Loading...

Handboek stichting en vereniging

Uitgeverij Paris B.V.

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • ISBN: 9789490962999
inclusief cooperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:15 mei 2013
Aantal pagina's:450
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdredacteur:J.J.A. Hamers
Tweede Redacteur:C.A. Schwarz
Co Redacteur:D.F.M.M. Zaman
Co Redacteur:D.F.M.M. Zaman
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:158 mm
Product hoogte:33 mm
Product lengte:242 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:158 mm
Verpakking hoogte:33 mm
Verpakking lengte:242 mm
Verpakkingsgewicht:996 g
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:158 mm
Product hoogte:33 mm
Product lengte:242 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:158 mm
Verpakking hoogte:33 mm
Verpakking lengte:242 mm
Verpakkingsgewicht:996 g

Samenvatting

De afgelopen jaren hebben zich vele interessante ontwikkelingen voorgedaan op het terrein van de stichting en de vereniging, inclusief haar bijzondere verschijningsvormen de coöperatie en de onderlinge waarborgmaatschappij. In het Handboek Stichting en Vereniging worden deze ontwikkelingen geplaatst in een uitputtende behandeling van de onderwerpen die voor deze rechtsvormen relevant zijn.

Het boek is geschreven met oog voor de praktijk, en richt zich dus op bestuurders, commissarissen en adviseurs van dit type rechtspersonen. Door de verwijzing naar relevante literatuur en jurisprudentie is het Handboek ook zeer geschikt voor de student die zich in deze rechtsvormen wil verdiepen.
Aan de hand van vele voorbeelden worden alle belangrijke fasen in het leven van de rechtspersoon behandeld, variërend van oprichting, omzetting, samenwerking, fusie en splitsing tot ontbinding. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de governancestructuur, op de machtsverhoudingen binnen de organisatie en op de taken en verantwoordelijkheden van de diverse organen en het naar buiten toe treden van deze rechtspersonen. Intern en extern toezicht, de verantwoordelijkheden op het terrein van financiële administratie en de aansprakelijkheden van bestuurders, beleidsbepalers en toezichthouders komen daarbij nadrukkelijk aan de orde.

Daarnaast wordt in dit Handboek aandacht geschonken aan verwante thema's, zoals de maatschappelijke onderneming (onderverdeeld in goede doelen, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en woningcorporaties), de stichting in fiduciaire verhoudingen, de stichting administratiekantoor, de algemeen nut beogende instelling (ANBI), de sociaal belang behartigende instelling (SBBI) en de Europese stichting en vereniging. Ten slotte worden ook fiscale aspecten van de verschillende rechtsvormen besproken.