Loading...

Digitale architectuur

Bas Kruiswijk

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: nl
  • Categorie: Computers & Informatica
  • ISBN: 9789059726932
  • Review:
enterprisearchitectuur, softwarearchitectuur, service-georiënteerde architectuur
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Hardcover
Oorspronkelijke releasedatum:24 oktober 2012
Aantal pagina's:216
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Bas Kruiswijk
Tweede Auteur:Rob Poels
Co Auteur:R.P.W. Poels
Co Auteur:R.P.W. Poels
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:634 g
Product breedte:180 mm
Product hoogte:19 mm
Product lengte:246 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:180 mm
Verpakking hoogte:19 mm
Verpakking lengte:246 mm
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:634 g
Product breedte:180 mm
Product hoogte:19 mm
Product lengte:246 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:180 mm
Verpakking hoogte:19 mm
Verpakking lengte:246 mm

Samenvatting

Binnen de ICT bestaat over het begrip architectuur veel spraakverwarring en veel hype. Deze spraakverwarring komt voor een deel door de verschillen in betekenis die aan het begrip architectuur worden gegeven. Die betekenis kan variëren van de beschrijving van de technische opbouw en structuur van een softwareoplossing tot een samenhangende modellering van de informatievoorziening in een organisatie.

Dit boek maakt het onderwerp architectuur toegankelijk voor beslissers en beleidsmakers op het gebied van ICT, en is daarmee ook een introductie voor studenten en ICT-adviseurs. Om spraakverwarring te voorkomen wordt onderscheid gemaakt in drie verschillende typen architectuur: enterprisearchitectuur, softwarearchitectuur en servicegeoriënteerde architectuur. Daarnaast wordt ingegaan op het belang en de toegevoegde waarde van architectuur, en hoe het werken onder architectuur in de praktijk kan worden gebracht.

De auteurs beogen in de breedte een overzicht te geven van het onderwerp architectuur in de context van informatievoorziening en ICT. Alleen de belangrijkste concepten komen aan bod; voor verdieping wordt verwezen naar andere literatuur.

Bas Kruiswijk heeft een achtergrond in de softwareontwikkeling. Als adviseur bij Twynstra Gudde maakt hij ICT-vraagstukken begrijpelijk voor beleidsmakers, beslissers, inkopers en gebruikers. Daarnaast is hij docent ICT architectuur aan de universiteit Leiden.

Rob Poels is in 2006 gepromoveerd op een onderzoek naar de manier(en) waarop de toegevoegde waarde van ICT vergroot en gemeten kan worden. Rob houdt zich bij Twynstra Gudde bezig met ICT-architectuur en ICT-gerelateerde besturingsvraagstukken. Opdrachtgevers zijn bestuurders die meer grip op ICT willen krijgen en ICT-managers/CIO's die aan de bestuurstafel willen plaatsnemen.