Loading...

Reviews huidige top 100 Nederland

De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard

Magie!
De jongen, de mol, de vos en het paard. Door Charlie Mackesy.

Ik zag dit boek al vaak voorbij komen, iedereen bleek laaiend enthousiast. Ook Elizabeth Gilbert en nog veel andere vrouwen waren fan, vrouwen van wie ik dan weer fan ben. Ik kwam het boek zo vaak tegen dat ik het ‘uit eeuwige armoede’ ook maar eens ter hand nam.

Wow.

Wow. Punt.
Meer kan ik eigenlijk bijna niet zeggen, om dit pareltje niet te kort te doen. Hoe een paar slordige (maar oneindig ontroerende) tekeningen en wat eenvoudige (maar liefdevolle wijze) woorden zo iemand kunnen raken. Indrukwekkend. Je moet huilen, lachen, voelt je warm worden, omarmd worden. Eenzaamheid verdwijnt, net als verdriet en angst. Vleugels verschijnen.

Je leest. Je komt aan de laatste pagina en je begint opnieuw.
Misschien vooraan, misschien zo maar ergens in het midden. Want elke pagina is raak. Spaar ze op als dure pralines. Dien ze jezelf met mondjesmaat toe, als een medicijn. Geniet. Wees lief voor jezelf en lees De jongen, de mol, de vos en het paard!

Punt.
door Els04 op 8 mei 2020
Wat je van bloed weet

Wat je van bloed weet

Naargeestig coming of age verhaal
Een naargeestig coming of age verhaal. Het gaat over een jongen die met een broertje en een zus opgroeit met huiselijk geweld. De jongen probeert zich te ontworstelen, en met name het feit dat hij zijn broertje hierin nauwelijks kan meenemen gaat door merg en been. Wat is het tegenovergestelde van een feel-good-boek? Dit is een feel-bad-boek.

Opvallend is de vorm waarin het is geschreven: de jij-vorm. Ergens in het begin zegt de schrijver: "stel je voor... je wordt wakker in je broertjes bed" Het hele boek is in een dergelijke jij-vorm geschreven. Dat had van mij echt niet gehoeven. Ik had het liever geschreven in een ik-vorm.

Vanwege die ellendige spiraal van huiselijk geweld, en die irritante jij-vorm wilde ik het boek ergens op een derde wegleggen. Waarom zou je zo'n uitzichtloze situatie willen lezen?

Maar het boek leest heel vlot weg. Telkens plakte ik er toch nog wat bladzijdes aan. Uiteindelijk kon ik het niet meer wegleggen en heb ik het in één stuk uitgelezen.

Als het gezin opgroeit snijdt het allemaal iets minder door je hart. Uiteindelijk vinden de broers en zus een eigen weg. Al met al toch wel een erg interessant boek.
door Maven2021 op 20 februari 2022
Daar waar de rivierkreeften zingen

Daar waar de rivierkreeften zingen

In het diepste van de natuur...
Een jong meisje wordt verlaten, steeds weer. Diep in het moeras, in schrijnende eenzaamheid, is de natuur, die het leven in alle vormen laat zien, alles voor Kya. Maar wat als de natuur het enige is waar je van kunt leren? Wat doet dat met hoe je naar het leven kijkt? Kya leert overleven, ze leert lezen en leven. Een teruggetrokken jonge vrouw, een met de meeuwen, vaart over het moeras en omzeilt menselijk contact. Als ze in contact komt met twee jongemannen verschuift er iets in Kya en in haar leven.

Dit boek blijft hangen; prachtig taalgebruik, poëtische beelden en een diepgaand verhaal dat me raakt. In de eerste verhaallijn volgen we het leven van Kya. In de tweede verhaallijn loopt een moordonderzoek. Die lijnen komen samen als de verdenking op Kya valt. De verstilling van haar persoon komt prachtig tot leven. Ook ik als lezer voel me een met de natuur. Woorden schieten te kort om dit boek te omschrijven. Wat een verrijkend boek. Een parel om te koesteren!
door vandervelde op 31 januari 2020
De zeven vinkjes

De zeven vinkjes

Luyendijk toont middels kwetsbaarheid en eerlijkheid zijn privileges
Van de boeken van Joris Luyendijk is dit toch wel mijn favoriet. Wat een prachtig geschreven boek van iemand die zich af is gaan vragen in hoeverre zijn eigen succes enkel te danken is aan zijn talent en hard werken of dat hij onbewust bepaalde privileges heeft die eraan bijgedragen hebben dat hij gekomen is waar hij nu is.

Luyendijk toont zich kwetsbaar en steekt de hand in eigen boezem door eigen vooroordelen en ideeën ter discussie te stellen en eerlijk de voordelen die hij had in de tot standkoming van zijn carrière uiteen te zetten.

Al met al leest het boek snel weg. Echt een boek dat ik in een adem uitlas.

Nu hopen dat er meer mensen tot inkeer komen dat talent en doorzettingsvermogen niet altijd voldoende te zijn om hogerop te klimmen. En belangrijker nog: dat er gewerkt wordt aan eerlijkere kansen voor iedereen.
door ReviewerMKD op 22 februari 2022
Master Your Mindset

Master Your Mindset

Een tweede eyeopener
Ongeveer veertien maanden geleden vertrok ik naar een kliniek om af te kicken van mijn gameverslaving en om mijn angststoornis en depressie aan te pakken. Op die plek heb ik zoveel geleerd en heb ik tools aangereikt gekregen die ik voor de rest van mijn leven kan gebruiken. Het afgelopen jaar heb ik deze tools vooral gebruikt om mijn leven opnieuw op te bouwen en in te richten. Ik ben uit mijn actieve verslaving, mijn angsten zijn een heel stuk behapbaarder en hoewel depressie op de loer blijft liggen, kan ik na twaalf jaar oprecht zeggen dat ik blij en trots ben. Ik merk dat ik het fijn vind om te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. De oude gedachtepatronen en het oude gedrag zijn niet zomaar weg, maar ik kan ze steeds beter herkennen en aanpakken. Veel inspiratie om dit te doen haal ik uit boeken zoals Master your mindset. Het is een lange weg, maar dit boek heeft me handvaten gegeven om de weg aanzienlijk te verkorten. Ik ben er achter gekomen dat ik altijd geweten heb wat ik wilde, maar dat ik er nooit echt voor durfde te gaan vanwege reacties uit mijn omgeving. In de afgelopen twee weken heb ik ze verteld dat ik het echt wil en dat ik er al mee bezig ben. De reacties waren vooral negatief ("Het is moeilijk", "Het is onmogelijk", "Het is gevaarlijk", "Ik wil niet dat je het doet", etc.), maar het mooiste van alles was dat hun reactie niets veranderde aan mijn overtuiging. Michael, de door jou opgeschreven woorden en inzichtgevende opdrachten hebben ervoor gezorgd dat ik met volle overtuiging voor mijn geluk mag kiezen en dat het "pleasen" van anderen mijn geluk alleen maar in de weg staat. Dat is na de kliniek het mooiste wat in mijn herstel is gebeurd.
door Jasper1994 op 27 juni 2019
It Ends With Us

It Ends With Us

méér dan vijf sterren waard!
Ik hou van Colleen Hoover, ik durf zelfs zeggen dat ze mijn favoriete auteur is.
Als je vraagt wat mijn favoriet boek is van Hoover dan zeg ik waarschijnlijk 'Ugly love', maar dat komt omdat dat boek haar typische schrijfstijl is.
Dit boek is geen typisch Colleen Hoover boek, het ligt vrij ver van al haar andere boeken die ik al gelezen heb.
Meestal zijn haar boeken vrij luchtig, buiten de plottwist die in al haar verhalen voorkomt.
Dit boek is allesbehalve luchtig, en ik zou het al zeker niet onder de categorie 'Young Adult' plaatsen omdat het onderwerp van dit boek daar niet bij past. Is het geschikt voor tieners? voor sommige wel, voor andere niet

Ik wil geen spoilers geven dus ik ga geen uitleg geven over de verhaallijn. Ik vind eigenlijk dat je de achterflap van de boek zelfs best niet leest. Mijn tip is: laat je meesleuren met het verhaal, want het is heftig, geweldig, een rollercoaster van alle emoties die een boek je kan bijbrengen.

