Loading...

Reviews huidige top 100 Nederland

De meeste mensen deugen

De meeste mensen deugen

Must read - een goed onderbouwd boek waar je blij van wordt
Dit boek is het resultaat van vele jaren onderzoeksjournalistiek. Toch leest het als een trein en niet als een stapeling feiten waaronder je bedolven wordt. Rutger Bregman neemt je mee op zijn eigen zoektocht naar de ware aard van de mens. Al gaande ontmaskert hij de overheersende mythen die ons mensbeeld verkleuren. Hij maakt daarbij inzichtelijk hoe "we" (de Westerse mens zal ik maar zeggen) tot ons mensbeeld zijn gekomen, en beantwoordt al doende de vele vragen en argumenten die bij de lezer opborrelen. Hij onderbouwt zijn gedachtegang zo gedegen dat ik nieuwsgierig uitkijk naar critici die na het lezen van dit boek willen proberen om daar een speld tussen te krijgen.

Razend knap om zo'n diepgaand boek zo laagdrempelig te schrijven. Het doet me denken aan "Homo Sapiens" van Yuval Noah Harari, maar toch ook weer niet. Dat komt onder andere doordat Rutger zijn eigen zoektocht zo inzichtelijk maakt, dat je als het ware als lezer in een sneltreinvaart door zijn leerproces wordt meegenomen.

Een aanrader voor iedereen die wel eens nadenkt waarom mensen op een bepaalde manier denken, reageren en handelen. En dan is het ook nog eens een boek waar je blij van wordt: de meeste mensen deugen.
door CMAF op 1 september 2019
De zeven zussen 1 - De zeven zussen

De zeven zussen 1 - De zeven zussen

Tja...
Heb het boek De Zeven Zussen - deel 1 net uit. Behoorlijke pil, dankzij vakantietijd in 3 dagen uitgelezen. Het heeft me geboeid. Maar wat vínd ik er nu eigenlijk van?
Het verhaal, een adoptievader, 6 zussen, een landgoed in Genève. Erg realistisch is het niet. Maar is dat erg? Nou, blijkbaar niet, want het verhaal bleef mij boeien. Maar dat kwam meer door het geschiedkundige verhaal dat beschreven wordt (Parijs in de jaren 20, de constructie van het Christo beeld in Rio) dan door het wel heel mierzoete liefdesverhaal van Bel en Laurent (wat je mijlenver aan ziet komen).
Het boek heeft mij het een en ander bijgebracht over de kunst in de jaren 20 en over Brazilië en Rio in het bijzonder. Dat zijn mooie bijvangsten.
En ik vind het knap dat Lucinda Riley blijkbaar met deze reeks veel mensen (vrouwen?) aan het lezen krijgt.
Voor mij is één deel voldoende. Heb geen behoefte deel 2 Storm te bestellen. Heb nu wel weer zin in een boek dat mij als lezer wat meer uitdaagt.
door Geroosang op 27 december 2018
Mindgym, sportschool voor je geest

Mindgym, sportschool voor je geest

Echte musthave!
Het boek bevat veel theorie. Ik was mij daar niet van bewust, maar liet anderen ook door het boek bladeren en een aantal van hen viel dat op. De theorie is helder beschreven, weinig wetenschappelijke taal ondanks de wetenschappelijke onderzoeken die worden aangehaald. Het boek leest makkelijk, bevat mooie voorbeelden, quotes, feiten, reflectievragen en zelfinzicht. Het is geen zelfhulpboek, maar een zelfinzichtboek. Je leert zoveel aspecten, zo verhelder en bruikbaar. Ik lees veel boeken, heb ook veel gelezen voor mijn studie en dan met name psychologie, maar dit boek is een aanrader. Je bent je eigen instrument! Je leert jezelf kennen, je mooie en zwakke kanten en daar ook positief over te zijn. Je manier van denken is zo bepalend! Dit boek helpt je bij het inzien van je eigen patronen en hoe je dit stapsgewijs kan veranderen of aanpassen en hoe je dit oefent. De wekelijkse oefeningen zijn verdiepend. Je mag je eigen tempo bepalen. Geeft voor- en nadelen, maar als persoon voelde ik mij niet afgekeurd. Door dit boek krijg ik juist het gevoel dat ik het anders kan doen, wat mij een fijner gevoel kan opleveren en ik sneller gelukkig kan zijn. Goed is goed genoeg, de lat hoeft niet hoger. Zoals met sporten: je mag oefenen en experimenteren.
door anneliefsje op 1 maart 2018
Lekker & simpel - Elke dag

Lekker & simpel - Elke dag

Leuke en makkelijke recepten, uitvoering van het boek had beter gekund
Na al vele recepten van hun blog (met succes!) te hebben gemaakt, is dit het eerste kookboek wat ik van hen in huis heb gehaald. Er staan lekker veel recepten in (sommige recepten lijken echter wel sterk op elkaar), waar ik heel blij van word. Alle ingrediënten zijn in iedere supermarkt te verkrijgen wat de recepten heel toegankelijk maakt voor iedereen.

Ik had er wel iets meer van verwacht. Er staan vaak 2 recepten op 1 pagina, maar dan met maar 1 foto erbij waarvan je zelf moet raden of het linkse of het rechtse recept van de pagina nou staat afgebeeld. Ik had het zelf fijner gevonden als ieder recept op de foto stond.

Ook miste ik het aangeven van de hoofdstukken. In de inhoudsopgave staan de recepten wel ingedeeld per categorie (ontbijt/ovengerechten/pasta etc.), maar deze indeling komt verder nergens meer in terug. Ik had het mooier gevonden als er aan het begin van elke categorie een mooie pagina in het boek zat die aangaf dat je bij een nieuwe categorie bent aangekomen. Tot slot missen er hier en daar wat dingen in de recepten. Er staat dan bijvoorbeeld een ui tussen de ingrediënten, maar die komt in de bereidingswijze vervolgens niet meer ter sprake. Ook komt het bij een flink aantal recepten voor dat ik zie dat het recept op de foto nog een bepaald ingrediënt bevat, welke niet in de recepttekst terugkomt.

Dit soort kleine dingetjes maken dat ik ietwat teleurgesteld ben, maar omdat het boek me wel veel inspiratie geeft voor lekkere, makkelijke recepten ben ik er alsnog wel blij mee en zou ik het boek wel aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een kookboek met lekkere recepten zonder poespas.
door Mariekevdx op 30 augustus 2019
Patronen doorbreken

Patronen doorbreken

Inleiding voor de schematherapie
Ik heb dit boek op aanraden van mijn psycholoog gelezen en binnenkort ga ik schematherapie volgen. Het boek is heel herkenbaar en een simpel geschreven inleiding in de schematherapie. Ik had nog nooit van deze therapievorm gehoord en dit boek geeft een duidelijke en begrijpbare uitleg over wat het is en hoe het mensen kan helpen die al langere tijd met dezelde problemen (patronen/thema's/valkuilen) worstelen. Ik denk dat iedereen op een bepaalde manier wel een of meerdere valkuilen heeft waar hij of zij moeite mee heeft en dat dit boek daarom voor iedereen interessant kan zijn om te lezen. Waarschijnlijk herken je ook meerdere schema's/valkuilen en overlevingsstrategieen bij mensen in je omgeving en kan dit boek je helpen hoe dat ontstaan is en je leren er beter mee om te kunnen gaan. Eigenlijk zou ik dit boek aan iedereen willen aanraden, maar zeker aan mensen die al langere tijd terugkomende problemen in hun leven hebben en voor eens en voor altijd willen breken met (destructieve) vicieuze cirkels.
door Smartie28 op 15 oktober 2018
Subtle art of not giving a f*ck

Subtle art of not giving a f*ck

Mark gooit open deuren in gezicht
Mark Manson schrijft zo vlot als de beste spreker die je kent. Hij gooit met open deuren. En die deuren gaan letterlijk tegen je gezicht knallen. Hij legt ongelooflijk helder en makkelijk uit waarom we de problemen ervaren zoals we die ervaren, zonder toegankelijkheid te verliezen. In het eerste hoofdstuk strooit Mark behoorlijk vaak met het F-woord. Probeer door die Amerikaansheid heen te lezen. Daarna doet ie het minder.

Ik denk dat je ongetwijfeld dingen tegen gaat komen waar je mee zit. Van de feedback loop from hell, disappointment panda, tot de 'there is now how?' oplossing. Dit boek zet je tot nadenken over je leven. Wees bereid om dat te doen. Ik heb het boek herlezen.

Dit boek leert je hoe je om moet gaan met je problemen in je leven, niet hoe je van je problemen voor altijd af komt. Ondanks dat er veel open deuren in het boek zitten, legt hij het zo helder uiteen dat je door de bomen weer het bos kan zien. Precies wat ik nodig had.

Dit zou verplichte kost moeten zijn voor de jeugd van tegenwoordig.

Toch heeft het boek wat minpunten:
- Het boek zet tot nadenken, maar praktisch biedt het weinig oefeningen of best practices. Hierdoor blijft het bij denken en moet je enigszins zelf bepalen hoe je problemen aan pakt;
- Soms is hij te oordelend en vertelt hij zijn verhaal te veel vanuit een persoonlijke insteek. Aan de ene kant zegt ie dat iedereen fouten maakt en dat dat normaal is. Aan de andere kant geeft hij soms wel zijn meningen over bepaalde activiteiten dat die slecht zijn. Dat lijkt tegen zijn pleidooi in te stroken.
door KlantMich op 19 november 2017
Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Een lage drempel
Vaak zie je bij afval boeken dat de drempel erg hoog is. Je begint er met volle moed aan maar houdt het toch niet vol omdat er producten in staan die nergens te krijgen zijn of omdat het heel duur. Voor mij was het heel lastig om de knop om te zetten om echt aan mij zelf te werken tot dat ik van project gezond hoorde. Je denk vaak als iemand dit zegt wat een cliché maar bij mij was dit nu echt. Ik zit nu in week 7 van het boek en het gaat me echt goed af tuurlijk heb ik af en toe nog zn moment van moet dit nu maar als je dan toch door zet merk je dat het allemaal erg lekker is! En het voordeel me gezin kan gewoon mee eten. Inmiddels ben ik in 7 weken 5 kilo lichter( 8 cm van alles af)en dat heb ik in jaren niet meer behaald. Nu verder voor de overige 25 kilo maar met dit boek is het zeker haal baar heerlijke recepten boodschappen lijstjes . Tips om genoeg water binnen te krijgen en een hele week menu zodat je zelf niet hoeft te bedenken wat moet ik nu nemen?. Ik zou zeggen zet de stap!
door Djkrijgsman op 22 maart 2018
De Zeven Zussen 1 - De zeven zussen

De Zeven Zussen 1 - De zeven zussen

Tja...
Heb het boek De Zeven Zussen - deel 1 net uit. Behoorlijke pil, dankzij vakantietijd in 3 dagen uitgelezen. Het heeft me geboeid. Maar wat vínd ik er nu eigenlijk van?
Het verhaal, een adoptievader, 6 zussen, een landgoed in Genève. Erg realistisch is het niet. Maar is dat erg? Nou, blijkbaar niet, want het verhaal bleef mij boeien. Maar dat kwam meer door het geschiedkundige verhaal dat beschreven wordt (Parijs in de jaren 20, de constructie van het Christo beeld in Rio) dan door het wel heel mierzoete liefdesverhaal van Bel en Laurent (wat je mijlenver aan ziet komen).
Het boek heeft mij het een en ander bijgebracht over de kunst in de jaren 20 en over Brazilië en Rio in het bijzonder. Dat zijn mooie bijvangsten.
En ik vind het knap dat Lucinda Riley blijkbaar met deze reeks veel mensen (vrouwen?) aan het lezen krijgt.
Voor mij is één deel voldoende. Heb geen behoefte deel 2 Storm te bestellen. Heb nu wel weer zin in een boek dat mij als lezer wat meer uitdaagt.
door Geroosang op 27 december 2018
Pech onderweg

Pech onderweg

Grappig boek
Een grappig boek met verschillende korte verhalen over reizen en hoe dat zomaar eens fout zou kunnen aflopen. Want reizen is niet altijd veilig, en soms gebeuren er hele grappige dingen. De verhalen worden afgewisseld door vrolijke rijmpjes, tips voor het reizen en verschillende ‘wijsheden’.

