Loading...

Neuropsychologie

Ben van Cranenburgh

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: nl
  • Categorie: Wetenschap & Natuur
  • ISBN: 9789035230699
Over De Gevolgen Van Hersenbeschadiging
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Hardcover
Aantal pagina's:384
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Ben van Cranenburgh
Tweede Auteur:Ben van Cranenburgh
Hoofdredacteur:Albert Gramsbergen
Tweede Redacteur:Andre Rietman
Co Redacteur:Willy Garenfeld
Co Redacteur:Willy Garenfeld
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:177 mm
Product hoogte:25 mm
Product lengte:247 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:175 mm
Verpakking hoogte:22 mm
Verpakking lengte:245 mm
Verpakkingsgewicht:961 g
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:177 mm
Product hoogte:25 mm
Product lengte:247 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:175 mm
Verpakking hoogte:22 mm
Verpakking lengte:245 mm
Verpakkingsgewicht:961 g

Samenvatting

Neuropsychologie, is het tweede deel van de vierdelige serie 'Toegepaste neurowetenschappen'. Systematisch wordt besproken welke stoornissen en problemen kunnen ontstaan door hersenbeschadiging. Het accent ligt vooral op de gevolgen van een beroerte (cva) en hersentrauma (verkeersongevallen).

De neuropsychologie is de wetenschap die drie functieniveaus bestudeert: (1) neurale processen en structuren, (2) mentale processen en (3) gedrag. De gevolgen van hersenbeschadiging kunnen op ieder van deze niveaus liggen: de normale samenwerking van hersengebieden is verstoord, het denken en gevoelsleven kan veranderd zijn, de patiënt gedraagt zich anders. De problemen die de patiënt in zijn dagelijks leven ervaart, zijn in dit boek steeds de leidraad.

Het boek is het resultaat van een jarenlange studie en ervaring van de auteur op het gebied van de neurorevalidatie. Naast wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de klinische neuropsychologie, worden ook talrijke vragen en situaties uit de praktijk aan de orde gesteld. Afhankelijk van de plaats(en) van de hersenbeschadiging zijn de problemen zeer uiteenlopend. Op deze diversiteit aan stoornissen en problemen legt dit boek de nadruk.

De neuropsychologische stoornissen komen in drie fasen aan bod: (1) classificatie en overzicht (hoofdstuk 3), (2) ingedeeld naar linker- en rechter-hemisfeersymptomen, en ten slotte (3) een uitwerking per stoornis: afasie, neglect, apraxie, agnosie, amnesie en gedragsveranderingen.
Hierna krijgt de lezer handvatten om in de praktijk een neuropsychologisch onderzoek te doen.

Ben van Cranenburgh is neurowetenschapper. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk medewerker, o.a. bij het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek (neurofysiologieonderzoek) en bij het Revalidatie Centrum Amsterdam (klinisch onderzoek bij CVA-patiënten). In 1987 richtte hij het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen op (stichting ITON, Haarlem), waar hij tot op heden werkzaam is. In dit kader houdt hij zich intensief bezig met het overbruggen van de (te grote) kloof tussen wetenschap en praktijk, op het gebied van neurorevalidatie, sport en muziek.

Ook in deze reeks beschikbaar:
Neurowetenschappen 1 - een overzicht
Neurowetenschappen 3 - pijn
Neurowetenscahppen 4 - neurorevalidatie