we die ervaren, zonder toegankelijkheid te verliezen. In het eerste hoofdstuk strooit Mark behoorlijk vaak met het F-woord. Probeer door die Amerikaansheid heen te lezen. Daarna doet ie het minder.

Ik denk dat je ongetwijfeld dingen tegen gaat komen waar je mee zit. Van de feedback loop from hell, disappointment panda, tot de 'there is now how?' oplossing. Dit boek zet je tot nadenken over je leven. Wees bereid om dat te doen. Ik heb het boek herlezen.

Dit boek leert je hoe je om moet gaan met je problemen in je leven, niet hoe je van je problemen voor altijd af komt. Ondanks dat er veel open deuren in het boek zitten, legt hij het zo helder uiteen dat je door de bomen weer het bos kan zien. Precies wat ik nodig had.

Dit zou verplichte kost moeten zijn voor de jeugd van tegenwoordig.

Toch heeft het boek wat minpunten:
- Het boek zet tot nadenken, maar praktisch biedt het weinig oefeningen of best practices. Hierdoor blijft het bij denken en moet je enigszins zelf bepalen hoe je problemen aan pakt;
- Soms is hij te oordelend en vertelt hij zijn verhaal te veel vanuit een persoonlijke insteek. Aan de ene kant zegt ie dat iedereen fouten maakt en dat dat normaal is. Aan de andere kant geeft hij soms wel zijn meningen over bepaalde activiteiten dat die slecht zijn. Dat lijkt tegen zijn pleidooi in te stroken.
door KlantMich op 19 november 2017
Boer Boris een paard voor Sinterklaas

Boer Boris een paard voor Sinterklaas

Weer een echte Boer Boris Topper!
De Boer Boris boeken zijn altijd een grote hit. Het is gewoon de allerleukste boer van het land. Elk kind is telkens weer benieuwd welk avontuur
Boer Boris en zijn dieren nu weer zullen gaan beleven. Boer Boris is altijd erg vindingrijk en met elkaars hulp komen ze er altijd wel. Elk boekje is weer even leuk als het vorige en ze blijven maar leuke, vrolijk en grappig onderwerpen verzinnen. Of je nu een prentenboek zoekt voor een verjaardag, Pasen, Kerst, Sinterklaas of gewoon zomaar een boekje wilt kopen, kijk eens tussen de boekjes van Boer Boris, er is altijd wel iets te vinden! Eenmaal één Boer Boris boekje in je bezit en je wil ze allemaal.

Ook dit Sinterklaas boek “een paard voor Sinterklaas” is weer ontzettend leuk, vrolijk en origineel. Sinterklaas wil Knol een weekje lenen omdat zijn eigen schimmel gevallen is. Als ze gaan oefenen met Knol blijkt hij hoogtevrees te hebben. Mijn zoontje moest hartstikke lachen om dit verhaal. Iets met koe Clare en huppelen op het dak, echt ge-wel-dig. Nu zijn jullie best nieuwsgierig he? Echt, ga dit boek halen en voorlezen aan jullie kinderen, het is zo leuk!

De schrijfstijl van Ted van Lieshout is altijd herkenbaar. Het is vlot, luchtig en grappig. Natuurlijk is alles weer op rijm geschreven, wat geweldig is met voorlezen. Je vliegt door de zinnen en pagina’s heen en voor je het weet is dit prentenboek alweer uit. Ik heb “een paard voor Sinterklaas” ondertussen al meer dan tien keer voorgelezen, maar hij blijft leuk. De tekeningen van Philip Hopman zijn ook weer heuse kunstwerken. Ze kunnen allemaal zo ingelijst en opgehangen worden. Vrolijke, gezellige en kleurrijke illustraties waar elk kind blij van zal worden. De illustraties versterken de tekst en kinderen zien alles als een film voor hun ogen afspelen. Wat de leeservaring natuurlijk heel fijn maakt.

Kortom, “een paard voor Sinterklaas” is weer een echte Boer Boris topper! Een enorm leuk boek voor jonge kinderen vanaf een jaar of twee. Daarnaast zal elke ouder met plezier dit prentenboek voorlezen aan zijn/haar kinderen. Echt genieten!
door HeavenLeigh op 21 november 2019
Happy Life 365

Happy Life 365

Must-read voor iedereen!
2 weken geleden zijn op korte tijd 2 personen in mijn kleine familie overleden. Daarbij kwamen ook nog een aantal niet zo fijne verrassingen aan het licht. Ik heb meteen dit boek aangeschaft en het heeft me zo goed geholpen! Pieker niet, treur niet over wat had kunnen zijn en wat je niet kan veranderen, ga vooruit. Ik ben een heel rationeel iemand en hou normaal niet van coach of zelfhulpboeken, maar dit boek is zo praktisch en vlot geschreven. Geen hippie blabla, gewoon heel veel "ja ja zo is het momentjes" en dingen die je herkend maar waar je nog eens op gewezen moet worden. Los dat dit boek me eigenlijk geholpen heeft met het rouwproces, heeft het me ook geleerd waarom mensen op een bepaalde manier reageren. Ook op werkvlak gaat het me helpen! Echt ik raad dit boek iedereen aan om meer gelukkig in het leven te staan!
door AlexiaPower op 4 november 2018
De Gorgels