Deze verhalen zijn stuk voor stuk grappig om te lezen. Een duikboot die een beetje te dichtbij een groot wezen komt, vast zitten in een lege trein omdat je weer eens in slaap bent gevallen of erachter komen dat er een extra afslag zit in een spookhuis, het leven van een reiziger gaat niet over rozen en pakt soms een beetje verkeerd, maar vooral lachwekkend, uit.
De verhalen worden afwisselend, en soms samen, geschreven door Jozua en Tosca. Dit kun je goed zien door de portretten van Jozua en Tosca die boven elk verhaaltje staan, opeens is Tosca weg, het verhaal is door Jozua geschreven, of Jozua laat zijn achterhoofd zien, dit hoofdstuk schreef Tosca. Dit maakt het boek nog leuker om te lezen.

Geert Gratama heeft voor Pech onderweg leuke, simpele illustraties gemaakt die allen echt wat toevoegen aan het verhaal. Dit maakt het boek niet alleen heel leuk om te lezen maar ook om te zien!
door Soraya1102 op 4 oktober 2019
Storm

Storm

Prachtig verhaal van de tweede zus
Ally (Alcyone) D’Aplièse is een van de zes geadopteerde dochters van Pa Salt. In dit tweede deel uit de serie ‘De zeven zussen’ gaat het over haar, de tweede in de rij van zes zussen. Ally is een getalenteerde profzeilster. Zij is aan het zeilen met haar vriend Theo wanneer haar vader overlijdt. De relatie met Theo is nog heel pril maar Ally voelt dat hij de ware voor haar is. Haar vader laat Ally een brief na met aanwijzingen over haar afkomst. In eerste instantie heeft Ally hier niet zo veel behoefte aan maar na een dramatisch ongeluk besluit ze toch naar haar verleden op zoek te gaan. De aanwijzingen van Pa Salt leiden haar naar het Noorwegen van het einde van de negentiende eeuw. Pa Salt heeft haar namelijk de biografie toegestuurd van Jens Halvorsen, een Noorse componist.

In deze biografie leren we Anna Landvik kennen, een boerenmeisje met een prachtige stem. Anna wordt ontdekt door Herr Mayer, een professor. Anna gaat bij Herr Mayer in de grote stad wonen. Ze krijgt diverse lessen en een hele nieuwe garderobe. In het theater van die stad gaat voor het eerst Peer Gynt van Ibsen uitgevoerd worden op muziek van Grieg. Anna leent haar stem aan de hoofdrolspeelster. Het muziekstuk wordt een groot succes. Anna is definitief het boerenbestaan ontgroeid en begint aan een mooie zangcarrière. Dan ontmoet ze haar grote liefde Jens. Met hem gaat ze naar Leipzig.

Het verhaal van Anna en Jens boeit Ally zo dat ze in het huidige Noorwegen, in de stad Bergen, op verder onderzoek uitgaat. Zal er een connectie met Anna en Jens zijn? In Bergen ontmoet ze de achter-achterkleinzoon van Anna en Jens, Thom Halvorsen. Thom en Ally hebben meteen een klik, samen gaan ze verder op onderzoek uit. Dit onderzoek brengt hen naar de geschiedenis van Noorwegen voor de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt hun het verhaal van de ontluikende liefde van Pip, de kleinzoon van Anna en Jens, en Karine. Karine geeft haar Joodse geloof op om met Pip te kunnen trouwen. Pip is net als zijn grootvader een componist. Zijn eerste werk staat op het punt van uitvoeren wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt in Noorwegen. Het werk is nooit meer uitgebracht…
Wat is er gebeurd met Pip en Karine? En is er een connectie met Ally?

Mijn mening: Lucinda Riley heeft weer een prachtig boek geschreven. Ik was al heel enthousiast over het eerste deel van ‘De zeven zussen’ maar het tweede deel vind ik nóg beter! Net als in het eerste deel, worden er twee verhalen verteld. Een verhaal in het heden (de zoektocht van Ally) en een verhaal in het verleden (het verhaal van Anna). Beide verhalen gaan over liefde en verlies en de zoektocht wie je werkelijk bent. Als een rode draad loopt ook de liefde voor muziek in beide verhaallijnen door. Ally’s verhaal verdient om gelezen te worden, af en toe heb je er een zakdoek bij nodig maar dat heb je in het echte leven ook wel eens. Vijf sterren voor dit mooie boek!
door Duimelotje op 4 maart 2018
Millennium 6 - Zij die moet sterven

Millennium 6 - Zij die moet sterven

Mooie afsluiter van de Millennium-reeks
Dit is geen boek dat je moet lezen zonder kennis te hebben van de eerste delen in de reeks (niet dat er veel mensen geneigd zullen zijn dat te doen). Voor wie vertrouwd is met Millennium zorgt 'Zij die moet sterven' voor veel herkenning, wanneer personages uit vorige boeken vermeld worden. Vele ervan hebben nog maar een kleine rol in het verhaal, dus allicht worden ze opgevoerd omdat dit het 'afscheidsboek' is. We komen meer te weten over de entourage van Lisbeth Salanders zus Camilla/Kira, die tot nog toe nooit echt op de voorgrond getreden was. Lagercrantz houdt ervan om met wetenschappelijke informatie te strooien, dat doet hij ook in dit boek. Niet iedereen zal ervan houden, ik doe dat wel. Ik hou ook van zijn manier van schrijven, vrij zakelijk, die ervoor zorgt dat ik ook zijn toekomstige thrillers, zonder Lisbeth Salander, vermoedelijk graag zal lezen. Natuurlijk is er in dit boek niet alleen de strijd tussen de twee zussen, er is ook een tweede verhaallijn. Die is best complex, Lagercrantz schrijft geen 'simpele' thrillers, en dat is mooi. Politieke steekspelletjes, spionage, Rusland,… De spanning komt, zoals zo vaak in thrillers, pas echt goed tot uiting in de laatste honderd bladzijden. De ontknoping? Niet wat ik verwacht had, wel uiterst bevredigend.
door scandifan op 30 september 2019
Grand hotel europa

Grand hotel europa

Briljant, geestig en vaak hilarisch
Grand Hotel Europa is het beste boek dat ik in lange tijd gelezen heb. Het zit zo vol met rijke thema's, van de nadelen van massa-toerisme tot de teloorgang van ons continent en passant par immigratie, kunstgeschiedenis, het gevaar van nationalisme, hedendaagse kunst, muziek en nog wat meer, dat ik het zou meenemen op een onbewoond eiland ! Bovendien is de toon soms ronduit hilarisch : de auteur schrijft met voldoende humor, of zelfspot, om sympathie van de lezer voor hem of zijn personage (maar volgens mij is het een en dezelfde persoon) op te wekken. Hij heeft duidelijk de pest aan Aziatische toeristen, maar ook aan Amerikanen, om Nederlanders niet te vergeten. Maar in tegenstelling tot Houellebecq, die een beetje dezelfde thema's hanteert in zijn boeken, is Pfeijffer nooit gemeen : hij haat de mensen niet, het is niet zwartgallig.
Het boek is in feite een successie van "episodes" heel knap aan elkaar verbonden en zonder dat de roman aan interesse inlevert. Het levert memorabele scenes (zoals de beschrijving van Skopje om maar er éen te noemen die ik bijzonder leuk heb gevonden maar er zijn er nog veel meer van dat kaliber). Het is misschien niet altijd even subtiel, je ziet heel duidelijk waar Pfeijffer ons wil leiden en hij herhaalt zichzelf in zijn pleidooi. Maar hij doet het op een zo elegante manier, dat je je eigenlijk snel gewonnen geeft. Hij gebruikt een zeer on-nederlandse stijl in zijn dialogen, maar deze stijl past perfect bij zijn Grand Hotel en bij het belangrijkste onderwerp : wij, in Europa, hebben zo'n rijk verleden dat we geen toekomst meer hebben.
De schrijver heeft twee verhalen naadloos aan elkaar verbonden : we zijn een keertje in het hotel, de volgende keer in Venetië. Het is knap gedaan, tot aan het einde. Met nog een leuke twist die ik niet had zien aankomen (maar andere lezers misschien wel).
Ik heb al het boek cadeau gegeven aan verschillende mensen : het is een echte aanrader, en je zult je niet vervelen !
door mbroens op 22 mei 2019
Het Bucketlist boek voor koppels

Het Bucketlist boek voor koppels

Je hebt er wel plezier aan
Ik heb dit boek gekocht als cadeau voor mijn vriend en ik moet zeggen we hebben al plezier gehad door het gewoon al samen te lezen. Je haalt zaken en herinneringen boven die je al vergeten was en kan vragen stellen of komt dingen te weten die je nog niet wist. Zo staan er bijvoorbeeld uitdagingen in die je misschien helemaal niet wil doen, zoals bijvoorbeeld: trouwen? Dit geeft op dat moment ook de perfecte kans om met je partner van visie en mening te wisselen hierover. Sommige bucketlist to do's lijken wel wat kinderlijk of niet echt de moeite waard, maar dat weegt niet op tegen het plezier dat we zullen hebben met de leuke to do's. Zo hebben we dankzij het boek besloten om in de toekomst een reis naar Australië (of Nieuw Zeeland) te maken. Een bangelijk idee waar we misschien niet aan gedacht hadden als we het boek niet hadden. Aan het einde van de pagina's kan je ook zelf eigen bedachte uitdagingen neerschrijven en dat maakt het boek dan wel iets persoonlijker.
door Insightout op 17 januari 2017
Foodsisters - Intermittent fasting

Foodsisters - Intermittent fasting

Werkt echt
De methodes van de foodsisters werken voor mij omdat zij voor mij denken. Ik hoef niks te plannen of bedenken, dat doen zij. De gerechten zijn bijna allemaal echt lekker, dus afzien is het niet. Je bent wel aardig wat tijd kwijt met bakken en voorbereiden,maar dat kun je wel van te voren inplannen (je maakt dan op 1 dag alles voor de week erna). Als je daar geen zin in hebt, past deze methode minder goed. Ik vond het zelf ideaal om mijn tas te vullen met zelfgemaakte hapjes ipv op mijn werk dure en ongezonde dingen te kopen. Minpunt vind ik sommige passages uit het boek. Die zijn echt wat te simpel, zo niet een tikje infantiel omschreven. Voor de wetenschappelijke onderbouwing kun je beter andere boeken lezen. Het boek staat helaas ook wel vol spelfoutjes, maar dat ben ik gewend van ze (is in andere boeken ook zo). En sommige recepten (een paar maar) kloppen niet helemaal, maar gelukkig zijn er verschillende facebookgroepen waarin snel gereageerd wordt als je het even niet weet. De foodsisters zelf zijn goed bereikbaar voor vragen. Al met al een enorme aanrader. Ik doe het nu 15 dagen en er is al 2,8 kilo af. Tevreden!
door Maria78Leo op 7 juli 2019
Simpel

