Loading...

Reviews huidige top 100 Nederland

Vinnige zeemeerminnen

Vinnige zeemeerminnen

Grappig en avontuurlijk
Zeemeerminnen Bettie, Mimi en Zelda zijn nog niet zo lang op vakantie op het land wanneer zij een krabtagram ontvangen. Het is mysterieus maar duidelijk is wel dat zij hun vakantie voortijdig af moeten breken want er zijn rare dingen aan de hand in de Lagune. Ze moeten naar huis om hulp te bieden.

De tekening van de verborgen Lagune aan het begin en einde van het boek is leuk gedaan. Het ziet er mooi uit en geeft meteen een idee van de omgeving. Wel had het van mij wat meer een kaart mogen zijn zodat je een nog beter idee van de verborgen Lagune had gekregen.

Het boek heeft een mooie vormgeving. Met regelmaat een mooie zwart-wit illustratie en berichten uit een krant of tijdschrift worden ook als zodanig weergegeven. Dit breekt de gewone tekst waardoor het voor kinderen misschien net weer wat aantrekkelijker is.

Pounder heeft een flinke fantasie en is compleet in de onderwaterwereld gedoken. De onderwatergrapjes vliegen je om de oren (er is iemand gevisnapt, zij deed toevallig aan visness en ook kennen ze onder water vinfu…) Ook de achternamen zijn creatief bedacht. Zo heb je onder andere Arabella Vanderzalm, Sjaan Scheepsruim, Odette Onderwater en Muriël Pekelharing. Complimenten aan Pounder voor de originaliteit!

Steef, het pratende zeepaardje, is een hele goede toevoeging. Hij is aandoenlijk maar ook gewoon erg grappig. Hij slaapt in een kunstgebit die overal mee naartoe wordt genomen tijdens het avontuur. Wat Steef natuurlijk extra leuk maakt is dat hij Bettie, Mimi en Zelda bijstaat.

Ik persoonlijk vind deze onderdompeling in de onderwaterwereld wel gaaf gedaan. Als je het doet, doe het dan goed. Het kan wel zijn dat het boek minder kinderen aanspreekt omdat het verhaal zo volledig is opgehangen aan deze wereld. Aan de andere kant gaat het boek wel echt over een avontuur, de stoere zeemeerminnen en zit er veel humor in. Sommige (woord)grapjes zullen misschien nog wat te moeilijk zijn voor de jonge lezers. Gelukkig zit er zoveel humor in, op verschillende niveaus, dat iedere lezer genoeg te lachen heeft.
door PenelopeWosh op 14 juli 2019
De wolventemmer

De wolventemmer

Indrukwekkend
Wat is Runa een bijzondere hoofdpersoon! Naast dat ze een koppige puber van 14 is, is ze heel erg moedig, kan ze heel erg goed ruiken (wat soms goed van pas komt), heeft ze een hele bijzondere band met Rocco en de wolven én laat ze zich door niemand tegenhouden om haar zus terug te vinden en de wolven te helpen. Ik heb echt enorm genoten van dit steeds spannender wordende verhaal en de band tussen Runa, Rocco en de wolven raakte me heel erg, die vond ik zo mooi. Heel soms vond ik dingen iets té makkelijk gaan, zoals het off piste skiën van Isa en Runa (levensgevaarlijk) en dat Runa er zo makkelijk op uit gaat/kan gaan in haar eentje. Maar het stoorde me niet echt en ik vond het laatste ook wel weer wat hebben; het past prima bij Runa, die vanbinnen veel ouder is dan haar 14 jaar.
Ik vind De Wolventemmer een indrukwekkend, spannend en mysterieus verhaal, wat mij als wolvenliefhebber (wat een prachtbeesten) echt heeft weten te raken. En Barbara Jurgens heeft ook de ruige omgeving waar het verhaal zich afspeelt helemaal tot leven weten te brengen voor me. Ik hoop van harte dat dit de start van een serie is, want ik wil zo graag weten hoe het Runa verder vergaat! Ik ben ook nog helemaal niet klaar met het verhaal en de personages.
door Judy84 op 19 februari 2018
Kasper 1 - Kasper wordt een kip

Kasper 1 - Kasper wordt een kip

Kasper tovert een glimlach op je gezicht
Het grappige jeugdboek Kasper wordt een kip is het geslaagde eerste deel van een nieuwe driedelige kinderboekenserie voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar.

De negenjarige Kasper Verhoeven is een stresskip, momenteel maakt hij zich vooral erg druk om zijn zieke broer Nick (alias SuperMove). Hoewel zijn broer hem op het hart heeft gedrukt dat het allemaal best wel goed zal komen, is Kasper daar toch niet zo zeker van. Wanneer hij alleen op zijn kamer is na een bezoek aan zijn broer in het ziekenhuis verandert Kasper plotseling in een dier. Hij vertelt het voorval aan zijn beste vrienden: Hogan, Samir en Flora.

Natuurlijk willen ze Kasper best geloven en ze besluiten dat ze er in ieder geval achter moeten komen waardoor Kasper in een dier kan veranderen. Dan kan hij zo’n verandering misschien ook voorkomen! Stel je voor wat de gevolgen zijn als Kasper bijvoorbeeld straks op het podium tijdens de schoolmusical transformeert in een of ander dier…
De uit Engeland afkomstige auteur Sam Copeland heeft met Charlie Changes Into a Chicken (Kasper wordt een kip) zijn eerste boek geschreven en met succes. Het jeugdboek werd direct al in 19 landen vertaald en ook de filmrechten zijn al verkocht. Terecht, want Kasper wordt een kip is een zeer leuke kennismaking met Kasper en zijn vrienden.

Dit komische verhaal draait volledig om de antiheld Kasper en zijn eigenaardige gedaanteverwisselingen. Zijn vrienden (en dan vooral Flora) bedenken de gekste dingen die Kasper moet ondernemen om achter het geheim van zijn transformaties te komen. Ze maken dan ook de mafste dingen mee en de lezer mag meegenieten. Het toch al zeer vermakelijke verhaal wordt nog verder opgeleukt met heel veel grappige illustraties van Sarah Horne, waardoor het boek echt een feestje is voor jonge lezers. Extra leuk zijn de diverse aanvullingen in het boek: kleine details en de zogenaamde voetnoten.

(Wat dat precies zijn legt Sam Copeland je graag zelf uit in het boek).
De auteur spreekt de lezer ook regelmatig persoonlijk aan en gaat zelfs op een humoristische wijze in discussie met sommige van zijn (denkbeeldige) lezers. Duidelijk is dat de auteur zichzelf niet zo heel serieus neemt en hij dat ook niet echt verwacht van zijn lezers. Het boek is dan ook vooral bedoeld om een glimlach op je gezicht te toveren en geloof me daar ontkom je tijdens het lezen van dit avontuur niet aan!
Kasper wordt een kip is een vermakelijk boek voor jongens en meisjes van 8 tot 100 jaar. Het boek laat een sombere bui snel verdwijnen. Na het lezen van dit boek voel je je weer kiplekker!
door Indeboekenkast op 16 februari 2019
De Zeven Zussen 2 - Storm

De Zeven Zussen 2 - Storm

Prachtig verhaal van de tweede zus
Ally (Alcyone) D’Aplièse is een van de zes geadopteerde dochters van Pa Salt. In dit tweede deel uit de serie ‘De zeven zussen’ gaat het over haar, de tweede in de rij van zes zussen. Ally is een getalenteerde profzeilster. Zij is aan het zeilen met haar vriend Theo wanneer haar vader overlijdt. De relatie met Theo is nog heel pril maar Ally voelt dat hij de ware voor haar is. Haar vader laat Ally een brief na met aanwijzingen over haar afkomst. In eerste instantie heeft Ally hier niet zo veel behoefte aan maar na een dramatisch ongeluk besluit ze toch naar haar verleden op zoek te gaan. De aanwijzingen van Pa Salt leiden haar naar het Noorwegen van het einde van de negentiende eeuw. Pa Salt heeft haar namelijk de biografie toegestuurd van Jens Halvorsen, een Noorse componist.

In deze biografie leren we Anna Landvik kennen, een boerenmeisje met een prachtige stem. Anna wordt ontdekt door Herr Mayer, een professor. Anna gaat bij Herr Mayer in de grote stad wonen. Ze krijgt diverse lessen en een hele nieuwe garderobe. In het theater van die stad gaat voor het eerst Peer Gynt van Ibsen uitgevoerd worden op muziek van Grieg. Anna leent haar stem aan de hoofdrolspeelster. Het muziekstuk wordt een groot succes. Anna is definitief het boerenbestaan ontgroeid en begint aan een mooie zangcarrière. Dan ontmoet ze haar grote liefde Jens. Met hem gaat ze naar Leipzig.

Het verhaal van Anna en Jens boeit Ally zo dat ze in het huidige Noorwegen, in de stad Bergen, op verder onderzoek uitgaat. Zal er een connectie met Anna en Jens zijn? In Bergen ontmoet ze de achter-achterkleinzoon van Anna en Jens, Thom Halvorsen. Thom en Ally hebben meteen een klik, samen gaan ze verder op onderzoek uit. Dit onderzoek brengt hen naar de geschiedenis van Noorwegen voor de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt hun het verhaal van de ontluikende liefde van Pip, de kleinzoon van Anna en Jens, en Karine. Karine geeft haar Joodse geloof op om met Pip te kunnen trouwen. Pip is net als zijn grootvader een componist. Zijn eerste werk staat op het punt van uitvoeren wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt in Noorwegen. Het werk is nooit meer uitgebracht…
Wat is er gebeurd met Pip en Karine? En is er een connectie met Ally?

