Loading...

Ademen Wij Vanzelf

Bram Balfoort

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Religie, Spiritualiteit & Filosofie
  • ISBN: 9789024643066
ademhaling als sleutel tot ontspanning in het dagelijkse leven
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:01 januari 1979
Aantal pagina's:216
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Bram Balfoort
Tweede Auteur:Jan van Dixhoorn
Co Auteur:Jan van Dixhoorn
Co Auteur:Jan van Dixhoorn
Overige kenmerken
Dyslexievriendelijk:Nee
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:150 mm
Product hoogte:20 mm
Product lengte:220 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:152 mm
Verpakking hoogte:22 mm
Verpakking lengte:223 mm
Verpakkingsgewicht:346 g
eWaste:Nee
Overige kenmerken
Dyslexievriendelijk:Nee
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:150 mm
Product hoogte:20 mm
Product lengte:220 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:152 mm
Verpakking hoogte:22 mm
Verpakking lengte:223 mm
Verpakkingsgewicht:346 g
eWaste:Nee

Samenvatting

Ja, we ademen vanzelf. We hoeven er niet bij te denken. Ook wanneer we slapen gaat de ademhaling door. Maar we ademen niet op de meest gemakkelijke manier; gewoontes verstikken de mogelijkheden van ons lichaam. We ademen niet vanzelf volgens het natuur-patroon. Daardoor raken we snel buiten adem, worden we moe of duizelig van diep ademen, verliezen we de beheersing over onze stem op moeilijke momenten en zijn we vatbaar voor overspanning.

De gewone manieren van ademen ('borst vooruit, buik in', schouders optrekken en zwaar snuiven) zijn niet natuurlijk, niet ontspannen en kosten onnodig veel energie. Ontspannen en laag met de buik ademen gaat moeiteloos en geeft een groot uithoudingsvermogen ('lange adem'). Bij mensen die geheel in rust zijn bewegen de onderbuik en de rug mee op de ademhaling. Dat is de natuurlijke beweging, die dieren en kleine kinderen toepassen. Een ontspannen ademhaling is een beweging van de gehele romp en staat los van de lichaamsbeweging met armen en benen. In de borstkas bevinden zich weliswaar de longen die de lucht ontvangen, maar de ruimte voor de lucht ontstaat door een kleine volumeverandering van de hele romp.

Het is typerend voor onze tijd dat we oefeningen nodig hebben om de natuurlijke ademhaling, die bij de geboorte aanwezig was, opnieuw aan te leren. De oefeningen in dit boek gaan veelal precies tegen de gewoonte in en daarom moet men er aanvankelijk steeds bij denken. Maar wie deze moeite neemt, ervaart al gauw meer ruimte om te ademen en voelt zich letterlijk opgelucht. Men wordt zich bewust van de mogelijkheden en gaat geleidelijk beter ademen.

Het materiaal voor dit boek is geput uit jarenlange praktijk-ervaring. Na vier jaar studie en samenwerking vatten de schrijvers de hoofdzaken samen, in de hoop dat hun ervaring gemeengoed wordt. Bram Balfoort (overleden in 1990) was van oorsprong zanger en dankte veel aan de lessen van Gerhard Meijer. Hij ontwikkelde een ademtherapie voor astma, emfyseem en hyperventilatie, die hij onder meer in een Academisch Ziekenhuis toepaste. Jan van Dixhoorn, arts, werkt part-time in de hartrevalidatie waar hij een methode voor adem- en ontspanningsinstructie voor hartpatiƫnten ontwikkelde. Hij is in 1991 gepromoveerd op een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van deze oefeningen op het herstel na hartinfarct.