Ik heb dit boek gisteren uitgelezen en het heeft me vandaag nog steeds in haar greep.
Colleen Hoover geeft je een prachtige vrouwelijk karakter en twee ongelofelijk leuke mannelijke karakters. En ik was zo bang dat het zoals vroeger 'Team Edward' vs 'Team Jacob' ging zijn. dat ze eigenlijk beide even goed zijn en dat sommige op het einde hun boek naar buiten smijten omdat ze de verkeerde heeft gekozen terwijl andere juist denken dat ze geen betere keuze kon maken. En hoewel het boek leuk begint, soms voorspelbaar is in het begin, draait het van windrichting en kan je niet anders dan je compleet inleven in deze personages.
Ik kon de gevoelens begrijpen die het vrouwelijk personage had net omdat ik zoveel van beide personages hou.

Laat me eerlijk zijn: dit boek gaat je waarschijnlijk niet blij maken. Het is een wondermooi boek maar het omschrijft de waarheid, en die is vaak bitter. Hoe dan ook vind ik dat je geen moment mag twijfelen en dit boek in je winkelkarretje leggen, want ik beloof je dat je ervan gaat leren. Misschien heel veel, misschien een klein beetje, maar dit boek brengt iedere lezer wat bij.
door TFIOS op 5 augustus 2016
De fontein, vind je plek

De fontein, vind je plek

Eyeopener
Een boek wat enorm aan het denken zet. Heel veel herkenning. Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb.
Minpunt vind ik wel dat het naar mijn mening op een wat zweverige manier is geschreven, terwijl meer praktisch juist prettiger zou zijn. Ik mis ook illustraties, schema's etc. om het meer beeldend te maken. Nu blijft het voor mij wat ongrijpbaar en het is lastig om er zelf mee aan de slag te gaan. Ook werd ik wat in de war gebracht door de kenmerken van opgestegen zijn. Die lijken erg op een aantal kenmerken van autisme. Als je zoals ik zowel een vorm van autisme hebt en een zeer moeilijke jeugd hebt gehad, is het lastig te onderscheiden wat nu waar bij hoort. Van autisme kun je niet genezen en afdalen naar je eigen plek moet volgens het boek wel kunnen. Dat maakt dat ik nog een beetje worstel hiermee.
door Breedveld op 5 april 2017
Grote Panda & Kleine Draak

Grote Panda & Kleine Draak

Grote Panda en Kleine Draak vertederen
Wie 'De jongen, de mol, de vos en het paard' heeft gelezen, weet dat deze mooie gebonden uitgave van Grote Panda & Kleine Draak een waar cadeau is. Niet alleen door de filosofische teksten, maar ook door de geweldige illustraties.

De oneliners omschrijven een geheel nieuwe levensfilosofie en de eenvoudige taal brengt een wereld van betekenis over. Je kunt de regels op je eigen manier interpreteren, gedachte prikkelend en gevoelig.

'Wat ben je aan het vieren?' Vroeg Kleine Draak. 'Dat ik in de regen zit,' zei Grote Panda. 'Met jou.'

Omdat ik een groot liefhebber ben van illustraties, ontdekte ik een tijdje terug James Norbury op Instagram, en ik werd op slag verliefd op de schattige illustraties van Grote Panda en Kleine Draak. Dolblij was ik dan ook toen de uitgever me vroeg of ik een recensie wilde schrijven over dit duo.

Het boek vertelt over de reuzenpanda en zijn vriend, de kleine draak. Samen gaan ze op avontuur. Ze verdwalen, lopen over moeilijke paden, verdwalen opnieuw, praten over het leven en maken soms fouten. Hun mijmeringen zijn levensbevestigend en geven troost.

Net als bij Charlie Mackesy, versterken Norburys illustraties de inzichten op een toegankelijke manier. Je kunt zien dat hij met hart en ziel aan de tekeningen heeft gewerkt. Voor mij is het de kunst die de mijmeringen net dat beetje extra geeft. Ik bedoel, kijk eens naar deze twee schatjes: Lieve Grote Panda, groot in schattigheid, in aangeven en in delen, en Kleine Draak die zoveel groter is dan zijn naam doet vermoeden. Groot in wijsheid, in tederheid en in ombuigen.

Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken: Lente, Zomer, Herfst, Winter en heel symbolisch, opnieuw Lente. De lente wordt immers geassocieerd met nieuw begin en leven, langere dagen en het zonlicht. Daar worden we blij van, net als van deze speciale uitgave vol mooie inzichten.
door incrediblybookworm op 4 november 2021
Invictus Library - Je bent zoals je denkt

Invictus Library - Je bent zoals je denkt

Eerlijk en duidelijk
Laat ik gelijk eerlijk beginnen, bij de titel voelde ik best wat weerstand. Lekker dan, dacht ik, dus die 20 jaar dat ik ziek ben zijn dus mijn eigen schuld omdat ik verkeerd denk? Maar aan de andere kant.... Wie weet kan ik hier iets mee en wat heb ik te verliezen

Mijn nieuwsgierigheid won het van de weerstand.
Zodra het boek binnenkwam ben ik gaan lezen en kon niet stoppen. Ik was al bekend met de meditaties en daardoor vertrouwde ik die Michael wel :) Die doen mij namelijk erg goed.

Het boek Master your mindset had ik al een tijd in huis maar ik legde het destijds steeds weg. Nu, als vanzelf, begin ik erin te lezen, maak aantekeningen en er komen podcasts op mijn pad.

Voor mij ging er dus door 'Je bent zoals je denkt ' een luikje open en gaf juist dit boek mij een duwtje in de juiste richting.

Ik kan het iedereen aanraden. Ben ik er nu? Nee, zeker niet maar de eerste stapjes zijn gezet. Is het heel makkelijk? Nee nog niet, maar ik heb er wel plezier in.

Liefs Judith
door Judith19761 op 29 augustus 2021
Naar het paradijs

Naar het paradijs

Wat een bijzonder boek
Drie boeken voor de prijs van één! Grapje, al bestaat de roman wel uit drie verschillende boeken. Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer verbanden ik zie. Zo heb je namen van personages die steeds terugkomen (geen familie weet ik uit interviews die ik heb gelezen, maar dit doet de schrijfster om te laten zien dat de geschiedenis bepalend is voor wie je bent als persoon.) De charme van het lezen van deze dikke pil is dus ook het ontdekken van die connecties terwijl je de verschillende personages volgt. Een klein leven was een van mijn lievelingsboeken en hoewel ook dit boek zich afspeelt in New York en over gay men gaat, is dit toch een stuk grootser, meer naar buiten gekeerd dan Een klein leven. Nu wordt er uitgezoomd en krijg je een breed verhaal en perspectief en een nieuw beeld van de geschiedenis zelfs. Het is veel ambitieuzer maar Hanya komt er voor mij toch mee weg want ik bleef lezen omdat ze simpelweg zo mooi en beeldend schrijft, omdat het allemaal om die paar personages draait die je gewoon in alles volgt. Dus hoewel het (mn deel 3) meer een Wolkenatlas of 1984 is kan ik het toch ook aanraden voor de lezers van Een klein leven.
door Loranne95 op 21 januari 2022
Socrates op sneakers

Socrates op sneakers

Een hulpmiddel voor begrip en tolerantie
Als trainer verbindende communicatie zocht ik een boek over de vaardigheid in het stellen van vragen. Ik vond dit in Socrates op sneakers.

