Loading...

Eenvoudig Gezond, over omgevingsinvloeden, leefstijl en voedingskeuze

Anna M. Kruyswijk- van der Heijden

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Gezondheid & Lichaam
  • ISBN: 9789087593858
Over omgevingsinvloeden, leefstijl en voedingskeuze
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Aantal pagina's:178
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met zwart-wit illustraties
Betrokkenen
Illustraties:Met zwart-wit illustraties
Overige kenmerken
Editie:8
Extra groot lettertype:Nee
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:24 cm
Verpakking hoogte:2 cm
Verpakking lengte:34 cm
Verpakkingsgewicht:492 g
Overige kenmerken
Editie:8
Extra groot lettertype:Nee
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:24 cm
Verpakking hoogte:2 cm
Verpakking lengte:34 cm
Verpakkingsgewicht:492 g

Samenvatting

EENVOUDIG GEZOND

Over omgevingsinvloeden, leefstijl en voedingskeuze

Overgewicht is in onze tijd een toenemend probleem aan het worden, en allerlei diëten en voedingsrichtingen proberen het tij hierin te keren. Om dit effectief te kunnen doen moet je echter begrijpen wat de achterliggende invloeden zijn, en die hebben alles te maken met onze leefstijl, de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd en bewerkt, en de vele chemische stoffen die in ons leefmilieu en ons voedsel terecht zijn gekomen.
Obesitas of ernstig overgewicht blijkt samen te hangen met laaggradige ontsteking en met een toenemend aantal chronische ziekten die niet met medicijnen genezen kunnen worden. Overgewicht is hiermee niet een op zichzelf staande ‘ziekte’, maar een symptoom van losgeraakt zijn van het evenwicht met de natuur om ons heen, met onze voeding, die meer is dan het voedsel dat wij eten, en met onszelf, onze eigen ondeelbaarheid.

Als we naar dit grotere plaatje kijken en ons afvragen wat we echt nodig hebben om ‘Eenvoudig Gezond’ te zijn, kan de reis naar evenwicht beginnen. Deze reis zal voor iedereen anders zijn, want we zijn allemaal verschillend en uniek. Zowel de oude als de moderne wetenschap komen ons hierbij te hulp.

Dit boek neemt de lezer, na kennis gemaakt te hebben met wetenschap en gezondheid, eerst mee naar de vijf bouwstenen van onze leefomgeving en onszelf, zoals de oude geneeskunde die aanreikt, te weten vuur (de zon), water, aarde, lucht en ether (ruimte). Deze bouwstenen beïnvloeden de werking van lichaam en geest, en hebben voor iedereen een unieke balans. Nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen bevestigen dat alles met alles verbonden is en dat iedere mens uniek is. Daarnaast wordt steeds verder de enorme subtiliteit van de werking van ons lichaam ontrafeld, en de grote rol die voeding speelt voor onze gezondheid. Vervolgens wordt verduidelijkt hoezeer onze Westerse industriële leefstijl onze leefomgeving heeft ontwricht en ons voedsel heeft beroofd van datgene wat ons moet voeden, en hoe dit bijdraagt aan de chronische ziekten waarmee wij in onze tijd te maken hebben. Om je eigen route naar gezondheid te ontdekken en te oefenen met het leren voelen wat je nodig hebt, worden twee constitutiesystemen voor persoonlijke voeding aangereikt, te weten de bloedgroep-constituties en de constitutietyperingen uit de Ayurveda. Tenslotte worden aanwijzingen en suggesties gegeven over leefstijl en voedingskeuze, die je kunt volgen om ‘Eenvoudig Gezond’ te zijn. Een literatuurlijst met meer dan 450 verwijzingen naar relevant wetenschappelijk onderzoek is opgenomen.

Anna M. Kruyswijk – van der Heijden studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden (1979). Na 30 jaar praktijkervaring als behandelend arts (o.a. als huisarts en integraal werkend arts), is zij in 2008 naar preventie overgestapt met de oprichting van Jouw Voeding, een organisatie voor cursussen, lezingen, onderwijs over en onderzoek naar voeding en gezondheid.