Loading...

'Niet De Meest Conventionele Kandidaat'

Garry Wills

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789045016832
Abraham Lincoln En Barack Obama Over Ras In Amerika
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:20 november 2009
Aantal pagina's:110
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Garry Wills
Tweede Auteur:Barack Obama
Co Auteur:Abraham Lincoln
Co Auteur:Abraham Lincoln
Vertaling
Eerste Vertaler:Marijke van der Meer
Tweede Vertaler:Tineke Funhoff
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:125 mm
Product hoogte:12 mm
Product lengte:200 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:125 mm
Verpakking hoogte:12 mm
Verpakking lengte:200 mm
Verpakkingsgewicht:138 g
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:125 mm
Product hoogte:12 mm
Product lengte:200 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:125 mm
Verpakking hoogte:12 mm
Verpakking lengte:200 mm
Verpakkingsgewicht:138 g

Samenvatting

Abraham Lincoln en Barack Obama over ras in Amerika

'Ik ben de zoon van een zwarte man uit Kenia en een blanke vrouw uit Kansas. Ik ben grootgebracht met de hulp van een blanke grootvader die de Grote Depressie overleefde en vervolgens, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Pattons leger diende, en van een blanke grootmoeder die in Fort Leavenworth in een bommenwerperfabriek aan de lopende band werkte terwijl hij in het buitenland zat. Ik heb enkele van de beste scholen van Amerika bezocht en in een van de armste landen ter wereld gewoond. Ik ben getrouwd met een zwarte Amerikaanse, door wier aderen het bloed van slaven en slavenouders stroomt - een erfenis die we doorgeven aan onze lieve dochters. Ik heb, verspreid over drie continenten, broers, zusters, neven, nichten, ooms en tantes van elk ras en elke kleur, en zolang ik leef zal ik niet vergeten dat in geen enkel ander land op aarde mijn verhaal zelfs maar mogelijk zou zijn.' - Barack Obama

Barack Obama wordt vaak vergeleken met een andere grote Amerikaanse president, Abraham Lincoln - vanwege zijn eenvoudige komaf, maar ook vanwege zijn retorische talenten. Beide probeerden zich op cruciale momenten in hun presidentiële campagne te distantiëren van politieke extremisten: Lincoln van de opvliegende en tweedracht zaaiende predikant John Brown, die een gewapende opstand leidde om de slaven te bevrijden, en Obama van de controversiële dominee uit Chigago, Jeremiah Wright. Ze deden dit in twee historische toespraken, samengebracht in dit boek, die de aantijgingen van hun tegenstanders openlijk aanvochten en de eenheid van de Amerikaanse natie herbevestigden.

Deze bundel wordt ingeleid door de Amerikaanse historicus Garry Wills. Ook is de toespraak opgenomen die Barack Obama in juli 2009 gaf, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de organisatie voor de burgerrechten van de Afro-Amerikaanse bevolking.