Mijn mening: Lucinda Riley heeft weer een prachtig boek geschreven. Ik was al heel enthousiast over het eerste deel van ‘De zeven zussen’ maar het tweede deel vind ik nóg beter! Net als in het eerste deel, worden er twee verhalen verteld. Een verhaal in het heden (de zoektocht van Ally) en een verhaal in het verleden (het verhaal van Anna). Beide verhalen gaan over liefde en verlies en de zoektocht wie je werkelijk bent. Als een rode draad loopt ook de liefde voor muziek in beide verhaallijnen door. Ally’s verhaal verdient om gelezen te worden, af en toe heb je er een zakdoek bij nodig maar dat heb je in het echte leven ook wel eens. Vijf sterren voor dit mooie boek!
door Duimelotje op 4 maart 2018
Broederband 1 - De outsiders

Broederband 1 - De outsiders

Spannend eerste deel!
John Flanagan - bekend van de serie van De Grijze Jager - komt met een nieuwe serie: Broederband. Het eerste deel, Outsiders, vormt het spannende begin van een reeks verhalen over 'Hal', een stoere jongen. Flanagan laat met dit boek zien dat hij wederom een schrijver van formaat is!

Hal woont samen met zijn moeder en Thorn Scandinavië. Hij heeft al een paar jaar geen vader meer, want zijn vader kwam om het leven tijdens een van de tochten met een zeilschip. Hal wordt opgevoed door Thorn, de vriend van zijn vader. Wanneer Hal oud genoeg is, moet hij meedoen aan het 'broederschap'. Dit is een zware opleiding. Alle jongens van zijn leeftijd moeten meedoen. Hal valt buiten de 'voorkeursjongens' en vormt samen met alle andere 'outsiders' een derde groep. Het is de bedoeling dat de groepen zo veel mogelijk punten halen tijdens de opleiding. Deze punten zijn te behalen met zware oefeningen en tests. Natuurlijk willen de twee andere groepen ook punten behalen. Lukt het Hal om samen met zijn groepsleden te winnen? Kunnen zij het moeilijke vak van 'zeilen' leren? Redt Hal de opleiding?

'De Outsiders' is een mega spannend geschiedenisverhaal. De spanning wordt veroorzaakt door alle actiespanning in het verhaal. Ik denk daarbij aan alle oefeningen en vechtpartijen. Ook de piraten in het verhaal gooien af en toe wat roet in het eten. De spannende plaatsen en de spannende gebeurtenissen zorgen er ook voor dat het verhaal erg aantrekkelijk is.

De indeling van het boek is vrij helder, een zeer positief punt! Het boek bevat 44 hoofdstukken, bijna allemaal geschreven door de ogen van Hal. Dat maakt het verhaal eenvoudig te volgen, ook voor minder ervaren lezers. Hal is overigens een uniek personage. Hij toont moed, doorzettingsvermogen en creativiteit. Als lezer - ook als vrouw - kun je je vrij makkelijk met deze hoofdpersoon identificeren.

Kortom: een boek vol spanning, actie en sensatie. Een must-read!
door Loesje26 op 21 maart 2015
De meeste mensen deugen

De meeste mensen deugen

Niet overtuigd
Een mooi verhaal gebaseerd op degelijk onderzoek. Ik heb echter drie megaproblemen met dit boek:
1. Bregman gaat uit van ‘ons negatieve mensbeeld’, waar hij zijn positieve mensbeeld tegenover zet. Maar om dat negatieve mensbeeld als uitgangspunt te nemen, moet hij het wel eerst zelf creëren door een aantal zaken en denkers opzij te schuiven (bijvoorbeeld ‘En God zag al wat Hij gemaakt had, en ziet, het was zeer goed’ uit het scheppingsverhaal) of ermee af te rekenen (bijvoorbeeld met de invloedrijke conservatieve denker James Q. Wilson, die ervan uitgaat dat de mens een ingeboren ‘moral sense’ heeft). Maar is zo’n principieel goede inborst niet evident? Neem hondenpoep. Ik weet dat de meesten hun troep keurig opruimen. En zelfs al die figuren die hun hoopjes laten liggen: weten die echt niet beter? De meesten wel hoor. Ze voelen van binnen dat dat eigenlijk niet kan, maar ze overrulen dat gevoel met een keuze voor gemak en blijven dat doen totdat die akelige stem van het geweten zwijgt.
2. Bregman heeft naar eigen zeggen zijn best gedaan om zich niet te laten afleiden door wat hij wil geloven (310). Tegelijk wisselt hij de ‘wil om te twijfelen’ (aan zijn eigen gelijk) graag in voor ‘een wil om te geloven’ (in het goede van de medemens). Dat zijn verhaal voortdurend een stem geeft aan vooral linkse idealen – op de cover staat niet voor niets Mathijs van Nieuwkerks aanbeveling ‘magistraal’ – is voor mij geen probleem. Selectief en vooringenomen zijn de mééste verhalen, hoe goed geïnformeerd ook. Dat vele lezers van zijn succesverhaal het als ‘de’ waarheid zullen aannemen, overtuigd door de ‘nieuwe antwoorden op oude vragen’, blijft wel een probleem. Want: geschiedschrijving blijkt ook hier weer zeer dicht bij pure politiek te staan – bij oude (gekleurde) antwoorden op nieuwe (aansprekende) vragen.
3. ‘De meeste mensen deugden’, maar waar blijft dan het verhaal over... de deugden? Laat Bregman deze roemrijke traditie van ‘aangeboren of aangeleerde goede eigenschappen van de menselijke geest’ zoals naastenliefde en hoop links liggen omdat ze niet passen in zijn verhaal van ‘ons negatieve mensbeeld’ – waarop meer vertrouwen (en vooral: minder regels!) het antwoord zijn? En dan die regels van Jesus als bewijsplaatsen in zijn conclusie: hoe 'nieuw' zijn die eigenlijk?
Ik ben gecharmeerd, maar niet overtuigd. Bregman geeft geen 'nieuwe antwoorden op oude vragen', maar oude (politieke) antwoorden op nieuwe (hippe) vragen.
door KrijnPansters op 15 februari 2020
De Zeven Zussen 6 - Zon

De Zeven Zussen 6 - Zon

Helaas valt deze tegen .....
Laat ik beginnen te zeggen dat ik de grootste fan van de 7 zussen ben die er maar bestaat, maar deze viel me gewoon helaas een beetje tegen........
Zoals bij de voorgaande 5 boeken bestaat ook deze weer uit een gedeelte dat zich in het verleden afspeelt en een gedeelte in het heden. Uiteindelijk komen deze 2 bij elkaar.
Helaas waren beiden gedeelten een tikkeltje langdradig en zaten er weinig wendingen en gebeurtenissen in.

De hoofdpersoon uit het verleden heet deze keer Cecily. Cecily gaat bij diverse mensen op bezoek, drinkt overal champagne, maar maakt nauwelijks iets mee.

Bij 6 boeken is er altijd een beste en een slechtste. Dat is wat mij betreft helaas de minste uit de serie. In de eerste 2 boeken pakte Riley een gebeurtenis uit de geschiedenis, en weefde daar het verhaal omheen. Dat vergt veel research, en dat vond ik heel erg knap gedaan ! Die 2 waren meteen ook de beste. Nu maakt ze zich er te makkelijk vanaf in mijn optiek. Ook de belevenissen van Electra blijven een tikkeltje saai. Jammer ! Hier had meer uitgehaald kunnen worden !
door JeroenPasman op 7 maart 2020
De Zeven Zussen 3 - Schaduw

De Zeven Zussen 3 - Schaduw

Favoriete deel tot nu toe
Volgens mij is het met De zeven zussen-serie heel zwart/wit: of je vindt het een geweldige reeks boeken of je vindt er niets aan. Ik behoor in ieder geval tot de eerste categorie. En dit derde deel ‘Schaduw’ is mijn favoriet tot nu toe. De reden? Star is een erg interessant personage. Ook al lijkt er weinig groots te gebeuren; ik vind dat ze een bijzondere ontwikkeling doormaakt en toch al die tijd zichzelf blijft.

Lucinda Riley heeft er bij dit derde deel voor gekozen om het hele gebeuren rondom de erfenis van Pa Salt niet uitgebreid mee te benoemen. Dat werd in de vorige twee delen wel gedaan. Voor de lezers die deze boeken op volgorde lezen (en dat zullen de meesten zijn), is het fijn dat je nu in één keer door kunt naar het verhaal van Star. Ook zij gaat op zoek naar haar verleden, waardoor er ook verschillende hoofdstukken uit het verleden voorbij komen. Dat maakt je nieuwsgierig, waardoor je lekker door blijft lezen. Ook de fijne schrijfstijl van Riley zorgt daarvoor.