Simpel

Simpel..?
Leuk en aanstekelijk geschreven en een aantal originele combinaties, hoewel ik uit het gehele boek misschien acht recepten de moeite waard vind om vaker te maken (en dan is het toch wel een prijzig boek!). Over de gehele linie toch wel bewerkelijke recepten; hoewel Ottolenghi bij veel recepten triomfantelijk schrijft dat het zo gemakkelijk is om alles in de oven te schuiven in plaats van op het gasfornuis te zetten, vergeet hij gemakshalve dat je vóór die tijd toch behoorlijk wat werk moet verzetten.
Naar mijn idee mist Ottolenghi de boot een beetje voor wat betreft vegetarische suggesties; daar had meer aandacht voor mogen zijn, anders dan alleen maar het vlees weglaten.
Mijn grootste bezwaar is dat er geen eenpansgerechten in staan. Het hoofdstuk met simpele maaltijdsuggesties bestaat uit het "simpelweg" combineren van een eerder beschreven vlees-/ visgerecht, een groentegerecht en een pasta- of rijstgerecht. Ja,... zo kan ik het ook!
door GeejeeZ op 10 januari 2019
Master your mindset

Master your mindset

Dankbare herkenning
Vanuit mijn studie meteen in ons familiebedrijf gestapt waar ik samen ging werken met mijn broer. M.n. na de crisisjaren kwamen de verschillen tussen ons echt bovendrijven en heb ik mijzelf weggecijferd om relatie werkbaar te houden en om het risico om familiebanden niet te beschadigen te minimaliseren. Na jarenlang een 'onheimisch gevoel' te hebben gehad van een bepaalde leegte in mijn leven en daardoor steeds verder afdwaalde van mijn eigen 'ik' kwam ik een artikel van Micheal tegen! Meerdere malen gezocht naar 'iets' waar ik mijzelf aan kon vastklampen, helaas zonder resultaat. Bij Micheal had ik een directe herkenning en gevoel van thuiskomen! Micheal raakt je echt en benoemd de zaken zoals ze zijn en heb naast dit boek mijzelf ook meteen aangemeld voor de cursus Master Your Mindset en ervaar iedere keer de positieve energie, kracht en motivatie om 'een betere versie van mijzelf' te blijven ontwikkelen! Je wilt ook hieraan blijven werken en kost je ook geen moeite!!
door MaartenMulders op 19 mei 2017
De vierde dimensie

De vierde dimensie

Smaakt naar meer!
De Vierde Dimensie is een zwaar boek. Letterlijk bezien dan, als je het fysiek in handen hebt. De inhoud is allesbehalve zwaar. Zoals anderen al opmerkten, leest de roman gemakkelijk weg, neemt het boek je mee in de wereld van hoofdpersoon Nick en leer je samen met hem praktische toepassingen en prikkelende wetenswaardigheden over onze belevingswereld.

Qua sfeer herinnerde dit boek me aan De Celestijnse Belofte: een jaren 90-roman waaruit we vernamen dat toeval niet bestaat. Maar De Vierde Dimensie is geloofwaardiger, eigentijdser en beter geschreven. Ik herkende ook principes uit andere boeken, omdat ik nu eenmaal veel en graag over dit soort onderwerpen lees. Denk aan het werk van Rhonda Byrne (The Secret), Stuart Wilde en Abraham-Hicks. De grote vraag was dus of ik uit dit mooie boek van Hans Peter Roel nog iets nieuws zou halen.

Het antwoord daarop is: ja! Tijdens het lezen werd ik geraakt omdat er voor mij onverwacht een kwartje viel. De uitleg over de Vierde Dimensie loste een vraagstuk op dat me sinds het sterfbed van mijn vader bezig had gehouden. Dingen werden plotseling duidelijk. Mooi!

Waar ik verder van genoten heb, zijn de inspirerende quotes aan het einde van ieder hoofdstuk. Een goed moment ook om het boek weer even weg te leggen en alles te laten bezinken.
Dat brengt me tot het enige probleem dat ik met dit werk had. Het aantal pagina's onder de rechterduim slonk te snel; het stapeltje nog te lezen bladzijden werd al gauw te dun. Ik wilde dit boek niet uitlezen. Ik wilde er langer van genieten. Hoewel ik meer prachtige boeken van deze auteur heb gelezen, had ik dit gevoel het sterkst bij De Vierde Dimensie.

Geen minpunten? Als het moet: twee. Er zijn wat schrijf-, spel- of taalfoutjes te bespeuren. Minder dan in de vorige boeken, dat wel. Vooral het kommagebruik viel me op.
Daarnaast werd aan het eind van het boek de belasting van Moeder Aarde vaak genoemd. Alsof de schrijver na een pauze vergeten was dat hij dit net nog beschreven had.

Maar deze kleinigheden doen niets af aan het mooie verhaal en de interessante info. Ik wens dat Hans Peter Roel veel inspiratie op blijft doen en doorgaat met schrijven op zijn unieke wijze.
door Krian op 20 maart 2016
De edele kunst van not giving a f*ck

De edele kunst van not giving a f*ck

niet rationeel, negatief
Ik heb de eerste 50 paginas gelezen. Mischien moest ik verder lezen om het beter te begrijpen maar here goos: ik vind het boek te tegenstrijdig naar veel andere wel zelfhulpboeken die op hun manier heel goed kunnen werken. Als de clue van dit boek accepteren van problemen is dan is het goed uitgelegd,maar het boek is gewoon niet rationeel. Het "geluk" dat hier vaak wordt beschreven is met voorbeelden gelinkt zoals een gamen uitspelen en andere; dit is dopamine op zijn best, dit kan je blij maken maar is niet perse "geluk" . Wat ik ook merk is dat het boek geschreven is om te overtuigen en niet perse raad te geven. Wat ook niet de juiste aanpak is. Het boek spreekt zijn eigen ook vaak tegen en ik heb het gevoel dat de schrijver alles schrijft wat in hem opkomt, en dus niet persé ten goede van een goed boek
door Jelle600 op 25 februari 2019
De Zeven Zussen 3 - Schaduw

De Zeven Zussen 3 - Schaduw

Prachtig deel in een mooie serie
Mijn mening

Wat een serie is Lucinda Riley aan het schrijven! Na elk deel denk ik dat het niet beter kan, maar toch weet ze me weer te verrassen. Wat het moeilijker maakt om sterren te geven, aangezien het vorige boek ( Storm ) al 5 sterren van mij heeft gekregen.

Waar ik het meest enthousiast van word in deze boeken is de combinatie van het heden en het verleden. Alle zussen hebben een link met een bekende gebeurtenis of persoon uit de geschiedenis. Deze verhalen worden goed uitgewerkt en spreken zeer tot te verbeelding.

Star is de stille van de zussen, als ze niet hoeft te praten zal ze het ook zeker niet doen. Daardoor leeft ze al jaren als schaduw van zus CeCe. Het wordt tijd om haar eigen identiteit te ontdekken en te ontwikkelen. Door de informatie die ze van Pa Salt heeft gekregen na zijn dood, gaat ze stapje voor stapje op pad. Op weg naar zelfstandigheid?

Ik ben dol op Groot Brittanië en vind het dus extra leuk dat dit boek zich concentreert in dit land. De beschrijvingen van het landschap, het Engelse karakter van de inwoners, simpelweg genieten. Ik waande me echt in het land. Zowel in het heden als het verleden.

Leuk detail blijf ik vinden dat de zussen uit eerdere boeken, met hun verhaal, ook een rol spelen. De zussen die nog niet aan bod zijn gekomen, komen wel voorbij, maar meer zijdelings. Maar als je de vorige boeken hebt gelezen is de herkenning leuk!

De boeken lijken maar beter en beter te worden en ik kan niet wachten tot het volgende deel: Parel.

Toch weer 5 sterren, iets anders is gewoon niet mogelijk!
door JuulvandenBerg op 28 mei 2018
Let op mijn woorden

Let op mijn woorden

Lise
...”Alsof het zomaar over mij zou mogen draaien ineens. Maar al zo lang ik mij kan herinneren doe ik eigenlijk alles alleen, heb ik beseft en ik ben bang dat ik moet toegeven dat ik hulp nodig heb. Iemand die niet bang is van mijn bang-zijn.
Ze zeggen dat liefde over loslaten gaat maar ik wil zo graag vastgehouden worden als wapen tegen vallen, als steun tegen bij gewankel, als intentieverklaring van iemand die er is en wil blijven. Ik wil zo graag onmisbaar zijn. En ik weet niet of ik dat mag vragen, of ik dat wel waard ben. Want iedereen tot nu toe heeft mij verlaten of was er bij het begin eigenlijk niet echt. En het klinkt waarschijnlijk pathetisch en ik besef dat dit een vraag aan een lief zou moeten zijn, maar dat heb ik niet en het wordt dringend, vrees ik.” p. 415

Dit laat zien wat het probleem is waar Lise mee worstelt haar leven lang, als kind omdat haar ouders egoïstisch zijn en haar gebruiken om te klagen over hun eigen leven. Lise probeert degene te zijn die het gezin bij elkaar houdt en zich daardoor niet kan ontwikkelen tot een zelfstandige en zelfbewuste vrouw.

Ook als volwassene en arts-assistent is laat ze haar leven nog bepalen door de eisen die anderen aan haar stellen zonder de moed of de kracht te hebben om haar grenzen te bewaken. Haar ouders doen nog steeds een beroep op haar, haar broer gaat zijn eigen weg en haar geliefde verlaat haar.

Het besluit om te vermageren is een sterk besluit maar ook daar weet ze geen grens te bepalen, in tegendeel ze is er trots op dat ze zichzelf zo onder controle heeft, zo trots dat ze zelfs vriendschap ervoor op het spel zet. De enige die haar bevestigd is een narcistische cardioloog die geil wordt van haar kinderlijfje... je vraagt je af.

De auteur ziet kans om het leven van een lief en braaf meisje goed te verwoorden, zonder sentimentaliteit wordt haar leven beschreven en als lezer zie ik hoe ze zich laat manipuleren mede omdat ze niet geleerd heeft om haar eigen gevoel serieus te nemen en er van uit te gaan dat de ander het moeilijk heeft en dat zij misschien dat leven iets dragelijker kan maken.

Dat het zich dat voortzet in haar volwassen leven is niet verwonderlijk als je het nooit geleerd hebt en dan nog in een setting waar een sterke hiërarchie heerst en “zorgen voor” belangrijk is met daarin het opzij zetten van je eigen gevoelens. Als ze dan ook nog in het enige waar ze zelf controle over heeft, kritiek krijgt van haar ouders en broer, past haar niets anders om door te gaan: dit is van haarzelf

Ik heb het boek met mededogen gelezen en vooral haar laatste hulpvraag greep me aan.

In het streven om misbruik van kinderen op meerdere manieren te beschrijven is de auteur in mijn ogen geslaagd. Er zijn zoveel manieren waarop kinderen geremd worden in hun ontwikkeling omdat ouders niet inzien dat kinderen ook daarin steun en een positief voorbeeld nodig hebben. En dat is ook misbruik..
door Wikkele op 1 oktober 2019
Invictus Library - Think and Grow Rich

Invictus Library - Think and Grow Rich

Mustread: maak werk van dromen en kies voor een rijker leven
Toen ik voor het eerst iets hoorde over het boek 'Think and Grow rich', was ik er sceptisch over. De boodschap in de titel sprak mij niet aan en de verhalen waren net iets te positief. Met name dat je alleen hoeft te denken om zo je dromen te verwezenlijken, echter niets is minder waar!