De Gorgels

Stiekem zelf uitgelezen
Een heerlijk boek, een heerlijk verhaal.
Iedere avond leest mijn dochter zelf een bladzijde en daarna lees ik een hoofdstuk aan haar voor terwijl ze knus in mijn armen ligt.
Meestal probeert ze me over te halen om nog een extra hoofdstuk voor te lezen en dat lukt haar aardig. Gewoon omdat ik er ook van geniet.
Nu is ze helaas niet iedere week bij mij. De ene week bij mij, de andere week bij haar vader. Ik geef eerlijk toe, ik vond het verhaal zo leuk dat ik geen week wilde wachten met het verhaal verder te lezen dus op de vrijdag dat ze niet meer bij mij was heb ik het boek voor het slapen gaan zelf in 1 ruk uitgelezen. Met een lach en een traan erbij.
Nog een paar hoofdstukken en dan is hij voor mijn dochter helaas ook uit. Dan wordt het tijd voor een nieuw verhaal in de hoop dat die net zo leuk zal zijn.
door SdeKort op 9 maart 2016
Mindf*ck Next Level

Mindf*ck Next Level

Must have!
Bij het lezen van de inleiding begint al de eerste mindfuck, waardoor je onmiddellijk geboeid bent en wilt doorlezen. In het eerste hoofdstuk wordt uitgelegd hoe optische illusies werken. En zorg maar dat je een pak speelkaarten bij de hand hebt, want zeker dat ook jij dit wilt proberen en gaat oefenen. Buiten alle trucs die erin het boek beschreven staan, wordt er ook beschreven dat je in het dagelijks leven in de maling wordt genomen. Je dagelijkse keuzes kunnen worden beïnvloed. Wanneer er op de menukaart een dure fles wijn staat, lijken de flessen daaronder vanzelf goedkoper. In hoofdstuk 22 laten ze zien wat een bias is. Door het eerste zelf te ervaren door drie raadsels, kom je erachter hoe makkelijk jezelf ergens intrapt. Na het lezen van het boek, ga je bewuster nadenken over dingen, maar zolang niemand mij erop attendeert, trap ik er gewoon weer in.
Dit is een boek dat je in een zucht uitleest, omdat het blijft boeien. Je wilt alles uitproberen en het liefst andere mensen in de maling nemen. Een boek dat je er vaak nog even bij pakt, omdat je denkt hoe zat dat ook alweer. Een aanrader voor iedereen!
door lizzyblok op 20 november 2019
Patronen doorbreken

Patronen doorbreken

Inleiding voor de schematherapie
Ik heb dit boek op aanraden van mijn psycholoog gelezen en binnenkort ga ik schematherapie volgen. Het boek is heel herkenbaar en een simpel geschreven inleiding in de schematherapie. Ik had nog nooit van deze therapievorm gehoord en dit boek geeft een duidelijke en begrijpbare uitleg over wat het is en hoe het mensen kan helpen die al langere tijd met dezelde problemen (patronen/thema's/valkuilen) worstelen. Ik denk dat iedereen op een bepaalde manier wel een of meerdere valkuilen heeft waar hij of zij moeite mee heeft en dat dit boek daarom voor iedereen interessant kan zijn om te lezen. Waarschijnlijk herken je ook meerdere schema's/valkuilen en overlevingsstrategieen bij mensen in je omgeving en kan dit boek je helpen hoe dat ontstaan is en je leren er beter mee om te kunnen gaan. Eigenlijk zou ik dit boek aan iedereen willen aanraden, maar zeker aan mensen die al langere tijd terugkomende problemen in hun leven hebben en voor eens en voor altijd willen breken met (destructieve) vicieuze cirkels.
door Smartie28 op 15 oktober 2018
Grand Hotel Europa

Grand Hotel Europa

Briljant, geestig en vaak hilarisch
Grand Hotel Europa is het beste boek dat ik in lange tijd gelezen heb. Het zit zo vol met rijke thema's, van de nadelen van massa-toerisme tot de teloorgang van ons continent en passant par immigratie, kunstgeschiedenis, het gevaar van nationalisme, hedendaagse kunst, muziek en nog wat meer, dat ik het zou meenemen op een onbewoond eiland ! Bovendien is de toon soms ronduit hilarisch : de auteur schrijft met voldoende humor, of zelfspot, om sympathie van de lezer voor hem of zijn personage (maar volgens mij is het een en dezelfde persoon) op te wekken. Hij heeft duidelijk de pest aan Aziatische toeristen, maar ook aan Amerikanen, om Nederlanders niet te vergeten. Maar in tegenstelling tot Houellebecq, die een beetje dezelfde thema's hanteert in zijn boeken, is Pfeijffer nooit gemeen : hij haat de mensen niet, het is niet zwartgallig.
Het boek is in feite een successie van "episodes" heel knap aan elkaar verbonden en zonder dat de roman aan interesse inlevert. Het levert memorabele scenes (zoals de beschrijving van Skopje om maar er éen te noemen die ik bijzonder leuk heb gevonden maar er zijn er nog veel meer van dat kaliber). Het is misschien niet altijd even subtiel, je ziet heel duidelijk waar Pfeijffer ons wil leiden en hij herhaalt zichzelf in zijn pleidooi. Maar hij doet het op een zo elegante manier, dat je je eigenlijk snel gewonnen geeft. Hij gebruikt een zeer on-nederlandse stijl in zijn dialogen, maar deze stijl past perfect bij zijn Grand Hotel en bij het belangrijkste onderwerp : wij, in Europa, hebben zo'n rijk verleden dat we geen toekomst meer hebben.
De schrijver heeft twee verhalen naadloos aan elkaar verbonden : we zijn een keertje in het hotel, de volgende keer in Venetië. Het is knap gedaan, tot aan het einde. Met nog een leuke twist die ik niet had zien aankomen (maar andere lezers misschien wel).
Ik heb al het boek cadeau gegeven aan verschillende mensen : het is een echte aanrader, en je zult je niet vervelen !
door mbroens op 22 mei 2019
Master your mindset