Tijdens het lezen van ‘Schaduw’ probeer je zelf te bedenken wat er met Star gaat gebeuren en met welke geliefde zij eventueel zal overblijven. De auteur lijkt je in een bepaalde richting te willen sturen, maar of dat ook klopt…? Een andere ontknoping was ook passend geweest. Meer kan ik er niet over zeggen zonder iets van het plot te verklappen. Al met al heb ik enorm van dit derde boek genoten en kijk ik uit naar deel 4.
door luiletterland op 9 november 2019
De Zeven Zussen 1 - De zeven zussen

De Zeven Zussen 1 - De zeven zussen

Tja...
Heb het boek De Zeven Zussen - deel 1 net uit. Behoorlijke pil, dankzij vakantietijd in 3 dagen uitgelezen. Het heeft me geboeid. Maar wat vínd ik er nu eigenlijk van?
Het verhaal, een adoptievader, 6 zussen, een landgoed in Genève. Erg realistisch is het niet. Maar is dat erg? Nou, blijkbaar niet, want het verhaal bleef mij boeien. Maar dat kwam meer door het geschiedkundige verhaal dat beschreven wordt (Parijs in de jaren 20, de constructie van het Christo beeld in Rio) dan door het wel heel mierzoete liefdesverhaal van Bel en Laurent (wat je mijlenver aan ziet komen).
Het boek heeft mij het een en ander bijgebracht over de kunst in de jaren 20 en over Brazilië en Rio in het bijzonder. Dat zijn mooie bijvangsten.
En ik vind het knap dat Lucinda Riley blijkbaar met deze reeks veel mensen (vrouwen?) aan het lezen krijgt.
Voor mij is één deel voldoende. Heb geen behoefte deel 2 Storm te bestellen. Heb nu wel weer zin in een boek dat mij als lezer wat meer uitdaagt.
door Geroosang op 27 december 2018
De zeven zussen 6 - Zon

De zeven zussen 6 - Zon

Helaas valt deze tegen .....
Laat ik beginnen te zeggen dat ik de grootste fan van de 7 zussen ben die er maar bestaat, maar deze viel me gewoon helaas een beetje tegen........
Zoals bij de voorgaande 5 boeken bestaat ook deze weer uit een gedeelte dat zich in het verleden afspeelt en een gedeelte in het heden. Uiteindelijk komen deze 2 bij elkaar.
Helaas waren beiden gedeelten een tikkeltje langdradig en zaten er weinig wendingen en gebeurtenissen in.

De hoofdpersoon uit het verleden heet deze keer Cecily. Cecily gaat bij diverse mensen op bezoek, drinkt overal champagne, maar maakt nauwelijks iets mee.

Bij 6 boeken is er altijd een beste en een slechtste. Dat is wat mij betreft helaas de minste uit de serie. In de eerste 2 boeken pakte Riley een gebeurtenis uit de geschiedenis, en weefde daar het verhaal omheen. Dat vergt veel research, en dat vond ik heel erg knap gedaan ! Die 2 waren meteen ook de beste. Nu maakt ze zich er te makkelijk vanaf in mijn optiek. Ook de belevenissen van Electra blijven een tikkeltje saai. Jammer ! Hier had meer uitgehaald kunnen worden !
door JeroenPasman op 7 maart 2020
Style your Life

Style your Life

Must have for your life
Boekentip
Jaaaa weer eens wat anders dan de zeven zussen serie of een persoonlijke ontwikkelingboek.
Deze stylebible van Lonneke Nooteboom is écht geweldig !!
Ik ben bijna aan het einde van dit boek en woooow blown away.
Alsof ze haar levensverhaal onder het genot van een wijntje in het zonnetje naast je in geuren & kleuren zit te vertellen.
Alle ins and outs van Lonneke’s leven komen voorbij.
Hoe ze ‘in het stylingvak’ is gegroeid, tot het ontmoeten van haar man, de keuzes om dáár te komen waar je wilt zijn, motiverende teksten, make up tips, afval en sporttips, tot aan kiezen wat écht bij jou past tot aan ‘de Lonneke methode’ voor je kledingkast!!
Ik ben zwaar onder de indruk van dit boek❤️
Het is alles ineen...
En wat ziet het er ook mooi uit,perfect voor op de koffietafel maar zonde om er niet vaak genoeg bij te pakken.
Seriously?! Koop het!!
Het brengt je absoluut véél...
door SFun op 16 april 2020
De Zeven Zussen 4 - Parel

De Zeven Zussen 4 - Parel

Een serie om te koesteren
Ik zat niet direct te wachten op het verhaal van Cece. In de vorige boeken vond ik haar niet overkomen als een sympathiek persoon. Eerder wat egoïstisch.

Maar man, wat zat ik mis! Het verhaal van Cece is, net als de andere verhalen, bijzonder en aangrijpend. En misschien vind ik haar zoektocht nog wel de meest bijzondere. Omdat, meer dan bij de andere zussen, het ook heel erg een zoektocht naar zichzelf is. Of beter gezegd: om zichzelf te durven zijn. Om haar plekje in de wereld in te nemen.

Ook nu wordt het verhaal om en om in het heden en het verleden verteld. En ook nu staat er een persoon uit de geschiedenis centraal: Kitty Mercer. Misschien niet zo heel bekend als bv Grieg in het boek Storm, maar wel minstens zo interessant en zeker inspirerend. Wat een sterke en dappere vrouw is zij geweest!

Ook krijg ik met het lezen van de boeken steeds meer het idee dat de zussen niet zomaar door Pa Salt geadopteerd zijn, maar dat er een ( persoonlijke?) reden achter zit. Ik kan niet goed uitleggen waar dat gevoel vandaan komt…Ook begin ik me steeds meer af te vragen of hij wel echt dood is. Meerdere zussen denken hem gezien of gehoord te te hebben. Na zijn dood hebben de zussen hem niet meer kunnen zien. Misschien vond hij het wel tijd dat de meiden op zoek gingen naar hun afkomst en heeft hij zijn dood in scene gezet? Geen idee natuurlijk of dit gevoel klopt, dat zullen we in de volgende delen wel lezen.

Maar ook zonder de twijfels en vragen die bij mij boven komen borrelen is het een verslavende serie. Eenmaal begonnen in het eerste boek, moet je wel de andere boeken ook lezen. Omdat je mee wil leven met de zussen. Wilt leren van de geschiedenis. Het hele verhaal wilt kennen.

Bij elk boek denk ik: het kan niet meer beter. En ik weet ook niet of dit boek beter is dan de voorgaande boeken. Maar het is zeker net zo goed en de moeite waard. Een serie om te koesteren. Ik ben nu al verdrietig voor het naderende einde…

Ik kan niet anders dan weer 5 sterren geven.
door JuulvandenBerg op 23 augustus 2018
De vlinderkamer

De vlinderkamer

valt tegen
Ik heb veel van Lucinda Riley gelezen en de laatste tijd lees ik het liefst in het Engels, vandaar dat ik deze al kon lezen. Het was voor mij het eerste boek van haar wat echt tegenviel. Ik vond het vooral erg langdradig. Lang gebeurt er weinig...het verhaal kabbelt voort en gaat teveel over zaken die er niet toe doen. De relaties tussen de hoofdpersonen kenmerken zich door zwijgen en weglopen van elkaar, met grote problemen en relatiebreuken tot gevolg. Pas op het laatst wordt in hoog tempo duidelijk hoe e.e.a. in elkaar zit, wat bij de ene persoon toch verrassend is, maar bij de ander ronduit voorspelbaar. Ik heb het boek toch uitgelezen omdat ik ondanks alles wilde weten hoe het af zou lopen, maar ik was blij dat ik het uit had. Misschien ben ik ook een beetje 'Lucinda Riley'-moe....tis wat veel aan het worden. Voor deel 7 van de Seven Sisters zal ik ongetwijfeld een uitzondering maken, maar dat zal nog een aantal maanden op zich laten wachten.
door MiekeK op 25 maart 2020
Abdelhak Nouri

Abdelhak Nouri

Indrukwekkend
Het is een boeiend en indrukwekkend verhaal waarbij ik soms met tranen in de ogen door moest lezen. Zo zijn er persoonlijke verhalen over Abdelhak te lezen en wat voor een bijzonder persoon hij is net als zijn familie. Zoveel liefde die zij uitstralen wat voor een groter publiek vorm geeft aan wat de Islam hoort te zijn.

In elk hoofdstuk in het boek is een ander aan het woord. Daardoor is de tijdlijn soms wat lastig te volgen tijdens het lezen. Voor mij persoonlijk had het verhaal over de onderhandelingen met ajax minder mogen zijn. In plaats hiervan zouden herrineringen van meer vrienden geschreven kunnen worden. Het is goed om lessen te trekken uit de fouten die gemaakt zijn alleen overschaduwt dit het boek een beetje. Het is wel extra triest als je leest hoe Ajax met de situatie is om gegaan alleen denk ik dat het beter is om meer over de bijzondere jongen Appie te weten te komen.

