Loading...

De Kleine Gids Mensen met een licht verstandelijke beperking 2011

Yvette De Beer

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Rechten
  • Uitgever: Wolters Kluwer Nederland B.V.
  • ISBN: 9789013077414
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:juli 2011
Afmetingen:Afmeting: 21 x 14,7 x 1 cm
Aantal pagina's:181 pagina's
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur(s):Yvette De Beer
Auteur(s):Yvette De Beer

Samenvatting

Ze kunnen duidelijk maken wat ze bedoelen. Lezen en schrijven lukt vaak redelijk. Net zoals met geld omgaan en voor zichzelf zorgen. En toch zijn het soms mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Hoe weet je dat?

De Kleine Gids Mensen met een licht verstandelijke beperking kan u helpen om deze mensen te herkennen en te helpen. U leest welke risicofactoren en bijkomende problematiek een rol kan spelen, zoals multiprobleemgezinnen, opvoeding, ouderschap, arbeidsongeschiktheid. En u ziet in een oogopslag welke diagnostiek en behandeling mogelijk is, hoe het zit met speciaal onderwijs, gedwongen hulpverlening en kinderbeschermingsmaatregelen. En welke rol het sociaal netwerk kan spelen. Met toegankelijke voorbeelden en praktische handvatten ontrafelt deze Kleine Gids het web van instanties die een rol spelen bij de ondersteuning van mensen met een LVB.

De Kleine Gids mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) beschrijft:

de essentiële kenmerken van een LVB;
wat een LVB betekent voor de levensloop, de opvoeding en het ouderschap;
welke bijkomende problematiek vaak voorkomt bij mensen met een LVB en hoe dat komt;
op welke manier je effectief kan communiceren en samenwerken met mensen met een LVB;
op welke manier ondersteuning van mensen met een LVB vormgegeven kan worden, zowel in het vrijwillig als gedwongen kader.
Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen zich in het dagelijks leven vaak prima redden, áls zij tenminste adequate ondersteuning krijgen van hun omgeving. Als dat ontbreekt, kunnen mensen met een LVB én hun kinderen in ernstige problemen raken.

Om dat te helpen voorkomen is de Kleine Gids Mensen met een licht verstandelijke beperking geschreven. Het boekje is bedoeld voor professionals die werken in de gezondheidzorg, de hulp- of dienstverlening, het onderwijs, bij justitie of politie. En verder voor iedereen die in zijn privéleven te maken krijgt met mensen met een licht verstandelijke beperking. Wie weet woont er een naast u?

De Kleine Gids LVB. Moeilijke zaken, makkelijk uitgelegd.