Loading...

Oplossingsgericht aan het werk met kinderen en jongeren

Corry Wolters

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • Uitgever: Pica
  • ISBN: 9789077671627
  • Review:
gesprekken en werkvormen
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:april 2011
Afmetingen:24 x 16,9 x 1,2 cm
Aantal pagina's:208 pagina's
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur:Corry Wolters
Auteur:Corry Wolters

Samenvatting

Oplossingsgericht aan het werk met kinderen en jongeren 6e druk is een boek van Corry Wolters uitgegeven bij Pica. ISBN 9789077671627

Dit boek is geschreven voor iedereen die met kinderen en jongeren in gesprek wil gaan over lastige situaties. Situaties die soms voor het kind zelf lastig zijn, soms voor de omgeving en soms voor allebei. In onze ijver om te helpen kiezen we vaak de rol van de 'deskundige': we dragen oplossing aan, we geven tips, we vertellen hoe het kind of de jongere zich voortaan moet gedragen, we leggen uit waarom het zo niet langer kan. Helaas gaan we hiermee voorbij aan het eigen vermogen, de eigen ideeën over de situatie en mogelijke oplossingen van het kind of de jongere zelf.

Bij oplossingsgericht werken ligt het accent niet op de problemen en wat daarvan de oorzaken kunnen zijn, maar op de doelen; wat het kind of de jongere wil bereiken en wat hij of zij daarvoor kan doen.

In dit inspirerende boek komen onder andere aan de orde: oplossingsgerichte taal en gespreksinterventies, het stellen van vragen en het motiveren van kinderen en jongeren. Dit alles gelardeerd met veel voorbeelden uit de praktijk. In een apart hoofdstuk komen 25 praktische werkvormen aan bod, die nuttig kunnen zijn voor iedereen die naast gesprekken activerende spelvormen wil gebruiken.

De basis voor dit boek ligt in de methode Kids' Skills. Centraal hierin staat één belangrijk idee: praktisch alle problemen kunnen worden opvat als vaardigheden die nog (verder) ontwikkeld moeten worden, waarbij wordt uitgegaan van het perspectief van het kind of de jongere.