In het boek staan principes centraal die deeluitmaken van een stappenplan, aan de hand waarvan je jouw doelen en ambities binnen handbereik kunt krijgen. Vrijwel alles in het boek leert je, hoe je succesvol kunt zijn, welk gedrag daarbij hoort en hoe je kunt omgaan met belemmerende invloeden. Meer dan alleen denken, dus! Zoals bijvoorbeeld een intens verlangen ontwikkelen en nadenken over de realisatie (planning) met soortgenoten.

Ik heb mijn mening bijgesteld, de inzichten die je meekrijgt bieden je een pad naar een rijker leven, vanuit vertrouwen en liefde zodat je jouw dromen waarmaakt. Verder leest het boek prettig en spoort de taal aan tot actie. Tot slot, credits voor de uitgever: de omslag van het boek is diervriendelijk! :)
door LasVegan op 17 juli 2016
De fontein, vind je plek

De fontein, vind je plek

Eyeopener
Een boek wat enorm aan het denken zet. Heel veel herkenning. Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb.
Minpunt vind ik wel dat het naar mijn mening op een wat zweverige manier is geschreven, terwijl meer praktisch juist prettiger zou zijn. Ik mis ook illustraties, schema's etc. om het meer beeldend te maken. Nu blijft het voor mij wat ongrijpbaar en het is lastig om er zelf mee aan de slag te gaan. Ook werd ik wat in de war gebracht door de kenmerken van opgestegen zijn. Die lijken erg op een aantal kenmerken van autisme. Als je zoals ik zowel een vorm van autisme hebt en een zeer moeilijke jeugd hebt gehad, is het lastig te onderscheiden wat nu waar bij hoort. Van autisme kun je niet genezen en afdalen naar je eigen plek moet volgens het boek wel kunnen. Dat maakt dat ik nog een beetje worstel hiermee.
door Breedveld op 5 april 2017
Gorgels

Gorgels

Stiekem zelf uitgelezen
Een heerlijk boek, een heerlijk verhaal.
Iedere avond leest mijn dochter zelf een bladzijde en daarna lees ik een hoofdstuk aan haar voor terwijl ze knus in mijn armen ligt.
Meestal probeert ze me over te halen om nog een extra hoofdstuk voor te lezen en dat lukt haar aardig. Gewoon omdat ik er ook van geniet.
Nu is ze helaas niet iedere week bij mij. De ene week bij mij, de andere week bij haar vader. Ik geef eerlijk toe, ik vond het verhaal zo leuk dat ik geen week wilde wachten met het verhaal verder te lezen dus op de vrijdag dat ze niet meer bij mij was heb ik het boek voor het slapen gaan zelf in 1 ruk uitgelezen. Met een lach en een traan erbij.
Nog een paar hoofdstukken en dan is hij voor mijn dochter helaas ook uit. Dan wordt het tijd voor een nieuw verhaal in de hoop dat die net zo leuk zal zijn.
door SdeKort op 9 maart 2016
Parel

Parel

Een serie om te koesteren
Ik zat niet direct te wachten op het verhaal van Cece. In de vorige boeken vond ik haar niet overkomen als een sympathiek persoon. Eerder wat egoïstisch.

Maar man, wat zat ik mis! Het verhaal van Cece is, net als de andere verhalen, bijzonder en aangrijpend. En misschien vind ik haar zoektocht nog wel de meest bijzondere. Omdat, meer dan bij de andere zussen, het ook heel erg een zoektocht naar zichzelf is. Of beter gezegd: om zichzelf te durven zijn. Om haar plekje in de wereld in te nemen.

Ook nu wordt het verhaal om en om in het heden en het verleden verteld. En ook nu staat er een persoon uit de geschiedenis centraal: Kitty Mercer. Misschien niet zo heel bekend als bv Grieg in het boek Storm, maar wel minstens zo interessant en zeker inspirerend. Wat een sterke en dappere vrouw is zij geweest!

Ook krijg ik met het lezen van de boeken steeds meer het idee dat de zussen niet zomaar door Pa Salt geadopteerd zijn, maar dat er een ( persoonlijke?) reden achter zit. Ik kan niet goed uitleggen waar dat gevoel vandaan komt…Ook begin ik me steeds meer af te vragen of hij wel echt dood is. Meerdere zussen denken hem gezien of gehoord te te hebben. Na zijn dood hebben de zussen hem niet meer kunnen zien. Misschien vond hij het wel tijd dat de meiden op zoek gingen naar hun afkomst en heeft hij zijn dood in scene gezet? Geen idee natuurlijk of dit gevoel klopt, dat zullen we in de volgende delen wel lezen.

Maar ook zonder de twijfels en vragen die bij mij boven komen borrelen is het een verslavende serie. Eenmaal begonnen in het eerste boek, moet je wel de andere boeken ook lezen. Omdat je mee wil leven met de zussen. Wilt leren van de geschiedenis. Het hele verhaal wilt kennen.

Bij elk boek denk ik: het kan niet meer beter. En ik weet ook niet of dit boek beter is dan de voorgaande boeken. Maar het is zeker net zo goed en de moeite waard. Een serie om te koesteren. Ik ben nu al verdrietig voor het naderende einde…

Ik kan niet anders dan weer 5 sterren geven.
door JuulvandenBerg op 23 augustus 2018
Sapiens

Sapiens

Zeer interessant maar niet altijd even correct
Dit boek geeft de kleine geschiedenis van de mensheid weer volgens Yuval Noah Harari. Ondanks de vele kennis van de schrijver en de verwijzingen naar onderzoeken geeft dit naar mijn mening toch niet de werkelijke/volledige afspiegeling van de geschiedenis van de mens. De bewering dat wij (Sapiens) als enige menssoort een imaginaire werkelijkheid naast de objectieve hebben (waardoor Sapiens als enige soort de andere heeft weggeconcurreerd) is nooit onomstotelijk bewezen. Ik snap dat dit een belangrijk onderdeel van zijn verklaring van het succes van Sapiens is, maar er zijn bij bijvoorbeeld toch echt voorwerpen en/of gebruik van materialen gevonden bij andere mensenrassen bij begrafenissen die geen duidelijk doel dienen (Rode oker bij Neanderthalers bijvoorbeeld). Deze vondsten komen over als grafrituelen wat dan toch ook imaginair is. Ook de klasse/positie verdeling van de mens is niet uniek. Er zijn diersoorten waarbij er een klasse verdeling bestaat die niet is gebaseerd op fysiek de sterkste, maar bijvoorbeeld de positie van je vader/moeder, specifieke kennis, vrienden, bezit etc.
door SchepersJ op 17 januari 2018
De zeven zussen - Maan

De zeven zussen - Maan

Niet alleen dit boek, de hele serie is een must read!
Weer een boek wat je in 1 adem uitleest. Geweldig!
Van de kou en de sneeuw in Schotland, naar de zon en de warmte in Spanje en ondertussen kom je met het historische onderdeel in de rest van de wereld terecht.
Wederom dezelfde opbouw van een zusje wat vanuit de ups en downs in het hier en nu opzoek gaat naar haar wortels. Pa Salt heeft natuurlijk de richting een beetje aangegeven. Dan volgt er weer een aangrijpend stukje historie wat prachtig beschreven wordt. Vloeiend gaan de twee verhalen in elkaar over, en het leest allemaal als een trein. En dan is er nog een derde verhaal. Het mysterie van de zusjes en hun adoptievader Pa Salt. Heerlijk om hier ook weer wat raadselachtige hints over te lezen. Ondertussen wandelt er hier en daar een zusje door wat hoofdstukken heen wat weer aansluit op de voorgaande boeken en sluiten we af met een spannend stuk over zusje Electra. Dat moet weer een start zijn van boek 6 waar ik nu al reikhalzend naar uitkijk. Kortom niet alleen dit boek, de hele serie is een must read!
door Tinq op 24 januari 2019
Happy life 365

Happy life 365

Must-read voor iedereen!
2 weken geleden zijn op korte tijd 2 personen in mijn kleine familie overleden. Daarbij kwamen ook nog een aantal niet zo fijne verrassingen aan het licht. Ik heb meteen dit boek aangeschaft en het heeft me zo goed geholpen! Pieker niet, treur niet over wat had kunnen zijn en wat je niet kan veranderen, ga vooruit. Ik ben een heel rationeel iemand en hou normaal niet van coach of zelfhulpboeken, maar dit boek is zo praktisch en vlot geschreven. Geen hippie blabla, gewoon heel veel "ja ja zo is het momentjes" en dingen die je herkend maar waar je nog eens op gewezen moet worden. Los dat dit boek me eigenlijk geholpen heeft met het rouwproces, heeft het me ook geleerd waarom mensen op een bepaalde manier reageren. Ook op werkvlak gaat het me helpen! Echt ik raad dit boek iedereen aan om meer gelukkig in het leven te staan!
door AlexiaPower op 4 november 2018
Familiegeheimen

Familiegeheimen

Een nuttige tijdsbesteding voor Willem.
Astrid Holleeder gaat in dit boek in op de gevolgen van de getuigenissen van haarzelf en haar zus Sonja in de strafzaak tegen hun broer Willem.
De altijd aanwezige angst voor een moordaanslag op Astrid namens broer Willem is duidelijk voelbaar bij het lezen.
Ook de angst voor het wel en wee van de rest van de familie, met name dochter Miljuschka, is bijna tastbaar.
Een talentvolle schrijfster dus, Astrid.
Wel is dit in het geheel een wat taaier werkje dan haar twee voorgaande boeken over dit onderwerp, mede omdat ze, naar mijn mening, nogal n's in herhaling vervalt.
Het opschrijven van de vertellingen over de bezoeken aan de zielenknijper van Astrid zullen voor haarzelf vast heel therapeutisch zijn geweest, voor de lezer misschien wat lastiger door te komen.
Niettemin, zeer de moeite waard om een paar uurtjes aan te besteden.
door EJans op 30 juli 2019
Summerproof met Sonja

Summerproof met Sonja

Weer begonnen met sonja
Ik ben in het verleden eens 14kg afgevallen met de boeken van Sonja. Echter kon ik me niet meer vinden in alle koolhydraatrijke producten. Dat is met dit boek gelukkig wel anders. Eierkoeken vervang ik wel door volkorenontbijtkoek. Rijst en pasta pak ik altijd de volkoren variant en ipv vruchtenkwark/drinkyoghurt pak ik gewoon melk of magere yoghurt. Hier had nog iets meer aandacht voor mogen zijn. Verder vind ik het een van haar beste boeken en ik hoop dat ze deze lijn voortzet. Ik ben nu 2 weken bezig en 3.2 kg kwijt. Het is soms wel nodig om creatief te denken als je maar alleen bent. Anders koop je teveel in en moet je veel weggooien. Dat is zonde.
Een ander aandachtspunt is dat het boek zelf van slechte kwaliteit is. Er zijn nu al 5 pagina's losgekomen van het boek. Dat is erg jammer, gezien de prijs die je ervoor betaald.
door sanduraatje op 21 juli 2019
De Zeven Zussen 2 - Storm

De Zeven Zussen 2 - Storm

Prachtig verhaal van de tweede zus
Ally (Alcyone) D’Aplièse is een van de zes geadopteerde dochters van Pa Salt. In dit tweede deel uit de serie ‘De zeven zussen’ gaat het over haar, de tweede in de rij van zes zussen. Ally is een getalenteerde profzeilster. Zij is aan het zeilen met haar vriend Theo wanneer haar vader overlijdt. De relatie met Theo is nog heel pril maar Ally voelt dat hij de ware voor haar is. Haar vader laat Ally een brief na met aanwijzingen over haar afkomst. In eerste instantie heeft Ally hier niet zo veel behoefte aan maar na een dramatisch ongeluk besluit ze toch naar haar verleden op zoek te gaan. De aanwijzingen van Pa Salt leiden haar naar het Noorwegen van het einde van de negentiende eeuw. Pa Salt heeft haar namelijk de biografie toegestuurd van Jens Halvorsen, een Noorse componist.