Fijn om te lezen: lekker luchtig met herkenbare praktijksituaties. Het boek biedt een helder overzicht en een structuur om verdieping in gesprekken aan te brengen.
Wat maakt een gesprek verhelderend? Wat zijn veelvoorkomende valkuilen die je daarvan juist afhouden? Welke soorten vragen zijn er en wat kun je er mee bereiken? Dit en meer komt op een praktische manier aan de orde.
De invalshoek is filosofisch, gericht op het verhelderen van opvattingen en overtuigingen. Dat is mooi!
Mijn enige aanmerking is hoe Elke Wiss empathie omschrijft. Ik lees dat empathie inbrengen in het gesprek hetzelfde zou zijn als mee lijden met de emotie van de ander. Empathie kent echter meer niveaus dan de emotionele aanstekelijkheid zoals het boek beschrijft. Empathie is ook meevoelen met iemand in het volle besef dat je luistert naar andermans pijn. (Lees hiervoor Altruïsme van Matthieu Ricard.)
Al met al heb ik veel waardering voor dit boek. Ik vind het echt een aanrader voor iedereen die meer betrokkenheid en verdieping wil brengen in zijn contact met anderen. Een lichtpuntje in deze tijd van redetwist en polarisatie.
door GuidoHaullussy op 29 november 2020
De liefdesbrief

De liefdesbrief

Tot in de late uurtjes
De Liefdesbrief van Lucinda Riley: een prachtig verhaal die nu pas vertaald is. Lucinda begint met een voorwoord waarom nu dit boek pas is uitgegeven. Toen zij De Liefdesbrief had geschreven werd het tegengehouden dat dit boek op de planken kwam, vanwege de kritiek op de Britse Monarchie.

Als je een échte Lucinda Riley-fan bent, dan is dit een compleet ander verhaal dan je van haar gewend bent. Heb dus geen torenhoge verwachtingen van De Liefdesbrief. Zo is het verhaal wel goed, maar de magie van Lucinda Riley mist. Je duikt niet in een wereld of een land en ook leer je de personages niet kennen aan de hand van dagboeken of brieven. Dat is gelijk waardoor je een minder goede band opbouwt met de personages. En wat zijn er veel personages. In het begin kost het behoorlijk wat moeite om te onthouden wie wie is.

Als je eenmaal in het verhaal zit en je geeft je over aan dat het een compleet ander verhaal is, dan is het een leuk boek om te lezen. Het verhaal is erg spannend en heeft veel mysterie. Hoe komen de verhaallijnen samen? En wat heeft iedereen te verbergen?

Leuk is dat je een inkijkje krijgt in de wereld van het Britse Koningshuis. Ik moest af en toe aan Meghan Markle denken en wat zij heeft moeten opgeven. Ook een van de personages moet namelijk haar acteercarrière opgeven als ze verder wil met haar grote liefde.

Het verhaal is dan ook erg interessant, zeker omdat het in de jaren 90 niet uitgegeven mocht worden. Halverwege het verhaal word je weer compleet De Liefdesbrief ingezogen en blijf je tot in de late uurtjes lezen.
door Penny123 op 24 september 2021
Burn after writing - roze

Burn after writing - roze

Verhelderend
Van het boek ‘’Burn after writing’’ had ik in alle eerlijkheid nog nooit van gehoord. Toen ik de eerste bladzijdes van het boek las, werd het mij meteen duidelijk wat voor boek het was. Dit boek viel namelijk gelijk met de deur in huis.
Zo wordt er verteld wat de bedoeling van dit boek is en dat het geen zin heeft om het boek in te vullen als je niet eerlijk bent. Of in ieder geval zo eerlijk mogelijk naar jezelf. Het is dan ook een ontsnapping uit de wereld met sociale media waar genoeg wordt gelogen om het perfecte plaatje te kunnen laten zien. Daarnaast kan je jezelf tegen komen en zal de waarheid je dus niet altijd aanstaan. Het was mij duidelijk: Na al deze vragen moest ik mij beter hebben leren kennen.

Eerst vond ik het een beetje lastig om in een boek te schrijven. Het heeft namelijk precies de opmaak van een boek waardoor het haast tegen je principes ingaat om er in te schrijven. Verder is het opgedeeld in stukken. Het verleden, heden en toekomst komt er bijvoorbeeld in voor. In deze categorieën worden vragen gesteld. Luchtige vragen en zwaardere vragen worden door elkaar afgewisseld waardoor je over alles na gaat denken. Het is niet een boek die je in één dag hebt ingevuld. Daarnaast zal bijna niemand je beter kennen dan het boek wat je hebt ingevuld met misschien wel je diepste geheimen. Daarom misschien ook wel de titel. Zodat niemand jouw geheimen in handen krijgt.

Hoewel ik nog niet alle vragen heb kunnen beantwoorden uit het boek, ben ik er wel achter gekomen wat ik van het boek vind. Door de gevarieerde vragen, leer je jezelf ook op die vlakken kennen. Je weet hierna je hoogte- en dieptepunten, maar ook je klimmen en dalen. Op deze manier wordt je bewust van jezelf en je onzekerheden en zou je er gericht wat aan kunnen doen.
Door dit boek ben ik er achter gekomen op welke vlakken ik graag nog een ontwikkeling zou willen doormaken waardoor een gerichte aanpak effectiever werkt. Ik zou graag willen zien wat mij dit op lange termijn oplevert, maar ik ben tot nu toe erg enthousiast over het boek en zou het aan alle jongeren en tieners aanraden om dit boek te kopen. Het is meeslepend geschreven waardoor het je meteen aan de slag zet. Verder is dit het boek waar je altijd opzoek naar bent geweest, maar het nog nooit hebt gevonden. Echt het proberen waard.
door Evimichelle op 24 augustus 2020
De perfecte echtgenote

De perfecte echtgenote

De perfecte echtgenote
Lila Ridgefield woont in een idyllisch stadje met haar man, Aaron, die lesgeeft op de plaatselijke school. Ze lijken een perfect leven te hebben. Als Aaron niet komt opdagen op zijn werk en zijn auto ook nergens wordt aangetroffen maakt Lila zich enorme zorgen. Want hoe kan hij vermist zijn als zij zijn lijk een paar uur geleden in zijn auto op de parkeerplaats van de school heeft achtergelaten?

Terwijl Lila worstelt met de angst dat Aaron het op de een of andere manier heeft overleefd en nu ergens op wraak zint, speelt ze de bezorgde echtgenote en probeert ze de politie om de tuin te leiden. Maar Ginny Davis, de ambitieuze detective die de zaak onderzoekt, vertrouwt Lila niet helemaal en zet alles op alles om de waarheid boven tafel te krijgen.

