Loading...

Grondtrekken van het Nederlandse strafrecht

M.J. Kronenberg

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: nl
  • ISBN: 9789013125269
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Hardcover
Oorspronkelijke releasedatum:17 augustus 2015
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:M.J. Kronenberg
Tweede Auteur:B. de Wilde
Tweede Auteur:B. de Wilde
Overige kenmerken
Editie:6
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:166 mm
Product hoogte:27 mm
Product lengte:250 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:167 mm
Verpakking hoogte:26 mm
Verpakking lengte:250 mm
Verpakkingsgewicht:771 g
Overige kenmerken
Editie:6
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:166 mm
Product hoogte:27 mm
Product lengte:250 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:167 mm
Verpakking hoogte:26 mm
Verpakking lengte:250 mm
Verpakkingsgewicht:771 g

Samenvatting

Mathieu Kronenberg heeft het initiatief genomen tot het schrijven van dit studieboek. Deze zesde druk is echter door zijn overlijden in 2013 tot stand gekomen zonder zijn inbreng.
Grondtrekken van het Nederlandse strafrecht is bedoeld als eerste kennismaking met het Nederlandse strafrecht. Het boek beoogt elementair inzicht te geven in het strafrechtelijke systeem, waarbij materieel en formeel strafrecht zoveel mogelijk met elkaar in verband worden gebracht. De behandelde leerstukken zijn logisch gestructureerd en voorzien van sprekende casus, waarbij ook de meer complexe problemen op een begrijpelijke wijze inzichtelijk worden gemaakt.
De belangrijkste materieelrechtelijke leerstukken - zoals opzet en culpa, strafuitsluitingsgronden en poging - en de hoofdlijnen van het stafproces, inclusief mensenrechten, komen aan de orde. Kenmerkend voor dit boek zijn de compacte en heldere behandeling van de besproken onderwerpen, de nadruk op de systematiek van het strafrecht, de toegankelijke schrijfstijl en de vele verduidelijkende voorbeelden.
Hierdoor is het boek bij uitstek geschikt voor inleidend strafrechtelijk onderwijs op universiteiten en hogescholen.
Meerdere wetten, die in de vijfde druk als wetsvoorstel zijn genoemd, zijn ondertussen in werking getreden. Vooral het strafprocesrecht heeft enkele substantiƫle veranderingen ondergaan, onder andere vanwege de gewijzigde positie van de rechter-commissaris. Wetten waarvan op 31 mei 2015 bekend was dat deze voor of op 1 oktober 2015 in werking zouden treden, zijn als geldend recht opgenomen. Andere wetten of wetsvoorstellen zijn genoemd als toekomstig recht. Uiteraard is het boek ook geactualiseerd door relevante nieuwe jurisprudentie te verwerken.