Loading...

VIA 3F groen Werkboek

Rieke Wynia

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • ISBN: 9789490998608
competentiegerichte methode Nederlands voor het mbo
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:31 augustus 2012
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Rieke Wynia
Tweede Auteur:Miriam de Heer
Co Auteur:Suzet Volders
Co Auteur:Suzet Volders
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:210 mm
Product hoogte:19 mm
Product lengte:297 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:210 mm
Verpakking hoogte:19 mm
Verpakking lengte:297 mm
Verpakkingsgewicht:831 g
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:210 mm
Product hoogte:19 mm
Product lengte:297 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:210 mm
Verpakking hoogte:19 mm
Verpakking lengte:297 mm
Verpakkingsgewicht:831 g

Samenvatting

VIA - Competentiegerichte methode Nederlands voor het mbo

De methode VIA bestaat uit de volgende boeken:
1. VIA Vooraf - Op weg naar 1F;
2. VIA Werkboeken 1F;
3. VIA Werkboeken 2F;
4. VIA Werkboeken 3F;
5. VIA Handboek.

Van de werkboeken op niveau 1F, 2F en 3F zijn vele varianten beschikbaar. Zo kunt u kiezen uit werkboeken voor BBL, Economie, Techniek, Zorg & Welzijn, Mbo-breed en nog vele andere sectoren.

VIA bestaat uit sectorgerichte of mbo-brede werkboeken per referentieniveau en een mbo-breed handboek voor alle niveaus. In de werkboeken op niveau 1F, 2F en 3F komen de vijf algemene vaardigheden van het Nederlands aan bod: lezen, schrijven, spreken, gesprekken en luisteren. Deze vaardigheden worden gecombineerd, contextrijk en praktijkgericht aangeboden. De taalverzorging wordt niet expliciet in de werkboeken geoefend, maar toegepast. Het trainen van de onderdelen van taalverzorging gebeurt online in ViaStarttaal.

De werkboeken van VIA zijn leidend: vanuit de werkboeken wordt verwezen naar de theorie in het vernieuwde VIA Handboek. Het VIA Handboek is geschikt voor alle niveaus en alle sectoren en is een naslagwerk tijdens de gehele opleiding van de leerling.

1. VIA Vooraf - Op weg naar 1F
Voor leerlingen in de onderbouw van het praktijkonderwijs, in de onderbouw van het vmbo, in AKA-opleidingen, in niveau 1 van het mbo en in VM2-trajecten biedt Uitgeverij Deviant het leerwerkboek VIA Vooraf. Dit leerwerkboek is ook geschikt voor mbo-leerlingen op niveau 2, 3 en 4 die een te grote taalachterstand hebben opgelopen.

2. VIA Werkboeken 1F en 2F
De werkboeken van VIA op 1F-niveau zijn bedoeld voor leerlingen in AKA-opleidingen, in VM2-trajecten en in niveau 1- tot en met 3-opleidingen. De werkboeken op 2F-niveau zijn bedoeld voor de uitstroom van niveau 1- tot en met niveau 3-opleidingen. Tevens zijn deze werkboeken de instroomboeken voor niveau 4-leerlingen.

De werkboeken van VIA op 1F- en 2F-niveau bestaan uit vier zelfstandige beroepsthema's. Elk beroepsthema is gericht op de voor het mbo geldende competenties.

Een beroepsthema is onderverdeeld in een oefenfase en een totaalopdracht. In de oefenfase gaat de leerling aan de hand van deelopdrachten stapsgewijs aan de slag met alle taalvaardigheden. Bij elke opdracht wordt duidelijk omschreven aan welke taalcompetentie de leerling werkt. De leerling sluit de oefenfase af met een reflectieopdracht en een beoordeling.

Na de beoordeling start de leerling met de totaalopdracht: een grote opdracht die leidt tot een fysiek eindproduct, waarin alle taalvaardigheden weer gecombineerd aan bod komen. Ook de totaalopdracht wordt afgesloten met een reflectieopdracht en een beoordeling. Alle eindproducten en beoordelingen neemt de leerling op in zijn taalportfolio Nederlands.

3. VIA Werkboeken 3F
De werkboeken op 3F-niveau zijn bedoeld als uitstroomboeken voor leerlingen van niveau 4. De werkboeken zijn anders ingedeeld dan de werkboeken op de lagere niveaus. Zij bestaan uit drie delen die door elkaar ingezet kunnen worden:

- Het deel met projecten. Binnen een aansprekend project worden alle vijf taalvaardigheden (lezen, schrijven, spreken, gesprekken, luisteren) gecombineerd aangeboden. Elk project leidt uiteindelijk tot een fysiek eindproduct waarop gereflecteerd wordt en dat beoordeeld wordt.
- Het cursorisch deel. Dit onderdeel bestaat uit losse opdrachten voor de vaardigheden lezen en schrijven. De invulling van deze opdrachten verschilt per sector. Het cursorisch deel kan ingezet worden als extra oefenmogelijkheid voor de vaardigheden lezen en schrijven, of als examentraining.
- Het verrijkingsdeel. In dit deel vindt de leerling aanvullende oefeningen rond onder andere stijlvormen en -fouten.

4. VIA Handboek
Het VIA Handboek is gericht op alle leerlingen in het mbo, in alle sectoren en op alle niveaus. In het VIA Handboek vindt de leerling alles terug wat hij op het gebied van Nederlands en communicatie nodig heeft. Het handboek gaat de hele opleiding mee en fungeert zodoende als naslagwerk. Vanuit de werkboeken van VIA wordt verwezen naar het VIA Handboek en niet andersom. Dit betekent dat de leerling het handboek heel gericht zal gebruiken en geen theorie tot zich hoeft te nemen die op dat moment niet relevant is.

Begin juni 2012 is een geactualiseerde en verrijkte herdruk van het VIA Handboek verschenen. In deze herdruk bieden we de aangeboden theorie toegankelijker aan, waarmee het VIA Handboek beter bruikbaar is voor deelnemers van niveau 2. Ook hebben wij de onderwerpen die de Commissie Meijerink noemt duidelijker naar voren gehaald. Daarnaast is de opmaak veranderd: het vernieuwde handboek oogt veel rustiger en is voor dyslecten toegankelijker geworden.