Verstandelijke beperking en dementie is een heel praktisch naslag werk wat op geen enkele koffietafel mag ontbreken.
Diana Kerr is er in geslaagd op duidelijke wijze kennis te verstrekken over zowel het verloop van het dementeringsproces als het unctioneren van iemand met een verstandelijke beperking.Hierdoor krijg je goed inzicht in wat dementie eigenlijk is. Vooral de combinatie met verstandelijke beperking en de beïnvloeding van beide beperkingen onderling maken je alert op je eigen houding en de houding van mensen om de cliënt heen.
Juist in deze tijd van bezuinigen is dit een waardevol boek vol tips, trucs en zinvolle op en aanmerking omtrent de werkelijkheid in het omgaan met een mens met een verstandelijke beperking en dementie.
Wat mij vooral aansprak in dit boek is de wijze waarop je aan het denken wordt gezet over je eigen functioneren t.a.v. de cliënt, maar ook hoe je de omgeving van de cliënt kunt beïnvloeden waardoor de kwaliteit van leven wordt vergroot. Ik ben mij ook meer bewust van mijn eigen invloed op de fysieke ruimte rond de cliënt. Zoals deze nu ingericht zijn voldoen ze aan alle mode trends, maar houden we bij de inrichting te weinig rekening met het effect van kleur op oriëntatie in de ruimte.
Een uitleg die losstaat van gevestigde begrippen als kindsheid, terug naar de kindertijd.
Kerr neemt alle bekende interventie methoden als reminiscentie, ROT en validation kritisch onder de loep. De voor en nadelen zetten je met beide benen op de grond.
Uiteindelijk vind ik het een boek wat binnen elke leefgroep, elk team van begeleiders waar iemand woont met (vermoede) dementie en een verstandelijke beperking per hoofdstuk onderwerp zou moeten zijn binnen team-overleg en bewoners-overleg.
Het wordt tijd dat we eens wat gaan ondernemen t.o.v. mensen met een verstandelijke beperking en dementie. Voor zover ik weet is dit één van de betere boeken over dit onderwerp.
Veel leesplezier.