Loading...

Wet & Interpretatie

O.A.P. van der Roest

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Rechten
  • ISBN: 9789462510692
een korte uitleg
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:10 april 2015
Aantal pagina's:160
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:O.A.P. van der Roest
Hoofdauteur:O.A.P. van der Roest
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:158 mm
Product hoogte:12 mm
Product lengte:242 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:158 mm
Verpakking hoogte:12 mm
Verpakking lengte:242 mm
Verpakkingsgewicht:342 g
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:158 mm
Product hoogte:12 mm
Product lengte:242 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:158 mm
Verpakking hoogte:12 mm
Verpakking lengte:242 mm
Verpakkingsgewicht:342 g

Samenvatting

Deze uitgave biedt de lezer een uniek hulpmiddel om op praktische wijze de wet beter te leren interpreteren. Het is in de eerste plaats bedoeld voor juridische bachelorstudenten aan hogescholen, maar het is natuurlijk ook interessant voor anderen die meer over deze belangrijke rechtsbron willen weten. Het boek is zeer toegankelijk door helder taalgebruik en de vele aansprekende praktische voorbeelden.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

De lezer maakt eerst kennis met enkele belangrijke aspecten van de codificatiegeschiedenis in Nederland.
Vervolgens wordt aandacht besteed aan het feit dat de jurist in de praktijk regelmatig wordt geconfronteerd met vragen over goed en kwaad. Denk bijvoorbeeld aan spraakmakende gebeurtenissen, zoals de moord op filmmaker, columnist en regisseur Theo van Gogh in 2004 en leden van de redactie van het satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in 2015. De lezer wordt in een hoofdstuk aan de hand van enkele praktische vragen uitgenodigd zich bewust te worden van het mogelijk bestaan van klassiek natuurrecht (Goddelijk recht). In dit boek wordt geen antwoord gegeven op de vraag of klassiek natuurrecht bestaat. De bedoeling is jezelf af te vragen wat je ervan vindt en welke invloed dit heeft op ons positief rechtelijk denken.
In de overige hoofdstukken worden aan de hand van overwegingen uit aansprekende uitspraken, vonnissen en arresten en traditionele interpretatiemethoden de leerstukken over rechtstoepassing, rechtsvinding en rechtsvorming behandeld.
Tenslotte wordt nog aandacht besteed aan de motivering en legitimiteit van juridische adviezen en beslissingen.

Elk hoofdstuk sluit af met enkele praktische opdrachten om de stof beter te laten beklijven en ter oefening voor een summatieve toets. Het boek zelf sluit af met een formatieve eindtoets. De antwoorden staan achterin het boek.

Over de auteur:
Mr. Oscar van der Roest heeft ruime onderwijs- en praktijkervaring. Hij is onder andere oprichter van de opleiding HBO-Rechten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en is op dit moment werkzaam als hoofddocent en rechter (plv.).

De inhoud van dit boek is gebaseerd op colleges die de auteur de afgelopen jaren heeft gegeven aan juridische bachelor studenten aan de hogeschool.