Loading...

Sel

Kees van Overveld

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • ISBN: 9789491806926
  • Review:
sociaal-emotioneel leren als basis
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:16 januari 2017
Aantal pagina's:144
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Kees van Overveld
Hoofdillustrator:Ruud Bijman
Tweede Illustrator:Ruud Bijman
Tweede Illustrator:Ruud Bijman
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:482 g
Product breedte:210 mm
Product hoogte:15 mm
Product lengte:210 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:210 mm
Verpakking hoogte:15 mm
Verpakking lengte:210 mm
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:482 g
Product breedte:210 mm
Product hoogte:15 mm
Product lengte:210 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:210 mm
Verpakking hoogte:15 mm
Verpakking lengte:210 mm

Samenvatting

Het is belangrijk dat scholen zich nadrukkelijker gaan richten op sociaal-emotioneel leren (SEL), als tegenhanger van het schoolse leren. Want door SEL leer je omgaan met jezelf en de ander. Leerlingen die hun eigen emoties begrijpen en zich kunnen inleven in de ander, zullen bijvoorbeeld minder snel geneigd zijn anderen te kwetsen of pijn te doen. Wanneer kinderen leren conflicten op te lossen en op hun eigen gedrag te reflecteren, kunnen zij beter relaties onderhouden.
Hierdoor werkt SEL preventief: het helpt mee bij het creΓ«ren van een positieve en veilige sfeer op school en kan op die manier bijvoorbeeld pesten voorkomen.
Dit boek dat is bedoeld voor het primair onderwijs, bestaat uit drie delen:
In het eerste deel legt Van Overveld de basis. Hij gaat in op de historie van SEL in het onderwijs en hij onderbouwt met resultaten uit (inter)nationaal onderzoek waarom het belangrijk is om SEL in het curriculum van de school op te nemen.

In het tweede deel komen de vijf competenties (zie bovenstaand schema) uitgebreid aan bod; Van Overveld beschrijft de inhoud van elke competentie en het gedrag dat hierbij past. Daarnaast worden tal van wetenswaardigheden uit onderzoek genoemd en zijn er voorbeeldactiviteiten die typerend zijn voor elke competentie. Met deze informatie kun je de inhoud van je eigen SEL-programma herkennen en begrijpen.

Deel 3 van het boek richt zich op de leraren in de school. Van Overveld geeft handvatten voor het selecteren, implementeren en borgen van een programma voor SEL. Daarnaast gaat hij in op de rol van de leraar. Hoe vaardig is de leraar eigenlijk zelf als het gaat om de sociaal-emotionele levensvaardigheden? Van Overveld heeft als extraatje een minicursus 'SEL voor schoolteams' ontwikkeld aan de hand waarvan schoolteams zichzelf kunnen professionaliseren op het boeiende terrein van SEL.