In deze biografie leren we Anna Landvik kennen, een boerenmeisje met een prachtige stem. Anna wordt ontdekt door Herr Mayer, een professor. Anna gaat bij Herr Mayer in de grote stad wonen. Ze krijgt diverse lessen en een hele nieuwe garderobe. In het theater van die stad gaat voor het eerst Peer Gynt van Ibsen uitgevoerd worden op muziek van Grieg. Anna leent haar stem aan de hoofdrolspeelster. Het muziekstuk wordt een groot succes. Anna is definitief het boerenbestaan ontgroeid en begint aan een mooie zangcarrière. Dan ontmoet ze haar grote liefde Jens. Met hem gaat ze naar Leipzig.

Het verhaal van Anna en Jens boeit Ally zo dat ze in het huidige Noorwegen, in de stad Bergen, op verder onderzoek uitgaat. Zal er een connectie met Anna en Jens zijn? In Bergen ontmoet ze de achter-achterkleinzoon van Anna en Jens, Thom Halvorsen. Thom en Ally hebben meteen een klik, samen gaan ze verder op onderzoek uit. Dit onderzoek brengt hen naar de geschiedenis van Noorwegen voor de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt hun het verhaal van de ontluikende liefde van Pip, de kleinzoon van Anna en Jens, en Karine. Karine geeft haar Joodse geloof op om met Pip te kunnen trouwen. Pip is net als zijn grootvader een componist. Zijn eerste werk staat op het punt van uitvoeren wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt in Noorwegen. Het werk is nooit meer uitgebracht…
Wat is er gebeurd met Pip en Karine? En is er een connectie met Ally?

Mijn mening: Lucinda Riley heeft weer een prachtig boek geschreven. Ik was al heel enthousiast over het eerste deel van ‘De zeven zussen’ maar het tweede deel vind ik nóg beter! Net als in het eerste deel, worden er twee verhalen verteld. Een verhaal in het heden (de zoektocht van Ally) en een verhaal in het verleden (het verhaal van Anna). Beide verhalen gaan over liefde en verlies en de zoektocht wie je werkelijk bent. Als een rode draad loopt ook de liefde voor muziek in beide verhaallijnen door. Ally’s verhaal verdient om gelezen te worden, af en toe heb je er een zakdoek bij nodig maar dat heb je in het echte leven ook wel eens. Vijf sterren voor dit mooie boek!
door Duimelotje op 4 maart 2018
De keuze

De keuze

Indrukwekkend
De van origine Hongaarse klinisch psycholoog Dr. Edith Eva Eger is inmiddels negentig jaar. Zij schreef in 2017 “The choice”, dat een jaar later in Nederland verscheen als “De keuze” met als ondertitel “Leven in vrijheid”.
Het boek begint met een indrukwekkende beschrijving van een ontmoeting van Eger in 1980 in haar psychologiepraktijk met de getraumatiseerde officier Jason Fuller. Hier al blijkt de speciale benadering van patiënten door Eger als psycholoog. Zij blijkt trauma’s op een bijzondere manier te benaderen en te behandelen.

In de Tweede Wereldoorlog liep Eger zelf zware trauma’s op. Ze werd in 1944 gedeporteerd naar Auschwitz met haar moeder en haar zus Magda. Moeder werd door de vreselijke Engel des Doods Dr. Josef Mengele rechtstreeks naar de gaskamer gestuurd. Edith moest voor diezelfde Mengele dansen omdat zij kwaliteiten als ballerina had.
Na Auschwitz werd ze tewerkgesteld in een garenfabriek in Duitsland. Ook werd ze met anderen als levend schild gebruikt bovenop een trein met munitie. Zij en haar zus leden vreselijke ontberingen. Tegen het eind van de oorlog kwamen ze achtereenvolgens in de kampen Mauthausen, berucht om zijn trap des doods, en Gunskirchen terecht.

“Als ik vandaag overleef, dan zal ik morgen vrij zijn.”

Meer dood dan levend haalden ze de bevrijding en hadden toen een lange periode van herstel nodig. Dramatisch genoeg bleek Ediths jeugdliefde Eric op de dag vóór de bevrijding te zijn gestorven.
In 1946 trouwde ze met Béla en emigreerde uit het Oostblok naar de VS. Daar bouwde ze na haar studie een psychologiepraktijk op. Over haar behandeling van diverse soorten trauma’s verhaalt het boek op indrukwekkende wijze.

“Je kunt niet veranderen wat je hebt gedaan of wat je is aangedaan. Maar je kunt ervoor kiezen hoe je nú leeft.”

Edith Eger heeft met “De keuze” een monumentaal boek geschreven. In gedreven en bedreven bewoordingen heeft ze niet het zoveelste oorlogsboek geschreven, maar een indrukwekkende inkijk gegeven in de gedachtewereld die ontstaat door trauma’s, en ook hoe je daar positief en opbouwend mee om kunt gaan. Het verhaal getuigt van een uitzonderlijk sterke geest die alle respect verdient.
In haar dankwoord staat onder meer de volgende indrukwekkende zinsnede:

“Toen ons eerste kleinkind werd geboren, zei Béla: ‘Drie generaties … dat is de beste wraak op Hitler die je kunt bedenken.’ “

“De keuze” is een magistraal boek van de buitencategorie dat vele lezers verdient. Het krijgt vijf sterren!
door CharlesK op 10 februari 2019
Huis vol leugens

Huis vol leugens

Knappe psychologische thriller
De boeken van dit auteurs duo hebben me nog nooit teleurgesteld, ook deze weer niet.
Neve is een moeder, echtgenote, hardwerkende bediende, goede vriendin voor velen en… minnares. Doordat de sleur op haar huwelijk is gekomen, heeft ze zich in een affaire met haar baas gestort. Hoewel je haar daarvoor wil veroordelen, begrijp je ook wel haar motieven. Door haar lieve persoonlijkheid, hoe ze met iedereen in haar leven omgaat en de moeilijkheden in haar gezin, ben je al snel geneigd haar te vergeven.
Als ze haar minnaar vermoord aantreft, haar sporen uitwist en dan moet liegen tegen iedereen, de politie vooral, hoop je met haar mee dat haar fouten niet aan het licht komen.
De auteurs hebben weer een knappe langzaam opbouwende psychologische thriller neergepend. Je wordt ondergedompeld in het leven van Neve, de stresssituaties, de problemen die op haar pad komen, de vrolijke momenten met haar vrienden, zodat je intens met haar meeleeft.
Het is spannend omdat je, net als Neve, bang bent dat de politie zal ontdekken dat ze bewijsmateriaal heeft vernietigd en je toch ook wilt dat de moordenaar gevat wordt. En wie uit haar vriendenkring of familie is dan de dader?
Wie de moord gepleegd heeft en waarom is een grote verrassing tot op het einde, dus je blijft echt wel lange tijd in het ongewisse.
Ook deze Nicci French is weer een aanrader!
door melhartman op 8 juli 2019
De Zeven Zussen 5 - Maan

De Zeven Zussen 5 - Maan

Niet alleen dit boek, de hele serie is een must read!
Weer een boek wat je in 1 adem uitleest. Geweldig!
Van de kou en de sneeuw in Schotland, naar de zon en de warmte in Spanje en ondertussen kom je met het historische onderdeel in de rest van de wereld terecht.
Wederom dezelfde opbouw van een zusje wat vanuit de ups en downs in het hier en nu opzoek gaat naar haar wortels. Pa Salt heeft natuurlijk de richting een beetje aangegeven. Dan volgt er weer een aangrijpend stukje historie wat prachtig beschreven wordt. Vloeiend gaan de twee verhalen in elkaar over, en het leest allemaal als een trein. En dan is er nog een derde verhaal. Het mysterie van de zusjes en hun adoptievader Pa Salt. Heerlijk om hier ook weer wat raadselachtige hints over te lezen. Ondertussen wandelt er hier en daar een zusje door wat hoofdstukken heen wat weer aansluit op de voorgaande boeken en sluiten we af met een spannend stuk over zusje Electra. Dat moet weer een start zijn van boek 6 waar ik nu al reikhalzend naar uitkijk. Kortom niet alleen dit boek, de hele serie is een must read!
door Tinq op 24 januari 2019
The Handmaid's Tale

The Handmaid's Tale

Bizar en aangrijpend
Het verhaal gaat over Amerika die wordt gedomineerd door christen fundamentalisten. Het land heet nu Republiek Gilead en is veranderd in een godsdienststaat met als "laagtepunt" dat vrouwen een zeer ondergeschikte rol in de samenleving hebben. Zij zijn alleen geschikt als 1)huisvrouw 2)dienstmeid 3)broednest. De hoofdpersoon Offred (in de zin van "van Fred") is bij een belangrijke ambtenaar genaamd Fred in huis geplaatst om zwanger van hem te worden. Offred is een "handmaid" omdat zij vroeger van haar man is gescheiden wat volgens de huidige wetgeving een zonde is. Haar rechten als mens is haar daarom afgenomen. In het verhaal is niemand wat ze lijken. Fred ziet Offred wel als mens, zelfs als een begeerlijk persoon en geeft haar veel vrijheden die hen allebei de doodstraf zou kunnen opleveren als het ontdekt wordt. De vrouw des huizes, Serena Joy, heeft geen baan meer en zoekt haar vervulling in het hebben van een kind. Omdat Serena het vermoeden heeft dat Fred steriel is, koppelt ze Offred aan de chauffeur Nick zodat hij Offed kan bezwangeren. Nick heeft banden met een ondergrondse organisatie die vrouwen helpt te ontsnappen uit Gilead. Maar is Nick wel te vertrouwen? Het beeld dat Margaret Atwood schetst, is bizar en verontrustend tot op het bot. Tegelijkertijd is het niet irritant schokkend; dat is niet haar bedoeling. Het verhaal is geen feministische protest tegen de positie van vrouwen in de maatschappij, maar een schets van menselijke relaties en reacties tegen een dystopisch achtergrond. Zouden wij echt anders reageren dan Fred/Serena/Nick/Offred indien wij in dezelfde beanstigende situatie zouden zitten?
door op 24 oktober 2007
Mocro maffia

Mocro maffia

Mocro Maffia
Het boek Mocro Maffia is een boek dat een extreem goede uiteenzetting is van de verschillende feiten. Het is duidelijk dat journalist Wouter Laumans meer dan gemiddelde interesse heeft in dit onderwerp en zeer goed geinformeerde bronnen heeft gebruikt voor zijn boek. Deze bronnen bevinden zich zowel aan de Politie kant als binnen het criminele milieu.
Ondanks het feit dat het boek een opsomming van feiten is, slecht op chronologische orde gesorteerd, leest het weg als een roman.
Nadat ik enkele fouten had ontdekt op recherche technisch (digitaal) gebied en deze heb gemeld op Twitter ben ik kort daarop benadert door de betreffende rechercheurs welke mij uitleg gaf over de door mij beoogde constatering.
Hoewel er discussie is over het feit dat het boek erg populair is onder de Marokkaanse jeugd en dit een slechte invloed zou hebben, zou ik iedereen het boek kunnen aanraden.
Het boek is zeer spannend en geeft tegelijk zeer goed de willekeur en het gemak waarmee slachtoffers worden gekozen weer. Een must in alle opzichten.
door RickeyGevers op 23 april 2015
Het Italiaanse meisje

Het Italiaanse meisje

Een krachtig en aangrijpend verhaal
In de noot van de auteur kom je te weten dat “Het Italiaanse meisje” een verhaal is dat Lucinda aantal jaar geleden heeft geschreven , op verzoek van haar uitgever heeft ze dit herlezen en bewerkt. Met als eindresultaat “Het Italiaanse meisje”. Lucinda heeft het met deze roman duidelijk over een andere boeg gegooid.
Het is een chronologisch verteld verhaal dat op een aantal punten wordt onderbroken door een brief van een moeder aan haar zoon.


