Loading...

Vergelding en vergoeding

R. Feenstra

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Rechten
  • Uitgever: Wolters Kluwer Nederland B.V.
  • ISBN: 9789013133639
enkele grepen uit de geschiedenis van de onrechtmatige daad
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:4
Verschijningsdatum:2019-12-31
Afmetingen:24,3 x 15,9 x 0,9 cm
Aantal pagina's:104 pagina's
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Auteur:R. Feenstra
Redacteur:G.C.J.J. van den Bergh
Co-redacteur:G.C.J.J. van den Bergh
Co-redacteur:G.C.J.J. van den Bergh

Samenvatting

Vergelding en vergoeding 4e druk is een boek van R. Feenstra uitgegeven bij Wolters Kluwer Nederland B.V.. ISBN 9789013133639

In het huidige recht wordt een scherp onderscheid aangebracht tussen twee mogelijke reacties op begaan onrecht. Er wordt een straf opgelegd aan degene die het onrecht heeft begaan, of diegene wordt verplicht tot schadevergoeding. In het eerste geval worden de regels van het strafrecht toegepast, als onderdeel van het publiek recht. Gaat het om de verplichting tot schadevergoeding? Dan betreft het de rechtsgevolgen van een onrechtmatige daad, als onderdeel van het privaatrecht.
Vergelding en vergoeding - Enkele grepen uit de geschiedenis van de onrechtmatige daad neemt u mee op een reis door de tijd naar de rechtssituatie vandaag de dag. Het laat zien dat de nu zo duidelijke tweedeling in het opleggen van een straf en een verplichte schadevergoeding vroeger lang niet altijd even scherp werd gemaakt en soms zelfs geheel niet. Evenmin als het onderscheid tussen publiek en privaatrecht. Dit had veel te maken met het feit dat er nog niet kon worden gesproken van een ‘staat’ in de moderne zin van het woord. Hierdoor was de tegenstelling tussen ‘overheid’ en ‘burgers’ minder duidelijk, die aan het onderscheid tussen publiek en privaatrecht ten grondslag ligt.
Tot aan het eind van de 18e eeuw werd degene die een onrechtmatige daad pleegde, zowel geconfronteerd met een vergoeding als met een vergelding. Vooral die vergelding werd als een belangrijk strafelement gezien. Deze uitgave brengt duidelijk in beeld hoe het recht zich op dit terrein ontwikkeld heeft.
Wijlen prof.mr. F. Veenstra, de oorspronkelijke auteur van Vergelding en Vergoeding, was een vermaard rechtshistoricus en hoogleraar in Utrecht en Leiden, die buitengewoon veel publiceerde. In eerste instantie gebruikten studenten aan de Leidse juridische faculteit zijn uitgave, nu wordt deze onder meer ook ingezet voor rechtshistorisch onderwijs aan de Erasmus Universiteit.
Deze uitgave wijst u als student of wetenschapper snel en effectief de weg naar de bronnen van de doctrine van de onrechtmatige daad in het privaatrecht.