Loading...

Relationele databases en SQL

Leo Wiegerink

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • Uitgever: Academic Service
  • ISBN: 9789039527146
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:3
Verschijningsdatum:februari 2013
Afmetingen:24 x 17 x 2,6 cm
Aantal pagina's:560 pagina's
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur:Leo Wiegerink | Jeanot Bijpost
Co-auteur:Jeanot Bijpost
Co-auteur:Jeanot Bijpost

Samenvatting

Dit boek behandelt de relationele databasetheorie en de relationele gegevenstaal SQL. De aansprekende voorbeelden en helder uitgelegde theorie maken het geschikt voor beginnende SQL-programmeurs, maar ook gevorderden zullen er veel nieuws in aantreffen. De benadering is informeel en praktisch, maar tegelijk conceptueel. In deze nieuwe, geheel herziene druk is opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de didactiek, waardoor met nog minder moeite een nog hoger niveau bereikt kan worden.

Het boek omvat de volgende delen:
•Deel A behandelt de componenten van een relationeel systeem: de ‘achterkant’ (structuur en regels van een relationele database), de ‘voorkant’ (de structuur van applicaties, in relatie met die van de database) en de communi catie tussen beide via SQL. Dit deel sluit af met een informele, moderne behandeling van de normalisatie theorie.
•De delen B en C bevatten een praktische en grondige cursus SQL, in voortdurende relatie met de theorie.
•Deel D is verdiepend, met hoofdstukken over het methodisch aanpakken van queryproblemen, over transacties en multi-usergebruik, over het implementeren van databaseregels via triggers en stored procedures en over metagegevens in de data dictionary.

Er is een website bij het boek: www.relsql.nl. Deze bevat aanvullend en ondersteunend materiaal, zoals de uitwerkingen van opgaven, extra teksten en een rubriek FAQ. Dit is tevens de downloadsite voor de software.

De software omvat een krachtige en gebruikersvriendelijke SQL-omgeving en een interactieve leeromgeving, de ‘Boekverkenner’. Deze bevat onder meer de volledige boektekst en alle voorbeelddatabases met hun scripts en diagrammen. De SQLquery’s zijn direct vanuit de tekst uit te voeren. Experimenteren wordt aangemoedigd doordat alle voorbeelddatabases met een druk op de knop zijn te (her)installeren. Als databasemanagementsysteem wordt Firebird gebruikt, een open source product, waarvan de SQL nauw aansluit bij de standaard.