Een thriller die leest als een trein mede doordat de auteur een eenvoudige beeldende schrijfstijl gebruikt.
Het boek is ingedeeld in korte hoofdstukken en bij het begin van ieder hoofdstuk wordt duidelijk aangegeven of het over het verleden of het heden gaat.
Spanning is doorheen het hele verhaal aanwezig, wat er voor zorgt dat je als lezer wil blijven verder lezen. In ongeveer 3/4e boek wordt de spanning opgedreven, omdat we daar meer en meer zaken van de plot te weten komen. De verschillende goed uitgewerkte verhaallijnen komen samen in een verrassend plot. Het verhaal zit echt heel goed in elkaar.
De personages zijn voldoende uitgewerkt om dit verhaal goed neer te zetten.
door SteyaertKaren op 2 januari 2022
De NEEhoorn

De NEEhoorn

Prachtig prentenboek!
Een boos uitziende eenhoorn, daar pakt de kaft van dit boek mee uit. Het contrast tussen de kwade eenhoorn en de zachte pasteltinten van de achtergrond, laten je vermoeden dat dit een speciale eenhoorn is.
Het verhaal start in het Hartenwoud, een feeërieke omgeving in het Rijk der Dromen. De pluche stenen zijn er in lila-roze en de wolken zijn er gemaakt van suikerspinnen. Elke dag schijnt de zon er en alles is fantastisch! In deze omgeving woont ook de familie eenhoorns.
Een schattige baby eenhoorn werd er onlangs geboren.
Maar deze kleine eenhoorn was niet zo vrolijk gezind, want hij zei op alles ‘nee’! Niemand in het fantastische Rijk der Dromen was ooit zo’n chagrijnige eenhoorn tegengekomen. Vandaar kreeg hij van zijn familie de naam ‘NEEhoorn’.
Op een dag had hij genoeg van alle vragen en trok hij erop uit. Onderweg komt hij verschillende andere dieren tegen, die elk ook hun eigen specifieke karakter hebben.

Het boek wekt belangstelling op door de schitterende illustraties!
De lila-roze kleur en pasteltinten komen veel terug in het boek. Ook de prachtige dieren en eenhoorns zijn wondermooi afgebeeld.
De tekeningen zijn ook zeer gevarieerd qua structuur en opbouw. Verschillende paginagrote illustraties vrolijken het boek op, maar er zitten ook heel wat kleinere illustraties tussen in verschillende vormen en afgewisseld met tekst en tekstballonnen.
Er is bovendien ook heel wat humor in dit fantasieverhaal verwerkt. Het boek start met zinnen waar heel wat rijm in zit en heel wat leuke grappen. Leuk bedacht van de auteur om hier zo mee aan de slag te gaan en om zo je aandacht op te wekken.
Dit komische en fantasievolle prentenboek geeft op het einde ook enkele tips mee om zelf verhalen te gaan maken, geïnspireerd door de dieren die in het boek voorkomen. De eigen creativiteit kan zo volop benut worden.
Een prachtig voorleesboek voor liefhebbers van eenhoorns vanaf 5 jaar. Zelf lezen vanaf 7 jaar.
door Karina1984 op 10 december 2020
De meeste mensen deugen

De meeste mensen deugen

Niet overtuigd
Een mooi verhaal gebaseerd op degelijk onderzoek. Ik heb echter drie megaproblemen met dit boek:
1. Bregman gaat uit van ‘ons negatieve mensbeeld’, waar hij zijn positieve mensbeeld tegenover zet. Maar om dat negatieve mensbeeld als uitgangspunt te nemen, moet hij het wel eerst zelf creëren door een aantal zaken en denkers opzij te schuiven (bijvoorbeeld ‘En God zag al wat Hij gemaakt had, en ziet, het was zeer goed’ uit het scheppingsverhaal) of ermee af te rekenen (bijvoorbeeld met de invloedrijke conservatieve denker James Q. Wilson, die ervan uitgaat dat de mens een ingeboren ‘moral sense’ heeft). Maar is zo’n principieel goede inborst niet evident? Neem hondenpoep. Ik weet dat de meesten hun troep keurig opruimen. En zelfs al die figuren die hun hoopjes laten liggen: weten die echt niet beter? De meesten wel hoor. Ze voelen van binnen dat dat eigenlijk niet kan, maar ze overrulen dat gevoel met een keuze voor gemak en blijven dat doen totdat die akelige stem van het geweten zwijgt.
2. Bregman heeft naar eigen zeggen zijn best gedaan om zich niet te laten afleiden door wat hij wil geloven (310). Tegelijk wisselt hij de ‘wil om te twijfelen’ (aan zijn eigen gelijk) graag in voor ‘een wil om te geloven’ (in het goede van de medemens). Dat zijn verhaal voortdurend een stem geeft aan vooral linkse idealen – op de cover staat niet voor niets Mathijs van Nieuwkerks aanbeveling ‘magistraal’ – is voor mij geen probleem. Selectief en vooringenomen zijn de mééste verhalen, hoe goed geïnformeerd ook. Dat vele lezers van zijn succesverhaal het als ‘de’ waarheid zullen aannemen, overtuigd door de ‘nieuwe antwoorden op oude vragen’, blijft wel een probleem. Want: geschiedschrijving blijkt ook hier weer zeer dicht bij pure politiek te staan – bij oude (gekleurde) antwoorden op nieuwe (aansprekende) vragen.
3. ‘De meeste mensen deugden’, maar waar blijft dan het verhaal over... de deugden? Laat Bregman deze roemrijke traditie van ‘aangeboren of aangeleerde goede eigenschappen van de menselijke geest’ zoals naastenliefde en hoop links liggen omdat ze niet passen in zijn verhaal van ‘ons negatieve mensbeeld’ – waarop meer vertrouwen (en vooral: minder regels!) het antwoord zijn? En dan die regels van Jesus als bewijsplaatsen in zijn conclusie: hoe 'nieuw' zijn die eigenlijk?
Ik ben gecharmeerd, maar niet overtuigd. Bregman geeft geen 'nieuwe antwoorden op oude vragen', maar oude (politieke) antwoorden op nieuwe (hippe) vragen.
door KrijnPansters op 15 februari 2020
Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Titel klopt helemaal!
Echt een geweldig boek met zeer goede tips! Voor sommigen zal het wel behoorlijk confronterend zijn, maar dat is te verwachten met zo'n titel toch? Ik denk dat sommige negatieve reacties hier iets mee te maken hebben... Ja het is confronterend, maar wil je nu iets verbeteren of wil je alleen maar horen dat je alles goed doet (of dat je ouders dat deden)?

Aan bod komen onder andere zaken als:
Hoe los je ruzie op met je partner? Hoe geef je samen het goede voorbeeld? Waarom is een goede hechting met je baby zo belangrijk en hoe krijg je dat voor elkaar? Waarom moet je de emoties van je kinderen erkennen en hoe doe je dat? Hoe bouw je aan een diepe, liefdevolle relatie met je kind? Waarom is jouw telefoonverslaving slecht voor je kind? Hoe leer je beter communiceren?

Ik raad elke (toekomstige) ouder aan om dit boek te lezen. Het helpt je echt bij de relatie met je kinderen en bij de ontwikkeling van je kind.
door Bapmaster op 26 april 2021
Simpel

Simpel

Simpel..?
Leuk en aanstekelijk geschreven en een aantal originele combinaties, hoewel ik uit het gehele boek misschien acht recepten de moeite waard vind om vaker te maken (en dan is het toch wel een prijzig boek!). Over de gehele linie toch wel bewerkelijke recepten; hoewel Ottolenghi bij veel recepten triomfantelijk schrijft dat het zo gemakkelijk is om alles in de oven te schuiven in plaats van op het gasfornuis te zetten, vergeet hij gemakshalve dat je vóór die tijd toch behoorlijk wat werk moet verzetten.
Naar mijn idee mist Ottolenghi de boot een beetje voor wat betreft vegetarische suggesties; daar had meer aandacht voor mogen zijn, anders dan alleen maar het vlees weglaten.
Mijn grootste bezwaar is dat er geen eenpansgerechten in staan. Het hoofdstuk met simpele maaltijdsuggesties bestaat uit het "simpelweg" combineren van een eerder beschreven vlees-/ visgerecht, een groentegerecht en een pasta- of rijstgerecht. Ja,... zo kan ik het ook!
door GeejeeZ op 10 januari 2019
Coco kan het!

