Loading...

Sociaal werk in Nederland

Jan Bijlsma

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789046904558
vijfhonderd jaar verheffen en verbinden
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:25 maart 2015
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Jan Bijlsma
Tweede Auteur:Hay Janssen
Co Auteur:Hay Janssen
Co Auteur:Hay Janssen
Overige kenmerken
Editie:3
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:170 mm
Product hoogte:20 mm
Product lengte:241 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:170 mm
Verpakking hoogte:20 mm
Verpakking lengte:241 mm
Verpakkingsgewicht:563 g
Overige kenmerken
Editie:3
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:170 mm
Product hoogte:20 mm
Product lengte:241 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:170 mm
Verpakking hoogte:20 mm
Verpakking lengte:241 mm
Verpakkingsgewicht:563 g

Samenvatting

Sociaal werk wordt telkens opnieuw vormgegeven. Voor mensen die in een moderne verzorgingsstaat als Nederland zijn opgegroeid, zijn allerlei voorzieningen en regelingen de gewoonste zaak van de wereld. De verzorgingsstaat kwam echter niet zomaar uit de lucht vallen, maar kent een lange geschiedenis. Het besef groeit dat het voor sociaal werkers waardevol is om de traditie van hun werkveld te kennen. Vanuit deze traditie kunnen zij vervolgens vorm geven aan het sociaal werk van de toekomst.
Sociaal werk in Nederland beschrijft deze traditie. Het boek bespreekt de geschiedenis van mensen in de marge van de samenleving, het ontstaan van de verzorgingsstaat en een geprofessionaliseerd maatschappelijk vangnet en de recente transities waaronder de ontwikkeling richting een participatiesamenleving. De rode draad hierin wordt gevormd door 'verheffen' en 'verbinden', twee pijlers van de verzorgingsstaat en de traditionele kerntaken van het sociaal werk. Verder neemt in dit boek de ontwikkeling van visies en theorieΓ«n een belangrijke plaats in. Zo maken (toekomstig) sociaal werkers kennis met de grondslagen van hun beroep en leren ze dat bepaalde dilemma's van alle tijden zijn. Ook worden zij gestimuleerd na te denken over de toekomst van de veranderende verzorgingsstaat. Op de website bij dit boek wordt extra studiemateriaal aangeboden, waaronder interactieve oefeningen, studievragen en kernbegrippen.
Wat is er gewijzigd?
De derde druk van Sociaal werk in Nederland is geheel geactualiseerd. Nieuwe wetgeving wordt beschreven: de participatiewet, wmo 2015, decentralisatie van de zorg en de wet op passend onderwijs. Er is tevens aandacht voor de gevolgen van deze veranderingen: het ambulanter worden van de zorg, het stimuleren van de eigen kracht van burgers en de inzet van hun sociale netwerk, mantelzorgers en vrijwilligers.
Auteursinformatie
Jan Bijlsma is verbonden aan de opleiding SPH van Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle.
Hay Janssen is verbonden aan de lerarenopleiding maatschappijleer van de Fontys Lerarenopleiding Tilburg.