Het verhaal
Napels, 1966. Rosanna Menici is een elfjarig meisje met een prachtige stem. Haar familie runt een bar in Piedigrotta, wanneer ze op een avond zingt voor publiek wordt ze opgemerkt door Roberto Mancinni . Roberto is zo onder de indruk van haar stem dat hij haar overtuigt zanglessen te volgen.

“Roberto wist dat hij niet naar een schoolmeisje stond te luisteren dat had geleerd om een liedje te zingen. Het gemak waarmee ze de noten raakte, haar natuurlijke stembeheersing en haar overduidelijke muzikaliteit die niet aan te leren vielen.” (p.21)

Ze volgt zanglessen en evolueert van een teruggetrokken meisje naar een zelfzekere zangeres. Jaren later kruisen de paden van Roberto en Rosanna elkaar. Er ontstaat een turbulente romance Hoewel er liefde is vanuit de beide kanten maken elkaar ook diep ongelukkig en kunnen eigenlijk niet bij elkaar zijn. Als Rosanna bij Roberto is verliest ze zichzelf, ze verdrinkt in de liefde die ze voor hem voelt met de verwoestende oorzaken tot gevolg. De relatie tussen Roberto en Rosanna heeft me gedurende het hele verhaal vastgehouden, terwijl ik heen en weer slingerde tussen de wens dat ze samen een gelukkig relatie zouden vinden, en me onrustig voelde door de obsessieve kwaliteit van hun liefde die het slechtste van hen beide naar boven haalt.

De operawereld speelt een belangrijke rol in “Het Italiaanse meisje” je krijgt als lezer een kijkje achter de gordijnen van de operawereld. Het is niet allemaal glitter en glamour maar ook hard werken.
Rosanna en Roberto zijn de hoofdpersonen, maar niet de enige. Riley voert een groot aantal nevenpersonages op. Familieleden, vrienden en vriendinnen, minnaressen en bedrogen echtgenoten, collega’s en zakenrelaties. Luca, de broer van Rosanna, en ook haar zus Carlotta hebben op cruciale momenten een bepalende rol.

Hoewel het boek 492 pagina’s telt wat toch wel een dikke pil is heb ik niet echt het gevoel gehad dat het verhaal langdradig was.
“Het Italiaanse meisje” staat vol van de mooie beschrijvingen en heeft precies de juiste maat voor tempo. Langzaam genoeg om je in staat te stellen de personages en hun emoties echt te begrijpen, maar vloeiend genoeg om ervoor te zorgen dat je als lezer de pagina’s wil blijven omslaan.
‘Het Italiaanse meisje’ is niet alleen het verhaal van een verkeerde en wanhopige liefde. Het is ook een familieroman, een verhaal over moederschap, vriendschap en dromen. Laat je meeslepen in de prachtige schrijfstijl van Lucinda Riley.
door merelevelyne op 22 september 2019
Kleine Vos op zoek naar Overal en Nergens

Kleine Vos op zoek naar Overal en Nergens

Wat voor u is waar geluk?
Ik kan mijn geluk niet op als ik Kleine Vos ontdek in een platte, kartonnen doos, die kort daarvoor door DHL is geleverd. Mijn eerste blik in het boek vol papierkunst resulteert in het minutenlang aanschouwen van de eerste plaat. Kleine Vos in het geelbruin, in haar natuurlijke habitat. Het bos in wit en donkergroen opgebouwd. Paarse vlinders om haar heen. Dit is mindfulness op papier, bedenk ik me. En dan zie ik de tekst op de linkerpagina.

De zon gaf warmte aan het water.
Kleine Vos keek om zich heen.
Ze dacht aan nu, maar ook aan later
en deed dat uren achtereen.

'Het is op rijm.' Ik hoor mezelf zuchten in ons stille huis. Wat een geluk! De dichtkunst is zo prachtig filosofisch geschreven, dat het een aanslag doet op mijn emoties. Ik kijk van de tekst naar de plaat en weer terug. Dit is wat de Druïden Awen noemden, stromende spirit.

Paperartist Thysa Zevenbergen sneed beelden uit papier en vulde daarmee het wonderschone boek Kleine Vos op zoek naar Overal & Nergens. Schrijver Ru de Groen vertaalde de emoties en de zoektocht van Kleine Vos in poëzie.
Kleine Vos is eigenlijk best tevreden met haar plek in het bos, maar vraagt zich toch ineens af of er niet iets is wat zij mist. Ze besluit Hert te vragen of er een land is zonder problemen, vol geluk en eeuwig zon. Volgens Hert ligt dat land overal en nergens en Kleine Vos besluit ernaar te zoeken.
Door de vakkundigheid van Thysa en Ru komt Vos tot leven in dit prentenboek voor jong en oud. Verschillende perspectieven in beeld én in zienswijze van de dieren in het boek passeren de revue in een mooi kleurverloop. En Kleine Vos? Die komt erachter dat geluk voor ieder weer iets anders is en dat het geheim van het vinden van geluk in tevredenheid ligt. 'Wat ik zocht dat vond ik thuis.'

Een aanrader voor paperlovers, poëzieliefhebbers en voorlees-fans!
door Kat2010 op 28 maart 2019
Oei, ik groei!

Oei, ik groei!

Echt een aanrader
Dit boek is echt goed voor kersverse ouders. Wanneer je je geen raad meer weet als je kindje de hele tijd huilt en van slag is, pak dan Oei ik Groei! erbij en lees de tekst die past bij de leeftijd van je kind. Je zult ineens dingen herkennen. Het mooie is ook dat dit geen boek is die de waarheid verkondigt. Ieder kind is anders en dat blijkt ook uit het boek.
Nadat jouw kindje een zogeheten sprongetje heeft gehad, kun je in "de winkel" kijken wat jouw kindje nu zou kunnen na het ontwikkelingssprongetje. De lijst is opgesteld doordat er verschillende kinderen gevolgd zijn om dit boek te ontwikkelen. Het betekent dus niet dat je kindje de hele lijst met vaardigheden moet kunnen, maar 1 of 2 is al meer dan genoeg.
Ik heb er in ieder geval heel veel aan gehad. Omdat er ruimte is om te schrijven, zou je dit boek ook als dagboek kunnen gebruiken. Als ik op kraamvisite ga, neem ik dit boek eigenlijk altijd als kadootje mee.
door PatriciaOdinot op 19 augustus 2011
Professor S. en de verslaafde koning

Professor S. en de verslaafde koning

Breinreis
Professor S. en de verslaafde koning door Fred Diks en Erik Scherder, Illustraties door Mariëlla van de Beek

Dit super toffe boeiende boek is een twee-in-één boek. Langs de ene kant is het een spannend, meeslepend verhaal over Brian (ook wel Brain genoemd) en zijn beste vriendin Zhé die midden in de nacht op zoek gaan naar De opa van Zhé. Die opa is de bekende professor S. Hij is plots verdwenen en dat zou wel eens iets te maken kunnen hebben met diens tijdraket… Dat is de ene kant.

Langs de andere kant is dit boek ook een reis door je brein. Alle plaatsen die Zhé en Brian die aandoen op hun zoektocht lijken verdacht veel op delen in onze hersenen (Circus Cerebellum bijvoorbeeld) en tussen de hoofdstukken door staan er bijpassende hersenfeitjes. Aan het einde van de zoektocht is niet enkel het verhaal verteld maar heb je ook een boel informatie over het brein gekregen. En dat alles op een leuke, bijna onopvallende manier. Een toffe wijze om iets bij te leren.

Dankzij de medewerking van professor Erik S. (heb je hem) is dit boek niet alleen tof en grappig maar is de info er in wetenschappelijk onderbouwd én goed en vlot uitgelegd. Want dat kan de professor (ik zag het hem zelfs al in levende lijve doen: aanrader!). De grappige tekeningen van van de Beek maken het helemaal een feest om te lezen.

Op de achterflap staat: ‘Een spannende reis voor lezers van 9 tot 99 jaar, met interessante hersenfeitjes van professor S.!’ en dat is helemaal waar. Met mijn 40 jaar val ik midden in de doelgroep;)
door Els04 op 15 mei 2019
Alle wielen in de file

Alle wielen in de file

Een aan te raden file-boek
Wie heeft er wel eens gehoord van ‘Tedje Kadetje’ en ‘De Berenwacht’?

Kleintje Beer uit dit oblong prentenboek gaat logeren bij opa en oma Beer.
Opa en oma wonen niet dichtbij en het gezin Beer gaat extra vroeg op weg.
Ze willen niet in een file terechtkomen. Helaas was papa Beer vergeten te tanken en
is het bij het tankstation erg druk. Kleintje Beer wordt al ongeduldig tussen al die wielen
en papa Beer krijgt steeds meer haast. En net als ze dan eindelijk de stad uitrijden is het: Stop!
File, een obstakel of een ander voertuig op wielen die het doorrijden verspert?

Een herkenbaar verhaal met humor voor veel kinderen èn volwassenen. Je wil vroeg weg, een lange rit voor de boeg en altijd is er iets vergeten. Of je hebt oponthoud op onverwachte plekken of moet er eentje plassen als je onmogelijk kunt stoppen. En dan natuurlijk de standaardvraag: Zijn we er al?

Het op rijm geschreven verhaal leest prettig voor. Een peuter of kleuter zal de tekst snel uit het hoofd kennen. Waarom?, omdat dit boek vaak voorgelezen zal moeten worden om keer op keer de vele, kleurige illustraties te kunnen bekijken.
De illustraties zijn ook in deze Van Straaten weer geweldig. ‘Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet’, is op dit boek zeker van toepassing. Zoveel details en expressie in allerlei onderdelen op één pagina. Een extra leuk tintje voor de voorlezer zijn de opschriften op de vele voertuigen die je door het gehele verhaal tegenkomt.

Dit boek is vanzelfsprekend een aanrader bij het thema ‘vervoer’ en ‘reizen’, maar ook inzetbaar bij bijv. een telopdracht, het tijdsbesef, het bespreken van beroepen of om duidelijk te maken wat hulpdiensten zijn.

En als alle file-ellende bijna voorbij is: ‘klinkt er een harde knal! Papa zucht: O jee, we zijn gestrand. Zo te zien hebben we een lekke band…’ En wie wordt er dan gebeld? Kleintje Beer komt onderweg veel situaties tegen. Zoveel dat hij ’s nachts nog wielen telt.
Een kind zal Kleintje Beer op zijn reis vol met wielen volgen en enorm genieten van alle fantasie en vele soorten voertuigen in dit echt leuke prentenboek voor kinderen. Maar hebben alle voertuigen wielen? Veel kijk- en telplezier!
door tussendeboeken op 3 oktober 2019
Thinking, Fast and Slow

Thinking, Fast and Slow

Verplichte kost voor professionele beslissers en investeerders
De auteur is psycholoog en is de 2002 nobel prijs winnaar in de economische wetenschappen. Zijn onderzoek concentreert zich op het nemen van beslissingen. Waarom spring je zo snel naar een conclusie op basis van een ezelsbruggetje, terwijl je denkt, sterker nog, je "zeker weet", dat je de juiste beslissing op basis van "alle aan jou bekende feiten" hebt genomen? Dit boek vat zijn belangrijkste werk samen.
Het lezen van dit boek maakte mij bewust van voor mij verrassende feiten, die mijn beslissingsvaardigheden onmiddellijk verbeterden. Het is geschreven in een taal die het midden zoekt tussen wetenschappelijk exactheid en leesbaarheid.
Ik durf te beweren dat wie dit niet gelezen geen goede professionele beslisser kan zijn - tenzij je deze kennis natuurlijk al op andere wijze hebt eigen gemaakt. In dat geval is het nog steeds een goed naslagwerk.
door GabrieldS op 27 juli 2013
De Zeven Zussen 4 - Parel

De Zeven Zussen 4 - Parel

Een serie om te koesteren
Ik zat niet direct te wachten op het verhaal van Cece. In de vorige boeken vond ik haar niet overkomen als een sympathiek persoon. Eerder wat egoïstisch.