Bedankt voor dit kijkje in het leven van de familie Nouri. Mijn gedachten zijn met Appie en zijn familie, het ga jullie goed!
door Jarf10 op 29 maart 2020
De Zeven Zussen 5 - Maan

De Zeven Zussen 5 - Maan

Niet alleen dit boek, de hele serie is een must read!
Weer een boek wat je in 1 adem uitleest. Geweldig!
Van de kou en de sneeuw in Schotland, naar de zon en de warmte in Spanje en ondertussen kom je met het historische onderdeel in de rest van de wereld terecht.
Wederom dezelfde opbouw van een zusje wat vanuit de ups en downs in het hier en nu opzoek gaat naar haar wortels. Pa Salt heeft natuurlijk de richting een beetje aangegeven. Dan volgt er weer een aangrijpend stukje historie wat prachtig beschreven wordt. Vloeiend gaan de twee verhalen in elkaar over, en het leest allemaal als een trein. En dan is er nog een derde verhaal. Het mysterie van de zusjes en hun adoptievader Pa Salt. Heerlijk om hier ook weer wat raadselachtige hints over te lezen. Ondertussen wandelt er hier en daar een zusje door wat hoofdstukken heen wat weer aansluit op de voorgaande boeken en sluiten we af met een spannend stuk over zusje Electra. Dat moet weer een start zijn van boek 6 waar ik nu al reikhalzend naar uitkijk. Kortom niet alleen dit boek, de hele serie is een must read!
door Tinq op 24 januari 2019
De pest

De pest

Indrukwekkende klassieker
Een van de indrukwekkendste boeken die ik ooit gelezen heb. Het verhaal speelt eind jaren '40 in een stad in Algerije, waar de pest uitbreekt. De stad wordt van de buitenwereld afgesloten en de bewoners zijn tot zichzelf en elkaar veroordeeld. Het verhaal volgt een aantal personages, die allemaal op een andere manier met de situatie omgaan. Ik heb het boek 3 keer gelezen met tussenpozen van een jaar of 8, en iedere keer lag mijn sympathie bij een ander personage. De ene keer bij de journalist die bij toeval in de stad is op het moment dat de pest uitbreekt, en er koste wat het kost weg wil komen om bij zijn geliefde te kunnen zijn. Dan weer bij de arts, die zichzelf helemaal in dienst stelt van zijn zieke stadsgenoten. Het is ook een heel spannend verhaal, omdat je wilt weten hoe het de stad en zijn inwoners zal vergaan en wie het overleeft en wie niet.
door Mireille70 op 23 augustus 2011
De Grijze Jager 1 - De ruïnes van Gorlan

De Grijze Jager 1 - De ruïnes van Gorlan

Heerlijk boek
De eerste boeken die ik uit deze serie heb gelezen zijn deel 5 en 6, ik vond het erg leuk om te lezen hoe alle relaties in boek 5 en 6 tot stand waren gekomen.
Ik vond het geweldig om te lezen hoe iemand die vecht voor zijn doel, het niet haalt en een alternatief moet kiezen, wat hij in de eerste instantie minder leuk vindt dan zijn eerste keuze. Maar als Will het aanbod krijgt om voor zijn eerste keuze te gaan, kiest hij toch voor het alternatief, omdat hij nu ook inziet waarom dit even leuk of zelfs leuker is dan zijn eerste keuze.
Het boek bevat veel wijze lessen, die wij ook in ons leven kunnen toepassen. Als ik iets leuk vind zijn het wel boeken met wijze lessen of een achterliggende gedachte, dit boek heeft het allemaal.
Kortom; wilt u een boek waarin je lekker kan wegdromen en de realiteit even wilt vergeten, lees dan dit boek want het leest makkelijk weg en je leeft je helemaal in in de personages. Ondanks het een kinderboek is, blijft het geweldig om te lezen.
door Rpureveen op 26 maart 2016
Juf Braaksel en de magische ring

Juf Braaksel en de magische ring

Weer een spannend en tof kinderboek van Carry Slee!!
“Juf Braaksel en de magische ring” is weer een ontzettend tof verhaal van auteur Carry Slee. Carry Slee is natuurlijk niet voor niks de meest succesvolle kinderboekenschrijfster van Nederland. Haar verhalen zijn altijd erg herkenbaar en eigenlijk altijd een grote hit bij kinderen. Ook dit verhaal bevat weer allerlei onderwerpen om van te smullen. Maar niet alleen kinderen zullen van dit verhaal genieten, ook ouders en oudere zullen dit boek zeker kunnen waarderen en het met veel plezier lezen.

Een groot onderwerp in dit verhaal is de vriendschap tussen Lotte en Thijs. Dit loopt als een rode draad door het verhaal heen. Veel kinderen zullen zich kunnen herkennen in één van de twee personages. Doordat ze het verhaal lezen vanuit Lotte en Thijs en ze kunnen lezen wat ze denken en voelen, kunnen ze zich veel makkelijker inleven in hun situatie. Vooral Lotte heef het niet makkelijk thuis en daardoor heb je meteen veel sympathie voor haar.

Het verhaal in dit boek is eigenlijk opgedeeld in twee verhaallijnen. Aan de ene kant heb je de school situatie met de akelige gemene nieuwe directeur, die de klas liever kwijt dan rijk is. Aan de andere kant heb je Lotte die probeert om te gaan met haar mysterieuze stiefvader en zijn illegale praktijken. De laatste verhaallijn druk natuurlijk ook zijn stempel op de vriendschap tussen Lotte en Thijs. Gelukkig is Lotte een slim meisje en zoekt ze hulp.

Door het gehele boek heen vind je verschillende illustraties van Iris Boter. De illustraties maken alles wat speelser en luchtiger. Er staan vooral veel kleine illustraties in, maar ook hier en daar een grote. De illustraties versterken de tekst op een leuke en grappige manier. In een kinderboek is dat natuurlijk altijd wel een extra leuke toevoeging. Ze weten de emoties die op dat moment in het verhaal spelen goed over te brengen, waardoor je ook een stukje sfeer te proeven krijgt.

De schrijfstijl van Carry Slee is ontzettend vlot, luchtig, spannend en beeldend. Je waant je echt in het verhaal en je leeft met iedereen mee. “Juf Braaksel en de magische ring” is een ideaal boek voor kinderen om zelf te lezen maar het is ook geweldig om voor te lezen. Het is zowel leuk voor thuis, als voor in de klas. Het verhaal speelt zich af in groep 6 dus niks leuker dan het verhaal in die groep voor te lezen! Eenmaal begonnen in het verhaal, lees je het zo uit. Absolute aanrader dus!
door HeavenLeigh op 15 september 2019
De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard

dit boek maakt de wereld mooier
Zelden heb ik zo’n bijzonder boek in handen gehad als De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard. Echt een cadeautje voor jezelf, je gezin of een ander. Ik krijg van hier een geluksgevoel van, alsof ik de hoofdprijs in de loterij gewonnen heb.
De kaft is al beeldschoon om te zien. Gouden letters, een mooie stevige kaft, een lettertype waardoor het lijkt alsof het met de hand geschreven is. Dat komt heel persoonlijk over op mij als lezer. Met donkerblauw linnen is de rug van het boek gebonden, doet Engels aan, een beetje het “Winnie de Pooh”- gevoel. De bladzijden zijn vervaardigd van stevig papier, dat pakt lekker vast voor de jongere lezers. De vertaling is van de hand van Arthur Japin, wat prachtig verwoord allemaal!
Dit boek bevat veel wijsheden, is een prenten boek over vriendschap, liefde en troost. De unieke prenten zijn een lust voor het oog. Sommige tekeningen zijn ingekleurd, andere weer zwart-wit. Dit prentenboek wil je gewoon niet aan de kant leggen. Het maakt niet uit, of ik voorin, achterin of in het midden begin met lezen: het raakt me, het ‘pakt’ me, het inspireert me. Ik vind het gewoon een lievelingsboek.
Dit boek is voor mij een “hebbeding” en ik kan geen kritisch woord over dit boek kwijt. Voor mij is dit het prototype van een perfect boek, vol humor, tederheid en liefde. De wereld wordt er een stukje mooier van.
door kws73 op 15 maart 2020
Invictus Library - Think and Grow Rich

Invictus Library - Think and Grow Rich

Mustread: maak werk van dromen en kies voor een rijker leven
Toen ik voor het eerst iets hoorde over het boek 'Think and Grow rich', was ik er sceptisch over. De boodschap in de titel sprak mij niet aan en de verhalen waren net iets te positief. Met name dat je alleen hoeft te denken om zo je dromen te verwezenlijken, echter niets is minder waar!

In het boek staan principes centraal die deeluitmaken van een stappenplan, aan de hand waarvan je jouw doelen en ambities binnen handbereik kunt krijgen. Vrijwel alles in het boek leert je, hoe je succesvol kunt zijn, welk gedrag daarbij hoort en hoe je kunt omgaan met belemmerende invloeden. Meer dan alleen denken, dus! Zoals bijvoorbeeld een intens verlangen ontwikkelen en nadenken over de realisatie (planning) met soortgenoten.

