Loading...

Gods eer zij 't merk van al uw werk

K. de Jong Ozn.

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: nl
  • Categorie: Geschiedenis
  • ISBN: 9789056153564
de geschiedenis van het Friesch Dagblad Deel II [1935-1971]
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Hardcover
Oorspronkelijke releasedatum:01 oktober 2015
Aantal pagina's:512
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:K. de Jong Ozn.
Hoofdredacteur:Oek de Jong
Tweede Redacteur:Oek de Jong
Tweede Redacteur:Oek de Jong
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:170 mm
Product hoogte:44 mm
Product lengte:248 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:170 mm
Verpakking hoogte:44 mm
Verpakking lengte:248 mm
Verpakkingsgewicht:1088 g
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:170 mm
Product hoogte:44 mm
Product lengte:248 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:170 mm
Verpakking hoogte:44 mm
Verpakking lengte:248 mm
Verpakkingsgewicht:1088 g

Samenvatting

K. de Jong Ozn. (Drachten 1926-Sneek 2011)studeerde Geschiedenis en Nederlands aan de Vrije Universiteit. Hij was achtereenvolgens leraar in Dokkum, rector in Goes en Amersfoort, staatssecretaris van onderwijs (kabinetten Den Uyl en Van Agt 1) en voorzitter van de Unie voor Christelijk Onderwijs.
Hij was tien jaar columnist van Het Buitenhof en de Haagsche Courant en schreef lange tijd voor het Centraal Weekblad en het Friesch Dagblad over politiek, onderwijs en literatuur. Hij publiceerde een aantal dichtbundels, een bundel novellen alsook een boek over de geschiedenis van de Unie voor Christelijk Onderwijs (Een verhaal dat verder gaat, 1999). In 2003 verscheen het eerste deel van zijn geschiedenis van het Friesch Dagblad onder de titel Zij zullen het niet hebben.
De Geschiedenis van het Friesch Dagblad kan worden omschreven als de biografie van een krant (verschijnend sinds 1903). In dit tweede deel wordt de periode 1935-1971 behandeld: de tijd van de economische crisis van de jaren dertig en het leiderschap van Colijn, de Tweede Wereldoorlog en de onderduik van het Friesch Dagblad, het verlies van 'ons Indiƫ', de Nieuw-Guinea kwestie en de grote maatschappelijke omwenteling van de jaren zestig. Het is de tijd waarin Hendrik Algra - antirevolutionair in hart en nieren, lid van de Eerste Kamer en schrijver van vele boeken - de markante hoofdredacteur van het Friesch Dagblad is en zijn stempel op de krant drukt. Net als het voorafgaande deel biedt Deel II een boeiend verhaal over een veranderende wereld, gezien door de ogen van Friese gereformeerden en antirevolutionairen.
Bijzondere aandacht is er voor de gebeurtenissen in Friesland en de parlementaire geschiedenis van Nederland. Het boek is geschreven voor een breed publiek.