Loading...

Inleiding Belastingheffing Ondernemingen En Particulieren

M.J. Hoogeveen

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Rechten
  • ISBN: 9789012383585
10e herziene druk
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:26 maart 2010
Aantal pagina's:350
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:M.J. Hoogeveen
Hoofdauteur:M.J. Hoogeveen
Overige kenmerken
Product breedte:159 mm
Product hoogte:24 mm
Product lengte:243 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:160 mm
Verpakking hoogte:20 mm
Verpakking lengte:240 mm
Verpakkingsgewicht:620 g
Overige kenmerken
Product breedte:159 mm
Product hoogte:24 mm
Product lengte:243 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:160 mm
Verpakking hoogte:20 mm
Verpakking lengte:240 mm
Verpakkingsgewicht:620 g

Samenvatting

Het belastingrecht wordt in Inleiding Belastingheffing Ondernemingen en Particulieren 2010 ten tonele gevoerd langs twee lijnen. We zien de ontwikkeling van een onderneming die door twee mensen van 'vlees en bloed' wordt aangevangen en uitgebouwd tot een multinational. Aan de hand van deze ontwikkeling bespreken wij de fiscale gevolgen. Daar doorheen bespreken we de fiscale aspecten van de verhaallijn van de persoonlijke gebeurtenissen van deze twee hoofdpersonen.

Belastingwetgeving in 't kort
Maar eerst vermelden wij enige algemene facetten van onze belastingwetgeving. Het economische, politieke en juridische kader waarbinnen onze belastingheffing zich afspeelt, moet namelijk enigszins duidelijk zijn om de ten tonele gevoerde toestanden en gebeurtenissen in hun belastingcontext te kunnen plaatsen.

In vogelvlucht worden de belastingen die Nederland kent beschreven. Welke belastingen zijn er zoal? Van wie worden deze belastingen geheven? Waarom worden deze belastingen geheven?

De belevenissen van 'Peter en Carolien'Daarna visualiseren we Peter en Carolien. Aan de hand van alledaagse gebeurtenissen laten we zien hoe onze twee hoofdpersonen met belastingheffing geconfronteerd worden. Hierbij zal spelenderwijs het systeem van de Wet inkomstenbelasting 2001 (Wet IB 2001) ontvouwd worden.

In latere hoofdstukken zal hetzelfde gebeuren met de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (Wet VPB 1969), de Successiewet 1956 (SW), met de formele aspecten van de belastingheffing en met de relevante Europese regelgeving.