Master your mindset

Dankbare herkenning
Vanuit mijn studie meteen in ons familiebedrijf gestapt waar ik samen ging werken met mijn broer. M.n. na de crisisjaren kwamen de verschillen tussen ons echt bovendrijven en heb ik mijzelf weggecijferd om relatie werkbaar te houden en om het risico om familiebanden niet te beschadigen te minimaliseren. Na jarenlang een 'onheimisch gevoel' te hebben gehad van een bepaalde leegte in mijn leven en daardoor steeds verder afdwaalde van mijn eigen 'ik' kwam ik een artikel van Micheal tegen! Meerdere malen gezocht naar 'iets' waar ik mijzelf aan kon vastklampen, helaas zonder resultaat. Bij Micheal had ik een directe herkenning en gevoel van thuiskomen! Micheal raakt je echt en benoemd de zaken zoals ze zijn en heb naast dit boek mijzelf ook meteen aangemeld voor de cursus Master Your Mindset en ervaar iedere keer de positieve energie, kracht en motivatie om 'een betere versie van mijzelf' te blijven ontwikkelen! Je wilt ook hieraan blijven werken en kost je ook geen moeite!!
door MaartenMulders op 19 mei 2017
Foodsisters - Intermittent fasting

Foodsisters - Intermittent fasting

Werkt echt
De methodes van de foodsisters werken voor mij omdat zij voor mij denken. Ik hoef niks te plannen of bedenken, dat doen zij. De gerechten zijn bijna allemaal echt lekker, dus afzien is het niet. Je bent wel aardig wat tijd kwijt met bakken en voorbereiden,maar dat kun je wel van te voren inplannen (je maakt dan op 1 dag alles voor de week erna). Als je daar geen zin in hebt, past deze methode minder goed. Ik vond het zelf ideaal om mijn tas te vullen met zelfgemaakte hapjes ipv op mijn werk dure en ongezonde dingen te kopen. Minpunt vind ik sommige passages uit het boek. Die zijn echt wat te simpel, zo niet een tikje infantiel omschreven. Voor de wetenschappelijke onderbouwing kun je beter andere boeken lezen. Het boek staat helaas ook wel vol spelfoutjes, maar dat ben ik gewend van ze (is in andere boeken ook zo). En sommige recepten (een paar maar) kloppen niet helemaal, maar gelukkig zijn er verschillende facebookgroepen waarin snel gereageerd wordt als je het even niet weet. De foodsisters zelf zijn goed bereikbaar voor vragen. Al met al een enorme aanrader. Ik doe het nu 15 dagen en er is al 2,8 kilo af. Tevreden!
door Maria78Leo op 7 juli 2019
De edele kunst van not giving a fuck

De edele kunst van not giving a fuck

Vermakelijk zelfhulpboek over geluk!
Vermakelijk en goed te lezen tsja toch wel zelf hulp boek. Dit 'zelf hulp boek' zeg ik er specifiek bij omdat je dit op het eerste gezicht niet denkt.

Ik dacht dat het vooral vermakelijk zou zijn maar het zit toch ook vol met psychologische adviezen. Dus besef je dat wel voordat je het gaat lezen.

'Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan met je tekortkomingen en tegenslagen in het leven om te gaan'. Dit is niet nieuw en heel goed verpakt in een nieuw format van deze blogger.

Een van de mooiste quotes is: "Het verlangen naar positievere ervaringen is in wezen een negatieve ervaring. Terwijl daarentegen de acceptatie van een negatieve ervaring in feite juist een positieve ervaring is."

In De edele kunst van Not Giving a F*ck introduceert Mark Manson een nieuwe sleutel tot geluk: stoppen met altijd maar positief zijn en in plaats daarvan leren omgaan met onze tekortkomingen en tegenslagen in het leven.

Want zodra we niet meer voor onze angsten, fouten en onzekerheden wegrennen maar pijnlijke waarheden onder ogen durven te komen, vinden we eindelijk de moed en het zelfvertrouwen waar we in deze tijden zo’n behoefte aan hebben.

Ondanks dat ik al veel van deze theorieen kende vond ik het toch leuk en enteraining!
door iTjerk op 29 augustus 2017
De Zeven Zussen 2 - Storm

De Zeven Zussen 2 - Storm

Prachtig verhaal van de tweede zus
Ally (Alcyone) D’Aplièse is een van de zes geadopteerde dochters van Pa Salt. In dit tweede deel uit de serie ‘De zeven zussen’ gaat het over haar, de tweede in de rij van zes zussen. Ally is een getalenteerde profzeilster. Zij is aan het zeilen met haar vriend Theo wanneer haar vader overlijdt. De relatie met Theo is nog heel pril maar Ally voelt dat hij de ware voor haar is. Haar vader laat Ally een brief na met aanwijzingen over haar afkomst. In eerste instantie heeft Ally hier niet zo veel behoefte aan maar na een dramatisch ongeluk besluit ze toch naar haar verleden op zoek te gaan. De aanwijzingen van Pa Salt leiden haar naar het Noorwegen van het einde van de negentiende eeuw. Pa Salt heeft haar namelijk de biografie toegestuurd van Jens Halvorsen, een Noorse componist.