Coco kan het!

Prachtige tekeningen en super sterk verhaal!
Alweer een prachtig boek wat Loes Riphagen gemaakt heeft. Wij hebben thuis veel boeken van deze illustrator en stuk voor stuk vallen ze allemaal erg in de smaak bij onze kinderen. De boeken worden versleten door onze kinderen en stiekem zijn ze voor ons zelf ook leuk om te lezen ;)
Zo ook dit boek. Deze heeft een leuk en leerzaam verhaal! Kleine Coco durft eerst niet maar leert, door te oefenen, meer vertrouwen in zichzelf te krijgen.
De kleuren zijn prachtig en de illustraties zijn oersterk! Het boek voelt heerlijk zacht aan maar is toch stevig en dus geschikt boor kleine kinderhandjes. Ik weet nu al dat hij ontzettend veel uit de kast gepakt gaat worden.
Een aanrader voor jong en oud. Leuk om voor te lezen, maar ook zeker leuk voor de kinderen om zelf te lezen/kijken.
Dat maakt dit boek geschikt voor kinderen in alle leeftijden.

Een absoluut goed en prachtig prentenboek!
door Boekenmiep op 14 oktober 2019
Het 6 minuten dagboek

Het 6 minuten dagboek

Nieuwe gewoontes, kom maar op!
Het 6 minuten dagboek
Een boek dat je leven zal veranderen

Dominik Spenst heeft een invuldagboek ontwikkeld dat je per dag zes minuten van je tijd kost. Drie minuten na het wakker worden en drie minuten voor het slapen gaan, hier moet iedereen de tijd voor vrij kunnen maken. ‘Het is bedoeld om je op de lange termijn gelukkiger en tevredener te maken met de allersimpelste middelen.’ Dit doe je door gewoonten aan te leren om je te richten op dingen die je blij maken en om erachter komen wat die dingen zijn.

Het concept is gebaseerd op wetenschappelijke resultaten, het is geen zweverig gedoe of een zelfhulpboek. Het wordt opgeleukt door quotes van bekende (historische) figuren.
Bijvoorbeeld: ‘Ons leven is wat onze gedachten ervan maken.’ Marcus Aurelius.
Ook staan er voorbeelden in van mensen die gebruik maken van deze techniek.

Het is een mooie, vriendelijk opmaak. Door de variatie in de pagina’s leest het fijn. Ook de pagina’s die je moet invullen zijn overzichtelijk opgemaakt. Als je door het boek bladert krijg je meteen zin om te beginnen.

De eerste 60 pagina’s zijn gevuld met uitleg over de drie basisprincipes van ‘het 6 minuten dagboek’; positieve psychologie, gewoonten en zelfreflectie. Deze gebruiksaanwijzing moet je goed lezen, daarna kun je starten met iedere dag de vragen te beantwoorden.
Je moet zelf een vorm vinden in het gebruik die bij je past. Je bent vrij om het zo prettig mogelijk voor jezelf te maken. Je stelt zelf doelen en kan ook onderdelen overslaan als ze niet bij je passen. Elke dag beantwoord je dezelfde zes positieve vragen. Na elke week krijg je weekvragen die je dieper over jezelf laten nadeken. De weekvragen zijn iedere week anders. Na iedere maand heb je een maandelijkse controle en je gewoonte-tracker waar je je eigen doelen invult. Er is ruimte voor zes maanden.
Ik heb het boek met een pen op mijn nachtkastje gelegd, zo start en eindig ik mijn dag met ‘het 6 minuten dagboek’. Ik ben nu pas een paar dagen bezig, dus ik kan nog niet zeggen of het werkt. Maar de informatieve tekst heeft me gemotiveerd om vol te houden!
door enidan op 8 mei 2020
In 8 weken slank - Foodsisters - Nu met gratis keto-weekmenu boekje!

In 8 weken slank - Foodsisters - Nu met gratis keto-weekmenu boekje!

Foodsisters kritiek verdragen ze niet
De auteurs zijn ook via Facebook te bereiken voor allerlei tips en recepten. Ik was vol lof over de progamma's tot ik kritiek uitte over eten als je in de overgang zit. In mijn geval reageert mijn lichaam niet op deze manier van eten volgens de weekmenu's en Intermittent fasting. Wat mij zwaar tegenvalt is dat er vooral gekeken wordt maar mensen die afvallen maar niet naar mensen die dat niet of nauwelijks doen. Een goede voedingsdeskundige zou je tips en advies geven en je eetpatroon nogmaals onder de loep nemen. De Foodsisters vinden het makkelijker om je kritiek te verwijderen van Facebook ipv je proberen te helpen. Uit deze actie blijkt maar weer dat het een zoveelste commercieel concept is wat wellicht kan helpen voor mensen die een gezond eetpatroon willen krijgen maar niet voor mensen die al gezond aten maar met koolhydraten willen minderen. Nee voor mij geen Foodsisters meer.
door Carola1972 op 1 juni 2020
The Subtle Art of Not Giving a F*ck

The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark gooit open deuren in gezicht
Mark Manson schrijft zo vlot als de beste spreker die je kent. Hij gooit met open deuren. En die deuren gaan letterlijk tegen je gezicht knallen. Hij legt ongelooflijk helder en makkelijk uit waarom we de problemen ervaren zoals we die ervaren, zonder toegankelijkheid te verliezen. In het eerste hoofdstuk strooit Mark behoorlijk vaak met het F-woord. Probeer door die Amerikaansheid heen te lezen. Daarna doet ie het minder.

Ik denk dat je ongetwijfeld dingen tegen gaat komen waar je mee zit. Van de feedback loop from hell, disappointment panda, tot de 'there is now how?' oplossing. Dit boek zet je tot nadenken over je leven. Wees bereid om dat te doen. Ik heb het boek herlezen.

Dit boek leert je hoe je om moet gaan met je problemen in je leven, niet hoe je van je problemen voor altijd af komt. Ondanks dat er veel open deuren in het boek zitten, legt hij het zo helder uiteen dat je door de bomen weer het bos kan zien. Precies wat ik nodig had.

Dit zou verplichte kost moeten zijn voor de jeugd van tegenwoordig.

Toch heeft het boek wat minpunten:
- Het boek zet tot nadenken, maar praktisch biedt het weinig oefeningen of best practices. Hierdoor blijft het bij denken en moet je enigszins zelf bepalen hoe je problemen aan pakt;
- Soms is hij te oordelend en vertelt hij zijn verhaal te veel vanuit een persoonlijke insteek. Aan de ene kant zegt ie dat iedereen fouten maakt en dat dat normaal is. Aan de andere kant geeft hij soms wel zijn meningen over bepaalde activiteiten dat die slecht zijn. Dat lijkt tegen zijn pleidooi in te stroken.
door KlantMich op 19 november 2017
Wanneer je lichaam nee zegt

Wanneer je lichaam nee zegt

Must read!
Dit boek is een must read voor iedereen met lichamelijke klachten, maar ook voor hen die (nog) geen klachten hebben en/of hen die graag preventief bezig zijn met hun gezondheid. Het boek gaat in op allerlei soorten lichamelijke aandoeningen (MS, ALS, reuma, kanker, astma, darmziektes etc.) en de samenhang met de emotionele laag en persoonskenmerken. In de basis zijn alle lichamelijke klachten te herleiden tot (chronische) stress; klachten ontstaan niet in een systeem dat in balans is. Juist de stress die niet als dusdanig wordt opgemerkt en op de achtergrond aanwezig is, is uiterst schadelijk voor de gezondheid. Veel mensen hebben in hun kindertijd (noodgedwongen) al bepaalde disfunctionele gedragspatronen aangeleerd of een bepaalde rol aangenomen (bijv. binnen het gezin), waardoor het lichaam chronische stress te verwerken krijgt. Vroeg of laat ontstaat hierdoor ziekte. Helaas besteden reguliere westerse artsen nauwelijks aandacht aan het gevoelsleven van de patiënt, de copingstijl en de persoonlijke geschiedenis, terwijl hier juist zoveel aanknopingspunten liggen voor de genezing van ziektes. Neem zelf deze verantwoordelijkheid! Dit boek lezen is een goed begin.
door op 24 juli 2020
Gewoon zoals je bent

Gewoon zoals je bent

Teleurstellend verhaal
Na alle positieve reviews, was ik erg teleurgesteld nadat we het boek voor de eerste keer lazen.

