Loading...

Hierogliefen ontcijferen en lezen

M. Collier

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Taal
  • Uitgever: Stichting Uitgeverij Bulaaq
  • ISBN: 9789054600282
  • Review:
een stap-voor stap leerboek voor zelfstudie
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:november 2000
Afmetingen:Afmeting: 23,4 x 15,7 x 1,7 cm
Aantal pagina's:182 pagina's
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur(s):M. Collier | B. Manley | Bill Manley
Illustrator:Richard Parkinson
Illustrator:Richard Parkinson
Vertaling
Vertaald door:O. Kaper | O. Kaper

Samenvatting

Sinds dit boek in 1998 in Engeland verscheen, is het een stille bestseller
100 000 exemplaren). Dat is niet verwonderlijk, aangezien Hiërogliefen ontcijferen en lezen het eerste serieuze leerboek is dat voor niet-specialisten is ontwikkeld. De auteurs hebben het zes jaar lang beproefd tijdens hun cursussen voor belangstellenden.

In acht hoofdstukken behandelen de auteurs afgeronde onderwerpen van de grammatica aan de hand van hiërogliefen uit onder meer het British Museum. In deze Nederlandse bewerking zijn ter aanvulling hiërogliefen opgenomen die te vinden zijn in Nederlandse en Belgische musea. De lessen bevatten uitsluitend werkelijk bestaande teksten over onderwerpen als de dynastieën, de Egyptische goden van de dood en de cultus van Osiris in Abydos.

Dit leerboek bevat verder tekenlijsten voor de oefeningen, een volledige tekenlijst, een overzicht van de werkwoordsvormen, oplossingen van de oefeningen, een samenvatting van de grammatica en een Egyptisch-Nederlandse woordenlijst. Een opgave van nuttige adressen, aanbevolen literatuur en een register besluiten dit leerboek.

Over de makers van dit boek:
Dr. Mark Collier is docent egyptologie aan de universiteit van Liverpool en is verbonden aan All Souls College te Oxford.
Dr. Bill Manley doceert egyptologie aan de universiteit van Glasgow.
Dr. Richard Parkinson, de illustrator, is assistent-conservator van de afdeling Egyptische oudheden van het British Museum te Londen.
Prof. dr. Olaf Kaper, de Nederlandse vertaler en bewerker, was als egyptoloog werkzaam bij opgravingen in Egypte en in Berlijn voor de Alexander von Humboldt Stichting (Bonn). Thans is hij hoogleraar in Leiden.