Ik heb mijn mening bijgesteld, de inzichten die je meekrijgt bieden je een pad naar een rijker leven, vanuit vertrouwen en liefde zodat je jouw dromen waarmaakt. Verder leest het boek prettig en spoort de taal aan tot actie. Tot slot, credits voor de uitgever: de omslag van het boek is diervriendelijk! :)
door LasVegan op 17 juli 2016
Patty

Patty

Heerlijk boek
Ik heb Patty altijd een leuke vrouw gevonden. Haar nuchtere aanpak, humor en zelfkritiek spreken me aan. Met dit boek heb ik haar nog een beetje beter leren kennen en vind ik haar nog leuker en inspirerender. Maar... ik begrijp haar dochter ook. Als kind wil je graag bovenaan de prioriteitenlijst van je moeder staan. Zelfs wanneer je 18, 19 of 20 bent. En hoe leuk en lief Patty ook is, ik denk dat haar dochter veel te verstouwen heeft gehad en dat het op een keer genoeg is geweest.
Ik herken het in de relatie met mijn moeder. In wezen is mijn moeder een lief mens. We konden het ook best met elkaar vinden. Maar ik voelde me nooit belangrijk genoeg voor haar. Ze leek me net even te vaak te 'vergeten' (nou ja, zeg maar gerust altijd) en er vanuit te gaan dat ik mezelf zou redden. Dus nu; geen contact meer omdat het op een dag genoeg was. Ik haat haar niet, ik hou nog van haar, maar het werd te pijnlijk voor me.
Hoe het tussen Patty en haar dochter zit weet natuurlijk niemand echt. Ik hoop voor ze dat het op een dag goed tussen ze komt.
door Tinax op 29 maart 2020
Patronen doorbreken

Patronen doorbreken

Inleiding voor de schematherapie
Ik heb dit boek op aanraden van mijn psycholoog gelezen en binnenkort ga ik schematherapie volgen. Het boek is heel herkenbaar en een simpel geschreven inleiding in de schematherapie. Ik had nog nooit van deze therapievorm gehoord en dit boek geeft een duidelijke en begrijpbare uitleg over wat het is en hoe het mensen kan helpen die al langere tijd met dezelde problemen (patronen/thema's/valkuilen) worstelen. Ik denk dat iedereen op een bepaalde manier wel een of meerdere valkuilen heeft waar hij of zij moeite mee heeft en dat dit boek daarom voor iedereen interessant kan zijn om te lezen. Waarschijnlijk herken je ook meerdere schema's/valkuilen en overlevingsstrategieen bij mensen in je omgeving en kan dit boek je helpen hoe dat ontstaan is en je leren er beter mee om te kunnen gaan. Eigenlijk zou ik dit boek aan iedereen willen aanraden, maar zeker aan mensen die al langere tijd terugkomende problemen in hun leven hebben en voor eens en voor altijd willen breken met (destructieve) vicieuze cirkels.
door Smartie28 op 15 oktober 2018
Het nieuwe spookhuis

Het nieuwe spookhuis

Originele en spannende nieuwe serie!
Wat een heerlijk kinderboek, tjokvol originele vondsten, met humor en...wijsheid. Als volwassene raasde ik al door het vlot en intelligent vertelde verhaal heen, voor kinderen vanaf 9 jaar moet het echt een geweldig leuk avontuur zijn. De karakters, van het meisje Nera tot de nare dwerg Herwald, zijn uiterst geloofwaardig neergezet en rijk aan diepte. Naast het vlotte en zeer spannende verhaal gaat Het Nieuwe Spookhuis over persoonlijke groei, vertrouwen in jezelf hebben, je zwakke en sterke kanten leren kennen, over elkaar motiveren, het geloof in het goede...en een gezonde zucht naar avontuur. Prachtig is de transformatie die de hellehond doormaakt, en de Faun die spreekt met de fluisterende bomen. Dit gaat een hele goede nieuwe jeugdserie worden... Benieuwd naar deel 2: De Transylvanie Express!
door Roelof2112 op 5 februari 2018
Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Een lage drempel
Vaak zie je bij afval boeken dat de drempel erg hoog is. Je begint er met volle moed aan maar houdt het toch niet vol omdat er producten in staan die nergens te krijgen zijn of omdat het heel duur. Voor mij was het heel lastig om de knop om te zetten om echt aan mij zelf te werken tot dat ik van project gezond hoorde. Je denk vaak als iemand dit zegt wat een cliché maar bij mij was dit nu echt. Ik zit nu in week 7 van het boek en het gaat me echt goed af tuurlijk heb ik af en toe nog zn moment van moet dit nu maar als je dan toch door zet merk je dat het allemaal erg lekker is! En het voordeel me gezin kan gewoon mee eten. Inmiddels ben ik in 7 weken 5 kilo lichter( 8 cm van alles af)en dat heb ik in jaren niet meer behaald. Nu verder voor de overige 25 kilo maar met dit boek is het zeker haal baar heerlijke recepten boodschappen lijstjes . Tips om genoeg water binnen te krijgen en een hele week menu zodat je zelf niet hoeft te bedenken wat moet ik nu nemen?. Ik zou zeggen zet de stap!
door Djkrijgsman op 22 maart 2018
Oorlogsgeheimen

Oorlogsgeheimen

Háár naam was Tamar.............
Jacques Vriens is dit jaar 65 geworden en viert zijn 35 jarige jubileum als kinderboekenschrijver. Tijd voor een feestje! Wie jarig is trakteert, dus ligt er een gratis Jacques Vriens magazine in de boekwinkel én verschijnen 9 boeken in een betaalbare jubileumuitgave, zo ook Oorlogsgeheimen.

Tuur en zijn buurmeisje wonen in een dorp in Zuid-Limburg. De oorlog komt steeds dichter bij voor de kinderen. De meester op school en de buren zijn niet meer te vertrouwen, eten is op de bon, de Duitsers maken meer en meer de dienst uit in het dorp en de volwassenen lijken steeds meer geheimen voor hen te hebben.
Op een dag ontdekt Tuur een Engelse soldaat op zolder. Maartje en hij besluiten niet lang daarna elkaar een geheim te vertellen. Tuur vertelt zijn vriendinnetje over de Engelse soldaat en Maartje onthult hem een wel heel groot geheim. Ze heet eigenlijk Tamar en is Joods. Helaas worden beide geheimen ontdekt. Tamar en haar oom en tante worden opgepakt door de Duitsers. Ook Tuur en zijn familie staat dit te wachten, maar zij worden nog op tijd gewaarschuwd zodat zij kunnen vluchten. Totdat Limburg is bevrijd duiken zij onder in de mergelgrotten.
Jaren na de oorlog zoekt Daniël, de broer van Tamar, hem op. Tuur heeft altijd een doos met foto's van Tamar bewaard en is blij dat hij die aan Daniël kan geven. Daniël vertelt Tuur dat Tamar is omgekomen in een concentratiekamp.

Oorlogsgeheimen is één van mijn favoriete kinderboeken. Vriens gaat geen oorlogsonderwerp uit de weg. Jodenvervolging, concentratiekampen, honger, verraad, onderduiken......alles komt aan bod. Toch is het boek niet eng om te lezen. Wél ontzettend droevig. Vooral bij het laatste hoofdstuk waarin Daniël over Tamar vertelt hield ik het niet droog.
Ik hoop dat Vriens nog niet van plan is om met pensioen te gaan zodat er nog veel van dit boeken zullen volgen.
door Edithenramona op 1 november 2011
Denk groot & word rijk

Denk groot & word rijk

Mustread: maak werk van dromen en kies voor een rijker leven
Toen ik voor het eerst iets hoorde over het boek 'Think and Grow rich', was ik er sceptisch over. De boodschap in de titel sprak mij niet aan en de verhalen waren net iets te positief. Met name dat je alleen hoeft te denken om zo je dromen te verwezenlijken, echter niets is minder waar!

In het boek staan principes centraal die deeluitmaken van een stappenplan, aan de hand waarvan je jouw doelen en ambities binnen handbereik kunt krijgen. Vrijwel alles in het boek leert je, hoe je succesvol kunt zijn, welk gedrag daarbij hoort en hoe je kunt omgaan met belemmerende invloeden. Meer dan alleen denken, dus! Zoals bijvoorbeeld een intens verlangen ontwikkelen en nadenken over de realisatie (planning) met soortgenoten.

Ik heb mijn mening bijgesteld, de inzichten die je meekrijgt bieden je een pad naar een rijker leven, vanuit vertrouwen en liefde zodat je jouw dromen waarmaakt. Verder leest het boek prettig en spoort de taal aan tot actie. Tot slot, credits voor de uitgever: de omslag van het boek is diervriendelijk! :)
door LasVegan op 17 juli 2016
Socrates op sneakers

Socrates op sneakers

Pakkend en vlot
Is er in de tijd van twitter, polarisatie, en meningen die de waarde van feiten krijgen, nog wel genoeg ruimte voor vragen en niet-weten? Die prikkelende vraag stelt de schrijfster van 'Socrstes op sneakers' ons. In vlotte, luchtig geschreven teksten loodst ze ons door goede vragen, slechte vragen, de juiste houding en de filosofie achter het niet-weten. Het is duidelijk dat de schrijfster veel heeft nagedacht over het onderwerp, en iedere keer als je je afvraagt 'zit dat niet anders?', beantwoordt ze die vraag kort daarop overtuigend. Het neemt de lezer in heldere stappen mee in de kunst van het verdiepen van het gesprek, het vinden van de kern en een onderwerp kunnen afbreken tot behapbare blokken die van een afstand kunnen worden bekeken.
Meer nog dan de praktische kant van de vraag, prikkelt de gedachte dat als mensen minder voelden dat ze alles moesten weten, en onwetendheid een kunde zou zijn, er meer respectvolle dialoog en wederzijds begrip zou ontstaan in ons nationaal debat. Soms is tussen de regels door te lezen waarom vragen moeilijk is, en misschien niet altijd passend. Als de schrijfster vertelt hoe ze haar ongeruste moeder na een vlucht naar Mexico probeert te verleiden tot een socratisch gesprek over het concept 'normaal doen', maakt begrijpelijk waarom vragen in sommige situaties als wijsneuserig, belerend of aanvallend kunnen worden gevoeld. Maar uiteindelijk blijft vooral het gevoel hangen dat het een kado is je te mogen verdiepen in anderen, en relativeert het betoog het belang van het etaleren van je kennis en je eigen mening. En die mening dan wel weer meer aandacht krijgen in Nederland
door Jeweettoch1981 op 22 maart 2020
The Subtle Art of Not Giving a F*ck

The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark gooit open deuren in gezicht
Mark Manson schrijft zo vlot als de beste spreker die je kent. Hij gooit met open deuren. En die deuren gaan letterlijk tegen je gezicht knallen. Hij legt ongelooflijk helder en makkelijk uit waarom we de problemen ervaren zoals we die ervaren, zonder toegankelijkheid te verliezen. In het eerste hoofdstuk strooit Mark behoorlijk vaak met het F-woord. Probeer door die Amerikaansheid heen te lezen. Daarna doet ie het minder.

