Loading...

De Essenties van forensisch biologisch onderzoek

A.J. Meulenbroek

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Wetenschap & Natuur
  • ISBN: 9789462511699
Humane biologische sporen en DNA
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:09 februari 2018
Aantal pagina's:324
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:A.J. Meulenbroek
Hoofdauteur:A.J. Meulenbroek
Overige kenmerken
Editie:1
Gewicht:1197 g
Product breedte:21.20 cm
Product hoogte:1.80 cm
Product lengte:29.70 cm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:212 mm
Verpakking hoogte:18 mm
Verpakking lengte:297 mm
Overige kenmerken
Editie:1
Gewicht:1197 g
Product breedte:21.20 cm
Product hoogte:1.80 cm
Product lengte:29.70 cm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:212 mm
Verpakking hoogte:18 mm
Verpakking lengte:297 mm

Samenvatting

Medio november 2009 is verschenen de nieuwe, geactualiseerde en uitgebreide druk van 'De Essenties van forensisch biologisch onderzoek; Humane biologische sporen en DNA' van A.J. Meulenbroek. De auteur is als gerechtelijk deskundige biologische sporen en DNA-onderzoek werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag.

Deze uitgave is de opvolger van de vierde druk van het sinds 2006 door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uitgegeven 'De Essenties van forensisch DNA-onderzoek' en is aanzienlijk uitgebreid. Alle hoofdstukken zijn geactualiseerd en er zijn twee nieuwe hoofdstukken (bloedspoorpatroononderzoek en DNA-verwantschapsonderzoek) en twee overzichtsartikelen toegevoegd. 'De Essenties' wordt inmiddels gezien als een noodzakelijk standaardwerk voor alle partijen in de strafrechtsketen (politie, Openbaar Ministerie, advocatuur en de Rechtspraak). Daarnaast wordt de uitgave ook gebruikt door beleidsbepalers, media en als lesmateriaal voor beroepsopleidingen (universiteit en hogeschool) en middelbare scholen.

Meer informatie

Dit handboek informeert eenieder die vanuit professie of belangstelling op de hoogte wil zijn

van het forensisch onderzoek van humane biologische sporen en het forensisch DNA-onderzoek.

Meer praktijkgerichte kennis over deze zich snel ontwikkelende forensische expertises maakt het omgaan met de verkregen resultaten en conclusies van dit onderzoek eenvoudiger en doelgerichter, en voorkomt misvattingen. Het handboek draagt in belangrijke mate bij aan een beter begrip en gebruik van de onderzoeksrapporten over het uitgevoerde onderzoek.

Forensisch onderzoek van humane biologische sporen en forensisch DNA-onderzoek zijn uitermate belangrijke instrumenten voor de opsporing en bewijsvoering in strafzaken.
Door technologische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden in de wetgeving is de verwachting dat dit belang alleen maar zal toenemen.
Welke mogelijkheden biedt forensisch onderzoek van humane biologische sporen en forensisch DNA-onderzoek, waar liggen de beperkingen en hoe moeten de conclusies worden geïnterpreteerd? Om welke biologische sporen gaat het, op welke manier worden ze gevonden en onderzocht, hoe verloopt het DNA-onderzoek, wat is een DNA-profiel, wat valt daaruit op te maken en wat betekenen de bevindingen van het onderzoek?

Onderstaande onderwerpen komen aan bod:
- Onderzoek biologische sporen:sporen van lichaamsvloeistoffen; bloedspoorpatroononderzoek; haarsporen; biologische contactsporen

- DNA-onderzoek: het DNA-profiel; match en berekende frequentie; onvolledige DNA-profielen, DNA-mengprofielen en DNA-onderzoek van minimale biologische sporen; context van de match; conclusies DNA-onderzoek; DNA-verwantschapsonderzoek; DNA-onderzoek van uiterlijk waarneembare persoonskenmerken

- Begrippen en overzichtsartikelen:DNA-onderzoek van minimale biologische sporen, 'gevoelige problematiek'; Stormachtige opkomst DNA-onderzoek in Nederlands strafrecht