Laat me starten met het positieve: de tekeningen zijn prachtig!

Het verhaal, echter, stelt mij echt teleur. Pagina na pagina zie je het kleine olifantje dat vanuit nieuwsgierigheid de wereld wil ontdekken. Hij wordt echter steeds teruggefloten om 'in de rij te lopen'. Dit steeds 'uit de rij gaan', in combinatie met de titel 'gewoon zoals je bent' zorgde bij mij voor hoge verwachtingen. Ik keek uit naar het einde, waar vast wel de boodschap zou gegeven worden dat het prima is om eens uit de pas te lopen, als dat is wie jij bent. Maar helaas. De moraal van het verhaal is: doe nu maar gewoon wat er van je verwacht wordt. Je hoeft niet nieuwsgierig te zijn naar alle andere dieren die je ziet, jij bent al bijzonder genoeg zoals je bent (tenminste: zolang je in de rij blijft lopen). Niet de boodschap die ik mijn kind had willen geven.
door RikiVangilbergen op 5 januari 2021
Can't Hurt Me

Can't Hurt Me

Een van de beste boeken
Titel: Een van de beste boeken die je zult lezen
Hij is het echte werk! Deze man is sinds een paar jaar een gepensioneerde Navy Seal. Van een jongen die vroeger is gepest, bang gemaakt door een vader die verslaafd was aan alcohol en als enige zwarte man opgroeide in een blanke wijk in Amerika had hij recht op excuses. Hij heeft zijn leven opgepakt en als enige Navy Seal in de geschiedenis 3x Hellweek doorstaan. Ik heb hem live mogen zien in London in het Hilton hotel waar hij ook even persoonlijk aangaf om naar zijn audiobook te luisteren, waarin hij iedere keer direct commentaar geeft op het zojuist gelezen hoofdstuk. Hij is inmiddels uitgenodigd door Grant Cardone, Tom Bilyeu en Joe Rogan. Miljonairs en miljardairs hangen aan de lippen van deze man. En terecht! Want dit boek is wekenlang een nummer 1 bestseller geweest en dus heeft hij het boek van Michelle Obama afgetroefd. The Real Deal....ik ken mensen die dit boek al 4x hebben gelezen...ik denk dat ik een van die mensen wordt.
door JerryAlexander op 27 juni 2019
De Wim Hof methode

De Wim Hof methode

Inspiratie van Wim Hof
Ik was erg nieuwsgierig naar het boek van Wim Hof. Ik wilde graag lezen over zijn visie in de twee invalshoeken wetenschappelijk en spiritueel op het gebied van welzijn en gezondheid. Op het eerste gezicht is het een mooi boek met een krachtig plaatje op de kaft. Ik ben zeer geboeid door zijn wens om je door dit boek je verborgen potentieel te laten ontdekken. Ik moest er even in komen, maar wat een bijzonder boek en inspirerende man. Hij heeft een aantal pijlers: ademhaling, koud douchen (ijsbad) en mindset, maar het gaat veel verder zoals over het contact maken met je ziel, het beïnvloeden van je nerves vagus en hoe dus ingrijpende ziektes genezen kunnen worden en over innerlijke rust. Tijdens het lezen neemt hij je ook mee in zijn levensverhaal, hij heeft een uniek leven en een unieke kijk op het leven.

In het boek staan grijze vakjes met zijn oefeningen dus al zijn oefeningen kun je terugvinden en oefenen.

Ik zou het boek iedereen aanraden. Zelfs als je misschien nog wat sceptisch bent, het meeste is gewoon wetenschappelijk bewezen. Ik heb veel geleerd van dit boek.
Hij heeft me zelfs overtuigd om koud af te douchen door de vele voordelen. Ik moet nog wat moed verzamelen :) Ik heb van het boek genoten!
door NeFo op 27 november 2020
Lekker & simpel

Lekker & simpel

"Een evenwichtig concept zonder valse beloftes, WYSIWYG!"
Jorrit en Sofie zijn een stel en hebben hun liefde voor eten gepassioneerd samengebracht en vormgegeven in hun succesvolle foodblog Lekker&Simpel (opgericht in 2012). Ze houden zich fulltime bezig met het bedenken, bereiden en uitwerken van recepten. Dat ze echt scoren met hun makkelijke en snelle recepten blijkt, naast hun unieke maandelijkse bezoekersaantallen van meer dan 400.000, ook uit dit tweede kookboek dat ze hebben uitgebracht. Hun eerste kookboek bleek binnen no time uitverkocht en er werd door hun volgers reikhalzend uitgekeken naar dit vervolg.

In dit boek hebben ze zowel nieuwe als reeds bestaande populaire recepten uit hun foodblog samengebracht. Mijn eerste indruk van dit boek is dat het verzorgd oogt en een prettig handzaam formaat heeft, dat letterlijk makkelijk in de hand ligt en goed open te leggen is op tafel of het aanrecht.

De inhoudelijke invulling is ook met zorg gedaan, bij elk recept staat een mooie kleurenfoto. Alle fotografie, van auteursfoto, cover tot aan die in het boek zijn gemaakt door dit duo. De instructies voor de bereidingswijze zijn, zoals je mag verwachten bij hun concept met het predikaat 'simpel', bijzonder laagdrempelig gehouden door eenvoudig taalgebruik, zodat het voor een heel breed publiek bruikbaar is. Hier is goed over nagedacht, boek en concept zijn in prima harmonie!

Voor gevorderde thuischefs is dit boek hoogst-waarschijnlijk geen culinaire uitdaging, maar op drukke dagen (die we allemaal weleens hebben) bij uitstek geschikt om te raadplegen voor inspiratie. Denk aan snelle pastagerechten, soepen, salades, lekkere broodjes en wraps en er is ook gedacht aan goede vegetarische recepten en met vis.

Er is voldoende variatie in het aanbod en alle ingrediënten zijn in de supermarkt verkrijgbaar. De inhoudslijst vergemakkelijkt het zoeken naar recepten, die ze handig hebben onderverdeeld in groepen.
door Shyama op 9 april 2017
Ottolenghi Test Kitchen - Shelf Love

Ottolenghi Test Kitchen - Shelf Love

Weer een heerlijk boek
Ik ben groot fan van ottolenghi en dit boek stelt zeker niet teleur! Heerlijjke recepten weer! Boek is fijn en handzaam :)

Mijn opmerkingen:
1) Weer originele recepten! Terwijl ik al zijn boeken al heb...