Ik denk dat je ongetwijfeld dingen tegen gaat komen waar je mee zit. Van de feedback loop from hell, disappointment panda, tot de 'there is now how?' oplossing. Dit boek zet je tot nadenken over je leven. Wees bereid om dat te doen. Ik heb het boek herlezen.

Dit boek leert je hoe je om moet gaan met je problemen in je leven, niet hoe je van je problemen voor altijd af komt. Ondanks dat er veel open deuren in het boek zitten, legt hij het zo helder uiteen dat je door de bomen weer het bos kan zien. Precies wat ik nodig had.

Dit zou verplichte kost moeten zijn voor de jeugd van tegenwoordig.

Toch heeft het boek wat minpunten:
- Het boek zet tot nadenken, maar praktisch biedt het weinig oefeningen of best practices. Hierdoor blijft het bij denken en moet je enigszins zelf bepalen hoe je problemen aan pakt;
- Soms is hij te oordelend en vertelt hij zijn verhaal te veel vanuit een persoonlijke insteek. Aan de ene kant zegt ie dat iedereen fouten maakt en dat dat normaal is. Aan de andere kant geeft hij soms wel zijn meningen over bepaalde activiteiten dat die slecht zijn. Dat lijkt tegen zijn pleidooi in te stroken.
door KlantMich op 19 november 2017
Sapiens

Sapiens

Interessante kost
voor iemand die gewoonlijk altijd in slaap viel tijdens geschiedenislessen was dit het eerste boek over geschiedenis van de mens wat ik van (digitale) kaft tot kaft heb gelezen. Waarom kon ik het boek vaak niet wegleggen? Omdat het niet chronologisch is neergekwakt in de vorm van opeenvolgende micro-gebeurtenissen. De helicopterview zorgt ervoor dat je niet verdwaald in een bos van feitjes die uiteindelijk weinig connectie hebben met hedendaagse verschijnselen.
Door dit boek ben ik me vooral bewust geworden van onze rol op aarde: hoe we relatief zoveel macht hebben weten te vergaren in zo'n korte periode. Vooral ten koste van onze broers, zussen en ongeslachtigen in het dierenrijk. De monocultuur die we aan het creeeren zijn in zowel onszelf als onder dieren is zorgelijk. Wat me het meeste aangreep is de vergelijking van de mens van nu met de jager-verzamelaar van toen. Ondanks de hoge standaard die we nu hebben op het gebied van onderwijs, zorg en intellect, welke alle hebben gezorgd voor langere levensduur en tal van andere 'voordelen', zijn we ook daadwerkelijk gelukkiger geworden ten opzichte van de toenmalige 'oermens'? Harari werpt een kritische blik op verleden, heden en toekomst en de schakeling tussen die 3 houdt het verhaal dynamisch en is soms zelfs lachwekkend. Ik denk dat als iedereen dit boek zou (en kon) lezen, bewustzijn ten aanzien van racisme immens zou groeien en dat het verschijnsel, met de kennis van nu, eens serieus aan de kaak gesteld zou worden.
door Nickvdg op 14 december 2017
Arabische sprookjes

Arabische sprookjes

Kunstwerk
Alleen al om de buitenkant zou je dit boek toch oppakken en bekijken? (en meteen kopen!) Wat een plaatje! Wel een heel kwetsbaar plaatje overigens, zo met die echte knipkunst op de voorkant; dat beschadigt snel als je niet oppast. Bij de herdruk misschien een doorzichtige plastic omslag eromheen? ;)
Niet alleen vanbuiten is dit boek een kunstwerk om te zien, ook vanbinnen is het zo kleurrijk en staat het vol sprookjesachtige knipkunst van Geertje Aalders. Zó ontzettend knap gedaan!

Je leest in dit sprookjesboek 20 Arabische sprookjes, verteld door Rodaan Al Galidi. 20 verhalen in Oosterse sferen, die helemaal tot leven komen door de knipkunst van Geertje. Verhalen over goed en kwaad, koningen en koninginnen, liefde en vriendschap, geloof en geluk, oases en woestijnen… Verhalen vol mooie woorden, wijze lessen én met humor. Verhalen van alle tijden en alle culturen. Echt een hele leuke verzameling sprookjes, op een fijne toegankelijke manier verteld. Een sprookjesachtig mooi geheel!
door Judy84 op 17 januari 2018
Master your mindset

Master your mindset

Dankbare herkenning
Vanuit mijn studie meteen in ons familiebedrijf gestapt waar ik samen ging werken met mijn broer. M.n. na de crisisjaren kwamen de verschillen tussen ons echt bovendrijven en heb ik mijzelf weggecijferd om relatie werkbaar te houden en om het risico om familiebanden niet te beschadigen te minimaliseren. Na jarenlang een 'onheimisch gevoel' te hebben gehad van een bepaalde leegte in mijn leven en daardoor steeds verder afdwaalde van mijn eigen 'ik' kwam ik een artikel van Micheal tegen! Meerdere malen gezocht naar 'iets' waar ik mijzelf aan kon vastklampen, helaas zonder resultaat. Bij Micheal had ik een directe herkenning en gevoel van thuiskomen! Micheal raakt je echt en benoemd de zaken zoals ze zijn en heb naast dit boek mijzelf ook meteen aangemeld voor de cursus Master Your Mindset en ervaar iedere keer de positieve energie, kracht en motivatie om 'een betere versie van mijzelf' te blijven ontwikkelen! Je wilt ook hieraan blijven werken en kost je ook geen moeite!!
door MaartenMulders op 19 mei 2017
Naar de overkant

Naar de overkant

Genieten van het hier en nu
Santa Montefiore heeft inmiddels meerdere bestsellers geschreven en heeft met Naar de overkant opnieuw een mooie roman geschreven. Ze heeft veel research gedaan in de vorm van ontmoetingen met mensen met verschillende vormen van dementie, hun familie, vrienden en professionele hulpverleners. Diverse mensen in haar omgeving hebben ”model” gestaan voor de personages in Naar de overkant.

Het verhaal straalt vooral warmte en liefde uit voor Marigold de hoofdpersoon in Naar de overkant. Marigold is een vrouw van 66 jaar, die nog volop in het leven staat. Ze runt de dorpswinkel annex postkantoor en zit daarnaast in diverse comités.

Eigenlijk is Marigold altijd bezig om het een ander naar de zin te maken, ze is echt een zorgzame vriendelijke vrouw. Ze houdt van de vogels voeren in hun tuin. De liefde tussen haar en haar man Dennis straalt van de bladzijden af. Alleen merkt Marigold dat het leven haar steeds zwaarder begint te vallen.

Af en toe is er een mist in haar hoofd en voelt ze zich zo moe en wat moest ze ook al weer doen? De vergeetachtigheid begint toe te slaan bij haar en zelf denkt ze dat het wel meevalt. Maar al gauw weet ze het niet meer voor haar omgeving te verbergen en is haar notitieboekje haar trouwe metgezel en overal verschijnen (opplak) geeltjes in huis.

“Haar angsten, haar frustraties, ze hield ze allemaal voor zich, en ze verborg haar groeiende wanhoop achter haar lieve glimlach en een masker van opgewektheid.”
Hoe moeilijk het ook is, iedereen in haar omgeving doet zijn uiterste best om Marigold te steunen en helpen.

“Het gaat erom dat je je in haar verplaatst, in haar wereld. Ze leeft in het moment, en het is aan ons om te zorgen dat ze daarin gelukkig is.”

Haar proces van vergeetachtigheid wordt op een aangrijpende en respectvolle wijze neergezet. Vanaf de eerste bladzijde werd ik geraakt door de aangrijpende en vooral ontroerende schrijfstijl van Santa Montefiore.

“Vol verrukking sloeg ze het schouwspel gade en zag ze hoe het landschap in al zijn lieflijke pracht geleidelijk uit de schemering tevoorschijn kwam, hoe in de tuin de contouren zichtbaar werden van de buxushaag, de bloemen en de struiken, de bomen met hun grillige, knoestige takken, roerloos en in diepe rust onder de koesterende delen van de nacht”

Het verhaal laat je nadenken over wat vergeetachtigheid aanricht bij iemand. Ja, zelfs als deze overgaat in dementie is niet alleen de persoon zelf getroffen, maar ook zijn naaste omgeving. Op een mooie manier heeft Santa Montefiore dementie verwerkt in haar verhaal Naar de overkant. De personages en de sfeer is realistisch beschreven.

