Een half jaar geleden ben overgestapt van "friet op centraal station" en "pizza van Domino's" naar de gezonde "healthy" kant. De kant van de salades. Toen ik het boek SLA van uitgeverij Kosmos in de winkel zag, was ik vrijwel meteen verkocht. Dit boek moest ik hebben! Ik begon mijn eigen salades langzaam zat te worden en was inmiddels wel toe aan iets nieuws.
Het boek trok me eigenlijk meteen; de vormgeving van het boek is erg mooi en de foto's laten je letterlijk kwijlen. Oke, wellicht is dat een klein beetje overdreven van mij, maar het wekt gegarandeerd gezonde trek op!
Wat SLA erg goed doet is het beschrijven van de bijzondere ingrediënten. Vele bijzondere ingrediënten waren voor mij onbekend, maar SLA geeft mij er toch een duidelijk beeld van. Neem bijvoorbeeld; edamame en ahornsiroop, geen idee wat deze ingrediënten betekende. Ik kan je nu vertellen dat edamame, gepelde sojabonen zijn die te koop zijn bij Aziatische toko's en ahornsiroop, heeft een karamelachtige smaak en is te koop bij biologische winkels. Naast het feit dat SLA je variërende recepten biedt, leer je ook nog eens wat meer over bepaalde ingrediënten.
De salades hebben voor voldoende nieuwe inspiratie gezorgd, als het gaat om het maken van salades. Gisteren heb ik toevallig de salade van veldsla met gerookt buikspek, ei en pecorino gemaakt. Ik zal je zeggen dat dit een absolute aanrader is! Ik was mijn eigen salades zo ontzettend zat, ik was toe aan variatie en SLA heeft mij geïnspireerd met nieuwe sla-recepten. Ik heb het boek pas erg kort, dus heb nog geen andere salades gemaakt, maar ik heb zeker al een aantal favorieten op mijn lijstje staan die ik graag wil uitproberen.
Naast de salades heeft het boek ook verschillende dressings-recepten. Naar mijn mening maakt de dressing de smaak, dus zeker de moeite waard om te proberen! Bij de salade die ik gisteren gegeten heb, heb ik een dressing bereidt die in het recept wordt aangeraden bij de salade.
Allereerst dacht ik dat SLA enkel salades zou bevatten, maar naast de overheerlijke salades, biedt SLA veel meer, iets wat ik eigenlijk niet had verwacht. Neem bijvoorbeeld een heel hoofdstuk vol met hummus recepten! Ik ben zelf dol op hummus, maar heb het eigenlijk nooit zelf gemaakt en in de supermarkt zijn de smaken erg beperkt in keuze. SLA biedt meer dan 10 verschillende soorten hummus recepten! Deze zijn zeker het proberen waard. Gisteren heb ik zelf hummus gemaakt met kikkererwten, avocado, wasabi en koriander. Het recept is vrij duidelijk en het leest lekker door. Ik heb deze hummus-smaak bij de maaltijd geserveerd en hij viel hier thuis goed in de smaak op een stokbroodje.
Ook staan er soepen in het boek, dan hebben we het niet over een simpele tomatensoep, maar over voorgerechten als gazpacho. Dit is een van mijn favoriete voorgerechten als ik uiteten ga, maar ik kijk er naar uit om deze zelf te maken en thuis te serveren. Hier heb ik helaas nog geen tijd voor gehad, maar staat zeker op mijn lijstje!
Verder zijn er snelle warme gerechten te vinden in het boek, verschillende sappen en smoothies en tot slot een hoofdstuk vol overheerlijke zoete desserts. Vooral bij dit laatste hoofdstuk zal ik mijn woorden terugnemen als het gaat om 'kwijlen'. De foto's in dit hoofdstuk laten je wel degelijk kwijlen!
Kortom, dit boek is een aanrader voor iedereen die van lekker en gezond eten houdt!