2) Weer fijne recepten, niet zo simpel als simple, maar wel makkelijker dan sommige andere boeken van ottolenghi

3) veelal vegetarische recepten, maar er zit ook hier en daar een vleesrecept in

4) veel bijgerechten / mezze en dus geen volledige maaltijden. Dat is vaker zo bij ottolenghi, vind ik toch een nadeel

5) sommige recepten kosten lang om voor te bereiden, in elk geval niet minder dan andere ottolenghi boeken. denk bijv aan strata van boerenkoolpesto met gruyere en mosterd. 20 min voorbereiden, 1h30min bereiden en dan 4h nog koelen.. of gesmoorde rundvleesribbetjes met limabonen en vijgen: 25min voorbereiden en dan nog 4h10 min bereiden.. Dat is niet weinig..

6) Bij flavour kwam ik veel moeilijk te verkrijgen ingredienten tegen. Dit valt in dit boek mee. Zwarte limoen komt wel weer voor, terwijl ik nog steeds geen idee heb waar ik dit koop. Maar wie vaker heeft gekookt met ottolenghi weet dat dit nu eenmaal zo is

Denk aan recepten als spruitjessalade met parmezaan en citroendressing, kleverige zoetzure pruimen met saucijen, gratin van kruidige kool en aardappels met gruyere en ricotta. Natuurlijk eindigt hij weer met heerlijke desserts.

Ik blijf groots fan van ottolenghi, hij blijft verrassen :)
door Eveliennn op 5 oktober 2021
Sneeuwwit

Sneeuwwit

Sneeuwwit
Deze thriller mocht ik lezen via de leesclub van Perfecte buren.
Het leuke is dat ik de 3 andere boeken over Mia Kruger en Holger Munch al heb gelezen en dat dit daar een prequel op is. In de andere boeken wordt wel gerefereerd aan hoe lang Mia en Holger elkaar al kennen en aan het gezamenlijke verleden, maar dit boek vertelt dan echt hoe het begon met hen.
Holger krijgt een tip van iemand van de Politieacedemie over Mia en besluit haar aan zijn team toe te voegen omdat haar details opvallen die anderen niet zien en zij opmerkelijke verbanden weet te leggen. Het team gaat op zoek naar een moordenaar van 2 11-jarige jongentjes die zijn gevonden met een dode rode vos tussen hen in. Maar wellicht betreft het een seriemoordenaar? Want 8 jaar geleden zijn er ook 11-jarige jongetjes vermoord gevonden in Zweden en daarvan is de dader nog nooit gevonden!
Van begin tot einde weet de auteur je te verrassen. Dan wordt er in een nieuw hoofdstuk weer een nieuw personage opgevoerd en dan vraag je je af wie dat nu weer is en wat die met de zaak te maken heeft?! Ook broeit er het een en ander in het team tussen de teamleden en de leidinggevende. De auteur trekt mij altijd weer direct het verhaal in, waardoor je steeds maar door wilt lezen! Dit boek krijgt van mij dan ook weer 5 sterren!
door MissyP72 op 8 december 2021
Rijke pa arme pa

Rijke pa arme pa

FINANCIEEL BEWUSTZIJN TEN TOP!!
Wanneer je geinteresseerd bent hoe je jezelf financieel kan ontwikkelen, is dit boek een absolute aanrader!

Robert doet dit aan de hand van zijn twee "vaders":
= zijn echte vader, hoog opgeleid en goed verdienend maar door onwetendheid altijd gebrek aan geld
= zijn tweede vader, vader van zijn vriend, zonder afgeronde opleiding, en tevens de rijkste man van Hawaii.

Aan de hand van 5 items toont hij de verschillen tussen zijn "arme" pa en zijn "rijke" pa:
1. Rijke mensen werken niet voor geld
2. Ontwikkel jezelf financieel
3. Durf uit je comfort zone te komen
4. Bouw passieve inkomsten op en hoe dit te doen
5. Zorg dat je geld met je brein gaat "zien"

Dit boek ligt bij mij op mijn nachtkastje. Het is inspirerend, makkelijk leesbaar en vooral heel erg kopieerbaar :-)
door AnjaVanPijkeren op 20 november 2014
DRIVE: Train je stoïcijnse mindset

DRIVE: Train je stoïcijnse mindset

Toepasbaar, snel geschreven, fris!
Ik ben al een aantal jaar fan van de Drive podcast van oud-schaatser Mark Tuitert. Onlangs verscheen Mark’s eerste boek: Drive, train je stoïcijnse mindset. Dit boek belooft 10 lessen voor een scherpe en relaxte mindset. Aan de hand van tien korte (en prettig geïllustreerde) hoofdstukken neemt Mark je mee door de wijze lessen van Romeinse filosofen, zoals Socrates, Epictetus en Seneca.

In hapklare brokken schetst Mark hoe het stoïcisme hem heeft geholpen in zijn leven. Niet alleen tijdens zijn sportcarrière, maar ook na het overlijden van zijn moeder en bij het zoeken van een nieuw doel en focus toen zijn schaatscarrière stopte. Elk hoofdstuk sluit af met een persoonlijke opdracht, waarbij je steeds een stoïcijns principe toepast op je eigen leven(svragen).

Dit boek leest als een trein. En daarmee líjkt het bijna alsof het reuze makkelijk is om die stoïcijnse mindset voor jezelf te creëren. Maar daar zit dus mijn twijfel: is het allemaal écht zo simpel als Mark het schrijft? Voor mij geldt: waarschijnlijk niet. Het vergt focus, training, moed en uithoudingsvermogen om de tien principes écht toe te kunnen passen in je leven.

Is dat dan erg? Helemaal niet! Al creëer je elke dag maar een kort moment van bewustzijn (zoals: weeg je emoties af vraag je af waarom je onrustig, jaloers of boos bent), dan zet je al een eerste stapje naar de mindset die Mark met zijn boek ons allemaal gunt.

Een stoïcijnse manier van doen en denken kán je helpen bij problemen of tegenslagen, of om de beste versie van jezelf te worden. Bovendien geeft het handvaten hoe gelukkig(er) te worden door je te richten op wat echt belangrijk is én op zaken waar je alleen zelf invloed op hebt.

Dit boek is wat mij betreft dan ook niet eentje om maar één keer te lezen. Net als Socrates op Sneakers van Elke Wiss is het een praktisch naslagwerk dat je kunt raadplegen op diverse momenten in je (werk)leven.

Echte autonomie bestaat volgens Stoïcijnen niet: we zijn allemaal met elkaar verbonden en werken samen om doelen te halen. Ervaringen moet je delen met anderen, wat zijn ze anders waard? Daarom wil ik het boek graag delen met iemand uit mijn LinkedIn netwerk. Wil jij het boek van Mark Tuitert graag lezen? Laat hieronder een reactie achter :)
door hildarozema op 13 juli 2021
De verborgen geschiedenis

De verborgen geschiedenis

Meesterwerk
Donna Tartt is de meesterschrijver van deze indrukwekkende debuutroman, die gaat over hoogmoed, moraal, schuld, schoonheid en waanzin.
Het verhaal speelt zich af in het Amerika van de jaren ’90 en wordt verteld vanuit de herinneringen van ik-figuur Richard Papen, de zoon van een benzinepomphouder in Californië. Richard schrijft zich in bij het hoog aangeschreven Hampden College in Vermont. Daar wordt hij tot zijn vreugde, én grote verrassing, opgenomen in een select groepje van vijf rijke, arrogante en excentrieke studenten, al blijft hij in het begin een buitenbeentje. Het Oud-Grieks, hun studierichting, blijkt in de praktijk heel wat meer in te houden dan alleen de taal en de cultuur. Ook Dionysische rituelen horen erbij en de vijf praktiseren die, zoals later blijkt als het grondig mis is gegaan. Richard raakt erin betrokken, het een leidt tot het ander en leugens, bedrog, verraad en erger leiden uiteindelijk tot grote gevolgen voor iedereen.