In deze biografie leren we Anna Landvik kennen, een boerenmeisje met een prachtige stem. Anna wordt ontdekt door Herr Mayer, een professor. Anna gaat bij Herr Mayer in de grote stad wonen. Ze krijgt diverse lessen en een hele nieuwe garderobe. In het theater van die stad gaat voor het eerst Peer Gynt van Ibsen uitgevoerd worden op muziek van Grieg. Anna leent haar stem aan de hoofdrolspeelster. Het muziekstuk wordt een groot succes. Anna is definitief het boerenbestaan ontgroeid en begint aan een mooie zangcarrière. Dan ontmoet ze haar grote liefde Jens. Met hem gaat ze naar Leipzig.

Het verhaal van Anna en Jens boeit Ally zo dat ze in het huidige Noorwegen, in de stad Bergen, op verder onderzoek uitgaat. Zal er een connectie met Anna en Jens zijn? In Bergen ontmoet ze de achter-achterkleinzoon van Anna en Jens, Thom Halvorsen. Thom en Ally hebben meteen een klik, samen gaan ze verder op onderzoek uit. Dit onderzoek brengt hen naar de geschiedenis van Noorwegen voor de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt hun het verhaal van de ontluikende liefde van Pip, de kleinzoon van Anna en Jens, en Karine. Karine geeft haar Joodse geloof op om met Pip te kunnen trouwen. Pip is net als zijn grootvader een componist. Zijn eerste werk staat op het punt van uitvoeren wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt in Noorwegen. Het werk is nooit meer uitgebracht…
Wat is er gebeurd met Pip en Karine? En is er een connectie met Ally?

Mijn mening: Lucinda Riley heeft weer een prachtig boek geschreven. Ik was al heel enthousiast over het eerste deel van ‘De zeven zussen’ maar het tweede deel vind ik nóg beter! Net als in het eerste deel, worden er twee verhalen verteld. Een verhaal in het heden (de zoektocht van Ally) en een verhaal in het verleden (het verhaal van Anna). Beide verhalen gaan over liefde en verlies en de zoektocht wie je werkelijk bent. Als een rode draad loopt ook de liefde voor muziek in beide verhaallijnen door. Ally’s verhaal verdient om gelezen te worden, af en toe heb je er een zakdoek bij nodig maar dat heb je in het echte leven ook wel eens. Vijf sterren voor dit mooie boek!
door Duimelotje op 4 maart 2018
Van klacht naar kans

Van klacht naar kans

wat vertelt mijn lichaam?
Juriaan (huisarts-coach) beschrijft op een open, soms confronterende en bovenal liefdevolle wijze dat je op meer manieren een lichamelijke klacht kan benaderen.
Stil te staan bij de klacht en die vanuit verschillende invalshoeken te bekijken heeft mij geholpen.
Waar ik normaal snel weg ga van de plek van het ongemak heb ik door dit boek geleerd het gevoel op de plek van het ongemak volledig waar te laten zijn. Dit heeft mij bewust gemaakt welke emoties, gevoelens, gedachten ik heb in een ongemakkelijke situatie waardoor ik nu kan kiezen
Nu luister ik naar de signalen van mijn lichaam en mijn klachten zijn verminderd.
Met de methode die in het boek beschreven wordt kan ik steeds teruggaan naar wat ik werkelijk wil.

- goed leesbaar boek
- heldere kernboodschappen per hoofdstuk
- oefeningen voor zelfbegeleiding
door Madelon9 op 21 november 2019
't Hooge Nest

't Hooge Nest

een meesterwerk
Het is ongelooflijk knap hoe de auteur erin slaagt om vanuit zuivere feiten een empathisch beeld van de hoofdpersonen neer te zetten. Het is geen roman, maar zeker zo meeslepend. Indrukwekkend en aangrijpend. Juist omdat zij zich verre houdt van oordelen en veroordelen maar uit gaat van de de feitelijke gebeurtenissen komt het verhaal des te krachtiger binnen. Hoewel ik al veel gelezen heb over WO2 toch weer heel nieuwe inzichten opgedaan. Ze zijn er altijd geweest en ze zullen er altijd zijn: de gefrustreerden die hun agressie eindelijk kunnen botvieren. Degenen die hopen er beter van te worden of er op z´n minst zelf niet slechter van hopen te worden. Maar gelukkig ook degenen die zelfstandig blijven denken en daarnaar handelen. Al die jaren research heeft het verhaal van de hoofdpersonen weer tot leven gebracht. Een meesterwerk!
door HildeVeraartMaas op 16 december 2018
500 stoof- & ovenschotels

500 stoof- & ovenschotels

Geweldig
Dit is een prima kookboekje. Voor deze prijs is het helemaal geweldig. Het heeft een handzaam formaat, met een harde kaft die enigszins waterbestendig is. Geen probleem om naast het fornuis te leggen dus.
De recepten zelf zijn makkelijk te volgen en alles wat ik tot nu toe geprobeerd heb, werd heerlijk. Het verdient wel de aanbeveling om veel verschillende soorten kruiden in huis te halen. Bovendien vragen sommige recepten om ingrediënten die je niet bij de eerste de beste supermarkt kan halen, maar die zijn in de praktijk meestal makkelijk te vervangen door meer alledaagse producten. Voorbeeld: Het recept vroeg om borlottibonen, maar bruine bonen gebruiken was geen enkel probleem.
Met 500 verschillende recepten plus meerdere variaties op elk recept staat er voor elk wat wils in, waarbij bijvoorbeeld ook rekening gehouden wordt met alergieën, zoals glutenvrij.
door Flipjehetfruitbaasje op 20 oktober 2010
Sinterklaas

