Loading...

Politicologie en de veranderende politiek

Amsterdam University Press

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789462984486
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:05 september 2017
Aantal pagina's:240
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdredacteur:Philip van Praag
Hoofdredacteur:Philip van Praag
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:438 g
Product breedte:155 mm
Product hoogte:17 mm
Product lengte:234 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:155 mm
Verpakking hoogte:17 mm
Verpakking lengte:234 mm
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:438 g
Product breedte:155 mm
Product hoogte:17 mm
Product lengte:234 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:155 mm
Verpakking hoogte:17 mm
Verpakking lengte:234 mm

Samenvatting

Deze inleiding in de politieke wetenschap geeft een goede basis om de ingrijpende veranderingen in de politiek in en buiten Nederland te doorgronden. Nieuwe stromingen, bewegingen en ideeën spelen een steeds belangrijkere rol, traditionele machtsposities brokkelen af, nieuwe machten komen op. Soms kunnen we veranderingen begrijpen met bestaande inzichten en theorieën, maar soms dienen we onze theorieën aan te passen in het licht van de nieuwste ontwikkelingen.

Een belangrijk kenmerk van deze inleidende bundel is dat het vanuit een sterk vergelijkend en soms ook historisch karakter naar politieke ontwikkelingen kijkt. Deze aanpak vindt zijn rechtvaardiging in het gezegde dat wie slechts één land kent géén land kent. De achterliggende gedachte is dat men veranderingen in een land pas kan plaatsen en interpreteren als ze vergeleken worden met vergelijkbare ontwikkelingen in andere landen. Veel hoofdstukken in deze bundel hebben de ontwikkelingen in Nederland als vertrekpunt om veranderingen te beschouwen en te analyseren.

In het eerste deel komen belangrijke actuele thema's aan de orde. Het gaat om onderwerpen als het politicologische kernbegrip macht, de ontwikkelingen op het terrein van politieke (on)gelijkheid, het groeiende belang van collectieve identiteit en nationalistische gevoelens, de toekomst van de verzorgingsstaat en de consensusdemocratie.

In het tweede deel gaat het om de rol die burgers, groepen en organisaties spelen in de hedendaagse politiek. Behandeld worden onder andere het politiek gedrag en de opvattingen van burgers en hun veranderende partijvoorkeuren, maar ook de wijze waarop politieke partijen hier mee omgaan. Andere hoofdstukken zijn gewijd aan het toenemende belang van belangengroepen en de macht van de media in de hedendaagse politiek.

Philip van Praag (redactie) en alle andere auteurs die meewerkten aan deze bundel zijn of waren verbonden aan de afdeling Politicologie van de Universiteit van Amsterdam.