Maar man, wat zat ik mis! Het verhaal van Cece is, net als de andere verhalen, bijzonder en aangrijpend. En misschien vind ik haar zoektocht nog wel de meest bijzondere. Omdat, meer dan bij de andere zussen, het ook heel erg een zoektocht naar zichzelf is. Of beter gezegd: om zichzelf te durven zijn. Om haar plekje in de wereld in te nemen.

Ook nu wordt het verhaal om en om in het heden en het verleden verteld. En ook nu staat er een persoon uit de geschiedenis centraal: Kitty Mercer. Misschien niet zo heel bekend als bv Grieg in het boek Storm, maar wel minstens zo interessant en zeker inspirerend. Wat een sterke en dappere vrouw is zij geweest!

Ook krijg ik met het lezen van de boeken steeds meer het idee dat de zussen niet zomaar door Pa Salt geadopteerd zijn, maar dat er een ( persoonlijke?) reden achter zit. Ik kan niet goed uitleggen waar dat gevoel vandaan komt…Ook begin ik me steeds meer af te vragen of hij wel echt dood is. Meerdere zussen denken hem gezien of gehoord te te hebben. Na zijn dood hebben de zussen hem niet meer kunnen zien. Misschien vond hij het wel tijd dat de meiden op zoek gingen naar hun afkomst en heeft hij zijn dood in scene gezet? Geen idee natuurlijk of dit gevoel klopt, dat zullen we in de volgende delen wel lezen.

Maar ook zonder de twijfels en vragen die bij mij boven komen borrelen is het een verslavende serie. Eenmaal begonnen in het eerste boek, moet je wel de andere boeken ook lezen. Omdat je mee wil leven met de zussen. Wilt leren van de geschiedenis. Het hele verhaal wilt kennen.

Bij elk boek denk ik: het kan niet meer beter. En ik weet ook niet of dit boek beter is dan de voorgaande boeken. Maar het is zeker net zo goed en de moeite waard. Een serie om te koesteren. Ik ben nu al verdrietig voor het naderende einde…

Ik kan niet anders dan weer 5 sterren geven.
door JuulvandenBerg op 23 augustus 2018
De verdwijning van Robin

De verdwijning van Robin

Wauw! Een geweldig boek!
Dit boek is een aanrader, niet alleen voor de boeken verslinder maar voor iedereen.

Het boek is zo krachtig geschreven dat de emoties die beschreven worden je jezelf in kunt verplaatsen en jezelf in kunt leven in de situatie.

In dit boek lees je hoe oneerlijk andere mensen en het rechtssysteem kan zijn, maar wanneer je nooit op geeft er uiteindelijk licht is aan het eind van de tunnel.

Jij bent een superheld! Door andere in zo’n situatie beland maar toch de hoop niet opgegeven en kijk nu eens, je hebt een geweldig boek geschreven!

‘Make your vision so clear, that fear becomes irrelevant’.
De uitkomst daarvan is mede dit boek, en daar kun je echt trots op zijn!

Niet alleen heb jij dit alles doorstaan, maar in mijn ogen ben jij ook de beste ouder die ik me maar kan wensen.
door JDK23 op 22 september 2019
Will Trent - Laatste weduwe

Will Trent - Laatste weduwe

Wederom een spannende Will en Sara thriller
Ik mocht onderdeel gaan uitmaken van het reviewteam van Laatste weduwe van Karin Slaughter. Hiervoor mijn dank.

Laatste weduwe bestaat uit vele korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit een andere personage. Dit is niet storend, maar juist zeer spannend. Sommige hoofdstukken overlappen elkaar qua tijd, maar dit maakt het juist mogelijk om vanuit verschillende personages gelijkertijd het verhaal te beleven. Het voert de spanning juist meer op.
Het is fijn om de oude bekende personages weer terug te zien, Will, Sara, Faith, Amanda!

Het verhaal voert ons mee naar eerst de ontvoering van Michelle en een paar weken later de kidnapping van Sara. Je voelt de machteloosheid van Will. Doordat je steeds vanuit de verschillende personages meeleest, leef je enorm mee met allen.
Des te verder je in het verhaal komt, des te meer je gaat beseffen met wat voor gruwelijks er staat te gebeuren. Het plot zit echt schitterend in elkaar! Uiteindelijk toch nog onverwachts en op een manier die je deels verwacht, maar ook deels niet.

Laatste weduwe zit heel goed in elkaar en is een echte thriller, zoals we van Karin Slaughter gewend zijn in de thrillerreeks van Will en Sara. Ik heb weer enorm genoten van dit boek en zal deze zeker aanraden om te gaan lezen!
door Sonja31 op 23 mei 2019
Lekker & simpel

Lekker & simpel

"Een evenwichtig concept zonder valse beloftes, WYSIWYG!"
Jorrit en Sofie zijn een stel en hebben hun liefde voor eten gepassioneerd samengebracht en vormgegeven in hun succesvolle foodblog Lekker&Simpel (opgericht in 2012). Ze houden zich fulltime bezig met het bedenken, bereiden en uitwerken van recepten. Dat ze echt scoren met hun makkelijke en snelle recepten blijkt, naast hun unieke maandelijkse bezoekersaantallen van meer dan 400.000, ook uit dit tweede kookboek dat ze hebben uitgebracht. Hun eerste kookboek bleek binnen no time uitverkocht en er werd door hun volgers reikhalzend uitgekeken naar dit vervolg.

In dit boek hebben ze zowel nieuwe als reeds bestaande populaire recepten uit hun foodblog samengebracht. Mijn eerste indruk van dit boek is dat het verzorgd oogt en een prettig handzaam formaat heeft, dat letterlijk makkelijk in de hand ligt en goed open te leggen is op tafel of het aanrecht.

De inhoudelijke invulling is ook met zorg gedaan, bij elk recept staat een mooie kleurenfoto. Alle fotografie, van auteursfoto, cover tot aan die in het boek zijn gemaakt door dit duo. De instructies voor de bereidingswijze zijn, zoals je mag verwachten bij hun concept met het predikaat 'simpel', bijzonder laagdrempelig gehouden door eenvoudig taalgebruik, zodat het voor een heel breed publiek bruikbaar is. Hier is goed over nagedacht, boek en concept zijn in prima harmonie!

Voor gevorderde thuischefs is dit boek hoogst-waarschijnlijk geen culinaire uitdaging, maar op drukke dagen (die we allemaal weleens hebben) bij uitstek geschikt om te raadplegen voor inspiratie. Denk aan snelle pastagerechten, soepen, salades, lekkere broodjes en wraps en er is ook gedacht aan goede vegetarische recepten en met vis.

Er is voldoende variatie in het aanbod en alle ingrediënten zijn in de supermarkt verkrijgbaar. De inhoudslijst vergemakkelijkt het zoeken naar recepten, die ze handig hebben onderverdeeld in groepen.
door Shyama op 9 april 2017
Focus AAN/UIT

Focus AAN/UIT

Mark maakt het complexe, eenvoudig. Zijn beste boek tot nu toe.
Geweldig boek weer van Mark. Die gozer is brilliant.
Ik heb 2 van zijn vorige boeken, over snellezen en productiviteit verhogen, ook gelezen en ik heb zijn brain Training gevolgd een paar jaar terug. Echt gaaf, zowel de klassikale training als de online versie hebben we veel gebracht. Focus is voor mij wel echt next level. Het past helemaal bij mijn eigen filosofie om accountable te zijn in ondernemend verkopen en aan de hand van NeuroSelling de zaken te doen die effectief zijn. Dat vraagt om inzicht en Focus.
Nou is het inzicht, kennis en begrip vaak stap 1 maar focus houden tijdens 'execution' is de grote uitdaging. Zeker voor iemand met de fijne kenmerken van ADD/ADHD zoals ik, is Focus houden een uitdaging en dus zijn, Mark zijn structuur tips, brain hacks en methoden voor effectiviteit, ZEER bruikbaar.

Daarnaast heeft Mark de gave om complexe zaken, op een eenvoudige manier te presenteren. Echt gaaf. Ideaal voor ondernemende mensen die het maximale uit zichzelf willen halen. AAN dus!
door TommySpaapen op 1 juni 2019
Lampje

Lampje

Beste kinderboek in jaren
Uit. Ik heb Lampje vandaag uitgelezen. Gisteren begonnen. Vandaag uit. Een kinderboek dat je elk kind gunt. Zo'n verhaal dat je niet kunt neerleggen, dat je uit MOET lezen. Zo'n fijn boek dat ik als kind uitlas, even diep zuchtte en en opnieuw ging lezen. En nog een keer. En dan nog een keer. Zo'n parel van een kinderboek dat ik later in de vakantie aan mijn dochters voorlas, stukje bij beetje, elke avond bij de tent, niet te snel want dan zou het te snel uit zijn. Ik vind het gewoon jammer dat Lampje er niet al was toen mijn grote dochters kleine dochters waren!

Op dit boek heb ik me zo lang verheugd.. Al die keren in Frankrijk toen Annet Schaap ons bij het kampvuur eruit voorlas of vertelde waar ze op dat moment over schreef. Ik voel me bevoorrecht dat ik erbij was, die momenten dat Lampje werd geboren. En nu heb ik Lampje uit. En slaak ik een diepe zucht. Dankjewel, lieve Annet, voor dit mooie boek. En mensen: Koop dit boek voor je kinderen, om voor te lezen of gewoon om zelf te lezen. Het is een feest. Echt waar. Van de eerste zin tot en met de laatste punt. Echt.
door JeanneThamar op 28 mei 2017
Zeven eigenschappen van effectief...

Zeven eigenschappen van effectief...

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephan Covey.
Het boek al jaren een bestseller. Het gaat om miljoenen exemplaren. Ik realiseer mij, dat dit te maken heeft met het gegeven, dat het gaat om mensen en hun gedrag. Wij houden van eerlijk, rechtvaardig, correct, geven en krijgen van complimenten, het bedanken van mensen, vragen en bieden van hulp.

Eerst even de zeven eigenschappen op een rij:

• 1: Wees proactief
• 2: Begin met het eind in gedachten
• 3: Belangrijke zaken eerst
• 4: Denken in termen van inwin
• 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden
• 6: Synergie
• 7: Hou de zaag scherp

Volgens Covey is effectief leidinggeven en veranderen een drietrapsraket:

De eerste trap bestaat uit drie eigenschappen die gericht zijn op persoonlijke en individuele ontwikkeling. De tweede trap gaat over effectief samenwerken en de derde trap – en de zevende eigenschap- over het ontwikkelen en onderhouden van de overige zes eigenschappen.

De eigenschappen 2: (Begin met het eind in gedachten), 4: (Denken in termen van win-win) en 6: (Synergie) hebben alle drie te maken met (duurzame) relaties, reciproke, relatiebeheer en het correct en zorgvuldig omgaan met je mensen, klanten en leveranciers (O.a. door terug te koppelen).

