Loading...

Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn

Ybeltje Berckmoes

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789049026158
mijn ontluisterende jaren in de VVD-fractie
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:26 september 2017
Aantal pagina's:216
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Ybeltje Berckmoes
Hoofdauteur:Ybeltje Berckmoes
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:134 mm
Product hoogte:21 mm
Product lengte:215 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:134 mm
Verpakking hoogte:21 mm
Verpakking lengte:215 mm
Verpakkingsgewicht:304 g
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:134 mm
Product hoogte:21 mm
Product lengte:215 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:134 mm
Verpakking hoogte:21 mm
Verpakking lengte:215 mm
Verpakkingsgewicht:304 g

Samenvatting

In 2011 belandde Ybeltje Berckmoes tot haar eigen verbazing als VVD-Kamerlid op het Binnenhof. Ze was geen beroepspolitica en zou het ook nooit worden. Ze beleefde Den Haag als een Alice in Wonderland, viel van de ene in de andere verbazing. Ervaringen die de basis vormden voor dit boek, zoals een bizar gesprek in het Torentje over de liefde. Nooit heeft ze kunnen wennen aan deze wereld van backstabbing, schone schijn en integriteitsschandalen; gรชnante affaires die altijd ijlings moesten worden afgedekt. Bij de liberalen - zo leerde Ybeltje - draait alles om beeldvorming. De invloed van de afdeling Voorlichting in de fractie is uitgesproken dominant. Zelfs politieke standpunten worden door Voorlichting ingestoken.
Al mag je, wanneer het erop aankomt, zelf de kastanjes uit het vuur halen. Het staat letterlijk in een interne notitie: 'Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn, maar we springen niet.'

De gemiddelde Nederlander typeert de VVD als een partij van ordinaire graaiers, zo bleek uit eigen VVD-onderzoek. Deze uitslag werd angstvallig binnenskamers gehouden. Problemen worden niet bij de wortel aangepakt. De kadaverdiscipline in de fractie voorkomt dat Kamerleden zeggen wat ze werkelijk vinden. Hoe dat werkt, inclusief alle trucjes, wordt in 'Voorlichting loopt met u mee...' voor het eerst naar buiten gebracht, aan de hand van interne communicatiestukken.

Ybeltje zag het als haar plicht de kabinetsperiode uit te zitten. Of de noodzakelijke cultuuromslag er komt? Misschien, maar dan zonder Ybeltje. Zij heeft inmiddels haar lidmaatschap van de VVD opgezegd.

Vanaf 2011 was Ybeltje Berckmoes (1967) bijna zes jaar VVD-Kamerlid. Daarvoor zat ze voor de VVD in de gemeenteraad van Den Helder en had zij een carriรจre als marketing- en salesmanager in de farmaceutische industrie. Ze woont in Julianadorp met man, twee zonen, acht kippen (geen haan), een zwarte herdershond en twee poezen.