Prachtig zoals Donna Tartt de psychologie van alle personages subtiel blootlegt en daarmee ook steeds verrast.
Briljant ook hoe ze met haar neutrale, soms zelfs afstandelijke schrijfstijl, toch de emoties, de rampen en de gevoelens heel invoelbaar maakt.
En meesterlijk hoe het boek, van begin tot einde en zelfs bij de onbenulligste gesprekken en situaties, een beladen toon heeft.

Het boek, geschreven in 1992, is voor de hedendaagse smaak misschien wat traag, maar ik heb me geen seconde verveelt en de 624 pagina’s vrijwel achter elkaar gelezen.
door Singularity op 19 augustus 2018
De heks van Limbricht

De heks van Limbricht

In een adem uitgelezen.
Nog steeds actueel. Bij mijn vorige kerk moesten vrouwen die buiten het huwlijk zwanger werden nog steeds excuses aanbieden aan het manlijke bestuur, bij echtscheidingen werd de vrouw vaker als schuldige aangewezen dan de man en ook bij andere problemen dragen de vrouwen meer schuld dan mannen. Zaken die niet plaatsvinden in RK kerk maar binnen een "moderne" evangelische gemeente en dat nog niet 10 jaar geleden. Dit alles maakt dat ik buiten de kerk mij gelukkiger voel dan in een kerk. Gelukkig hebben kerken niet meer de rechterlijke macht in Nederland. Vrouwen mogen best wat meer voor hun recht opkomen. Dat doet niets af aan oprecht Christelijk geloof en het heeft ook niets te maken met een oud vrouwtje op een bezemsteel. Ik vermoed met grote vreze dat verschillende kerken dit boek op de lijst van "verboden" boeken heeft staan. Dat maakt het onderwerp nog steeds tragisch actueel. Ik ben geen heks, zoals de schrijfster zichzelf wel noemt. Mijn geloof is gebasseerd op het gebod: Heb de Heer uw God lief boven alles (hierin ligt ook de liefde voor de hele schepping beklonken). Heb je naaste (alle medemensen, ook de minst fortuinlijke) lief zoals je jezelf liefhebt( we moeten volgens de Bijbel ook onszelf liefhebben). Dat geloof is ook goed uit te dragen buiten de kerk, maar vroeger zou ik dus bij het plaatsen van deze review mogelijk op de brandstapel verdwijnen.
door GHRdesign op 17 juli 2021
De ridder zonder billen

De ridder zonder billen

Hilarisch
De ridder zonder billen is verdrietig dat hij geen billen meer heeft en gaat op zoek naar nieuwe billen. Dit alleen al is genoeg om een lach op je gezicht te toveren, zeker in combinatie met de geweldige illustraties van Charlotte Bruijn. De ridder besluit door het Billenbos naar de billenwinkel te fietsen. En dat is zonder billen een hele pijnlijke opgave! In de billenwinkel kiest hij een paar harige billen uit, omdat hij daarmee een echte stoere ridder is. Nu hoeft hij alleen nog maar een prinses te vinden!

De tekst, die op rijm is, en de illustraties vullen elkaar goed aan. Het verhaal zit vol humor en dit zie je ook terug in de illustraties. Als de ridder bijvoorbeeld met zijn nieuwe billen voor de spiegel staat om zijn billen te bekijken, zijn op de achtergrond schilderijen te zien met daarop mensen met hun ogen dicht. Of een wit paard die is afgebeeld op een witte achtergrond en je het paard dus niet ziet.
Hou er rekening mee dat als je dit boek eenmaal een keer heb voorgelezen, je dit mag blijven doen! Kinderen krijgen geen genoeg van dit verhaal. Dit boek wil je hebben staan in je boekenkast!
door DGrGr op 24 april 2020
How2talk2kids

How2talk2kids

fris en fruitig opvoeden!
Niet als ouder, maar als lerares kreeg ik dit boek in handen en ik wist binnen enkele bladzijden gelezen te hebben, dat dit een prima boek is!
Hoewel ik al véle jaren lesgeef en veel ervaring heb, huldig ik het standpunt: nooit te oud om te leren! en ik wil het boek nog eens héél aandachtig doornemen en het dan doorgeven aan geïnteresseerde collega's.
Ik vind dat het boek doorspekt is met inzichten in en liefde voor kinderen en dat ook de waardigheid
van ouders en andere opvoeders gehandhaafd blijft.
Ik vind het slimmer, liefdevoller en positiever dan het altijd maar straffen en uitsluiten van kinderen, die zich niet gedragen zoals verwacht wordt, de nanny's met hun strafbankjes en kinderen die nog groter verdriet, verwarring en boosheid voelen, terecht! omdat de volwassenen het spoor bijster zijn.
Dit boek getuigt ook van wijsheid en gelukkig ook, humor! Ben regelmatig in lachen uitgebarsten tijdens
het lezen vanwege de slimme, gevatte kinderen en hun creatieve ouders. Kopen dit boek!!!
door leesvriendin op 31 juli 2015
Onderweg

Onderweg

Hoe de Camino provides en donkerte verruilt voor licht
Bente heeft echt iets héél moois geschreven. In 32 boeiende hoofdstukken beschrijft ze zowel haar ervaringen tijdens haar Camino naar Santiago de Compostella als haar persoonlijke levensverhaal. De geheimen van de Camino worden op een eerlijke manier onthuld waarbij zowel de mooie als de grillige kanten uitvoerig aan bod komen. In haar persoonlijke verhaal neemt ze mij mee tot in het diepste van haar ziel en ervaar ik hoe een ogenschijnlijk gelukkige meid, die alles mee lijkt te hebben, toch worstelt met haar leven. Vanuit het diepste dal krabbelt zij met vallen en opstaan weer overeind. De afwisseling tussen haar levensverhaal en de Camino maakt het steeds weer verrassend en nieuw. Haar woordspelingen zijn talrijk, ze verduidelijken en verlevendigen het verhaal. "Onderweg" is naast een heel mooi verhaal een waardevolle richtingaanwijzer voor het leven wanneer jij of iemand in jouw omgeving ook even de weg kwijt is en je op zoek moet naar de uitweg. Ik ben benieuwd wat voor moois deze jonge schrijfster ons in de toekomst nog gaat brengen.
door GerJenneskens op 14 februari 2022
500 slowcooker recepten

500 slowcooker recepten

zonde van het papier
De Amerikaanse auteur Carol Beckerman heeft wel meer boekjes geschreven: 500 Broden, 500 Ontbijtjes, 500 Koekjes … en zo nog 20 andere. Afgaande op de inhoud van "500 Slowcooker Gerechten" moet je daar weinig van verwachten: culinaire vuilschrijverij is nog een te geflatteerde beschrijving. Zo kunt u voor het trekken van een visbouillon gewoon het recept voor runderbouillon nemen en het rundvlees door viskoppen vervangen. Een kind kan de was doen! Wat dacht u overigens van in sinaasappelsap geglaceerde worteltjes die 8-10 uur in de slowcooker gaan? Het recept voor dit trage pruttelprakje begint met "dit gerecht is heel snel te maken". Maar er is meer. Wat dacht u van "In ananas geglaceerde worteltjes"? En als u niet van ananas houdt, dan biedt "In balsamicoazijn geglaceerde worteltjes" wellicht uitkomst, en anders moet u eens "In citroensap geglaceerde worteltjes proberen. Echt, het staat er allemaal in. Wat ik werkelijk niet begrijp, is dat er kennelijk 72 klanten bestaan, die voor deze onzin een 5-sterren review hebben geschreven. Op naar de 500!
door fkreviews op 7 maart 2019