Loading...

O&A-reeks 2 - Ontplooiing door communicatie

Marjoke Rietveld-Van Wingerden

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • ISBN: 9789044126082
geschiedenis van het onderwijs aan doven en slechthorenden in Nederland
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:01 juni 2010
Aantal pagina's:270
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Marjoke Rietveld-Van Wingerden
Tweede Auteur:Corrie Tijsseling
Co Auteur:Corrie Tijsseling
Co Auteur:Corrie Tijsseling
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:162 mm
Product hoogte:16 mm
Product lengte:242 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:162 mm
Verpakking hoogte:16 mm
Verpakking lengte:242 mm
Verpakkingsgewicht:625 g
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:162 mm
Product hoogte:16 mm
Product lengte:242 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:162 mm
Verpakking hoogte:16 mm
Verpakking lengte:242 mm
Verpakkingsgewicht:625 g

Samenvatting

O&A-reeks 2 - Ontplooiing door communicatie 1e druk is een boek van Marjoke Rietveld-Van Wingerden uitgegeven bij Maklu. ISBN 9789044126082

Een kind dat doof ter wereld komt of in de eerste levensjaren doof wordt, ontwikkelt uit zichzelf geen spraak. Daarom werden deze kinderen v r 1950 'doofstom' genoemd. Dat betekende niet dat zij niet leerden spreken. Hun onderwijs was lange tijd gekenmerkt door de spreekmethode, die bestond in een lang en moeizaam proces van oefenen voor de spiegel en het leren uitspreken van de afzonderlijke klanken. De laatste vijftig jaar is er echter een toenemende aandacht voor de gebarentaal, zelfs in die mate dat alle Nederlandse dovenscholen die inmiddels gebruiken. Die evolutie ging gepaard met een groeiend zelfbewustzijn van doven. Zij gingen de dovencultuur centraal stellen met eigen gewoonten en ook een eigentaal, de gebarentaal. Daarmee werd echter het eeuwenlange vraagstuk over het meest geschikte communicatiemiddel binnen het dovenonderwijs niet afgesloten. Recente technologische ontwikkelingen, zoals het cochleair implantaat, leiden tot hernieuwde discussies. De geschiedenis laat een slingerbeweging zien, die in hoge mate bepaald wordt door de visie op de dove mens en de mate van diens emancipatie.
Het boek beschrijft de geschiedenis van doven en hun onderwijs in Nederland. Deze geschiedenis loopt voor een groot deel gelijk met ontwikkelingen in de omringende landen. Daartoe behoort ook de groep slechthorenden, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de emancipatie van mensen met een auditieve beperking.