Loading...

Val Van Het Nieuwe Troje

W. Thomas

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • ISBN: 9789058262806
het beleg van Oostende 1601-1604
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:17 juli 2004
Aantal pagina's:208
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:W. Thomas
Hoofdredacteur:Werner Thomas
Hoofdredacteur:Werner Thomas
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:250 mm
Product lengte:290 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:250 mm
Verpakking hoogte:21 mm
Verpakking lengte:289 mm
Verpakkingsgewicht:1263 g
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:250 mm
Product lengte:290 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:250 mm
Verpakking hoogte:21 mm
Verpakking lengte:289 mm
Verpakkingsgewicht:1263 g

Samenvatting

Intrigerende krijgsgeschiedenis van het Beleg van Oostende (1601-1604)
Mini-geschiedenis ingebed in de grote Europese geschiedenis van de zestiende eeuw

Wanneer de aartshertogen Albrecht en Isabella in de Zuidelijke Nederlanden aankomen, is het gebied opnieuw onder Spaans, katholiek gezag gebracht. Behalve één stadje, dat moedig weerstand biedt: Oostende. Van 1601 tot 1604 wordt Oostende de thuishaven van Europese mogendheden die er hun nieuwste strijdtechnieken uitproberen...

1601. De protestantse troepen van Maurits staan achter de palissades van Oostende. De aartshertogen nemen hun intrek in de forten die ze in een kring om de stad hebben opgetrokken. Hoe vorderen de gevechten? Hoe verloopt het soldatenleven in en om de belegerde stad ? Hoe financieren beide partijen hun oorlogsinspanningen? Welke belangen drijven de Europese mogendheden om steun te verlenen? Welke logistieke problemen brengt het beleg met zich mee? Hoe en waar worden de - honderdduizend ! - lijken begraven?

In september 1604 is het einde nabij. De Oostendenaars onderhandelen en verkrijgen een eervolle vrije aftocht. Maar van de stad blijft vrijwel niets over. Oostende kan beginnen met de uitbouw van een haven. En met het bedenken van liederen, lofdichten en toneelstukken over het beleg... Naast de literaire erfenis, geven illustraties van ingenieuze aanvalsconstructies en authentiek materiaal uit Italië, Vaticaanstad, Spanje en alle buurlanden van België een levendig beeld van deze intrigerende krijgsgeschiedenis.

Het Beleg van Oostende plaatste de stad op de internationale kaart. De Spaanse overwinning had immers ingrijpende gevolgen voor de scheiding van Noord en Zuid. Een indrukwekkende mini-geschiedenis, ingebed in de grote Europese geschiedenis van de zestiende eeuw.

WERNER THOMAS, doctor in de geschiedenis, is als postdocoraal onderzoeker en bijzonder gastdocent verbonden aan de K.U.Leuven. Hij stelde de succesvolle tentoonstelling 'Albrecht en Isabella' samen. Hij vond Victor Enthoven, Ronald de Graaf, Piet Lombaerde, Marnix Pieters, Etienne Rooms, Hugo de Schepper, Joos Vermeulen en Luc de Vos bereid om mee te werken aan dit historische document.