In ons boek schreef ik de volgende aanbeveling:

Ga zorgvuldig om met je mensen, klanten en leveranciers

Toen ik als 21-jarige begon bij de AC Restaurants (de Alberts Corners en Wimpy) bleek dat deze zinsnede onderdeel was van de grondslagen van het beleid bij Albert Heijn. Ik geloof er heilig in, ook al omdat ik zelf alle drie de rollen heb vervuld. Dat heeft me nog meer stil doen staan bij het belang van deze zin. Zo kan het voorkomen dat je iemand ontslaat, die je later in je loopbaan weer tegenkomt, waarbij het zelfs niet uitgesloten is dat hij/zij dan de positie heeft om je een opdracht te gunnen of te beslissen over jouw loopbaan. Zelf heb ik het meegemaakt, dat ik als ondernemer contact zocht met - of mijn diensten aanbood aan - een aanbieder waar ik vervolgens geen enkele reactie van kreeg. Echter, toen ik zelf een prachtige opdracht had binnen gehaald bij een grote en naambekende speler, waardoor ik in de positie verkeerde om opdrachten te gunnen, was ik plotseling weer populair…

Helaas komt het veel voor, dat ondernemers (van ZZP-ers tot C.E.O), werkzoekenden, managers, bestuurders en toezichthouders zich weinig gelegen laten liggen aan alle stakeholders. Dat is niet alleen jammer, maar ook schadelijk. Het kan je klanten en relaties kosten, maar is natuurlijk ook van grote invloed op de betrokkenheid van medewerk(st)ers.

Mijn advies: Verdiep je in dit boek en ga er mee aan de slag!

Koos Groenewoud, Lelystad

Met dank aan “The art of management”
door KoosAAATFM1948 op 9 november 2015
Bakbijbel

Bakbijbel

Top boek
Een mooi boek met veel foto's. Nadat ik dit boek heb gekocht ben ik echt enthousiast geworden over bakken. In plaats van het gebruiken van bakjes en zakjes echt aan de bak gegaan. Basisingrediënten in huis gehaald (o.a. bakpoeder, baking soda, bloem, boter, vanille-extract), waardoor je veel sneller ''even'' aan de bak kunt gaan met ingrediënten welke je in huis hebt staan.

Recepten staan duidelijk stap voor stap uitgelegd. Inmiddels al heel wat recepten er uit gebakken, alles lukt gewoon. Waar je bij Heel Holland Bakt veel mensen de mist in zag gaan bij het bakken van soezen is het met dit basisrecept geen enkel probleem. Erg enthousiast over dit boek, echt een aanrader. Inmiddels gebruik ik het meer als naslagwerk voor de basisrecepten en varieer ik ermee (afgelopen weekend bijvoorbeeld soezen gemaakt met een hartige vulling)
door Josee1991 op 18 februari 2019
Lekker & makkelijk koolhydraatarm

Lekker & makkelijk koolhydraatarm

Prachtig, duidelijk en inspirerend boek!
Het verwachtingsvol geduldig blijven tot het boek in de brievenbus kwam was de moeite meer dan waard. Een prachtig vormgegeven boek met heerlijke en makkelijk te bereiden koolhydraatarme recepten. Duidelijk met liefde gemaakt. De sprankelende persoonlijkheid van Anna-Karina proef je door het gehele boek (ik ken haar niet persoonlijk, alleen van haar website en nu dus ook haar boek, maar ze heeft de gave met haar schrijfstijl je het gevoel te geven dat je haar al jaren kent). Ik heb in de afgelopen twee dagen drie recepten uit haar boek gemaakt. En ze smaakten nog heerlijker dan de foto's beloven. Ik heb best een rijtje kookboeken op de plank staan, maar dit is voor het eerst dat ik zo geïnspireerd ben door een kookboek dat ik direct met de recepten aan de slag ging. Ik sta er zelf van te kijken. Een absolute aanrader!
door Yvonneke78 op 7 mei 2017
De Zilveren Lepel - De Zilveren Lepel

De Zilveren Lepel - De Zilveren Lepel

Uitgebreid boek, goed te begrijpen
Ik heb vandaag de Zilveren lepel binnen gekregen. Als je dat boek ziet dan denk je echt van: zo dat wel even een boek... het weegt meer dan 3 kilo en telt 1500 bladzijden. De foto's zijn van goede kwaliteit.

Wat ik dan wel een verbeter puntje vind is dat bij de sauzen niet overal bij staat waar je het voor gebruikt of bij welke pasta het hoort. Bij sommige sauzen staat het wel. De bolognese saus staat er ook in en er staat bij dat het voor tagliatelle is. maar als je in de verse pasta sectie gaat kijken dan wordt er niet naar deze saus verwezen. Tagliatelle Bolognese staat dus niet als zodanig in de pasta sectie omschreven, je moet dat dus maar net weten dat bolognese bij tagliatelle hoort. Ze zouden bijvoorbeeld bij de recepten dan een verwijzing naar de saus recepten kunnen maken. Lasagne bolognese staat er bijvoorbeeld wel in. Maar bij de bolognese saus staat niet dat het voor lasagne is bedoeld, dat soort dingetjes dat zou wel iets beter kunnen Dus de kruisverwijzingen daar ontbreekt het soms aan.

Verder vind ik de inhoudsopgave niet fijn genoeg uitgesplits. Bijvoorbeeld het hoofdstuk: soep, pasta, en rijst dat begint bij pagina 240 en eindigt bij pagina 418(en er staat niet bij waar pasta begint en waar rijst). Het zou misschien handiger zijn om de pagina's voor soep, rijst en pasta apart aan te geven want anders ben je als je pech hebt 180 paginas aan het doorploeteren voor je wat gevonden hebt waar je wezen moet en als je ieder apart aangeeft dan hoef je maar 60 bladzijden door te bladeren. Je kan natuurlijk ook het register achter in het boek gebruiken dat doe ik nu want dan staan bij tagliatelle gewoon alle recepten verwezen en op welke pagina (maar ook daar onder de verwijzingen naar tagliatelle geen verwijzing naar de bolognese saus).

De recepten zijn volgens mij wel oke en goed beschreven. Ik heb ze uiteraard nog niet geprobeerd maar morgen ga ik Rigatoni maken en dat recept ziet er goed uit.

Ik vind het ook wel fijn dat er een paar simpele recepten instaan met heel weinig ingredienten. Bijvoorbeeld spaghetti met knoflook en olie. Het hoeft niet altijd maar met veel vlees en groentes het kan ook heel simpel alleen wijst ik nooit echt hoe je dat smaakvol krijgt zonder vlees en groentes. Nou de zilveren lepel heeft er wel een paar receptjes in staan hoe je met wat knoflook en pasta zonder vlees en groentes toch nog wat simpels maar smaakvol op tafel zet.

De recepten zien er goed uit en zijn simpel te volgen en goed omschreven (het is alleen de vraag of je ze ook allemaal kan vinden...).
door taomarcus op 18 april 2017
De tweeling van Summerbourne

De tweeling van Summerbourne

Meeslepend, maar verwarrend
Het is een meeslepend verhaal dat je uit wilt lezen: wat is er nu echt gebeurd? Hoe zijn alle personages in het boek met elkaar verweven? Toch ben ik van mening dat, in tegenstelling tot de andere recensies, het boek verwarrend is. Ik lees best veel (en werk in een bibliotheek), maar ik had moeite met alle namen goed gescheiden te houden. Iets wat ik bij andere boeken over families niet ervaar. Komt het omdat de personages niet heel goed zijn uitgewerkt? Ergens mis ik wat diepgang.
Verder vind ik de vertaling niet uitermate goed. Er wordt steeds gerept over 'het klif', maar volgens mij moet het 'de klif' zijn. Het leest in ieder geval niet lekker. En er staat op een gegeven moment 'Edward' terwijl het Edwin moet zijn. Was de naam Edward de originele naam in het Engels? Die had veel beter gepast, juist omdat het verhaal zich in Engeland afspeelt. Op de een of andere manier passen de namen niet goed bij het verhaal. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.
Het plot is doordacht, maar wel verwarrend.
Voor zover ik het kan nagaan is het Emma Rous haar eerste roman. Het kan alleen maar beter worden.
door Mirlau op 3 juli 2019
Hooge nest

Hooge nest

een meesterwerk
Het is ongelooflijk knap hoe de auteur erin slaagt om vanuit zuivere feiten een empathisch beeld van de hoofdpersonen neer te zetten. Het is geen roman, maar zeker zo meeslepend. Indrukwekkend en aangrijpend. Juist omdat zij zich verre houdt van oordelen en veroordelen maar uit gaat van de de feitelijke gebeurtenissen komt het verhaal des te krachtiger binnen. Hoewel ik al veel gelezen heb over WO2 toch weer heel nieuwe inzichten opgedaan. Ze zijn er altijd geweest en ze zullen er altijd zijn: de gefrustreerden die hun agressie eindelijk kunnen botvieren. Degenen die hopen er beter van te worden of er op z´n minst zelf niet slechter van hopen te worden. Maar gelukkig ook degenen die zelfstandig blijven denken en daarnaar handelen. Al die jaren research heeft het verhaal van de hoofdpersonen weer tot leven gebracht. Een meesterwerk!
door HildeVeraartMaas op 16 december 2018
Grand Hotel Europa

Grand Hotel Europa

Briljant, geestig en vaak hilarisch
Grand Hotel Europa is het beste boek dat ik in lange tijd gelezen heb. Het zit zo vol met rijke thema's, van de nadelen van massa-toerisme tot de teloorgang van ons continent en passant par immigratie, kunstgeschiedenis, het gevaar van nationalisme, hedendaagse kunst, muziek en nog wat meer, dat ik het zou meenemen op een onbewoond eiland ! Bovendien is de toon soms ronduit hilarisch : de auteur schrijft met voldoende humor, of zelfspot, om sympathie van de lezer voor hem of zijn personage (maar volgens mij is het een en dezelfde persoon) op te wekken. Hij heeft duidelijk de pest aan Aziatische toeristen, maar ook aan Amerikanen, om Nederlanders niet te vergeten. Maar in tegenstelling tot Houellebecq, die een beetje dezelfde thema's hanteert in zijn boeken, is Pfeijffer nooit gemeen : hij haat de mensen niet, het is niet zwartgallig.
Het boek is in feite een successie van "episodes" heel knap aan elkaar verbonden en zonder dat de roman aan interesse inlevert. Het levert memorabele scenes (zoals de beschrijving van Skopje om maar er éen te noemen die ik bijzonder leuk heb gevonden maar er zijn er nog veel meer van dat kaliber). Het is misschien niet altijd even subtiel, je ziet heel duidelijk waar Pfeijffer ons wil leiden en hij herhaalt zichzelf in zijn pleidooi. Maar hij doet het op een zo elegante manier, dat je je eigenlijk snel gewonnen geeft. Hij gebruikt een zeer on-nederlandse stijl in zijn dialogen, maar deze stijl past perfect bij zijn Grand Hotel en bij het belangrijkste onderwerp : wij, in Europa, hebben zo'n rijk verleden dat we geen toekomst meer hebben.
De schrijver heeft twee verhalen naadloos aan elkaar verbonden : we zijn een keertje in het hotel, de volgende keer in Venetië. Het is knap gedaan, tot aan het einde. Met nog een leuke twist die ik niet had zien aankomen (maar andere lezers misschien wel).
Ik heb al het boek cadeau gegeven aan verschillende mensen : het is een echte aanrader, en je zult je niet vervelen !
door mbroens op 22 mei 2019