Hosseini is er met dit schitterend boek in geslaagd mij en vele anderen te overtuigen hoe het is om te leven in zware omstandigheden in oorlog en verraad. Het is een fascinerend verhaal die me nog een hele tijd zal bij blijven. Het verhaal gaat over twee jongens Amir en Hassan die in hetzelfde huis wonen. Deze twee jongens beleven een plezierige jeugd en spelen vaak samen. In het verhaal gebeurd er een gruwelijke gebeurtenis waardoor die vriendschap verbrokkelt. Na aanvallen van de taliban vluchten Baba ( de vader van Amir) en Amir zelf naar Amerika en laten Hassann achter in Kabul. In Amerika heeft Amir een droomleven. Hij krijgt een vrouw en wordt een schrijver. Zijn vader sterft in Amerika waardoor Amir op steun kan rekenen van zijn vrouw. Na het te weten komen van geheimen over zijn jeugd, keert Amir terug naar Kabul. Hij komt te weten dat Hassan zijn halfbroer is, vermoord is en een zoon heeft gekregen. Zijn doel is die zoon te gaan zoeken, waardoor hij vele avonturen meemaakt in Kabul.
Amir is het hoofdpersonage en wordt in de ik-vorm verteld. Hierdoor wordt je als lezer in het verhaal gezogen en weet je hoe het voelt om dag in en dag uit te leven met een zware last. Het hoofdpersonage Amir is sterk veranderd naarmate het verhaal vorderde. In Amerika leerde hij voor zichzelf opkomen en liet zien bij zijn terugkeer naar Kabul dat hij veel aankon. Hassan daarentegen blijft in heel het verhaal zichzelf. Het moment waarop Hassan wordt verkracht door een bende jongens en de sneeuw rood kleurt door al zijn bloedverlies, heeft me enorm geraakt. Amir stond er op te kijken hoe het gebeurde en durfde niet ingrijpen. De auteur Hosseini beschreef de details van dit moment enorm goed, waardoor je je het zo goed kon inbeelden. De beschrijving van de vele details gedurende heel het verhaal wordt in vele recensies als een postief punt benadrukt, terwijl ik het liever minder gedetailleerd heb. De auteur mag veel details opsommen, maar niet op momenten waar het helemaal niet past zoals een beschrijving van tien regels hoe een huis of ziekenhuis eruit ziet. In andere recensies kon ik afleiden dat vele lezers de vertelkunst en mooie stijl een groot pluspunt vinden aan dit boek, terwijl Hosseini in een kort en bondige stijl schrijft. Hij gebruikt geen moeilijke woorden of ingewikkelde constructies. Volgens velen zorgde Hosseini ervoor de spanning vast te houden tot het einde van het boek. Tijdens het lezen van het verhaal voelde ik die spanning niet zo veel. Tijdens een gevecht tussen Amir en het hoofd van de taliban voelde in enorm weinig spanning. Dit is het enige minpuntje over het boek, dat er op sommige momenten te weinig spanning gecreëerd werd. Hij eindigt af en toe een hoofdstuk met een flashforward, een simpel zinnetje waarmee hij de aandacht houdt en ervoor zorgt dat we willen verder lezen om het verloop te weten te komen.
Het boek is een echte aanrader en het bevat alle aspecten van wraak, liefde, verdriet,moed, vriendschap,… Het geeft je ondertussen ook een beeld van de Afghaanse cultuur.