Loading...

Onder de Akropolis. Kleine geschiedenis van het moderne Griekenland

Mario Molegraaf

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Geschiedenis
  • Uitgever: Prometheus
  • ISBN: 9789044630428
  • Review:
kleine geschiedenis van het moderne Griekenland
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:maart 2016
Afmetingen:20 x 12,5 x 1,7 cm
Aantal pagina's:208 pagina's
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Auteur:Mario Molegraaf
Auteur:Mario Molegraaf

Samenvatting

Al voor de Griekse staat werd geboren, was de staatskas leeg. Toch wilde de eerste leider van Griekenland, Ioannis Kapodistrias, geen oplossingen van 'de chirurgen uit Europa met het scalpel'. Zijn pogingen om het jonge land te hervormen moest hij in 1831 met de dood bekopen en er werd een jonge vorst uit Beieren geïmporteerd. Die werd uiteindelijk afgezet, maar blies zijn laatste adem uit met de woorden 'mein Griechenland, mein liebes Griechenland'.
De geschiedenis van Hellas herhaalt zich eindeloos, met voortdurend financiële problemen, instabiliteit en ruzie met alle buren. En toch zijn er ook steeds weer glimpjes van geweldige glorie, superieure poëzie, ontroerende staaltjes menselijkheid, indrukwekkende politici. Griekenland, al zo'n twee eeuwen een speelbal van vreemde mogendheden en tegelijk een natie met een ongekende trots. In dit boek vertelt Mario Molegraaf alles wat er te vertellen valt over een vervloekt maar vooral ook gezegend land. Natuurlijk komen we ook te weten hoe 340,75 drachme 1 euro werd.
Eén dag voor zijn negentiende verjaardag landde Mario Molegraaf (1960) voor het eerst in Griekenland. Het begin van een onstuimige liefde voor een onmogelijk maar heerlijk land. Samen met Hans Warren vertaalde hij Griekse literatuur uit alle tijden, vanaf oude filosofen (de complete Plato), via het Nieuwe Testament, tot en met moderne poëzie (Kavafis). Hij is vaste medewerker van Lychnari, hét tijdschrift voor Nederlandse Griekenlandvrienden.