Hoewel dementie een zwaar thema is, komt dit in Naar de overkant niet zo over. Dit verdrietige proces wordt op een warme liefdevolle manier beschreven.
Naar de overkant is een tikkeltje voorspelbaar, maar dit is absoluut niet storend. Een verhaal vol emoties, die bij mij soms voor tranen in de ogen zorgde.
door funduik op 25 april 2020
De zeven zussen 5 - Maan

De zeven zussen 5 - Maan

Niet alleen dit boek, de hele serie is een must read!
Weer een boek wat je in 1 adem uitleest. Geweldig!
Van de kou en de sneeuw in Schotland, naar de zon en de warmte in Spanje en ondertussen kom je met het historische onderdeel in de rest van de wereld terecht.
Wederom dezelfde opbouw van een zusje wat vanuit de ups en downs in het hier en nu opzoek gaat naar haar wortels. Pa Salt heeft natuurlijk de richting een beetje aangegeven. Dan volgt er weer een aangrijpend stukje historie wat prachtig beschreven wordt. Vloeiend gaan de twee verhalen in elkaar over, en het leest allemaal als een trein. En dan is er nog een derde verhaal. Het mysterie van de zusjes en hun adoptievader Pa Salt. Heerlijk om hier ook weer wat raadselachtige hints over te lezen. Ondertussen wandelt er hier en daar een zusje door wat hoofdstukken heen wat weer aansluit op de voorgaande boeken en sluiten we af met een spannend stuk over zusje Electra. Dat moet weer een start zijn van boek 6 waar ik nu al reikhalzend naar uitkijk. Kortom niet alleen dit boek, de hele serie is een must read!
door Tinq op 24 januari 2019
In tijden van besmetting

In tijden van besmetting

Troost.
In tijden van besmetting. Door Paolo Giordano.

Ik twijfelde of ik dit boek wel wou lezen. Pro: ik ben fan van Giordano. Contra: is dit het uitmelken van een crisis?
Wat ben ik blij dat ik het gelezen heb. Het is geen crisis-boek. Het is een boekje dat deugd doet als je het leest. Het gaat wel over de crisis, waar we nog volop inzitten, maar het leidt niet tot paniek. Hoewel er best alarmerende dingen in staan.

Giordano kijkt op verschillende manieren naar deze crisis. Wiskundig, wetenschappelijk, als schrijver en als burger. Een burger die verandering wil en ook niet.

Als wiskundige legt hij uit hoe een virus-besmetting te werk gaat, volgens bepaalde te voorspellen modellen. Die modellen tonen ook aan wat we kunnen doen om verdere besmetting enigszins te voorkomen (blijf in uw kot). Als wetenschapper toont hij aan hoe bijvoorbeeld de vele bosbranden en het verwoesten van habitatten van dieren bijdraagt aan de toename van virussen en bacteriën onder de mensen. Hij wijst ons op het verband tussen milieuproblematieken en epidemies.

Dat klinkt allemaal niet hoopvol en niet positief maar dat is de huidige situatie ook niet. Naast een actueel essay is In tijden van besmetting ook een activistisch pamflet. En net die insteek geeft hoop. Ons leven nu staat in pauzestand. Vraag is: wat willen we meenemen naar de toekomst, wat willen we weer opstarten en wat niet. We moeten deze verplichte pauze zien als een kans. Een kans op een betere toekomst, voor de mensheid als geheel. Want we horen allemaal samen, dat is wel duidelijk geworden.

Nu hebben we de tijd om eens grondig na te denken over morgen. We moeten deze tijd goed gebruiken. Te beginnen door het lezen van dit hoopvolle boek.
door Els04 op 20 april 2020
Happy Life 365

Happy Life 365

Must-read voor iedereen!
2 weken geleden zijn op korte tijd 2 personen in mijn kleine familie overleden. Daarbij kwamen ook nog een aantal niet zo fijne verrassingen aan het licht. Ik heb meteen dit boek aangeschaft en het heeft me zo goed geholpen! Pieker niet, treur niet over wat had kunnen zijn en wat je niet kan veranderen, ga vooruit. Ik ben een heel rationeel iemand en hou normaal niet van coach of zelfhulpboeken, maar dit boek is zo praktisch en vlot geschreven. Geen hippie blabla, gewoon heel veel "ja ja zo is het momentjes" en dingen die je herkend maar waar je nog eens op gewezen moet worden. Los dat dit boek me eigenlijk geholpen heeft met het rouwproces, heeft het me ook geleerd waarom mensen op een bepaalde manier reageren. Ook op werkvlak gaat het me helpen! Echt ik raad dit boek iedereen aan om meer gelukkig in het leven te staan!
door AlexiaPower op 4 november 2018
Godendrank

Godendrank

Gewoon lekker gaan lezen
De boeken van Ilja Gort kenmerken zich onder andere door de humor. Dat vind je ook terug in zijn nieuwste boek ‘Godendrank’. Dit boek zal je van het begin tot het einde met een grote glimlach op je gezicht lezen.

Personage Abel is in één woord fantastisch te noemen. Hij lijkt precies te weten wat hij wil en hij weet zijn vrouw te overtuigen hoe geweldig het is wat hij wil. Heerlijk! Gort weet met zijn prettige en beeldende schrijfstijl de personages, de omgevingen en de gebeurtenissen zo te vertellen dat je het allemaal meteen voor je ziet. Je waant je even in Amsterdam als het stel daar bezig is met opruimen om vervolgens mee op avontuur te gaan in Frankrijk. Gewoon genieten!

Gort zorgt er met ‘Godendrank’ voor dat je je even in een heel andere wereld waant. Dat kunnen we op z’n tijd allemaal wel even gebruiken. Het is gewoon een heerlijk en grappig boek met een geweldige ontknoping. Gewoon lekker gaan lezen!
door luiletterland op 17 april 2020
Simpel

Simpel

Simpel..?
Leuk en aanstekelijk geschreven en een aantal originele combinaties, hoewel ik uit het gehele boek misschien acht recepten de moeite waard vind om vaker te maken (en dan is het toch wel een prijzig boek!). Over de gehele linie toch wel bewerkelijke recepten; hoewel Ottolenghi bij veel recepten triomfantelijk schrijft dat het zo gemakkelijk is om alles in de oven te schuiven in plaats van op het gasfornuis te zetten, vergeet hij gemakshalve dat je vóór die tijd toch behoorlijk wat werk moet verzetten.
Naar mijn idee mist Ottolenghi de boot een beetje voor wat betreft vegetarische suggesties; daar had meer aandacht voor mogen zijn, anders dan alleen maar het vlees weglaten.
Mijn grootste bezwaar is dat er geen eenpansgerechten in staan. Het hoofdstuk met simpele maaltijdsuggesties bestaat uit het "simpelweg" combineren van een eerder beschreven vlees-/ visgerecht, een groentegerecht en een pasta- of rijstgerecht. Ja,... zo kan ik het ook!
door GeejeeZ op 10 januari 2019
Bloemblad van zee

Bloemblad van zee

Bloemblad van zee
Tegen het einde van de Spaanse Burgeroorlog probeerden vele Spanjaarden te vluchten naar Frankrijk. Twee van hen zijn Roser Bruguera, weduwe en zwanger, en Víctor Dalmau, de broer van haar overleden geliefde en werkzaam als legerarts. Na de Retirada, hun vlucht over de Pyreneeën, raken ze gescheiden en komen ze los van elkaar terecht in een concentratiekamp. Later vinden ze elkaar terug en krijgen ze met dank aan de inspanningen van de Chileense dichter Pablo Neruda een plek op het schip de ‘Winnipeg’, dat hen naar Chili brengt - in de woorden van Neruda een ‘langgerekt bloemblad van zee en wijn en sneeuw’. Víctor en Roser trouwen, een kunstgreep om een plek op het schip te veroveren. In Chili bouwen zij samen een nieuw bestaan op, tot het land in 1973 na een militaire staatsgreep van een democratie in een dictatuur verandert, ze weer ballingen worden en moeten uitvinden waar hun thuis nu echt is.

Naast het verhaal van Roser en Víctor begint het verhaal van de rijke, conservatieve Chileense familie Del Solar. Zoon Felipe is een linkse sympathisant en dochter Ofelia ontsnapt alleen aan een tijd op een Britse ‘finishing school’ voor jonge dames door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De verhaallijnen van de familie Dalmau en de familie Del Solar komen (uiteraard) samen en vormen de basis voor deze roman. Daarnaast heeft Allende kunnen putten uit haar eigen levenservaring: haar familie moest, net als Roser en Víctor, vluchten vanuit Chili naar Venezuela, toen in 1973 de militairen in opstand kwamen tegen haar oom Salvador Allende, de toenmalige president.

Bloemblad van zee is een rijke familiegeschiedenis over diepe vriendschap, liefde, ballingschap, vluchtelingen, idealen, identiteit, de veerkracht van de mens, loslaten en opnieuw beginnen, tegen de achtergrond van historische en politieke gebeurtenissen. Door de levendige, boeiende personages, scherpe dialogen en de prachtige, beeldende schrijfstijl van Isabel Allende komt het verhaal tot leven en aan het einde komen alle losse eindjes bij elkaar. Ik heb ontzettend genoten van dit boek - een nieuwe favoriet!
door marloesleest89 op 20 maart 2020
Spijt!

