Loading...

Executieve functies bij kinderen en adolescenten

Peg Dawson

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • ISBN: 9789079729197
  • Review:
een praktische gids voor diagnostiek en interventie
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:01 mei 2010
Aantal pagina's:233
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Peg Dawson
Tweede Auteur:Richard Guare
Tweede Auteur:Richard Guare
Vertaling
Eerste Vertaler:Wouter Scheen
Co Vertaler(s):Wouter Scheen
Originele titel:N.v.t.
Character
Personage:Geen personage
Overige kenmerken
Dyslexievriendelijk:Nee
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:696 g
Product breedte:210 mm
Product hoogte:17 mm
Product lengte:297 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:212 mm
Verpakking hoogte:20 mm
Verpakking lengte:295 mm
Overige kenmerken
Dyslexievriendelijk:Nee
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Gewicht:696 g
Product breedte:210 mm
Product hoogte:17 mm
Product lengte:297 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:212 mm
Verpakking hoogte:20 mm
Verpakking lengte:295 mm

Samenvatting

Nederlandse vertaling van de herziene en uitgebreide editie van bestseller in de VS
Executieve functies zijn het vermogen om dingen te organiseren, te focussen en impulsen onder controle te houden. Verminderde executieve functies leiden tot problemen met doelgericht gedrag en liggen ten grondslag aan ADHD, autisme en leerstoornissen.
In Executieve functies bij kinderen en adolescenten laten Peg Dawson en Richard Guare zien hoe executieve functies zich ontwikkelen en waarom ze een sleutelrol spelen in het gedrag van kinderen en hun (school)prestaties.
In een zeer toegankelijke stijl integreren Dawson en Guare actuele theoretische inzichten met uiterst praktische interventies. Hun probleemoplossende aanpak beslaat het gehele spectrum van executieve functies: van Inhibitie, Flexibiliteit en Emotieregulatie tot Taakinitiatie, Werkgeheugen, Planning en Organisatie. Op basis van baanbrekend onderzoek geven zij voor elke vaardigheid concrete aanwijzingen hoe deze is vast te stellen en te meten. Daarnaast bieden zij stapsgewijze richtlijnen en uiterst praktische tips om de verschillende executieve functies door individuele coaching of klassikale interventies te versterken.
In de uitgebreide bijlagen worden talloze vragenlijsten, checklists en werkbladen geboden die direct in de praktijk zijn te gebruiken. Het handige A4-formaat zorgt ervoor dat deze eenvoudig zijn te kopiëren en te gebruiken (zie het colofon voor copyright en toestemming).
Executieve functies bij kinderen en adolescenten is een uiterst praktische gids voor leerkrachten, psychologen en andere professionele opvoeders.
Peg Dawson is psycholoog aan het Center for Learning and Attention Disorders in Portsmouth, New Hampshire. Richard Guare is neuropsycholoog en directeur van dit Center. Beiden hebben meer dan 30 jaar ervaring met het werken met kinderen met aandachtstekort-, leerstoornissen en gedragsproblemen. Van hun hand verscheen bij Hogrefe eerder ook de bestseller Slim maar ... Help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken.