Loading...

Interviewen

Michelle van Waveren

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789046904299
onthullend en respectvol
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:26 november 2014
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Michelle van Waveren
Hoofdauteur:Michelle van Waveren
Overige kenmerken
Editie:2
Product breedte:169 mm
Product hoogte:14 mm
Product lengte:238 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:169 mm
Verpakking hoogte:14 mm
Verpakking lengte:238 mm
Verpakkingsgewicht:379 g
Overige kenmerken
Editie:2
Product breedte:169 mm
Product hoogte:14 mm
Product lengte:238 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:169 mm
Verpakking hoogte:14 mm
Verpakking lengte:238 mm
Verpakkingsgewicht:379 g

Samenvatting

Vraaggesprekken op radio, televisie en in de krant wekken soms de indruk dat goed interviewen een kwestie is van doordrammen, klemzetten en afdwingen. Je kunt echter ook zonder harde vraagtechnieken kritisch zijn. Hoe je op een respectvolle manier onthullende informatie naar boven kunt halen, leer je uit dit boek.

In Interviewen wordt het journalistieke vraaggesprek in de eerste plaats benaderd als sociale interactie, waarbij het effectief inzetten van bepaalde technieken kan leiden tot een goede gesprekschemie tussen interviewer en geïnterviewde. Het boek vergelijkt concrete onthullingtechnieken en vraagvormen voor verschillende media als radio, televisie en print.

Voor deze herziene druk is op veler verzoek een nieuw hoofdstuk over het uitwerken van het interview geschreven. Ook ligt er meer nadruk op de praktijk: de lezer kan in het boek en op de website actief aan de slag met opdrachten, actuele video's, en discussievragen. Op de website krijgt de lezer een bijzondere blik achter de schermen van het interviewen: in speciaal voor dit boek geproduceerde video's laat de auteur bekende interviewers, onder wie Frénk van der Linden, Mariëlle Tweebeeke en Joris Linssen, op hun eigen werk reflecteren. Met ook nog een checklist om gestructureerd te werken, een methode voor zelfevaluatie en een docentenhandleiding is dit boek een complete leermethode voor interviewen.

Interviewen kan gebruikt worden bij de opleidingen journalistiek, communicatie en aanverwante media- en informatieopleidingen. Ook voor professionals die op hun werk willen reflecteren heeft dit boek veel te bieden.

Michelle van Waveren geeft interviewworkshops aan studenten en werkt als communicatieadviseur en dagvoorzitter/gespreksleider.