Loading...

Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding

Jos van der Wal

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • ISBN: 9789046905548
een praktijkgericht boek
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:13 april 2017
Aantal pagina's:397
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Jos van der Wal
Tweede Auteur:Jacob de Wilde
Co Auteur:Ineke de Mooij
Co Auteur:Ineke de Mooij
Overige kenmerken
Editie:5
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:170 mm
Product hoogte:23 mm
Product lengte:240 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:170 mm
Verpakking hoogte:23 mm
Verpakking lengte:240 mm
Verpakkingsgewicht:681 g
eWaste:Nee
Overige kenmerken
Editie:5
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:170 mm
Product hoogte:23 mm
Product lengte:240 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:170 mm
Verpakking hoogte:23 mm
Verpakking lengte:240 mm
Verpakkingsgewicht:681 g
eWaste:Nee

Samenvatting

Jongeren ontwikkelen in de adolescentie een eigen identiteit. Ze stellen vragen als 'Wie ben ik?', 'Wat kan ik?' en 'Wat wil ik?' De toenemende individualisering daagt jongeren nog meer uit zélf op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen en zo actief vorm te geven aan hun eigen identiteit. Dat doen ze in voortdurende interactie met hun sociale omgeving, zowel in reallife als online. Voor iedereen die met jongeren werkt, is het nuttig om meer inzicht te krijgen in de manier waarop identiteit gestalte krijgt.

Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding beschrijft de ontwikkeling bij jongeren van 12 tot 22 jaar op het gebied van cognitie, hersenen, emotie en seksualiteit, en de manier waarop deze ontwikkeling bijdraagt aan hun identiteitsvorming. Na een inleidend hoofdstuk gaan de auteurs in hoofdstuk 2 in op de belangrijkste ontwikkeling die adolescenten doormaken, namelijk het verwerven van een eigen identiteit in interactie met de sociale en maatschappelijke omgeving. Hierbij spelen twee aspecten een belangrijke rol: de ontwikkeling van het denken en de ontwikkeling van de seksualiteit. Deze aspecten en de betekenis ervan voor de identiteitsontwikkeling worden uitgewerkt in hoofdstuk 3 en 4. Ook worden in deze hoofdstukken al verbindingen gelegd met leerlingbegeleiding. In hoofdstuk 5 staat leerlingbegeleiding vanuit beleidsmatig en organisatorisch perspectief centraal. In hoofdstuk 6 komen praktische begeleidingsvaardigheden aan bod, zoals gespreksvoering, signaleren en diagnosticeren van probleemgedrag. Ook wordt ruim aandacht besteed aan het gericht helpen van leerlingen met behulp van individuele en groepshandelingsplannen.

Naast de verwerkingsmogelijkheden in het boek biedt ook de uitgebreide website ondersteuning bij de verwerking en verdieping van de inhoud in vorm van opdrachten, casussen en artikelen.

Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding is bedoeld voor leraren in opleiding, maar is ook interessant voor elke professional die met jongeren werkt.

De auteurs waren jarenlang verbonden aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.