Loading...

De race naar het noorden

Stéphane Alonso

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • Uitgever: Balans
  • ISBN: 9789460030772
  • Review:
het verhaal van Europa en de vluchtelingen
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:november 2015
Afmetingen:21,6 x 13,5 x 2 cm
Aantal pagina's:232 pagina's
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur:Stéphane Alonso | Stéphane Alonso
Co-auteur:Stéphane Alonso
Redacteur:Rop Zoutberg
Co-redacteur:Rodaan Al Galidi
Co-redacteur:Rodaan Al Galidi

Samenvatting

De race naar het noorden 1e druk is een boek van Rop Zoutberg uitgegeven bij Balans. ISBN 9789460030772

Europa kraakt in zijn voegen. Na jaren van economische recessie leken de lidstaten weer uit de crisis omhoog te krabbelen, maar toen kwamen de vluchtelingen. Met honderdduizenden tegelijk; in gammele bootjes, op rubber vlotten, omgebouwde vissersscheepjes, per spoor en in vrachtwagens ontvluchtten wanhopige mensen de smeulende puinhopen in het Midden-Oosten, Afghanistan en verarmd Europa.

In De race naar het noorden berichten Nederlandse journalisten vanuit hun zeven Europese standplaatsen over de vluchtelingenstroom. Na een barre tocht - waarvoor velen alles wat zij bezaten hebben moeten op geven - vormen Itali , Griekenland en de Balkanlanden de eerste horde die moet worden genomen, waarna de survivaltocht richting de rijke Europese landen begint.

Aanvankelijk klonk daar nog optimisme, maar al snel na Angela Merkels 'Wir schaffen das' sloeg de stemming om. Na bloemen en knuffels begon de bouw van hekken en kwamen burgers in opstand. Terrorisme, maar vooral de massale aanranding van vrouwen op Nieuwsjaarnacht 2015 in Duitsland markeerden een ommekeer in het denken over de opvang van de nieuwkomers in de Unie. Hoe moet het nu verder? Vanuit een breed Europees perspectief biedt De race naar het noorden de lezer een indringende blik op de grootste menselijke catastrofe van onze tijd.

Met bijdragen van St phane Alonso (Brussel), Wierd Duk (Duitsland), Marcel ten Hooven (Nederland), Daphne Channa Horn (fotografie), Marcel van der Steen (Balkan), Sarah Venema (Griekenland), Stefan de Vries (Frankrijk) en Rop Zoutberg (Itali ). Met een inleiding van Eva Jinek en een nawoord van Rodaan Al Galidi.