Sinterklaas

Alle dagen 5 december
Najaar 2008 heb ik dit boek gekocht voor mijn zoontje die toen net 2 was. Het is een prentenboek zonder woorden dat alles wat je weten wilt over Sinterklaas 'vertelt'. We hadden het bij een vriendinnetje zien liggen en mijn zoon (en de rest van ons) was op slag helemaal weg van dit boek. Sindsdien wordt het elke dag bekeken, door hem, door zijn grotere zussen, door mij, vaak samen ook vaak alleen. Duidelijk is dat Sint nu 'op vakantie' is in een warm land en in een heel groot huis met heel veel kadootjes en heel veel zwarte pieten met heel veel kleren, woont. Sint heeft ook een haven waarin de pakjesboot klaarligt en als het weer donker (winter) wordt komt hij naar ons toe om de kadootjes te brengen. De pagina met 'vechtende' hulpsinterklazen is toch wel favoriet. "Vechtuh!" roept ons mannetje dan en hij moet heel hard lachen. Dat sinterklazen ook stout kunnen zijn.......... Dit is echt een prachtig boek, het hele jaar door. Het is zo mooi getekend, aan alle details is gedacht. Zelfs boven de eettafel in Sints huis in Spanje hangen de kindertekeningen en, hoe kan het ook anders, Jan Steens schilderij, Sinterklaasavond. Verder heeft Sint Nederlandse design meubels (de Martin Visser bank) in huis en krijgt hij van zijn pieten een echte Rietveld stoel kado. Er is zo veel te zien, we zijn nog lang niet uitgekeken. En wat moet de tekenares een plezier gehad hebben toen ze dit boek tekende. Tip: koop dit boek niet kort voor 5 december, maar maanden eerder zodat je samen met je kind echt naar de grote dag kunt toeleven.
door Margreet op 28 augustus 2009
De onschuldigen

De onschuldigen

Recht is iets anders dan gerechtigheid!
Met dit verhaal toont John Grisham maar weer eens aan dat hij absoluut de beste schrijver is als het gaat om recht en gerechtigheid.
Met Cullen Post als hoofdpersoon ga je terug in de tijd om de gebeurtenissen met betrekking tot de moord opnieuw te beleven en te bekijken. Zo kom je erachter dat helaas veel mensen hun eigen belang ver boven dat van anderen plaatsen, en het rechtssysteem niet gaat over eerlijkheid maar over wie de langste adem, het meeste geld en de meeste macht heeft. Corruptie bij de politie en hun ondersteunende taken spelen hier een zeer belangrijke rol bij.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersoon. Dit geeft veel inzicht in de andere personages maar de hoofdpersoon zelf blijft een beetje vaag, wat dan wel weer goed past bij zijn karakter, maar wat soms wat frustrerend is voor de lezer.
Het onderwerp is goed gekozen en gedurende het verhaal wordt heel duidelijk hoe het rechtssysteem functioneert (of juist niét functioneert). Vele mensen zullen zich met de onschuldigen in de gevangenissen ook niet echt bezig houden omdat het zelden tot nooit in de media benoemd wordt, maar het is schokkend om te lezen hoeveel mensen het zijn en hoe lang vele van hun onschuldig moeten zitten. Dat er organisaties zijn die met vrijwilligers en donaties deze mensen vrij proberen te krijgen is ook niet of nauwelijks bekend. John Grisham weet zo feiten en fictie weer eens heel goed door elkaar te mengen. Toch is er ook het bekende minpuntje; Grisham slaat nog wel eens door in de informatie die hij geeft waardoor het verhaal zelf een beetje ondergesneeuwd raakt en je de spanning hier en daar kwijt raakt. Maar mede door zijn prettige en vlotte schrijfstijl is het een boek wat je in één keer uitleest en wat je nog wel een tijdje bij zal blijven.
door deleestrein op 10 november 2019
Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Een lage drempel
Vaak zie je bij afval boeken dat de drempel erg hoog is. Je begint er met volle moed aan maar houdt het toch niet vol omdat er producten in staan die nergens te krijgen zijn of omdat het heel duur. Voor mij was het heel lastig om de knop om te zetten om echt aan mij zelf te werken tot dat ik van project gezond hoorde. Je denk vaak als iemand dit zegt wat een cliché maar bij mij was dit nu echt. Ik zit nu in week 7 van het boek en het gaat me echt goed af tuurlijk heb ik af en toe nog zn moment van moet dit nu maar als je dan toch door zet merk je dat het allemaal erg lekker is! En het voordeel me gezin kan gewoon mee eten. Inmiddels ben ik in 7 weken 5 kilo lichter( 8 cm van alles af)en dat heb ik in jaren niet meer behaald. Nu verder voor de overige 25 kilo maar met dit boek is het zeker haal baar heerlijke recepten boodschappen lijstjes . Tips om genoeg water binnen te krijgen en een hele week menu zodat je zelf niet hoeft te bedenken wat moet ik nu nemen?. Ik zou zeggen zet de stap!
door Djkrijgsman op 22 maart 2018
De Zeven Zussen 3 - Schaduw

De Zeven Zussen 3 - Schaduw

Favoriete deel tot nu toe
Volgens mij is het met De zeven zussen-serie heel zwart/wit: of je vindt het een geweldige reeks boeken of je vindt er niets aan. Ik behoor in ieder geval tot de eerste categorie. En dit derde deel ‘Schaduw’ is mijn favoriet tot nu toe. De reden? Star is een erg interessant personage. Ook al lijkt er weinig groots te gebeuren; ik vind dat ze een bijzondere ontwikkeling doormaakt en toch al die tijd zichzelf blijft.

