Loading...

Truien bij de vleet

Anja Geldof

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Taal
  • Uitgever: de Drvkkery
  • ISBN: 9789492170019
  • Review:
Zeeuwse visserstruien in verhalen en patronen
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Hardcover
Druk:1
Verschijningsdatum:mei 2015
Afmetingen:Afmeting: 28,8 x 23,7 x 1,5 cm
Aantal pagina's:168 pagina's
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur(s):Anja Geldof | Stefanie Huibregtse
Illustrator:Martin van Dijke
Co-illustrator:Martin van Dijke
Redacteur:Paul Vader Teksten
Redacteur:Paul Vader Teksten

Samenvatting

De auteurs van het boek Truien bij de vleet, Zeeuwse visserstruien in verhalen en patronen besluiten tot op de bodem uit te zoeken hoe het zit met het ontstaan van Zeeuwse Visserstruien. Het verhaal begint met een ontmoeting aan de keukentafel van een buurvrouw. Dit levert meteen de eerste originele visserstrui op. De zoektocht die hierop volgt, voert langs alle (voormalige) vissersplaatsen van Zeeland, met uitstapjes naar Schotland en Engeland.
Krakende trappen leiden naar snikhete zolders van de vele streekmusea die worden bezocht. Vitrines worden opengeschroefd en de opgediepte foto's van vissers in hun truien worden minutieus met een loep onderzocht. Als het patroon van de trui zich niet meteen prijsgeeft, breien de onderzoeksters net zolang tot ze het hebben ontrafeld. Ze duiken in de geschiedenis van de vissersfamilies en spreken met de mannen en vrouwen die de tijd van dit handgebreide werkgoed nog hebben meegemaakt.
Dit boek geeft een beschrijving van de zoektocht, afgewisseld met informatie over de Zeeuwse visserij in de jaren 1880 tot 1955. Het vaak harde bestaan van de vissers en hun families wordt letterlijk hoorbaar in de citaten van de ooggetuigen. Het resultaat van dit meerjarige onderzoek zijn vijfentwintig truien die met behulp van de patroonbeschrijvingen aan het eind van het boek nagebreid kunnen worden. Want naast een zoektocht naar dit bijna vergeten Zeeuws-cultureel erfgoed, is dit ook nog 'gewoon' een breiboek, waarmee de breister, van beginnend tot ervaren, deze prachtige patronen weer tot leven kan wekken.
Stefanie Huibregtse en Anja Geldof hebben dit project geheel zelf bedacht, uitgevoerd en gefinancierd. En creëerden daarmee een uniek geschiedenisboek én een breiboek dat het bijna vergeten Zeeuws-cultureel erfgoed weer tot leven brengt.