“Elke zelfmoordenaar verdient de doodstraf.” (auteur Gaby vanden Berghe) Zelfmoord is het thema van het boek dat wij in onze boekenbabbel gelezen hebben. Namelijk Thirteen reasons why geschreven door Jay Asher.
Jay Asher is een minder gekende auteur geboren in 1975 California, Verenigde Staten. Hij heeft ook nog maar twee boeken gepubliceerd waaronder Thirteen reasons why en The future of us. Verder is er niet zoveel informatie over hem.
Het boek gaat over de zelfmoord van Hannah Baker, en daar had ze 13 redenen voor. Ze wist dat ze zelfmoord zou plegen en daarom heeft ze die 13 redenen op tape opgenomen. Ouderwetse tape, alleen af te spelen op een cassetterecorder. Deze tapes stuurt ze rond naar de 13 personen die haar 13 redenen waren geweest. En als die ze niet zouden beluisteren, zou een tweede paar naar buiten gebracht worden en zou iedereen haar redenen weten. Clay Jensen is nummer 9, doodsbang beluistert hij de tapes, maar wat heeft hij haar ooit aangedaan? Is zijn verhaal aanwezig op de tapes omdat het één van de redenen was, of betrekt Hannah hem erbij om haar uitleg duidelijker te maken terwijl Clay zichzelf afvraagt wat hij gedaan zou kunnen hebben.
Het verhaal wordt verteld vanuit een op het eerste gezicht ingewikkeld lijkend perspectief. Hannah’s verhaal en Clay’s reactie en gedachtes worden niet om en om verteld in verschillende hoofdstukken. Iedere reden heeft een eigen hoofdstuk en in dat hoofdstuk hoor je Hannah’s verhaal en daar tussendoor Clay’s gedachtes. In het begin kan het verwarrend zijn om onderscheid te maken tussen Clay’s gedachtes en Hannah’s schuingedrukte verhaal, maar verder in het verhaal merk je dat deze manier van perspectiefgebruik juist heel goed werkt voor het vertellen van het verhaal.
Mijn eerste gedachten over dit boek is dat het raar was en dat Hannah toch wel een beetje een gek meisje is. Haar motivatie voor het plegen van zelfmoord zou blijken uit de redenen, maar de helft van de redenen waren niet echt ‘redenen’. Niet iedereen zal aardig tegen je zijn en je als een gelijke behandelen. Vrienden verlaten je na een tijdje en iedereen krijgt wel eens te maken met roddels. Aanranding en slaapkamerfoto’s daarentegen zijn niet echt ‘gewoon’. Het verhaal wordt verteld door Clay en zijn onwetendheid over zijn aandeel en zijn shock over de daden van anderen zorgen ervoor dat je echt in het verhaal zit.
Al bij al was het boek toch nog vlot leesbaar omdat het zich meer in onze herkenbare leefwereld afspeelt. De karakters zijn natuurlijk ook van onze leeftijd. Ik zou het boek aanraden omdat het toch wel eens een verhaal is dat je niet vaak hoort.