Als je het een beetje leuk vind om thuis op een acceptabel niveau te koken heb je waarschijnlijk op z´n minst één boek van Jamie Oliver in de kast staan. Als je er net zoals ik meerdere van in je bezit hebt zal er in elk boek wel een favoriet staan en zo heb je een verzameling favoriete Jamie Oliver recepten bij elkaar gesprokkeld (ofwel gekocht)
Dat is gelijk de absolute kracht van dit bijna over de top vormgegeven boek, het staat ramvol met publieksfavorieten als pizza, een hamburger, gehaktballen en zelfs shoarma. Leuk voor de afwisseling is dat er ook juist onbekende dingen instaan als een Ghanese pindastoof (?) en zelfgemaakte poolse kielbasa (ff googlen)
Jamie's 3 vorige boeken waren alle drie vanuit een bepaalde filosofie geschreven (15 & 30 minuten en een budgetboek) en daardoor werden er bepaalde concessies gedaan binnen de receptuur waardoor het voor een wat meer doorgewinterde hobbykok minder leuk was om deze recepten te maken omdat er bewust elementen waren weggelaten omdat het anders te lang zou duren of te duur zou worden, In dit boek gaat Jamie all-in en dat kan mij persoonlijk zeker bekoren. alle sausjes, pickles en bijbehorend brood dien je zelf te maken waardoor het stuk voor stuk leuke uitdagingen zijn om aan te gaan. Ik kan me echter wel voorstellen dat het voor iemand die dit als allereerste kookboek wil gaan gebruiken net wat te hoog gegrepen is. Ik durf dus wel te zeggen dat ik het niet echt een kookboek voor absolute beginners vind, laat die mensen eerst maar eens een half jaar uit de Allerhande koken.
Het enige waar ik toch een klein beetje over wil zeiken is de soms wat geforceerde vertaling. op de kaft (onder jamie zijn hoofd) staat verrukkelijke happy classics. Schat wat ga je koken vanavond? een verrukkelijke happy classic mijn lief. snap je wat ik bedoel? hetzelfde geld voor het hoofdstuk good mood food. Nog eentje dan: Geluk is een bacon sandwich. welke Nederlander gebruikt zulke oneliners? zo trok ik een aantal keer mijn wenkbrauwen omhoog.
mocht je er aan zitten denken om dit boek cadeau te doen aan iemand die het leuk vind om te koken zeg ik gelijk DOEN. heb je zelf al wat boekjes in de kast staan en twijfel je nog dan zeg ik ook DOEN. het ziet er strak en smakelijk uit en aangezien er tientallen mensen in zijn voedselteam werken weet je dat de recepten kloppen en niet onbelangrijk ook erg lekker zijn. Soms word ik wel een beetje jaloers op die Engelsman met zijn ogenschijnlijk perfecte leventje waar altijd de zon schijnt en alles gezellig en vrolijk lijkt maar dat hoort nou eenmaal een beetje bij zijn imago.
Van alle kookboeken die ik lees bevind mister Oliver zich op het gebied van fotografie, vormgeving, en foodstyling op eenzame hoogte. Ik vraag me persoonlijk wel eens af in hoeverre hij zelf nog echt iets in te brengen heeft in het algehele creatieve proces maar aangezien er hier een schitterend boek voor me ligt waar ik toch echt wel wild van raak doet dat er niet echt toe.