Lucinda Riley heeft er bij dit derde deel voor gekozen om het hele gebeuren rondom de erfenis van Pa Salt niet uitgebreid mee te benoemen. Dat werd in de vorige twee delen wel gedaan. Voor de lezers die deze boeken op volgorde lezen (en dat zullen de meesten zijn), is het fijn dat je nu in één keer door kunt naar het verhaal van Star. Ook zij gaat op zoek naar haar verleden, waardoor er ook verschillende hoofdstukken uit het verleden voorbij komen. Dat maakt je nieuwsgierig, waardoor je lekker door blijft lezen. Ook de fijne schrijfstijl van Riley zorgt daarvoor.

Tijdens het lezen van ‘Schaduw’ probeer je zelf te bedenken wat er met Star gaat gebeuren en met welke geliefde zij eventueel zal overblijven. De auteur lijkt je in een bepaalde richting te willen sturen, maar of dat ook klopt…? Een andere ontknoping was ook passend geweest. Meer kan ik er niet over zeggen zonder iets van het plot te verklappen. Al met al heb ik enorm van dit derde boek genoten en kijk ik uit naar deel 4.
door luiletterland op 9 november 2019
De fontein, vind je plek

De fontein, vind je plek

Eyeopener
Een boek wat enorm aan het denken zet. Heel veel herkenning. Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb.
Minpunt vind ik wel dat het naar mijn mening op een wat zweverige manier is geschreven, terwijl meer praktisch juist prettiger zou zijn. Ik mis ook illustraties, schema's etc. om het meer beeldend te maken. Nu blijft het voor mij wat ongrijpbaar en het is lastig om er zelf mee aan de slag te gaan. Ook werd ik wat in de war gebracht door de kenmerken van opgestegen zijn. Die lijken erg op een aantal kenmerken van autisme. Als je zoals ik zowel een vorm van autisme hebt en een zeer moeilijke jeugd hebt gehad, is het lastig te onderscheiden wat nu waar bij hoort. Van autisme kun je niet genezen en afdalen naar je eigen plek moet volgens het boek wel kunnen. Dat maakt dat ik nog een beetje worstel hiermee.
door Breedveld op 5 april 2017
Mocro maffia

Mocro maffia

Teleurstellend
Het is gemakkelijk geschreven en leest daardoor snel weg - te vergelijken met een gemiddeld Telegraaf artikel.

Doordat het boek niet lineair verloopt is het soms even schakelen als je in een hoofdstuk plots een jaar naar voren of achteren schuift. Door de hoeveelheid aan verschillende mogelijkheden die gepresenteerd worden rond de twee hoofdgebeurtenissen (coke deal in Antwerpen / liquidatie in Staatsliederenbuurt) gaat het uiteindelijk een beetje nergens over en lees je het uit zonder ook maar een klein beetje wijzer te zijn geworden. Het is daarmee samen te vatten als een aaneenschakeling van theorieën over een aantal recente gebeurtenissen die zich afspelen in de onderwereld van Amsterdam. Het boek lijkt met enige haast geschreven/gepubliceerd te zijn, waarschijnlijk omdat al die gebeurtenissen nog vers in het geheugen zitten. Doordat het uiteindelijk zo'n onduidelijk verhaal is geworden, omdat het nergens op is gebaseerd, doet het wat mij betreft wel af aan relevantie.

Als je opzoek bent naar een beter beeld van de huidige onderwereld van Amsterdam (zoals ik), dan zou ik je dit boek niet willen aanraden. Gaat het je echter vooral om een sensationeel geschreven stuk tekst over criminaliteit, dat ook nog eens lekker weg leest, dan is het een prima aankoop.
door MrDM op 10 november 2014
De Waanzinnige Boomhut 1 - De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

De Waanzinnige Boomhut 1 - De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Ook jongens lezen dit graag!
Het boek is op een ‘Leven van een loser-manier’geschreven: veel sprekende illustraties waardoor het vlot weg leest. Eigenlijk gaat het verhaal helemaal nergens over maar doordat de schrijvers idiote dingen meemaken, die totaal niet kunnen, is het erg humoristisch.
De doelgroep is 7-9 jaar, maar al vind ik dat die bovengrens zeker verschoven kan worden naar boven. Ik heb er als volwassene hard om kunnen lachen. Vanwege de vele illustraties, die zeker de helft van het verhaal zijn, vind ik dit boek niet ‘voorleeswaardig’. De kinderen uit mijn klas die graag ‘Leven van een loser’-boeken lezen, heb ik op dit boek gewezen; zelf een leerling heeft het boek vervolgens gekocht! Deze manier van schrijven i.c.m. illustraties spreekt veel kinderen, met name jongens, aan en enthousiasmeert het zelf lezen. Gaaf om te zien dat de dikte van het boek kinderen niet meer belemmerd bij het kiezen van zo’n boek. Dit boek is écht een aanrader voor kinderen die lezen lastig vinden of er niet zoveel plezier aan beleven.
En het mooie is… er staat een eentje op de zijkant van het boek, dus wie weet komt er nog een vervolg?! Ik hoop het… (en de kids uit mijn groep 5 ook...)
door JufMarijt op 30 juni 2013
Mindgym Work-outs

