Loading...

Ontwerpen van onderwijs

Cees de Munnik

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • Uitgever: Noordhoff
  • ISBN: 9789001716004
  • Review:
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:4
Verschijningsdatum:mei 2012
Afmetingen:24,1 x 16,9 x 1 cm
Aantal pagina's:208 pagina's
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur:Cees de Munnik | K. Vreugdenhil
Co-auteur:K. Vreugdenhil
Co-auteur:K. Vreugdenhil

Samenvatting

Ontwerpen van onderwijs 4e druk is een boek van Cees de Munnik uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001716004

Ontwerpen van onderwijs leert je in vele opdrachten stapsgewijs onderwijs te ontwerpen. Je begint met een simpel stappenplan voor eenvoudige activiteiten met kinderen en eindigen met het ontwerpen van complexe arrangementen. Het boek is zo geschreven datje redelijk zelfstandig en in groepjes de opdrachten kunnen uitvoeren.

In deze herziene druk staan vele nieuwe casussen en eigentijdse voorbeelden. Zo besteden de auteurs ook aandacht aan opbrengstgericht werken en passend onderwijs. De schoolvakken komen uitgebreid aan bod met diverse ontwerpopdrachten. Rond de opdrachten krijg je praktijkgerichte informatie over de twintig belangrijkste aspecten van kind- en taakgericht onderwijs. Je leert gebruik te maken van de SMART-methode om doelen te stellen en die te evalueren. Ontwerpen van onderwijs behandelt bovendien adaptief onderwijs met de bijbehorende leeromgevingen. Passend onderwijs krijgt daarin een vanzelfsprekende plaats.

Een belangrijk instrument vormt het schema Onderwijs ontwerpen. Dat helpt je didactische routes uit te zetten die pendelen tussen leerstof, leerlingen en leefwereld. Het schema is in de kern ongewijzigd, maar in de uitvoering vereenvoudigd. Met tal van voorbeelden en opdrachten is het schema voor elke student inzichtelijk. In het midden van het boek staat een handig overzicht van de bekwaamheidseisen van de SBL. Met deze in de BIO-wet verplicht gestelde competenties leer je praktijkwerk te sturen. Je gebruikt daarvoor een passend lesvoorbereidingsformulier. Dat bestaat uit twee versies. De eerste kan in het begin van de studie gebruikt worden, de tweede later als je meer complexe arrangementen ontwerpen. In een apart hoofdstuk leer je een professionele boekhouding op te zetten, met onder meer een logboek, een portfolio en een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop). Zo bereidt je je voor op een actieve deelname aan het integrale personeelsbeleid (ipb).

Ontwerpen van onderwijs vormt samen met Kennis over onderwijs en Opvoeden in het onderwijs een drieluik. De delen zijn samen of los te gebruiken.