Loading...

Traumasporen

Bessel van der Kolk

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789463160315
het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:15 april 2016
Aantal pagina's:576
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Bessel van der Kolk
Hoofdauteur:Bessel van der Kolk
Vertaling
Eerste Vertaler:Jolanda Treffers
Tweede Vertaler:Jolanda Treffers
Originele titel:The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:172 mm
Product hoogte:35 mm
Product lengte:241 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:172 mm
Verpakking hoogte:35 mm
Verpakking lengte:241 mm
Verpakkingsgewicht:1094 g
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:172 mm
Product hoogte:35 mm
Product lengte:241 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:172 mm
Verpakking hoogte:35 mm
Verpakking lengte:241 mm
Verpakkingsgewicht:1094 g

Samenvatting

NEDERLANDSE VERTALING VAN 'THE BODY KEEPS THE SCORE' – oorspronkelijke Nederlandse uitgave

Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Op basis van ruim dertig jaar onderzoek en klinische ervaring in de voorhoede van zijn vakgebied, toont prof. dr. Bessel van der Kolk hoe de angst en het isolement in de kern van het trauma letterlijk veranderingen aanbrengen in zowel de hersenen als het lichaam. Hij verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, zich te herinneren, vertrouwensrelaties aan te gaan en zich thuis te voelen in hun eigen lijf negatief beïnvloedt. Doordat ze de controle over zichzelf hebben verloren en gefrustreerd zijn geraakt door eerdere vergeefse behandelingen, zijn ze vaak bang dat ze onherstelbaar zijn beschadigd.

'Traumasporen' beschrijft op inspirerende wijze hoe een groep therapeuten en wetenschappers – samen met hun moedige patiënten – heeft geworsteld om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en lichaamsbewustzijn te integreren tot behandelingen waarmee getraumatiseerde mensen bevrijd kunnen worden van de tirannie van het verleden. Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest door middel van yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden, worden nieuwe wegen naar herstel getoond, waarbij stap voor stap het vermogen wordt herwonnen om 'te weten wat je weet en te voelen wat je voelt'. Bovendien creëren ze ervaringen die rechtstreeks ingaan tegen de machteloosheid en onzichtbaarheid die gepaard gaan met trauma, waardoor zowel volwassenen als kinderen weer zeggenschap over hun eigen lichaam en hun eigen leven kunnen krijgen.


Prof. dr. Bessel van der Kolk werkt al meer dan dertig jaar met getraumatiseerde mensen, is een baanbrekend onderzoeker en is een van ’s werelds meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van traumagerelateerde stress. Hij is medeoprichter en directeur van de Trauma Research Foundation. Daarnaast is hij hoogleraar psychiatrie aan de medische faculteit van de universiteit van Boston en is hij verbonden aan het National Complex Trauma Treatment Network. Hij geeft les over de gehele wereld.