Loading...

Ontwikkeling in vogelvlucht 1

Martine Delfos

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • ISBN: 9789026522185
  • Review:
ontwikkeling van kinderen en adolescenten
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:31 augustus 2009
Aantal pagina's:399
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Martine Delfos
Tweede Auteur:Martine F. Delfos
Tweede Auteur:Martine F. Delfos
Overige kenmerken
Editie:5
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:0.71 kg
Product breedte:16 cm
Product hoogte:2.70 cm
Product lengte:24 cm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:160 mm
Verpakking hoogte:27 mm
Verpakking lengte:240 mm
Overige kenmerken
Editie:5
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:0.71 kg
Product breedte:16 cm
Product hoogte:2.70 cm
Product lengte:24 cm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:160 mm
Verpakking hoogte:27 mm
Verpakking lengte:240 mm

Samenvatting

In Ontwikkeling in vogelvlucht schetst Martine Delfos een gedegen beeld van de ontwikkeling van kinderen en adolescenten. In 22 kenschetsen wordt het werk van de belangrijkste theoretici op dit gebied in kort bestek uitgelegd. Het wordt ingeleid met een boeiend historisch overzicht en een buitengewoon waardevol en diepgaand beeld van de oorsprong en reikwijdte van de huidige opvattingen over ontwikkelingspsychologie. Om nieuwe inzichten te kunnen plaatsen, is nodig te weten wat daarvan de wortels zijn. Die wortels klinken vaak ongewoon fris en modern in de oren, zoals Rousseau die bijvoorbeeld in de achttiende eeuw al zei: 'We moeten onze kinderen niets leren, de ontwikkelingen gaan zo snel, we weten niet of ze die kennis van nu later wel kunnen gebruiken'. Hij vond dat er aangesloten moest worden bij de ontwikkeling van het kind. Dat is precies wat we nu proberen te doen.
Op de bodem van deze kennis worden vervolgens alle leeftijdsfasen beschreven met hun belangrijke aandachtspunten. Zo wordt duidelijk hoe belangrijk de vorming van de sociale identiteit is aan het einde van de basisschool. Uiteraard wordt aandacht besteed aan de nieuwste onderzoeken en inzichten. Er is een hoofdstuk besteed aan de geheel nieuwe wereld waar kinderen zich vaak urenlang in begeven: het virtuele milieu, met internet als spil.

Ontwikkeling in vogelvlucht is het eerste deel van een trilogie. Het tweede deel, Ontwikkelingspsychopathologie, gaat over de afwijkende ontwikkeling. De twee delen vullen elkaar aan. In beide delen is een korte samenvatting van het andere deel te vinden. Van groot belang voor het begrijpen van gedrag is het ontdekken van de oorsprong. Wat heeft het sterkste accent? Is dat aanleg, de invloed van de omgeving of de rijping van het centrale zenuwstelsel? Dit is het onderwerp van het derde deel, Kinderen en gedragsproblemen. Hierin wordt een uitgebreid model beschreven aan de hand waarvan we kunnen ontrafelen wat de bronnen voor het gedrag zijn. Hierbij is ruim aandacht voor de sekseverschillen en sekseovereenkomsten die bestaan en worden culturele factoren meegenomen. Het model wordt toegespitst op angst, agressie, depressie en ADHD. In diagnostische overzichten en behandelschema's wordt bekeken hoe het gedrag in elkaar zit en welke richting behandeling uit zou moeten gaan.

De opzet en stijl maken dit boek geschikt voor gebruik in het onderwijs, maar ook als direct toegankelijk naslagwerk in de praktijk voor mensen die met kinderen en jongeren werken.

Dr. Martine France Delfos is werkzaam als zelfstandig gevestigd therapeut gespecialiseerd in een grote diversiteit aan problematiek. Zij doceert aan psychologen, artsen, maatschappelijk werkers, psychiaters en groepsleiding. Als wetenschapper ontwikkelt zij modellen die rechtstreeks de verbinding maken tussen theorie en praktijk.
Zie ook www.mdelfos.nl.