Loading...

True Classics - Frankenstein

Mary Shelley

  • Bindwijze: E-book
  • Taal: nl
  • ISBN: 1230004389897
The Modern Prometheus
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:E-book
Oorspronkelijke releasedatum:06 december 2020
Ebook Formaat:Adobe ePub
Betrokkenen
Hoofdauteur:Mary Shelley
Hoofdauteur:Mary Shelley
Lees mogelijkheden
Lees dit ebook op:Android (smartphone en tablet) , Kobo e-reader , Desktop (Mac en Windows) , iOS (smartphone en tablet) , Windows (smartphone en tablet)
Overige kenmerken
Studieboek:Nee
Overige kenmerken
Studieboek:Nee

Samenvatting

Frankenstein; of, The Modern Prometheus is een roman geschreven door de Engelse auteur Mary Shelley (1797–1851) die het verhaal vertelt van Victor Frankenstein, een jonge wetenschapper die een afschuwelijk, wijs wezen creëert in een onorthodox wetenschappelijk experiment. Shelley begon het verhaal te schrijven toen ze 18 was, en de eerste editie werd anoniem gepubliceerd in Londen op 1 januari 1818, toen ze 20 was. Haar naam verscheen voor het eerst in de tweede editie die in 1821 in Parijs werd gepubliceerd.

Shelley reisde in 1815 door Europa langs de Rijn in Duitsland en stopte in Gernsheim, 17 kilometer (11 mijl) verwijderd van het kasteel van Frankenstein, waar twee eeuwen eerder een alchemist bezig was met experimenten. Ze reisde vervolgens naar de regio Genève, Zwitserland, waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt. Het onderwerp galvanisme en occulte ideeën waren gespreksonderwerpen tussen haar metgezellen, in het bijzonder haar minnaar en toekomstige echtgenoot Percy B. Shelley. Mary, Percy en Lord Byron hadden een wedstrijd om te zien wie het beste horrorverhaal kon schrijven. Na dagenlang nagedacht te hebben, droomde Shelley van een wetenschapper die leven creëerde en met afschuw vervulde wat hij had gemaakt, waardoor hij de roman inspireerde.

Frankenstein is doordrenkt met elementen van de gotische roman en de romantische beweging. Brian Aldiss heeft betoogd dat het als het eerste echte sciencefictionverhaal moet worden beschouwd, omdat, in tegenstelling tot eerdere verhalen met fantastische elementen die lijken op die van latere sciencefiction, het hoofdpersonage 'een weloverwogen beslissing neemt' en 'zich wendt tot moderne experimenten in het laboratorium. "om fantastische resultaten te behalen. Het heeft een aanzienlijke invloed gehad op de literatuur en populaire cultuur en heeft een compleet genre horrorverhalen, films en toneelstukken voortgebracht. Sinds de publicatie van de roman wordt de naam "Frankenstein" vaak gebruikt om naar het monster zelf te verwijzen. In de roman wordt de creatie van Frankenstein geïdentificeerd door woorden als "schepsel", "monster", "daemon", "ellendeling", "abortus", "duivel" en "het". Sprekend tot Victor Frankenstein, zegt het monster: "Ik zou je Adam moeten zijn, maar ik ben eerder de gevallen engel" (die verband houdt met Lucifer in Paradise Lost, dat het monster leest, en die betrekking heeft op de ongehoorzaamheid van Prometheus in de ondertitel van het boek. ).