Loading...

Spiegelzee

Salomon Kroonenberg

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Wetenschap & Natuur
  • Uitgever: Atlas Contact
  • ISBN: 9789045032962
  • Review:
de zeespiegelgeschiedenis van de mens - Genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2017
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:februari 2017
Afmetingen:21,1 x 13,6 x 1,9 cm
Aantal pagina's:272 pagina's
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur:Salomon Kroonenberg
Illustrator:Ton Markus
Co-illustrator:Ton Markus
Co-illustrator:Ton Markus

Samenvatting

Wie zich zorgen maakt over een stijgende zeespiegel, zo schrijft Salomon Kroonenberg in 'Spiegelzee', vergeet dat de mensheid zoiets al eerder heeft meegemaakt. Zo'n 120.000 jaar geleden stond de zeespiegel zes meter hoger dan nu, en lag Amersfoort aan zee. In het koudste deel van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond hij juist 120 meter lager, en lag de Noordzee droog. De stijging die door het afsmelten van de ijskappen daar weer op volgde ging soms wel twintig keer zo snel als nu.
Onze voorouders hebben onvoorstelbare zeespiegelveranderingen meegemaakt, die grote gevolgen voor hun leefmilieu hadden. Kroonenberg vertelt op toegankelijke wijze welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen en hoe we dat te weten zijn gekomen.
De laatste zesduizend jaar is onze zeespiegel redelijk stabiel, en wereldwijde peilschaalmetingen van de laatste eeuw laten nog geen versnelling zien. Wie inziet hoe inventief onze voorouders zich met weinig middelen aan zeespiegelveranderingen aanpasten, hoeft niet bang te zijn dat wij dat in de toekomst niet ook zelf zouden kunnen.