Mindgym Work-outs

Zelfhulpboek zonder dat het stoffig is
Afgelopen zomer heb ik het eerste boek van Wouter vol plezier gelezen en de daarbij behorende opdrachten uitgevoerd. Ik was dan ook erg benieuwd of dit nieuwe boek een aanvulling zou zijn op de kennis die het eerste boek me al had geboden. Dit is zeker het geval. Het viel me op dat er wel echt meer opdrachten in zitten dan in het vorige boek, wat waarschijnlijk komt omdat sommige opdrachten meer introductie nodig hadden in het eerste deel. Het is echter niet zo dat je dingen mist als je het eerste deel niet hebt gelezen. In eerste instantie begon ik met "even alvast een stukje lezen" voordat ik intensief alle opdrachten ging uitvoeren, maar voordat ik het wist had ik al weer veel te veel bladzijdes verslonden. Dit komt echt door de fijne manier van schrijven van Wouter. Dit bewijst maar weer dat "mindfullness" echt niet zo saai zijn als dat sommige mensen denken. Het boek confronteert je met je eigen rare spinsels in je hoofd en geeft je nieuwe inzichten hoe je daar anders tegen aan kunt kijken. Bewustwording op een manier die prettig is. Ik ga nu starten om elke week trouw de opdrachten te volgen, zodat ik er op de lange termijn plezier van zal hebben. Dat is het fijne van dit boek, je kan zelf kiezen of je alle tips in een ruk uitleest of intensief alles gaat uitvoeren.
door ElianaZitter op 7 januari 2019
Zwijg

Zwijg

Vlot en spannend, met een verpletterend verrassend einde
Het nieuwe boek “Zwijg” van Mel Wallis de Vries ziet er weer prachtig uit.
De foto op de cover nodigt uit om te gaan lezen en de kleurige zijkant met een bandje maken het af. En ook aan de opmaak binnen in het boek is veel zorg besteed. De pagina’s met whatsapp berichten en politieverslagen zijn speels en aantrekkelijk opgemaakt. Het boek wordt verteld vanuit Sarah, één van de meisjes van het vriendinnengroepje dat verder bestaat uit Jamie, Fee en Alyssa. Tijdens een meidenavond wordt één van de vriendinnen vermoord. De andere drie vriendinnen overleven het, en moeten hun leven moeizaam weer zien op te pakken.

De verhaallijn bestaat uit twee tijdslijnen die elkaar door het boek door afwisselen: “ervoor” en “erna”. Doordat deze verhaallijnen door elkaar gemixt zijn leer je als lezer de vriendinnengroep snel kennen en wordt tegelijk de impact van de gebeurtenissen op de groep duidelijk.
Door Mel haar prettige schrijfstijl leest “Zwijg” heerlijk weg, het boek sluit aan bij de leefwereld van pubers en omdat het beeldend geschreven is lijkt het alsof je las lezer onderdeel van de vriendengroep bent. Tijdens het lezen neemt de spanning toe, zeker naarmate de twee verhaallijnen dichter bij elkaar komt. Als je eenmaal met lezen in “Zwijg” begint wil je niet meer stoppen tot je hem uit hebt. Verschillende momenten tijdens het lezen dacht ik dat ik zou weten hoe het zat, wat er was gebeurd tijdens die vrijdagavond, maar het einde was verpletterend verrassend en had ik absoluut niet zien aankomen.
Kortom, “Zwijg” is een vette aanrader!
Zeker een 4,5 van de 5!
door Kim2001 op 25 oktober 2019
999 vragen aan jezelf - Invuldagboek

999 vragen aan jezelf - Invuldagboek

Matig
Ik zou het boek - mits een herziening - aanbevelen. Er zijn dikwijls vragen die in herhaling vallen waardoor je steeds het gevoel hebt een gelijkaardige vraag al te hebben ingevuld. Daarnaast vind ik het boek eerder voor de inwoners van Nederland (ik ben van België afkomstig) omdat er hier en daar vragen/namen/verwoordingen voorkomen die mij weinig bekend zijn. (Bv. welke kaassoort eet je op je brood, heb je het Rijksmuseum al bezocht, wat is jouw favoriete Nederlandse provincie, wie zat er bij jou in ''groep 8'' etc.)
Ook zijn sommige vragen niet echt duidelijk bv. ''Welke drie smaken vind je het lekkerst?'' Dit kan over vanalles gaan.
Daarnaast zijn er nog de ''relatieve vragen''. Antwoorden die echt afhankelijk zijn, waarop je geen exact aantal kan plakken. Bv. Hoeveel mensen ken je? Hoeveel stukken fruit eet je per dag? Hoe snel kan je typen?
De lay-out van het boek is wel heel mooi en je hebt bij de meeste vragen voldoende plek om te antwoorden.

Dus... mits enkele aanpassingen, zou ik het boek nog beter vinden. Ik heb er wel plezier aan gehad om het in te vullen.
door tssnwn op 8 juli 2018
Invictus Library - Think and Grow Rich

Invictus Library - Think and Grow Rich

Mustread: maak werk van dromen en kies voor een rijker leven
Toen ik voor het eerst iets hoorde over het boek 'Think and Grow rich', was ik er sceptisch over. De boodschap in de titel sprak mij niet aan en de verhalen waren net iets te positief. Met name dat je alleen hoeft te denken om zo je dromen te verwezenlijken, echter niets is minder waar!

In het boek staan principes centraal die deeluitmaken van een stappenplan, aan de hand waarvan je jouw doelen en ambities binnen handbereik kunt krijgen. Vrijwel alles in het boek leert je, hoe je succesvol kunt zijn, welk gedrag daarbij hoort en hoe je kunt omgaan met belemmerende invloeden. Meer dan alleen denken, dus! Zoals bijvoorbeeld een intens verlangen ontwikkelen en nadenken over de realisatie (planning) met soortgenoten.

