Direct na het lezen van "ik was twaalf en fietste naar school" van Sabine Dardenne gedoken in het verhaal van Natascha Kampusch. Ik was zo benieuwd naar wat haar overkomen is, wat gebeurt er met je als je zolang gevangen zit als je zo jong bent. Juist het lezen van deze twee verhalen na elkaar was erg interessant. Sabine zat 'maar' 80 dagen bij Dutroux vast en beschrijft en beoordeeld hem op een hele andere manier dan Natascha. Het is niet aan mij om te zeggen dat ze begrip toont voor haar kidnapper, maar ze ziet alles wel uit verschillende punten. Wat misschien niet gek is, hij was de enige die voor haar zorgde, ze moest wel op een bepaalde manier naar hem kijken.
Ze beschrijft hoe ze bang was voor kidnappers, toch niet aan de andere kant van de straat gaat lopen als ze een verdacht busje ziet. Ze bechrijft hoe ze gevangen gehouden wordt, wat er gebeurd, hoe ze het huis moet schoonmaken, gestraft wordt (lichamelijk en psychisch) en hoe ze uiteindelijk weet te ontsnappen. Ze beschrijft haar gedachtes, hoe ze zichzelf sterk houdt. Ze kiest er voor om niet alles te beschrijven en groot gelijk. Mensen moeten haar leren kennen zoals ze nu is, niet om wat er met haar gebeurd is door wie dan ook. Vooral het einde van het verhaal is ontroerend, hoe een open deur je soms toch tegen kan houden om weg te rennen, hoe je gevangen in jezelf zit. En als je dan weet weg te komen men je niet gelooft...
Knappe verwoording van een vreselijke gebeurtenis, die inzicht geeft in haar persoonlijke beleving, die toch overeenkomsten vertoont met de ontvoering van een ander jong meisje.