Loading...

Leren Veranderen

Leon de Caluwe

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Economie & Financiën
  • ISBN: 9789014061580
  • Review:
een handboek voor de veranderkundige
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:februari 2003
Aantal pagina's:296 pagina's
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Illustraties:Nee
Vertaling
Originele Titel:Leren Veranderen

Samenvatting

Toen ik nog gelukkig was en ongedocumenteerd...” Deze uitspraak van Gabriël Garcia Marquez verwoordt enerzijds hoe groot de hoeveelheid instrumenten en inzichten op het vakgebied veranderkunde is. Maar anderzijds laat het zien hoe gecompliceerd en nog weinig eenduidig dit vakgebied is.

Beschreven wordt hoe gecompliceerd veranderingsprocessen eigenlijk zijn: Wat speelt er onder de oppervlakte? Waarop moet je bedacht zijn?

Het boek geeft vijf fundamenteel verschillende manieren waarop men tegen veranderen aan kan kijken: vijf families van opvattingen en theorieën die aangeduid worden met vijf kleuren: geeldrukdenken, blauwdrukdenken, rooddrukdenken, groendrukdenken en witdrukdenken.

Hoe kun je geplande veranderingen aanpakken? Hoe krijg je greep op de inhoud van de verandering? Hoe komt een verandering op gang? Wie zijn actoren?

Hoe speelt het proces zich af? En hoe stuur je dit alles? Op al deze vragen wordt diepgaand een antwoord gezocht.

Het boek bevat een uitgebreide set instrumenten: diagnoscmodcllcn waarmee een veranderkundige situaties kan analyseren en beoordelen. En interventiemethoden die de veranderkundige kan gebruiken om de situatie te beïnvloeden.

Ten slotte wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vermogens, attitude en werkwijze van de veranderaar zelf. En hoe hij kan leren en veranderen.

De auteurs beschrijven de state-of-the-art van de veranderkundige inzichten, methoden en instrumenten. Zij vatten een enorme hoeveelheid inzichten samen en beschrijven de eigen visie en ervaring van tientallen jaren veranderen.

Het boek is geschreven voor managers, adviseurs en studenten. Voor iedereen die verantwoordelijkheid neemt voor het (helpen) sturen van veranderingen. Het geeft de lezer de inzichten, methoden en instrumenten om op professionele manier veranderingstrajecten te ontwerpen en uit te voeren.