Ik heb mijn mening bijgesteld, de inzichten die je meekrijgt bieden je een pad naar een rijker leven, vanuit vertrouwen en liefde zodat je jouw dromen waarmaakt. Verder leest het boek prettig en spoort de taal aan tot actie. Tot slot, credits voor de uitgever: de omslag van het boek is diervriendelijk! :)
door LasVegan op 17 juli 2016
Het Instituut

Het Instituut

De grootmeester doet het weer
Het Instituut begint met voorstelling van een personage dat niet het hoofdpersonage is. Tim is nachtwaker in een ontieglijk klein stadje, DuPray, een vliegenstrontje groot op de wereldkaart. Er gebeurt zelden iets in het stadje, de meeste actie komt van Annie die ufo's ziet, complotten ziet en mannen in zwarte auto's. Je voelt aan alles dat dit stadje en enkele van zijn inwoners belangrijk worden in de rest van het verhaal.
Het hoofdpersonage is Luke Ellis, twaalf jaar en superhoogbegaafd. Hij leeft met zijn ouders in een stad en staat op het punt zich aan te melden aan twee universiteiten. Tot hij op een nacht ontvoerd wordt. Wanneer hij wakker wordt bevindt hij zich in een kamer die lijkt op die van hem thuis, maar zonder raam en toch niet helemaal hetzelfde. Hij is in het Instituut, in het Voorgebouw. Er zitten nog andere kinderen die allemaal een beetje telepathie of telekinese beheersen. Er is ook een Achtergebouw, maar als je daar terecht komt, kom je nooit meer terug.
Luke heeft snel door waar het om draait in het Instituut en weigert zich slaafs te laten gebruiken. Hij is slim en wil ontsnappen en de anderen helpen.

Alhoewel dit boek vooral draait om kinderen, is het geen kinderboek. Er komen erge dingen in voor en er is ook het nodige geweld. Het duurt wel even voordat het verhaal over wat er in het Instituut gebeurt goed op gang komt, maar eens het zover is, kan je niet anders dan doorlezen.
Op het einde worden nog de nodige vragen opgeworpen want wie zegt dat het niet echt gebeurt? Dat is wel meer met de boeken van Stephen King. Het paranormale kan zomaar het normale worden en de realiteit haalt wel eens meer een fictie boek in.
door VeraVB op 8 oktober 2019
Let op mijn woorden

Let op mijn woorden

Lise
...”Alsof het zomaar over mij zou mogen draaien ineens. Maar al zo lang ik mij kan herinneren doe ik eigenlijk alles alleen, heb ik beseft en ik ben bang dat ik moet toegeven dat ik hulp nodig heb. Iemand die niet bang is van mijn bang-zijn.
Ze zeggen dat liefde over loslaten gaat maar ik wil zo graag vastgehouden worden als wapen tegen vallen, als steun tegen bij gewankel, als intentieverklaring van iemand die er is en wil blijven. Ik wil zo graag onmisbaar zijn. En ik weet niet of ik dat mag vragen, of ik dat wel waard ben. Want iedereen tot nu toe heeft mij verlaten of was er bij het begin eigenlijk niet echt. En het klinkt waarschijnlijk pathetisch en ik besef dat dit een vraag aan een lief zou moeten zijn, maar dat heb ik niet en het wordt dringend, vrees ik.” p. 415

Dit laat zien wat het probleem is waar Lise mee worstelt haar leven lang, als kind omdat haar ouders egoïstisch zijn en haar gebruiken om te klagen over hun eigen leven. Lise probeert degene te zijn die het gezin bij elkaar houdt en zich daardoor niet kan ontwikkelen tot een zelfstandige en zelfbewuste vrouw.

Ook als volwassene en arts-assistent is laat ze haar leven nog bepalen door de eisen die anderen aan haar stellen zonder de moed of de kracht te hebben om haar grenzen te bewaken. Haar ouders doen nog steeds een beroep op haar, haar broer gaat zijn eigen weg en haar geliefde verlaat haar.

Het besluit om te vermageren is een sterk besluit maar ook daar weet ze geen grens te bepalen, in tegendeel ze is er trots op dat ze zichzelf zo onder controle heeft, zo trots dat ze zelfs vriendschap ervoor op het spel zet. De enige die haar bevestigd is een narcistische cardioloog die geil wordt van haar kinderlijfje... je vraagt je af.

De auteur ziet kans om het leven van een lief en braaf meisje goed te verwoorden, zonder sentimentaliteit wordt haar leven beschreven en als lezer zie ik hoe ze zich laat manipuleren mede omdat ze niet geleerd heeft om haar eigen gevoel serieus te nemen en er van uit te gaan dat de ander het moeilijk heeft en dat zij misschien dat leven iets dragelijker kan maken.

Dat het zich dat voortzet in haar volwassen leven is niet verwonderlijk als je het nooit geleerd hebt en dan nog in een setting waar een sterke hiërarchie heerst en “zorgen voor” belangrijk is met daarin het opzij zetten van je eigen gevoelens. Als ze dan ook nog in het enige waar ze zelf controle over heeft, kritiek krijgt van haar ouders en broer, past haar niets anders om door te gaan: dit is van haarzelf

Ik heb het boek met mededogen gelezen en vooral haar laatste hulpvraag greep me aan.

In het streven om misbruik van kinderen op meerdere manieren te beschrijven is de auteur in mijn ogen geslaagd. Er zijn zoveel manieren waarop kinderen geremd worden in hun ontwikkeling omdat ouders niet inzien dat kinderen ook daarin steun en een positief voorbeeld nodig hebben. En dat is ook misbruik.



.
door Wikkele op 1 oktober 2019