Loading...

Praktijkonderzoek in zorg en welzijn

Cyrilla van der Donk

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789046906606
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:14 mei 2019
Aantal pagina's:351
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Cyrilla van der Donk
Tweede Auteur:Bas van Lanen
Co Auteur:Bas van Lanen
Co Auteur:Bas van Lanen
Overige kenmerken
Editie:3
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:171 mm
Product hoogte:22 mm
Product lengte:240 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:171 mm
Verpakking hoogte:22 mm
Verpakking lengte:240 mm
Verpakkingsgewicht:592 g
eWaste:Nee
Overige kenmerken
Editie:3
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:171 mm
Product hoogte:22 mm
Product lengte:240 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:171 mm
Verpakking hoogte:22 mm
Verpakking lengte:240 mm
Verpakkingsgewicht:592 g
eWaste:Nee

Samenvatting

Veel professionals in zorg en welzijn voeren praktijkonderzoek uit en zoeken op systematische wijze naar antwoorden op vragen die hun eigen praktijk oproept. Praktijkonderzoek is een professionele leerstrategie die beschouwd kan worden als een vorm van kwaliteitszorg die in de beroepspraktijk verankerd is. Het leidt tot kennis over en inzicht in de dagelijkse beroepspraktijk en de realisatie van verbeteringen.

Praktijkonderzoek in zorg en welzijn biedt een leidraad bij het voorbereiden en uitvoeren van dit onderzoek. Aan de hand van praktische voorbeelden en technieken zijn de basisprincipes van praktijkonderzoek vertaald naar de beroepspraktijk van zorg en welzijn vanuit een realistische visie op de waarde die het kan hebben voor organisaties, professionals, cliënten en andere belanghebbenden. In de uitgave staan de zeven kernactiviteiten van praktijkonderzoek centraal: oriënteren, richten, plannen, verzamelen, analyseren & concluderen, ontwerpen en rapporteren & presenteren.

Praktijkonderzoek in zorg en welzijn is volledig geactualiseerd. Er is onder meer informatie toegevoegd over het uitvoeren van een contextanalyse, het afbakenen van een praktijkprobleem, het kiezen van methoden van dataverzameling, het selecteren van het beste ontwerpidee en het gebruikmaken van theorie gedurende het onderzoek. Daarnaast is er duidelijk onderscheid gemaakt tussen kennisgericht praktijkonderzoek en ontwerponderzoek. Beide vormen worden uitgebreid besproken.

Praktijkonderzoek in zorg en welzijn is bedoeld voor studenten van zorg- en welzijnsopleidingen en voor professionals in de zorg- en welzijnssector die verdiepend inzicht willen krijgen in hun beroepspraktijk en deze waar nodig willen verbeteren.

Cyrilla van der Donk en Bas van Lanen hebben een jarenlange ervaring met praktijkonderzoek in het hoger onderwijs in Nederland, België en Duitsland. De auteurs zijn verschillende internationale samenwerkingsverbanden aangegaan. In 2014 is Praktijkonderzoek in zorg en welzijn in het Duits verschenen.