Voor mensen die zich meer laten leiden door emotie en door geloof in heilzame effecten van voeding is dit boek waarschijnlijk niet prettig om te lezen; veel 'wishful thinking' wordt ontkracht. Maar voor alle anderen: Wat een prestatie dit boek... wat een werk om al die mythes te ontkrachten of te nuanceren. Martijn Katan zet in dit boek voor diverse populaire uitspraken over voeding op een rij wat er nou wetenschappelijk van onderbouwd is. Weten of iets goed is onderzocht of niet kan je helpen om een afweging te maken bij wat je eet. Daarbij laat Katan ruimte voor andere aspecten van voeding zoals smaak, gezelligheid, en het milieu. Als een van de vele onderzoekers die door hem is opgeleid weet ik hoe gedegen en kritisch hij te werk gaat en ik kan het boek dan ook met een gerust hart aanbevelen.
Voor groenten en fruit is hij in de ogen van veel van mijn collega voedingsonderzoekers te streng; het bewijs dat ze kanker en narigheid aan hart en bloedvaten voorkomen vindt hij zwak. De reden? Het meeste positieve bewijs komt uit onderzoeken die laten zien dat mensen die veel groente en fruit eten doorgaans minder kans hebben op deze aandoeningen. Dit is volgens hem niet los te zien van allerlei ander 'goed gedrag' dat diezelfde mensen vertonen (niet roken, veel lichaamsbeweging, slank blijven, enzovoort). Alleen als groente en fruit in plaats van snoep en koek komen wordt hij wat positiever. In een notendop: als je langer gezond wil blijven, rook dan niet, zorg dat je slank blijft, drink zo min mogelijk alcohol en zet vaker een raam open! Aanrader voor voedingskundigen en diëtisten om in heldere taal antwoord te kunnen geven op vragen van cliënten, familie en vrienden.