Loading...

Streekpad 21 - Betuwepad

Siestke de Vet

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Reizen
  • ISBN: 9789492641168
Wandelen in de fruittuin van Nederland
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:12 september 2022
Aantal pagina's:116
Kaarten inbegrepen:Ja
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Siestke de Vet
Tweede Auteur:Luuk Gijselhart
Hoofdillustrator:Marga Klein
Hoofdillustrator:Marga Klein
Vertaling
Originele titel:streekpad 21 Betuwepad
Overige kenmerken
Dyslexievriendelijk:Nee
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:125 mm
Product hoogte:16 mm
Product lengte:210 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:125 mm
Verpakking hoogte:16 mm
Verpakking lengte:210 mm
Verpakkingsgewicht:150 g
Overige kenmerken
Dyslexievriendelijk:Nee
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:125 mm
Product hoogte:16 mm
Product lengte:210 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:125 mm
Verpakking hoogte:16 mm
Verpakking lengte:210 mm
Verpakkingsgewicht:150 g

Samenvatting

Bloeiende bloesems, sappig fruit, rivieren, uiterwaarden en karakteristieke stadjes. Dat is de Betuwe ten voeten uit. Letterlijk zelfs, want wandelen is een perfecte manier om de streek te ontdekken. Met de gids van het Betuwepad in de hand loop je 146 kilometer lang over graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes door een kleinschalig rivierenlandschap. Uiteraard kun je deze grote rondgaande wandelroute opsplitsen in kleinere etappes en er een meerdaagse tocht van maken.

Je start en eindigt in Tiel, de stad van Flipje. Jarenlang zette de jamfabriek het bessenmannetje in om haar producten te promoten. Flipje stond symbool voor het Betuwse fruit. Bekijk zijn standbeeld op de Markt of zoek hem op in het nabijgelegen museum.

Nergens in ons land wordt zoveel fruit geproduceerd als in de Betuwe. Waarom juist hier? Omdat fruitbomen goed groeien op de vruchtbare gronden langs de rivier. Vooral de ouderwetse hoogstamboomgaarden sieren de streek. De laagstambomen zijn echter goedkoper en efficiƫnter in gebruik.

Terug naar de route. Van Tiel loop je eerst naar Buren, het Oranjestadje waarmee de koninklijke familie een speciale band heeft. De Linge leidt je naar landgoed Mariƫnwaerdt, waar ze (h)eerlijke streekproducten verkopen. Tussen Culemborg en Rhenen wandel je geregeld door de uiterwaarden van de Lek en de Neder-Rijn. Dorpjes als Maurik, Ingen en Lienden liggen aan het pad. Voorbij Rhenen duik je naar het zuiden, waar de Betuwe wordt begrensd door de Waal. Via polders, plassen en dijken keer je terug naar Tiel.

Tot slot nog een tip: de Betuwe is op haar mooist in het voorjaar, als de bloesems bloeien. Maar ook in de nazomer, als het fruit plukrijp aan de bomen hangt en te koop wordt aangeboden in fruitstalletjes langs de weg, smaakt de Betuwe naar meer.