Loading...

Toegepaste neurowetenschappen Cassette

Ben van Cranenburgh

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Geneeskunde & Verpleging
  • ISBN: 9789035231047
Bevat: Neuropsychologie, Pijn, Neurorevalidatie & Het neurowetenschappen overzicht
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:15 oktober 2005
Aantal pagina's:1810
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Ben van Cranenburgh
Tweede Auteur:N.v.t.
Tweede Auteur:N.v.t.
Vertaling
Eerste Vertaler:n.v.t.
Originele titel:N.v.t.
Character
Personage:Geen personage
Overige kenmerken
Dyslexievriendelijk:Nee
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:179 mm
Product hoogte:116 mm
Product lengte:259 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:179 mm
Verpakking hoogte:116 mm
Verpakking lengte:259 mm
Verpakkingsgewicht:4801 g
Overige kenmerken
Dyslexievriendelijk:Nee
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:179 mm
Product hoogte:116 mm
Product lengte:259 mm
Studieboek:Nee
Verpakking breedte:179 mm
Verpakking hoogte:116 mm
Verpakking lengte:259 mm
Verpakkingsgewicht:4801 g

Samenvatting

Deel 1 Neurowetenschappen
In dit deel worden opvattingen over zenuwstelsel en hersenen vanuit veel invalshoeken belicht, o.a. vanuit de neuroanatomie, de neurofysiologie, de klinische neurologie, de psychologie en evolutiebiologie.

Deel 2 Neuropsychologie
De neuropsychologie is de wetenschap die drie functieniveaus bestudeert: (1) neurale processen en structuren, (2) mentale processen en (3) gedrag. Naast wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de klinische neuropsychologie, zoals de verklaring van diverse symptomen, worden ook talrijke vragen en situaties uit de praktijk aan de orde gesteld. Het boek geeft hierdoor een goed inzicht in de huidige neuropsychologische kennis in relatie tot de problemen die patiƫnten na hersenbeschadiging in hun leven ondervinden.

Deel 3 Pijn
Dit deel stelt het primair denken over pijn aan de orde vanuit het idee dat in de klinische praktijk het denken steeds aan het handelen vooraf dient te gaan. In tweede instantie volgen suggesties voor pijnpreventies en therapie.

Deel 4 Neurorevalidatie
Deel 4 is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel wordt de biologische basis voor training en therapie behandeld. Aan de orde komen de belangrijkste neurowetenschappelijke concepten, de plasticiteit en het herstelvermogen. In deel twee wordt de leertheoretische basis besproken van geheugen, gedrag en motorische vaardigheden. Deel drie behandelt de praktische uitwerking van het neurorevalidatieconcept. Hierbij wordt onder meer een onderscheid gemaakt tussen een stoornisgerichte aanpak en een patientgerichte aanpak. Ook effectonderzoek komt in dit deel aan bod.

Ben van Cranenburgh is neurowetenschapper. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk medewerker, o.a. bij het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek (neurofysiologieonderzoek) en bij het Revalidatie Centrum Amsterdam (klinisch onderzoek bij CVA-patiƫnten). In 1987 richtte hij het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen op (stichting ITON, Haarlem), waar hij tot op heden werkzaam is. In dit kader houdt hij zich intensief bezig met het overbruggen van de (te grote) kloof tussen wetenschap en praktijk, op het gebied van neurorevalidatie, sport en muziek.