Loading...

Neurowetenschappen

Ben van Cranenburgh

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: nl
  • Categorie: Geneeskunde & Verpleging
  • ISBN: 9789036824927
Een overzicht
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Hardcover
Oorspronkelijke releasedatum:02 september 2020
Aantal pagina's:436
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Ben van Cranenburgh
Hoofdauteur:Ben van Cranenburgh
Overige kenmerken
Editie:6
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:177 mm
Product hoogte:25 mm
Product lengte:248 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:177 mm
Verpakking hoogte:25 mm
Verpakking lengte:248 mm
Verpakkingsgewicht:1083 g
Overige kenmerken
Editie:6
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:177 mm
Product hoogte:25 mm
Product lengte:248 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:177 mm
Verpakking hoogte:25 mm
Verpakking lengte:248 mm
Verpakkingsgewicht:1083 g

Samenvatting

Dit boek geeft een overzicht over het immense gebied van de neurowetenschappen en kan beschouwd worden als een basistekst met een sterk praktische signatuur. Opvattingen over zenuwstelsel en hersenen worden vanuit veel invalshoeken belicht, o.a. vanuit de neuroanatomie, de neurofysiologie, de klinische neurologie, de psychologie en evolutiebiologie. De auteur heeft getracht de werking van het zenuwstelsel op diverse niveaus inzichtelijk te maken: het microniveau (neuron, synaps), het macroniveau (hersengebieden, hemisferen), het mentale niveau (emoties, cognities) en het gedragsniveau (aangepast handelen).

Een klassiek fundament van de neurofysiologie, het reflexmodel, wordt in dit boek gerelativeerd en genuanceerd: menselijk gedrag is niet alleen maar reactief, maar kan ook spontaan geïnitieerd zijn. De hersenen verwerken en verwekken informatie. Simplistische ideeën over de hersenen worden ontzenuwd, bijvoorbeeld de lokalisatie van functies in specifieke centra, het misverstand dat functies als creativiteit en muziek in de rechter hemisfeer gelokaliseerd zijn, het idee dat het volwassen brein niet of minder plastisch zou zijn. Alternatieven die meer in overeenstemming zijn met de huidige opvattingen, worden gepresenteerd.

Neurowetenschappen, Een overzicht maakt deel uit van een zesdelige serie ‘Toegepaste neurowetenschappen’. In het boek worden voortdurend verbindingen gelegd met diverse toepassingsgebieden. Motoriek wordt losgemaakt van spieren: de hersenen sturen een ‘symphony of movements’. Het belang van zintuiglijke functies bij (het leren van) motorische vaardigheden (sport, muziek, revalidatie) wordt benadrukt, en de plasticiteit van het zenuwstelsel wordt gepresenteerd als biologische basis voor flexibiliteit, adaptatie, ontwikkeling, leren en herstelprocessen. Nieuwe inzichten betreffende de werking van de hersenschors, de lokalisatie van functies in zogenoemde neurale ensembles (connectomen) en hemisfeerspecialisatie kunnen inspireren tot toepassingen op allerlei gebieden. Geregeld komt het ‘mind-body’-probleem aan de orde: de onscheidbaarheid van soma en psyche die in het zenuwstelsel zijn biologische basis heeft, wordt met talrijke voorbeelden toegelicht.

Het boek is ook digital beschikbaar met bij elk hoofdstuk vragen en antwoorden en samenvattingen.

Met praktische voorbeelden op het gebied van dagelijks leven, kliniek, therapie, sport, muziek en onderwijs heeft de auteur getracht om de grote kloof tussen neurowetenschappen en praktijk te overbruggen en plaatst daarmee de neurowetenschappen midden in het leven. Kortom, een belangwekkend boek voor medici, paramedici en psychologen, en zeer bruikbaar voor diverse opleidingen.