Loading...

Geschiedenis van Indonesië

Leo Dalhuisen E.A.

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Geschiedenis
  • Uitgever: Walburg Pers
  • ISBN: 9789462492554
  • Review:
geschiedenis van een land van enorme contrasten
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Hardcover
Druk:4
Verschijningsdatum:oktober 2017
Afmetingen:29,7 x 23,8 x 2,3 cm
Aantal pagina's:192 pagina's
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur:Leo Dalhuisen E.A.
Redacteur:Leo Dalhuisen
Co-redacteur:Mariëtte van Selm
Co-redacteur:Mariëtte van Selm

Samenvatting

Geschiedenis van Indonesië vertelt het fascinerende verhaal van een land van enorme contrasten. De Indonesische archipel herbergt een grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen met elk een eigen culturele en religieuze identiteit. Het 'vreedzaamste volk op aarde' (volgens een typering uit de koloniale periode) kan behalve lijdzaam onderdanig ook intens gewelddadig zijn.
Dit werk belicht zowel de oudste als de nieuwste geschiedenis van Indonesië. Aan de orde komen onder andere de grote en machtige rijken in de archipel voor de komst van de Europeanen, de introductie en de expansie van de islam en de moeizame verhouding tussen de koninkrijken op Java en de VOC in de zeventiende en achttiende eeuw. Ook de koloniale tijd, de Japanse bezetting, de onafhankelijkheidsstrijd en vervolgens de overdracht van Nieuw-Guinea in 1962 worden uitvoerig belicht. Veel aandacht wordt besteed aan de Indische Nederlanders die aan het begin van de twintigste eeuw ingeklemd raakten tussen de blanke koloniale bovenlaag en de overgrote meerderheid van de Indonesische bevolking. De periode rond de Tweede Wereldoorlog en vervolgens de moeilijke keuze voor een van beide vaderlanden hebben de geschiedenis van deze groep bijzonder bewogen gemaakt.
Geschiedenis van Indonesië is een meeslepend en helder geschreven standaardwerk, waarin grote aandacht is voor verschillende visies op allerlei onderwerpen uit het Indonesische verleden. Het is rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit en brengt een complete geschiedenis tot leven leven die eeuwenlang nauw met de Nederlandse verbonden is.