Loading...

Het einde voor beginners

Chazia Mourali

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789000350353
  • Adviesprijs: €23.99
Een moeder, een dochter en de droom van een gelukkig afscheid
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:31 mei 2018
Aantal pagina's:240
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Chazia Mourali
Hoofdauteur:Chazia Mourali
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:141 mm
Product hoogte:22 mm
Product lengte:215 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:141 mm
Verpakking hoogte:22 mm
Verpakking lengte:215 mm
Verpakkingsgewicht:368 g
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:141 mm
Product hoogte:22 mm
Product lengte:215 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:141 mm
Verpakking hoogte:22 mm
Verpakking lengte:215 mm
Verpakkingsgewicht:368 g

Samenvatting

Wat niemand je vertelt over het moeilijkste in je leven - Chazia Mourali

Gezien bij RTL Late Night

Ruim 15 jaar nadat de moeder van Chazia Mourali is behandeld voor borstkanker, blijkt de ziekte te zijn uitgezaaid naar de lever: een doodvonnis.

Chazia's plan is simpel: samen genieten zolang het kan, onvoorwaardelijk helpen zodra het moet. Al snel blijken de ziekte en behandeling meer ontwrichtend dan ze had vermoed. De chemokuren veroorzaken pijnlijkere bijwerkingen dan verwacht. Hun onderlinge verstandhouding verandert. En de intense mantelzorg heeft gevolgen voor haar eigen werk, gezinsleven en gezondheid. De artsen ontdekken ieder geheim van de uitzonderlijke tumor, maar vinden het moeilijk haar moeder als mens te helpen zich voor te bereiden op het levenseinde. Tijdens een ziekenhuisopname lopen zaken volledig uit de hand. Op het allerlaatst is er gelukkig de menselijke, troostrijke en betrokken zorg in het hospice. Er ontstaat een breekbaar intiem geluk.

Het einde voor beginners is een liefdevol, ontroerend, onverwacht grappig, soms schokkend persoonlijk verhaal. En een indringend pleidooi voor integrale levensondersteuning aan ongeneeslijk zieke patiënten. Artsen zeggen dat ze de ‘kwaliteit van leven’ van patiënten belangrijk vinden. Maar weten ze precies wat dat inhoudt? Mourali maakt duidelijk hoe meer aandacht voor het algehele welzijn van patiënten, met name bij ouderen, en het betrekken van naaste familie, het lijden in de laatste levensfase kan verminderen. Meer open communicatie en oprecht meeleven kunnen de waardigheid en keuzevrijheid van patiënten vergroten. De auteur geeft daarnaast praktische adviezen aan patiënten en mantelzorgers om het leven mooi en betekenisvol af te ronden.