Spijt!

er zijn te weinig woorden voor dit boek het is een pracht exemplaar!
Dit is een absolute aanrader!
dit boek sleept je mee in de wereld van jeugdigen
dit boek is een voorbeeld van hoe het niet moet
dit boek symboliseert zo veel in elke catogorie

liefde, haat , pesten, jaloezie, vriendschappen, verdriet, begrip, respect, lef, en moed mischien is het ooit in het echt gebeurt
dit boek leert hoe het is om iemand te missen
om iemand te missen die zo de dood ingejaagd word
dit boek is een voorbeeld voor ons allen!
ik heb nog steeds tranen in me oogen
elk kind zou dit boek moeten krijgen met de kerst of andere feestdagen verjaardag
sinterklaas e.c.t omdat het een leuk en leerzaam boek is.
kinderen moeten vaak een boekverslag maken
en daar zijn de boeken van deze schrijfster zeer geschikt voor!
Het boek zelf is hardcover mijn favoriet dus blijft mooi

een speciale ode voor Carrie slee.
ik ben gek op je boeken en kan niet wachten voordat heel mijn kast vol zit.
super mooie verhalen en ik wacht gezellig op meer boeken
super top!
door op 6 maart 2012
Gorgels - De Gorgels en de grote operatie

Gorgels - De Gorgels en de grote operatie

Avontuur, fantasie en spanning of-niet-of-wel
HAKKELABAMBAM!
De Gorgels zijn terug! De Brutelaars ook. En hoe.
Vele kinderen kennen inmiddels de Gorgels van binnen en buiten en zagen uit naar een nieuw avontuur. Dit keer in de vorm van een prentenboek.
Voor wie ze nog niet kent: De Gorgels waken over mensenkinderen en beschermen hen tegen de Brutelaars. Dit zijn nare wezentjes die kinderen verkouden of grieperig maken als de R in de maand zit.

Met de eerste zinnen zit je gelijk in het verhaal: ‘Het was een koude avond, en donkere wolken schoven razendsnel langs de hemel. De wind gierde om de schoorsteen. Bobba voelde al dagen de kriebels.’ En dan?
Waakgorgel Bobba heeft gehoord dat er een Grote Golf Rilbibberbrutelaartjes onderweg is. In een stad dichtbij zijn er al veel Gorgels ziek geworden. Hij waarschuwt iedere Gorgel en ze zijn er klaar voor om ze te weerstaan.
Belia en Bobba vechten dapper, maar ondanks dat krijgt mensenkind Melle toch een beetje giftige adem van de Brutelaars binnen. Melle kan de gele wolk niet helemaal tegenhouden. Dat betekent dat de Doorsluisgorgels in actie komen: De Grote Operatie begint! De Gorgels gaan op pad om medicijnen te halen voor Melle en andere kinderen die giftige adem hebben ingeademd. Alle mensenkinderen moeten beter worden!

Jochem Myjer heeft weer een verhaal vol fantasie neergezet met vele herkenbare elementen. Welk kind heeft er geen denkbeeldig vriendje die hem of haar bijstaat in bepaalde situaties?
Met vliegende vaart lees je het spannende verhaal voor. Met daar waar nodig en op verschillende plaatsen geen correct Nederlands in bijv. uitroepen. Daarmee wordt het niet te spannend voor kinderen, maar wel een stuk leuker zeg maar, of-niet-ofwel!

Rick de Haas heeft ook voor dit prentenboek weer de geweldige fantasievolle omslag en illustraties van de Gorgels en de Brutelaars gemaakt. Paginagrote illustraties met oog voor details en een goed voorlezend verhaal met spanning en humor maken ook dit deel weer tot een geweldig avontuur.

Een fantastisch voorleesboek voor in de kast of-niet-of-wel. Of op tafel of-niet-of-wel.
door tussendeboeken op 3 maart 2020
Lentevuur

Lentevuur

Goed kort verhaal!
Ik wil als eerste zeggen dat ik de prologen van Suzanne Vermeers boeken altijd enorm kan waarderen. In een kort hoofdstuk weet ze al zoveel verwarring en vragen op te roepen, dat je gewoon door wilt lezen en het mysterie wil ontrafelen.

De personages in dit boek worden goed neer gezet. Je kunt je een beeld maken van ze.

In de hoofdstukken zit een goede vaart, waardoor je door blijft lezen. Er gebeurt veel, waarschijnlijk omdat het een kort verhaal is, maar niets ten nadelen van een Suzanne Vermeer.

Wat ik een pluspunt vind voor dit boek is de puzzel die de uitgever erbij heeft gedaan. Je mag het pas open maken als je een bepaald symbool in het boek ziet staan. Je zit al op het puntje van je stoel te wachten op dit symbool en als het er dan eindelijk is mag je de envelop open maken. En vanaf dan komt ook het verhaal in een snel vaarwater en leggen de puzzelstukjes zich mooi samen.

Een kort maar goed verhaal. Ik kijk weer uit naar het volgende.
door Rcpvdberg op 13 april 2020
Hoe overleef ik 8 - Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)

Hoe overleef ik 8 - Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)

hoe overleef ik mijn ouders
ik ging naar de bib, stond toevallig bij de o en zag hoe overleef ik mijn ouders staan. de titel zelf sprak me echt al aan, wie heeft er nu niet eens een meningsverschil met zijn ouders? of ruzie? of kom je gewoon niet goed overeen? dit boek is de oplossing. levensechte survivaltips, leuke dialoogjes, msn, email,... noem maar op. een boek vol verassingen, onverwachte gebeurtenissen, humor, avontuur en romantiek. je kan je ook perfect inleven in Rosa, de hoofdpersoon, een grappig,slim, maar soms ook wel serieus vervelend en ambetant meisje! ook de andere personen zijn duidelijk uitgewerkt en hebben allemaal hun eigen karaktertrekjes, waardoor het verhaal levensecht word. echt een fijn boek om te lezen, niet te lang niet te kort, en ook de tekeningen van Annet Schaap mogen er wezen, ze passen precies bij de hoe overleef ik ... verhalen. Van mij mag francine oomen nog wel 100 andere hoe overleef ik boeken schrijven, ik vind ze allemaal even goed, humoristisch en spannend!
door op 16 juli 2007
Tropenbruid

Tropenbruid

Historische roman over huwelijk zonder liefde
`Kennelijk was zij een van de Europese bruiden aan wie zoveel
behoefte was in Nederlands-Indië, of wilde ze er een worden.´

Waar Anna een uitweg uit het burgerweeshuis denkt te hebben gevonden
komt ze terecht in een andere gevangenis namelijk die van het huwelijk met
de man en zijn kinderen die ze van te voren nooit gezien had.

Samenvatting;
Amsterdam, 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden.

Mijn mening;
Deze roman speelt zich af in de tijd van Nederlands-Indië en gelijk merk je dat Anna anders is dat ze lef heeft om beslissingen te nemen waar haar man niet altijd achterstaat.
De qoute "women who read are dangerous" is Anna dan ook op het lijf geschreven zonder veel spoilers weg te geven.
In een korte tijd heeft Anna zichzelf dan ook op de kaart gezet in Batavia als Anna en is ze niet meer de vrouw van..
Susan Smit heeft een erg fijne en levendige schrijfstijl waardoor je blijft lezen en ik het boek in 2 dagen uit had.
Ik heb alleen wat meer historische diepgang gemist en soms ging het ineens heel snel maar hoe kan het dan ook anders in een boek met maar 240 bladzijdes.
Het boek is te verkrijgen als e-book, fysiek boek en als luisterboek. Ik heb het boek als e-book gelezen maar ook even het audioboek aangezet op momenten dat ik niet kon lezen maar wel verder wou in het boek. Eva Damen was dan ook de perfecte stem om het boek in te spreken en zeker ook een aanrader om het via deze manier te lezen/luisteren.
Kortom goed en mooi boek wat best 200 pagina's dikker had mogen zijn om me nog meer verbonden te kunnen voelen met Anna en Willem en de omgeving.
door OuedDanielle op 2 maart 2020
Dummie de mummie 1 - Dummie de mummie en de gouden scarabee

Dummie de mummie 1 - Dummie de mummie en de gouden scarabee

Dummie de Mummie
review Dummie de Mummie door Tosca Menten
Het boek begint in het oude Egypte. Een jongen, de zoon van de Farao sterft en krijgt een gouden scarabee mee om hem te beschermen.
Het volgende hoofdstuk speelt in het heden. Er worden drie mummies vervoerd in een vrachtwagen naar een museum. De chauffeur wordt overvallen door een vreselijk noodweer, de auto verongelukt en vliegt in brand.
De kleinste mummie komt terecht bij Goos en zijn vader. Ze doen er alles aan om de mummie, die ze Dummie noemen, naar de beginletters van zijn namen, geheim te houden, omdat hij anders naar het museum moet.
Dummie wil graag naar school, maar hij stinkt erg. Dummie wordt gepest door twee meisjes en wil ze graag slaan. Dat mag uiteraard niet.
Hij verliest zijn scarabee en Dummie wordt ziek en zal voorgoed sterven als de scarabee niet gevonden wordt.
Na veel avonturen komt de scarabee boven water en knapt Dummie weer op. Hij wint dan ook nog een wedstrijd tussen scholen over Egypte.
Het boek is overzichtelijk in hoofdstukken verdeeld. De zwart-wit tekeningen zijn meest grappig en vormen een aanvulling op de tekst. Er blijft echter genoeg gelegenheid je eigen beelden bij het verhaal te vormen.
Het boek is natuurlijk fantasie. Toch leer je af en toe ook nog wat over Egypte uit de tijd van de Farao's. Ik kan me voorstellen dat kinderen meer over Egypte willen weten, als ze dit boek gelezen hebben.
Lees je het boek voor in de klas of thuis, dan geeft het een mooie gelegenheid om over pestproblematiek te praten. Wanneer wordt plagen pesten, wie zijn de meelopers, wat doe je als het in de klas gebeurt.
Goos en zijn vader hebben zelf scheldwoorden bedacht. Ook daar kun je over praten met kinderen. Wat zeg je wel of juist niet.
Er zijn nog meer boeken over Dummie uitgekomen en ik denk dat na het lezen van het eerste boek veel kinderen ook de andere boeken uit de serie willen lezen.
door saskia22 op 22 december 2013