‘Koop verstandig, kook slim, verspil minder’ staat er op de cover. In deze tijd van crisis willen en moeten we dat allemaal, dus ik was zeer benieuwd naar de 120 lekkere low-budget maaltijden in het boek. Om heel eerlijk te zijn, vind ik die term wat misleidend. De maaltijden zijn niet echt low-budget. Het truukje van minder vlees en groenten en meer aardappels, rijst en pasta kan ik zelf ook wel bedenken, maar daar worden mijn maaltijden niet gezonder van. Als je goed leest, lees je dat deze maaltijden low-budget zijn in vergelijking tot een afhaalmaaltijd. En dat zal vast wel kloppen.
In het boek vind je verder tips van Jamie over verstandig en slim koken en kopen. Wat moet je echt in je vriezer, koelkast en voorraadkast hebben staan als basis voor lekkere, gezonde maaltijden. En hoe bespaar je op je inkopen. Ik had natuurlijk gehoopt iets nieuws te leren, maar eigenlijk kende ik Jamie’s bespaartips al. En ik gebruik ze ook: maak een boodschappenlijstje, niet winkelen met een lege maag, vergelijk prijzen, koop aanbiedingen, koop grotere verpakkingen bij groothandels, etc. Eigenlijk vind ik dat wel een compliment, ‘de meester’ doet hetzelfde als ik!
De recepten in het boek zijn leuk en lekker. Ik probeerde de frittata met zoete aardappel en spinazie, de pappa alla zucchine (mijn persoonlijke favoriet, écht comfort food!), de bonen met BBQ-saus, de Koreaanse roerbakrijst, de Portugese visstoofschotel en het gehaktbrood met spaghetti & saus. Die laatste was de absolute favoriet van mijn vier kinderen, maar mijn gezin vond alle gerechten lekker. Ik heb hier en daar wel wat aangepast aan de gerechten. Zoals gezegd vind ik dat hij opvallend weinig groenten gebruikt in de meeste gerechten dus die heb ik zelf vermeerderd. Daarnaast gebruikt hij grote, wat meer ongebruikelijke stukken vlees waar hij een aantal dagen achter elkaar verschillende gerechten mee maakt. Ik heb daar geen tijd en ruimte voor en eet ook liever wat gevarieerder, dus heb gewoon kleine hoeveelheiden vlees gebruikt.
Dit boek bevat behoorlijk veel vegetarische maaltijden, dat vind ik positief opvallend. Het zijn geen snelle gerechten in dit boek. En ook geen ‘supermarktgerechten’ (gerechten waarvan je alle ingrediënten in de supermarkt kunt kopen). Dat verwachtte ik ook niet, maar ik vind dat soms wel lastig. Speciaalzaken zijn in mijn omgeving een uitstervend ras helaas, dus ik ben meestal aangewezen op wat er in de supermarkt verkocht wordt. Met een groot, druk gezin heb ik nu eenmaal geen tijd om naar een naburige stad te gaan om daar inkopen te doen. Als behoorlijk ervaren thuiskok ben ik goed in staat de ingrediënten die ik niet zo snel kan krijgen te vervangen, maar ik weet niet of iedereen dat kan en wil.
Er staan door het boek heen ook behoorlijk wat tips om restjes te verwerken of seizoensproducten te gebruiken. Door variatietips op recepten te geven bijvoorbeeld. Op die manier verspil je minder. Nu heb ik het boek van A tot Z gelezen, maar als je dat niet doet en alleen bladert op zoek naar een lekker recept, ben ik bang dat je ze niet allemaal gaat tegenkomen die goed ideeën van Jamie. Dat zou wel jammer zijn…
Kortom: Bespaar met Jamie is een fijn kookboek vol lekkere recepten en ideeën voor als je wat meer tijd hebt, maar besparen… voor mij niet. Ik kook altijd thuis en haal of bestel zelfden of nooit een kant en klare maaltijd en de inkoop-, bewaar- en hergebruiktips kende ik voor grootste deel al. Maar voor wie pas begint met economischer koken staan er zeker nuttige tips in! Neem de term low-budget maaltijden op de cover niet te letterlijk en je hebt een mooi kookboek in je keuken.